Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Biologian YO-koe: syyskuun 18. päivänä (maanantai)

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Biologian YO-koe: syyskuun 18. päivänä (maanantai)"— Esityksen transkriptio:

1 Biologian YO-koe: syyskuun 18. päivänä (maanantai)
- Syksyllä biologian YO-kirjoitukset viimeisen kerran kynällä ja paperilla Mittaa aineen hallintaa lukion OPS:n sisältöjen mukaisesti ja kokelaan kypsyyttä. Kokeessa on yhteensä 12 tehtävää, joista kaksi viimeistä ovat jokeritehtäviä (+11 ja +12). Valitset KAHDEKSAN tehtävää, joihin vastaat Katso ettet vastaa useampaan, sillä silloin parhaiten pisteitä tuottanut vastaus hylätään! Tehtävät arvostellaan kokonaisin pistein 0 – 6 p. Poikkeuksena jokeritehtävät, joista voi saada 0-9 p. Kokeesta on siis mahdollista saada yhteensä 54 p ( )

2 Muutamia käytännön seikkoja kokeeseen:
- Lue huolella tehtävänanto ja tutki mitä todella kysytään! Jokaisen tehtävän vastaus kirjoitetaan omalle konseptille! Laadi ensimmäinen vastaus kaksinkertaiselle konseptille. Kirjoita tehtävien numerot. Älä otsikoi. (huom. ero äidinkielen ja kielten kokeisiin!) Jos tehtävän vastaus jatkuu toiselle konseptille kirjoita selkeästi, esim. ”t. 5 jatkuu ” Teksti ei saa ylittää reunoissa olevia marginaaliviivoja. Kirjoita selkeällä käsialalla ja pehmeällä lyijykynällä. Allekirjoituksesi ja pakolliset henkilötiedot tulee olla jokaisessa paperissa niille osoitetuilla paikoilla. Konseptien määrää/ kokelas ei rajoiteta; käytä tyhjiä konsuja suunnitteluun. Ennen vastauspapereiden palauttamista suunnittelupaperit tulee ruksaamalla merkitä Ei arvosteltaviksi papereiksi. Niissäkin tulee olla henkilötietosi ja allekirjoituksesi, vaikka niitä ei lähetetäkään YTL:ään. Voit ottaa kokeeseen mukaasi puuvärejä mahdollisten piirrosten laatimista varten. Punaista väriä ET SAA KÄYTTÄÄ – se on varattu opettajan alustavaa tarkastutyötä varten. Koe toimii myös kypsyyskokeena - kirjoita siis asiallista tekstiä, oikeinkirjoitussääntöjä unohtamatta. Laadi johdonmukainen kappalejako. Se auttaa myös tekstin jäsentelyssä ja tekee siitä helposti luettavan. Kun olet valmis aseta vastauskonseptisi numerojärjestykseen niin, että numeroltaan suurin, esim. +12, on viimeisenä. Sujauta koko nippu ensimmäisenä laatimasi (kaksinkertaisen A3-) vastauskonseptin väliin. Palauta 1.- valvojalle kaikki paperit – myös ” suttupaperit”

3 Millaisia tehtävät ovat?
Tehtävien joukossa on yleensä yksi tai kaksi oppiainerajat ylittävää integroivaa tehtävää kemia, terveystieto, maantiede. Esim. Kevät 2010 teht. 7. YO_kevat_2010 Perustehtävät ovat tehtäväsarjan alkupäässä ja loppupäästä löytyy mm. soveltamista edellyttäviä tai laaja-alaisia vaativampia tehtäviä. Jopa puolet tehtävistä voi sisältää pakollisten kurssien (1 ja 2) aihepiirejä Tehtävissä voi olla useampia osia (a, b …) Jokaiseen kohtaan tulee silloin vastata annetussa järjestyksessä. Tällaisissa tehtävissä yleensä myös kunkin kohdan pisteet ilmoitetaan - Etenkin jokeritehtävissä huolellinen jäsentely on hyvän vastauksen edellytys

4 YTL:n arvosteluohjeet:
Biologian ylioppilaskokeessa arvioidaan kokelaan - biologisen ajattelun ja tietämyksen kehittyneisyyttä  kykyä esittää vaadittavat asiat jäsennellysti ja oikealla tavalla asiayhteyteen  sidottu-na.  kykyä tarkastella ilmiöiden vuorovaikutus‐  ja syy‐  seuraussuhteita.  Peruskäsitteiden ja  ‐ilmiöiden hallintaa taitoa  tulkita kuvia, kuvaajia, tilastoja ja ajankohtaista tietoa sekä perustella vasta-uksensa.

5 Hyvä  vastaus - tarkastelee ilmiöitä monipuolisesti ja havainnollistaa niitä esimerkein. syitä ja seurauksia tarkastellaan asianmukaisesti eri näkökulmista kokonaisuus on jäsennelty ja asiasisällöltään johdonmukainen - esitetyt tiedot on liitetty laajempiin asiayhteyksiin - avoimissa essee-tehtävissä ”suttupaperille” tehty suunnitelma käsitekarttana tai ranskalaisin viivoin on ehdottoman tärkeää - biologian käsitteet ovat hallinnassa - tehtävässä annettua aineistoa käsitellään tarkoituksenmukaisesti - diagrammien, tilastojen, kuvien ja esim. ajankohtaisten tietojen onnistunut tulkinta (turhaa aineistoa ei tehtävässä ole!) - perustuu  faktoihin,  ei  perustelemattomiin  mielipiteisiin.  Väitteet on perusteltu.  - kokelaan laatimat taulukot,  kuvaajat ja piirrokset on esitetty selkeästi.   

6 Heikon vastauksen piirteitä:
Asiavirheitä Jäsentelemätön teksti, epäselvä ilmaisu Kappalejako puuttuu, ei johdonmukaista etenemistä Tehtävänanto on ymmärretty väärin tai vastaus keskittyy epäolennaisuuksiin. Faktojen sijaan vastaus rakentuu mielipiteiden varaan. Esitettyjä faktoja ei ole perusteltu HYVÄ VASTAUS VAATII HARJOITTELUA… OPISKELE MYÖS HYVIN KURSSIEN PERUSASIAT JA KESKEISET KÄSITTEET KUN YMMÄRRÄT ASIAT JA NIIDEN KESKINÄISET RIIPPUVUUSSUHTEET MYÖS TIETOJEN SOVELTAMINEN ONNISTUU.


Lataa ppt "Biologian YO-koe: syyskuun 18. päivänä (maanantai)"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google