Korvataanko vai ei?.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Milloin on kyse lääkevahingosta?
Advertisements

Karkki vai kepponen… seuraavalla sivulla on kuvia, paina mistä haluat
Matematiikan yo-ohjeita. Yleisohjeita  Laskimet ja taulukot on tuotava tarkastettaviksi vähintään vuorokautta (24h) ennen kirjoituspäivää kansliaan.
Heli Hautamäki & Sari Rosnell
Perusterveydenhuolto/työterveyshuolto Erikoissairaanhoito
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Tilatiedot ja niiden muutokset
TAITOTASO 5 = TAITAJAN TAIDOT
Kokemuksia päihdepalveluiden yhteistyöstä psykiatrian ja perusterveydenhuollon kanssa Anneli Raatikainen.
Kirurginen päivystyspotilas
Aivovamman hoitoketjut Suomessa, pitääkö uusia vai riittääkö rasvaus?
Lääkäripäivät 2004 Mitä infektiovahingolla tarkoitetaan?
OTA TÄMÄ VIESTI VAKAVASTI!
Jonnan tarina yliopistosairaalassa
Case-kahvila Raija Kerätär
Huomio ! Tämä Power Point esitys sisältää Pornograaffista materiaalia LopetusEteenpäin.
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
Rinnankorjaus vapaalla rasvansiirteellä
HARMAA TALOUS YRITTÄJÄN NÄKÖKULMASTA.  Kun hintahaitari eri tarjoajien välillä on yli 40 % voi kysyä pelaako kaikki samoilla pelisäännöillä ?  Pelisäännöthän.
PTH:STA LÄHETE LSHP:hen LSHP:SSÄ TODETAAN HOIDON TARVE JA ANNETAAN
Huolen herääminen ja yhteydenotto Jatkohoito
Katsotaan, sanoi lääkäri!
Savuton leikkaus ja tupakasta vieroituksen tuki Etelä-Pohjanmaalla
SYDÄNLEIKKAUSPOTILAAN OHJAUS JA NEUVONTA
Lapin sairaanhoitopiiri Tietohallintastrategia 2007–2011.
Daniel 7v Mooses on kaikkein kovin. Mooses pystyy kävelemään meren pohjalla. Allahilla on vaan lentävä matto.
TASAPAINON RAKENTAMINEN
VARHAINEN PUUTTUMINEN
Todennäköisyyslaskennan alkeet ennen esikoulua
Näyttely ja Kansio Pirjo Moilanen.
Matematiikan yo-ohjeita Yleisohjeita  Laskimet ja taulukot tuotava tarkastettaviksi vähintään vuorokautta ennen kirjoituspäivää kansliaan.  Laskimien.
PORIN KOTISAIRAALA Kotona loppuun asti/Moniammatillinen tiimityö
Psykiatrian päivystys KYMSHP:ssa
Läheltä piti -tilanteet
Naisten päihdetyön päivät kätilö Satu Viinikainen
Perusevankeliumia tähän päivään Opetussarja. Jeesus parantaa sairaita Matt. 8: Reino Saarelma.
DIABETEKSEN ITSEHOITO
Kotoa leikkaukseen Kysin malli 2010
Pieleen meni – hoitovahinkojen arvioinnin perusteet
35-v roteva palomies, 184 cm/110 kg tupakoinut 10 v, lopetti 1996
ESH / Yleislääketieteen akuuttiosasto
POTILASTAPAUS I.
Puhu parin kanssa. Täytyykö sinun opiskella tänään illalla
Ensiohjaus Päivi Salonen, Endoproteesihoitaja
Hoidon tarpeen arviointi potilaan päivittäisissä toiminnoissa.
Hoidon tarpeen arviointi potilaan päivittäisissä toiminnoissa
Väkivalta päihdeongelmaisen naisen elämässä
Helka Ratilainen Outokumpu Teollisuuspaikkakunta Asukasluku 7800 Lääkärin virkoja 6, joista täytetty 3, omista lääkäreistä työssä yksi, eurolääkäri.
SEPELVALTIMOIDEN VARJOAINEKUVAUS
Y Matti Meikäläinen K50.0 Morbus Crohn ilei Z92.2 Aikaisemmin tehty ileostooma M81.9 Osteoporoosi X alkaen ja toimintakyky on heikentynyt.
MAKSETTU HOTELLIHUONE. SISÄÄNKIRJAUTUMISEN AJANKOHTA. VAHINGON RAJOITTAMINEN. JANIKA KAITO & SUSANNA KAINSALO M2A.
Laki raskaudenkeskeytyksestä vuodelta 1970 Lakisääteinen aikaraja 12 rv, myöhemmin lupa tarvitaan terveydenhuollon oikeusturvakeskukselta Suomessa ei.
Infektioiden ehkäisyn käytännöt ennen proteesileikkausta Sairaanhoitaja Tarja Lohi Päijät-Hämeen Keskussairaala LEIKO -yksikkö.
Uroterapeutin vastaanotto ja sen käynnistäminen Rauman aluesairaalassa Sini Viitanen.
Sattuu ja tapahtuu – yli miljoona tapaturmaa vuodessa Hurtig
Suomen Jääkiekkohuoltajat ry Jääkiekkohuoltajakoulutus Vuokatti Jääkiekkovammat, ennaltaehkäisy ja ensiapu Fysioterapeutti Olli Céder.
LASTENNEUROLOGIA poliklinikka ja päiväsairaala rakennus 45 TERVETULOA.
SUBRAPUBINEN KATETRI.
Kuva C. Hoidon ja laskutuksen kulku tapauksessa, jossa kunta ohjaa potilaan hoitoon erikoishammasteknikolle tai muulle proteettista hoitoa antamaan hyväksytylle.
Yhteiset odotukset Me kuuntelemme aina toisiamme ja käyttäydymme kunnioittavasti toisiamme kohtaan. Me emme ole aggressiivisia toisiamme kohtaan ja pyrimme.
Toiminnanohjaus sosiaali- ja terveydenhuollossa 2017
Dialyysiyksikkö
Avanteensulkuleikkaus - Hoitajan näkökulmasta
ORTOPEDINEN HOITOTYÖ.
Kirurgian laadun mittarit: Komplikaatiorekisteri

Silmäluomileikkaus Cityklinikka - silmäluomileikkaus
Yhdysjäsenpäivä Tampere
Raajamurtumapotilaan fysioterapia
POTILAAN NÄKÖKULMASTA
UNIAPNEAN HOITOKETJU FORSSA
Esityksen transkriptio:

Korvataanko vai ei?

Kuka muistaa väärin? 54-vuotias mies, toimistotyöntekijä työterveyshuollon perusteellisessa ikäryhmätarkastuksessa sai pyynnöstä lähetteen fimoosin kirurgiseen korjaukseen lähetteessä ei mainintaa muista terveysongelmista tai lääkityksistä haittaavia oireita ollut jo 2 vuoden ajan

Kuka muistaa väärin, jtk 4 kk myöhemmin ympärileikkaus yksityisellä lääkäriasemalla, ”haluaa pikaisen korjauksen”, normaali paikallispuudutus toimenpiteen kulku illalla kotona alkaa verenvuoto, joutuu sairaalaan, Hb 160-98 g/l, sl 2 viikkoa leikkauksen lopputulos hyvä

Kuka muistaa väärin? tth:n papereissa (ei lähetteessä) maininta Marevan-hoidosta, pysyvä eteisvärinä ja verenpainelääkitys, kontrollit tk:ssa toimenpidettä seuraavana päivänä INR 7.6 potilas ei muista, milloin olisi viimeksi käynyt kontrolliverikokeella kirurgi vakuuttaa kysyneensä lääkityksestä

Kuka muistaa väärin, jtk vastoin lääkärin sanaa potilas vannoo ettei lääkityksestä kysytty, itse ei ottanut asiaa puheeksi koska ”oletti sen olevan lähetteessä” esitiedoista tai lääkityksestä ei löydy mitään mainintaa lääkäriaseman potilaskortissa potilas vaati korvausta, koska leikattu Marevan-hoidon aikana – olisi pitänyt tauottaa (kuten tapana on, ellei tekoläppää)

Kysymykset onko kyse hoitovahingosta? kuka töppäsi? vaihtoehdot: kyllä/ei/en osaa sanoa kuka töppäsi? vaihtoehdot: lähettävä lääkäri/kirurgi/potilas/kaikki/en osaa sanoa olisiko INR pitänyt tarkistaa ennen toimenpidettä? vaihtoehdot: kyllä/ei/ei ehtinyt vaikka olisi pitänyt/en osaa sanoa kumpi muisti väärin? vaihtoehdot: lääkäri/potilas/”ei sen niin väliä”

Tekevälle sattuu? 78-v. mies, vuosia virtsaamisvaivoja v.2000 oireet vaikeutuivat ja PSA 4.5 ug/l KS:n urologian poliklinikalla huippuvirtaama heikko 5.5 ml/s, jäännösvirtsa 200 ml, uä:llä iso keskilohko kombinaatiolääkehoito tulokseton 5 kk myöhemmin elektroresektio

Tekevälle sattuu, jtk toimenpiteessä keskilohko poistettu, resektiot sivulohkoihin, höyrystäminen kollikkelitasoon asti virtsaaminen käynnistyi mutta kehittyi täydellinen pidätyskyvyttömyys, kollageenipastan ruiskutus sulkijalihaksen seutuun ei auttanut, hoidon lopputuloksena kaikki virtsa valuu vaippoihin

Tekevälle sattuu, jtk PVK:n ensi ratkaisun mukaan ei ollut mahdollista selvittää, oliko höyläys ulotettu liian alas vai oliko sulkijalihas heikentynyt jo ennen leikkausta potilas oli tyytymätön päätökseen asiantuntijan (ja lautakunnan) arvion mukaan kyse on todennäköisesti sulkijalihaksen vauriosta, erityisiä riskejä siihen ei ollut eikä komplikaatio ollut vältettävissä toisenlaisella leikkaustekniikalla

Kysymykset oliko toimenpide aiheellinen? vaihtoehdot: kyllä/ei/en osaa sanoa miten usein kyseinen komplikaatio kehittyy? vaihtoehdot 10%/2-4%/alle 1%

Kysymykset oliko aiheutunut pysyvä vakava vamma? vaihtoehdot: kyllä/ei/en osaa sanoa oliko vahinko ennakoitava? oliko vahinko kohtuuton?

Kerran vahinko, aina vahinko? 41-vuotias nainen, kuukausia sairaalahoidossa psykoosin vuoksi pyysi hoitajia ampumaan tai myrkyttämään itsensä, suunnitteli omia hautajaisiaan hoitokokouksessa sovittiin yhdessä potilaan kanssa, ettei hän saa ulkoilla yksin uusi hoitaja päästi potilaan tämän pyynnöstä ulos kävelylle tarkistamatta asiaa hoitokertomuksesta potilas kiipesi sairaala-alueella 2.5 m korkealle katolle ja hyppäsi jaloilleen alas  

seurauksena kantaluun intra-artikulaarinen murtuma ja III lannenikaman murtuma murtumat leikattiin keskussairaalassa, mutta psykoosin vuoksi leikkauksen jälkeinen hoito oli hankalaa, ensin leikattiin selkä ja oli välillä toipumassa ja odottamassa nilkkaleikkausta psykiatrisessa sairaalassa nilkka parani hyvin, mutta selän asento petti ja jouduttiin uuteen selkäleikkaukseen lopputuloksena pysyvä vammautuminen, potilas liikkuu vaikeasti kahdella kyynärsauvalla

1.      Kysymykset Onko jaloittelemaan pääsy ollut hoitovahinko? 1. kyllä 2. ei 3. en osaa sanoa   Jos kyseessä alun perin hoitovahinko 1. myös selän uusintaleikkaus on korvattava   2. uusintaleikkaus on korvattava vain, jos ensi vaiheen leikkauksessa oli puutteita 3. uusintaleikkaus on korvattava, jos toipumisvaiheen hoito psykiatrisessa sairaalassa ei ole ollut asianmukaista

Jos nilkkaan olisi kehittynyt leikkauksen jälkeen infektio ja asento olisi menetetty 1. nilkan vahinko olisi korvattava joka tapauksessa   2. nilkan vahinko olisi arvioitava infektiovahinkona (siedettävyysarvio)