Tupakka ja ympäristö.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tupakoinnin aloittaminen
Advertisements

Sama keho ja sama pää koko elämän
Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
Hampuri, Saksa Löytää suunta, joka mahdollistaa Lions Clubs Internationalin saavuttavan sen täyden potentiaalin kansainvälisenä.
NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
Puuttuminen perusopetuksen oppilaan tupakointiin.
Otamme kantaa! Tavoitteena on saada nuoret aktiivisesti itse ottamaan kantaa tupakanpolttoa vastaan. Kannanotoissa voi hyödyntää laajempien aihekokonaisuuksien.
Materiaalit on tuottanut Maan ystävät ry ”Globaalia ympäristökasvatusta- ekologinen velka jäsentämässä Pohjoisen ja Etelän tasa-arvoisempia suhteita”
Terveyden edistäminen ympäristötoimessa Monialaisesti terveyttä edistämässä, Imatra Helena Kaittola, ympäristöinsinööri FM.
Monikäyttöinen paperi
Ympäristöterveys.
Yksi rokote, yksi elämä: Lionien tuhkarokko-ohjelma
Hannu Hausen Suomen Hammaslääkäriliitto
Luonto-Liitto, Maan ystävät, Dodo ja Nuorten Akatemia Ilmari-hankkeen koordinaattori Riitta Savikko Pandapalkinnon luovutustilaisuus Ilmari-
Hahmotelma nuorten ohjaus- ja palveluverkostosta Kokkolassa Nuorta ei jätetä seminaari Ronnie Djupsund.
Globaalia riippuvuutta – Mitä on kehityspolitiikka? Heini Utunen FM, YTK Koli
Kulttuurikameleontit ry EGYPTIN KAHDET KASVOT Jon Bodsworth / WikimediaPäivi Arvonen.
Koonnut Anna-Liisa Kiiskinen Keski-Suomen ELY-keskus KESYTYS-hanke (korostukset kokoajan)
V V V V V V V V Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelujen ja kustannusten vertailu 2009 Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelujen.
Jos maailma olisi sadan asukkaan kylä odotettavissa oleva elinikä on 64,3 vuotta Jos Suomi olisi sadan asukkaan kylä odotettavissa oleva elinikä on 78,4.
Riippuvuus tupakoinnista
Tupakointi ja sen vaikutukset
Kaikki lapset kouluun Schools for Africa. Maailmassa on 2,2 miljardia lasta 90 % heistä asuu kehitysmaissa.
TÖISSÄ RUOKA-ALALLA Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi
Tekoja-kampanja Maailmassa on tällä hetkellä ennätysmäärä nuoria ihmisiä. Enemmistö heistä asuu kehitysmaissa. Moni nuori on kasvanut konfliktin.
Nykyajan talous, ympäristö ja väestö:
mieluummin useampikin?
Idolien ja esikuvien rooli. Keskustelunaiheita. Tehtävät
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
Tupakointi ja työelämä
1 Mitä kuntani voi tehdä ilmastonmuutoksen suhteen? Kuntapäättäjän ja kansalaisjärjestön yhteistyö Ilmastovastaava Leo Stranius.
Metsät ja ilmasto Miksi istuttaa puu tai mieluummin useampikin?
VISIO KMO: Kestävää hyvinvointia monimuotoisista metsistä TULEVAISUUSKATSAUS: Metsät ja osaaminen- kasvavaa hyvinvointia Liite 2.
Akateeminen terveyskeskus Nuorten tupakan ja alkoholin käyttöön vaikuttaminen Kirsi-Marja Jekkonen-Cavenius.
HIV-AIDS JA NUORET Arviolta 5,5 miljoonaa hiv- tartunnan saanutta vuotiasta nuorta v Eniten tartuntoja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.
Sanoma Lehtimedia / Tiina Eskelinen
Riippuvuus tupakoinnista
– 10 kysymystä ja vastausta–
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
Tupakoinnin aloittaminen ja käyttö
Kehittämishanke: Nuorten tupakan ja alkoholin käyttöön vaikuttaminen Akateeminen terveyskeskus / STM Perustana Mari Heikkisen ja Kaarina Järvenpään tutkimukset.
VISIO 2015 Metsät ja osaaminen- kasvavaa hyvinvointia uusiutuvasta luonnonvarasta Liite 6.
Tupakointi ja seksi.
Tupakka Suomessa ja maailmalla
Riippuvuus tupakoinnista
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
Ira Ekholm 4A. 1. uutinen Ongelma: Ilmastonmuutos vaikuttaa ihmisiin negatiivisesti * pohditaan ratkaisuja ongelmaan.
Päihteet ja Mielenterveys. Pohdittavaksi Miten suhtaudut nuorten tupakointiin? Miten koulussasi ehkäistään tupakointia? Miksi tupakoinnin lopettaminen.
TOSITIETOA Tupakka. TOSITIETOA Yleistä tupakasta Tupakan savu sisältää yli 4000 kemikaalia Nikotiinin lisäksi tupakka sisältää mm. arsenikkia, kadmiumia,
Tupakka, alkoholi ja huumeet Kappaleet 10,11,12. Oikein vai väärin? Tupakka sisältää noin 4000 eri kemikaalia, joista noin 60 aiheuttaa syöpää. OIKEIN.
Tupakointi BELIEVE ME, SMOKING MAY KILL YOU…. Mitä on tupakka? >Tupakkaa valmistetaan tupakkakasvin lehdistä >Tupakkaa käytetään polttamalla, nuuskaamalla,
Tupakoimaton elää pidempään Pentin päivänä 2013 Valtimotautien ehkäisyn ja työterveyslaatuverkoston tempaus tupakoimattomuuden edistämiseksi.
TUPAKKALAKI JA TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN
Tupakkatuotteiden käyttämiseen puuttuminen
Tupakan uho ja tuho    .
Tupakan haittavaikutukset
Keskustelua nikotiinituotteista
KASVATUSKESKUSTELU = KAKE
Tupakka tuhoaa ja tappaa
Keskustelua nuuskasta
Köyhyys maailmassa.
TUPAKKA KPL 23.
Keskustelua nikotiinituotteista
Tupakan vaikutus aivojen mielihyvärataan
Tupakka, alkoholi ja huumeet
29. TERVEYS NÄKYY MEDIASSA
Tupakoinnin puheeksiottamisella ja lopettamisen tuella on merkitystä niin terveyteen kuin talouteenkin. Mitu-hanke auttaa terveydenhuollon ammattilaisia.
18. TUPAKOINTI VAARANTAA TERVEYDEN
PÄIHDEILMIÖ-RASTIRATA Tehtäväkortit
Esityksen transkriptio:

Tupakka ja ympäristö

Tupakka on globaali terveysongelma Maailmassa on yli miljardi tupakoitsijaa. Tupakka on yksi merkittävimmistä kuolinsyistä. Joka seitsemäs sekunti maailmassa kuolee yksi ihminen tupakkaan. Tupakkaan kuolee tunnissa 500 ihmistä Vuorokauden aikana tupakkaan kuolee 12000 ihmistä Tupakointi aiheuttaa yhteiskunnalle mittavia kustannuksia.

Laki suojelee terveysvaaroilta Tupakkalain tarkoituksena on suojella ihmisiä - erityisesti lapsia ja nuoria - tupakoinnin terveysvaaroilta. Laki kieltää tupakkatuotteiden ja tupakointivälineiden myynnin alle 18-vuotiaille. Suomessa tupakan mainonta on kielletty. Tupakointi on kielletty kaikissa julkisissa sisätiloissa: Päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten sisätiloissa ja ulkoalueilla Virastojen yms. julkisten laitosten sisätiloissa Yleisissä kulkuneuvoissa Työyhteisöjen sisätiloissa Yleisötilaisuuksissa sisällä Ravintoloissa

Painopiste siirtyy kehitysmaihin Tupakkaa viljellään ja valmistetaan kehitysmaissa, koska ilmasto-olosuhteet ovat suotuisat ja työvoima on halpaa. Tupakan kulutuksen painopiste on siirtymässä kehitysmaihin. Tästä johtuen markkinointipanostuksia suunnataan erityisesti kehitysmaiden kasvaville markkinoille.

Tupakointi tuhoaa ympäristöä Lannoitteet ja hyönteismyrkyt myrkyttävät luontoa. Tutkimuksissa käytetään koe-eläimiä. Tupakan tumpeista syntyy 25 miljoonaa tonnia ongelmajätettä vuodessa.

Tupakointi edistää ilmastonmuutosta Tupakan kuivattamiseen ja aromatisointiin käytetään paljon polttopuuta, mikä tuhoaa sademetsiä. Tupakan viljelyyn tarvitaan peltopinta-alaa. Tupakkateollisuus kaataa yhden puun 300 savuketta kohden. Trooppiset metsät sitovat ilmakehän hiilidioksidia, niiden vaikutus ilmastoon on merkittävä.

Pohdittavaksi Miten tupakkalait liittyvät nuorten arkeen ja elämään? Miksi tupakointi on edelleen yksi merkittävimmistä kuolinsyistä maailmassa? Miksei valistus tehoa? Miksi tupakkateollisuus on läsnä erityisesti kehitysmaissa? Miten tupakointi vaikuttaa ilmastonmuutokseen? Miten tupakkateollisuuden tulisi kantaa vastuunsa omasta toiminnastaan? Pitäisikö tupakan myynti lopettaa? Tai tupakointi kieltää kokonaan? Voisitko itse työskennellä tupakkateollisuudessa?