Rajanveto: alkutuotanto – elintarvikehuoneisto 3. 2

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Jaana Elo Alhaisen jalostusasteen valmistustoiminta Tuotteiden jalostus ja suoramyynti luomutiloilla Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Valvontaosasto.
Advertisements

ELINTARVIKKEIDEN ULKOMYYNTI JA SUURET YLEISÖTILAISUUDET
Eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevät elintarvikehuoneistot Keskustelutilaisuus Tieteiden talo Maaria Hackzell.
Ruoka eri uskonnoissa JUUTALAISUUS
Teurastushygienia Mervi Louhivaara
Laatujärjestelmä marjatiloilla/jatkojalostajalla
Elintarvikkeiden käsittely ja myynti alkutuotannon yhteydessä
Uudet itu- ja raakamaitosäädökset
Elintarvikehuoneiston rekisteröinti
LOUNAFOOD PIENEN ELINTARVIKEYRITTÄJÄN TUKENA
Uusi elintarvikelaki ja kala-ala
Kalatalouden kansainväliset kehityssuunnat Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos Jari Setälä Kalaviikko RKTL - Tietoa kestäviin valintoihin.
Viranomaistahon rooli- valvontaa ja neuvontaa
Lämpötilahallittavien elintarvikkeiden kuljetukset ja ATP-sopimuksen soveltaminen Lappeenranta Ensisaapumistoiminta Ylitarkastaja Britta Wiander.
Olio-ohjelmointi. Mitä olio-ohjelmointi on ?  Pyritään mallintamaan jotain reaalimaailman kohdetta tietokoneohjelman avulla  Olio on luokan ilmentymä.
Toimijoiden roolit väitteiden hyväksymisessä ja käyttämisessä Ravitsemus- ja terveysväiteseminaari , Evira, Helsinki Neuvotteleva virkamies Anne.
Vegaani Elämäntapa, jossa vältetään kaikkia tuotteita, joissa on eläinperäisiä aineksia tai joiden tuottamisessa on loukattu eläinten oikeuksia elämään,
Saatavuus kilpailukeinona
Kala - paras luonnollinen D -vitamiinin lähde D –vitamiinin saanti Finravinto 2007 tutkimuksen mukaan suomalaiset saivat lähes puolet D-vitamiinista.
SUUNNITELLAAN YHDESSÄ – PAIKALLISIA TUOTTEITA AMMATTIKEITTIÖÖN Marjat, hedelmät ja kasvikset Maija Rissanen Joensuu
Ympäristötekoja pullonpalautus- automaatilla
Logistiikkaseminaari Jyväskylä, Laajavuori KULJETUSYRITYSTEN, VARASTOJEN JA TERMINAALIEN HYVÄKSYMISMENETTELY Virpi Rossi Johtava terveystarkastaja.
Lopetusasetus - kansallisen lainsäädännön muutokset
Elintarvikkeiden kuljetus- ja logistiikkaseminaari ”teoriasta käytäntöön” Mika Jyrkönen, Valio
Yritykset ja yhteisöt ostajina ”Kaiken takana on…ihminen”
Otsikkosivu valkoisella taustalla
1 Elintarvikkeiden hintaseuranta –hanke 2009 (2010) Seurantaohjeet.
Elintarvikehuoneistojen riskiperusteisempi ennakkovalvonta Kuljetus- ja logistiikkaseminaari Jyväskylä, Sebastian Hielm, MMM.
VIRANOMAISTAHON ROOLI JA TEHTÄVÄ
Kalan myyntiajat – suositus kaupalle jäävistä päiväyksistä
Maitohygienialiitto / Evira koulutuspäivä
LÄHIRUOKA – YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN RUOKA
RUUAN TURVALLISUUS SUOMALAISESSA RUOKAKETJUSSA
Ruokaketjun kehittämisellä hyvinvointia koko maakuntaan Pro Ruokakulttuuri päätösjuhla , Ulla Mehto-Hämäläinen.
Taustatietoja maatalouteen liittyen Lähde: MTK / MTK-Pohjois-Savo
©TNS 2013 Elintarvikkeiden ostaminen suoraan tuottajilta Suomen Gallup Elintarviketieto Oy Job:
Lämpötilahallittavien elintarvikkeiden kuljetukset ja ATP-sopimuksen soveltaminen Turku Ensisaapumistoiminta Britta Wiander Tuonti- ja markkinavalvonta.
Katri Klingberg Toimijan ABC
PAIKALLINEN HYVINVOINTI
Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikevalvonnasta Säädöshahmotelma Keskustelutilaisuus Sebastian Hielm, MMMELO.
ELÄINSUOJELULAKI 2 luku Eläintenpito P33 § Yleiset periaatteet Eläimiä on kohdeltava hyvin eikä niille saa aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä. Tarpeettoman.
Viranomaistahon rooli - valvontaa ja neuvontaa -
VARASTOJEN JA TERMINAALIEN HYVÄKSYMISMENETTELY Tarja Toivainen Ympäristöterveystarkastaja Kuopion kaupunki Ympäristöterveystoimisto
Laitosasetuksen 37/EEO/2006 uudistus Muutosehdotuksia
Elintarvikehuoneistojen riskiperusteisempi ennakkovalvonta - tausta Keskustelutilaisuus Tieteiden talo Veli-Mikko Niemi MMM.
Oluen valmistus ja pakkaaminen teollisessa mittakaavassa
Maitohygienialiitto / Evira koulutuspäivä Raakamaidon lakisääteisten tutkimusten poikkeamailmoitukset Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Elintarvikehygieniayksikkö.
ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNTÖ 2012 KALA-ALAN LAITOS Rakenteet ja toiminta.
Elinkeinorakenne Suomessa. Yleistietoa Suomen talous vastaa rakenteeltaan tyypillistä länsieurooppalaista teollisuusmaata. Palvelujen osuus tuotannosta.
Elintarvikkeiden hygieeninen käsittely. Säilyvyyden parantaminen Kuivaaminen Suolaaminen Sokeri Pakastaminen Happamuuden säätäminen Pakkaaminen Säilöntäaineet.
1 Pienten toimijoiden helpotukset ja raakamaidon suoramyynti Pirjo Korpela Evira
Neuvontaa ja vientiosaamista elintarvikealan pk-yrityksille www. evira
Maidontuotanto Tuotantopanokset Ohjaus ja valvonta Rehun valmistus
4. JÄÄHDYTYS/RAAKA-AINEEN VARASTOINTI 3. SADONKORJUU
Ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita, kun kauppaan ei pääse
Ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita, kun kauppaan ei pääse
Tieto itää – Neuvojakoulutus Evira, Elintarvikehygieniayksikkö
Suoramyynnissä mahdollisuus
Euroopan meri- ja kalatalousrahasto Rahoituksen kriteerit
Kalasta elinkeinoja ja hyvinvointia
Tieto itää – Neuvojakoulutus Evira, Elintarvikehygieniayksikkö
Tieto itää – Neuvojakoulutus Evira, Elintarvikehygieniayksikkö
Paikallisruoan arvoketjun edistäminen
Mikä on tuotteen ELINKAARI?
Ympäristötekoja pullonpalautus-automaatilla
Broilerit ja kanat.
Liha- ja lypsyrotuiset
Broilerit ja kanat.
ELINTARVIKKEIDEN SUORAMYYNTI JA JALOSTUS
Luotu Kasvuun –hanke Soila Hiltunen
Esityksen transkriptio:

Rajanveto: alkutuotanto – elintarvikehuoneisto 3. 2 Rajanveto: alkutuotanto – elintarvikehuoneisto 3.2.2010 Tuusula Pirjo Korpela

Alkutuotannolla tarkoitetaan alkutuotannon tuotteiden tuotantoa, kasvatusta ja viljelyä, myös sadonkorjuuta, lypsämistä ja kaikkia eläintuotannon vaiheita ennen teurastusta sisältää myös metsästyksen, kalastuksen ja luonnontuotteiden keräämisen

Liha Alkutuotantoa Eläinten kasvatus Eläinten kuljetus markkinoille, tilalta toiselle tai teurastamoon Elintarvikehuoneistotoimintaa Teurastus

Kala Alkutuotantoa Elintarvikehuoneistotoimintaa Kalastusaluksella Kalan teurastus ja verenlasku Sisälmysten ja evien poisto Jäähdyttäminen Kääriminen Peratun tai perkaamattoman kalan kuljetus kalastusalukselta laitoksiin Vesiviljelylaitoksella Kalojen kasvatus Kalojen nosto ja tainnutus, verenlasku Kuljetus ja varastointi laitoksen alueella Elävän tai verestetyn kalan kuljetus kala-alan laitoksiin Elintarvikehuoneistotoimintaa Perkaus Fileointi, paloittelu Jalosteiden valmistus Pakastus Jalostus- ja pakastusalukset Myynti suoraan kuluttajille ja paikallisiin vähittäismyymälöihin

Maito Alkutuotantoa Elintarvikehuoneistotoimintaa Lypsy Maidon säilytys alkutuotanto-paikalla Elintarvikehuoneistotoimintaa Kuljetus alkutuotantopaikalta Raakamaidon, ternimaidon ja maitopohjaisten tuotteiden myynti alkutuotantopaikalla suoraan kuluttajalle Ternimaidon toimittaminen vähittäismyyntiin

Kananmunat Alkutuotantoa Elintarvikehuoneistotoimintaa Munien kerääminen ja pakkaaminen kuljetusta varten Kuljetus alkutuo-tantopaikalta muna-alan laitoksiin Elintarvikehuoneistotoimintaa Myynti suoraan alkutuotantopaikalta kuluttajalle Pakkaaminen kuluttajapak-kauksiin, myynti liikkuvasta ajoneuvosta ja torimyynti Myynti kauppaan poikkeusalueella

Hunaja Alkutuotantoa Elintarvikehuoneistotoimintaa Pesien hoito Linkous Siivilöinti Varastoastioiden täyttö Varastoastioiden kuljetus alku-tuotantopaikalta pakkaamoon Elintarvikehuoneistotoimintaa Kuluttajapakkauksiin pakkaaminen Myynti suoraan alkutuotantopaikalta kuluttajalle

Kasvikset Alkutuotantoa Elintarvikehuoneistotoimintaa Viljely ja sadonkorjuu Varastointi alkutuotantopaikan yhteydessä Tuotteiden pesu, puhdistus tai muu kauppakunnostus Käsittely kun tuotteen luonnetta ei muuteta Pakkaaminen kuljetusta varten Kuljetus alkutuotantopaikalta vähittäismyyntiin Elintarvikehuoneistotoimintaa Pakkaaminen kuluttajapakkauksiin Käsittelyt, jotka muuttavat tuotteen luonnetta, esim. Pilkkominen (yksi tai useampi leikkuupinta) Kuivaaminen (paitsi viljan kuivaaminen) Kuoriminen Raastaminen Ryöppääminen (esim. sienten suolaaminen) Kaikki toiminnot jos käsitellään muita kuin itse tuotettuja alkutuotannon tuotteita

Elintarvikehuoneistot Pääsääntö: elintarvikealan toimijan haettava hyväksyntää kunnan/alueen elintarvikevalvontaviranomaiselta Hakemukseen liitettävä omavalvontasuunnitelma Elintarvikelain 13 § 2 mom luettelee 18 kohtaa, joiden osalta riittää toiminnasta ilmoittaminen valvontaviranomaiselle

Elintarvikelain 23/2006 13 § 2 mom mukaiset toiminnastaan ilmoitusvelvolliset elintarvikehuoneistot Eivät ole yhteismitallisia Osittain kerätty vanhasta lainsäädännöstä Toiminnat luonteeltaan vähäisiä tai muuten rajoitettuja tai elintarvikkeen jakelu suoraan tuottajalta kuluttajalle  toimintaan liittyvät riskit voidaan katsoa vähäisiksi

Toiminnan rajoituksia Toimija: alkutuottaja (maanviljelijä, maidontuottaja, kalastaja), yksityinen henkilö, poliisi, puolustusvoimat Määrä: vähäinen, < 5000 kg, < 2500 litraa Toiminnan luonne: vähäinen, tilapäinen Myyntipaikka: alkutuotantopaikka, ei edellytä erillistä myynti- tai tarjoilutilaa Jakelu: suoraan kuluttajalle, paikalliseen vähittäismyyntiin, palautuu yksityistaloudessa käytettäväksi

Alkutuotantoa ei ole 852/2004:n soveltamisohjeet 3.1. Jos tuotteen luonne muuttuu 852/2004:n soveltamisohjeet 3.1. Tuotteiden pakkaaminen kuluttajapakkauksiin pakkausmerkintäasetus 1084/2004 2 §: valmiiksi pakattu elintarvike Myynti tai muu luovutus kuluttajalle EL 23/2006 13 § 2 mom

Toiminnastaan ilmoitusvelvolliset elintarvikehuoneistot Tilapäinen elintarvikkeiden myynti Elintarvikkeiden myynti tai muu luovutus, vähäistä muuhun huoneistossa harjoitettuun elinkeinotoimintaan verrattuna Yksityisen henkilön harjoittama elintarvikkeiden valmistus, myynti tai muu luovutus, jos luonteeltaan vähäistä, ei edellytä erillisen myynti- tai tarjoilutilan järjestämistä eikä liity elinkeinon harjoittamiseen Kausiluonteista tai muutoin tilapäistä sivuelinkeinotoimintaa Myynti tai luovutus suoraan kuluttajalle maatilalla tai yksityisessä kodissa Raaka-aineet voivat olla itse tuotettuja tai muualta hankittuja

Toiminnastaan ilmoitusvelvolliset elintarvikehuoneistot Alkutuotantopaikalla itse tuotettujen alkutuotannon tuotteiden ja niistä valmistettujen elintarvikkeiden myynti, tarjoilu tai muu luovutus suoraan kuluttajalle, jos toiminta luonteeltaan vähäistä ei koske eläimistä saatavia elintarvikkeita Luonteeltaan vähäinen viittaa myös toiminnan laatuun, ei pelkästään määrään. Itse tuotettujen alkutuotannon tuotteiden myynti tilalta suoraan kuluttajalle saa olla määrällisesti laajamittaisempaa, esim. mansikat kuluttajien itsepoimintana pellolta Jauhojen jauhatus omasta viljasta ja myynti tilalta suoraan kuluttajille

Toiminnastaan ilmoitusvelvolliset elintarvikehuoneistot Siipikarjan tai tarhatun kanin lihan myynti ja muu luovutus alkutuotantopaikalta suoraan kuluttajalle, enintään 1000 lintua tai kania/v. Metsästettyjen luonnonvaraisten jänisten, kanien tai lintujen toimittaminen vähittäismyyntiin Luonnonvaraisen riistan lihan toimittaminen suoraan metsästäjältä kuluttajan omaan käyttöön Poliisin tai riistanhoitoyhdistyksen poliisin toimeksiannosta järjestämä luonnonvaraisen riistan myynti

Toiminnastaan ilmoitusvelvolliset elintarvikehuoneistot Raakamaidon myynti tai luovutus alkutuotantopaikalla suoraan kuluttajalle + ternimaidon toimittaminen vähittäismyyntiin, josta se myydään suoraan kuluttajalle (<2 500 l/v) Myynti tilalta kuluttajan astiaan Ternimaidon toimittaminen vähittäismyyntiin sallittu vain pakattuna ja jäädytettynä Pakasteasetuksen 165/1994 mukaan jäädytykseen ja säilytykseen käytettävien tilojen ja laitteiden tulee olla paikallisen valvontaviranomaisen hyväksymiä

Toiminnastaan ilmoitusvelvolliset elintarvikehuoneistot Maitotuotteiden valmistus alkutuotantopaikalla tilan omasta maidosta, näiden tuotteiden myynti tai muu luovutus alkutuotantopaikalla suoraan kuluttajalle (tuotteisiin käytetyn raakamaidon määrä <2 500 l/v) Kalastustuotteiden, niistä saatavien raakavalmisteiden ja jalosteiden toimittaminen kuluttajalle ja paikalliseen vähittäismyyntiin (ei kuitenkaan tukkuun), suoraan kalastajalta tai kalanviljelijältä, yhteensä enintään 5000 kg/v. Linnun munien ja hunajan myynti tai luovutus alkutuotantopaikalla suoraan kuluttajalle kananmunien myynti tai muu luovutus suoraan alkutuotantopaikalta vähittäismyyntiin poikkeusalueella Ahvenanmaa, Oulun ja Lapin lääni, Itä-Suomen läänistä Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon maakunnat

Toiminnastaan ilmoitusvelvolliset elintarvikehuoneistot Kuluttajan omistaman elintarvikkeen käsittely, jos elintarvike palautetaan kuluttajan yksityistaloudessa käytettäväksi / rahtivalmistus Luonnonvaraisen riistan teurastaminen virkaeläinlääkärin hyväksymässä paikassa / lahtivaja

Koti elintarvikehuoneistona EL 10 § kieltää käyttämästä elintarvikehuoneistoa asumiseen tai muuhun niin, että siitä saattaa aiheutua terveysvaaraa Kodin yhteydessä erillinen tila, joka voidaan hyväksyä ja jonne viranomainen voi päästä tekemään tarkastuksen ilman kotirauhan rikkomista Ilmoitusvelvolliseen toimintaan on hyväksytty