Luottamus kansakunnan pääomana ja talousjohtamisen tavoitteena Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtaja, OTT Tuomas Pöysti Ylimmän virkamiesjohdon.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
VALTIONHALLINNON YLIMMÄN VIRKAMIESJOHDON PALAUTEPÄIVÄ
Advertisements

SOTE-ESITYKSEN ARVIOINTIA Juhani Lehto
Hyvä Hallintotapa Kiinteistöalan muutos Yhteiset toimintatavat
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Maailmantalouden muutoksesta ja Euroopan talouden haasteista Erkki Liikanen Pääjohtaja Suomen Pankki.
Keskustelutilaisuus hedelmöityshoitotoiminnasta Jussi Holmalahti, FaT Johtaja Valvira.
Tietojohtamisen haasteita julkishallinnossa
Kulttuuri- ja nuorisoalojen kunta- ja järjestötoimijoiden koulutus- ja verkostoitumispäivä Yhteisöllisyys ja hyvinvointi Hannu Kareinen.
Palvelukeskusten osittainen yksityistäminen ja kilpailuttaminen sekä uusi hallinnon resurssijohtaminen ovat taloushallinnon suunta Pääjohtaja, dosentti,
Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
Oikeus, kilpailukyky ja hyvinvointi Presidentti Pekka Hallberg Korkein hallinto-oikeus Ylimmän virkamiesjohdon palautepäivä Eduskunta
Vastuullisen varainhankinnan ammatilliset arvot ja periaatteet Pääsihteeri Pia Tornikoski
1 TERVEYSTOIMI Terveystoimen strategia Arvot, toiminta-ajatus ja visio Kriittiset menestystekijät Arviointikriteerit ja mittarit Terla
Yksityisen sosiaali- ja terveydenhuollon lakien uudistaminen
Orientoivat opinnot Hallintotieteiden tutkinto-ohjelma
TULOSOHJAUKSEN JA TILIVELVOLLISUUDEN TILA Ylijohtaja Marjatta Kimmonen VTV
Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma
Kuntien juridinen asema: itsehallinto, tehtävät ja rahoitusperiaate Kuntatalo Heikki Harjula.
Hyvinvointivaltio ja vapaaehtoistyö osana kansalaisyhteiskuntaa Sakari Möttönen
Yhteiset kompetenssit Muokataan… ja täsmennetään.
Vaalirahoitusvalvonta vuoden 2009 europarlamenttivaaleissa Pääjohtaja, OTT Tuomas Pöysti/VTV
1 Johtajuuden ulottuvuudet Politiikka turvataan poliittisesti haluttu suuntautuminen Byrokratia hallinnon sääntöjen osaaminen ja noudattaminen hallinnon.
TULOKSELLISUUSTARKASTUKSEN AJANKOHTAISET VIESTIT Ylijohtaja vesa Jatkola Ylimmän virkamiesjohdon VTV –foorumi
Apurahapäätösten vertailuperusteet
TALOUSARVION NOUDATTAMINEN JA TULOKSELLISUUDEN JOHTAMINEN Ajankohtainen viesti – Hyvän hallinnon periaatteet ja toimiva sisäinen valvonta Ylijohtaja Marjatta.
ENPI CBC –ohjelmat Kuopio Petri Haapalainen.
MITÄ SUOMALAISET AJATTELEVAT SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON PALVELUISTA JA NIIDEN TULEVAISUUDESTA?
Valtion PARAS –hankkeen tilanne Jaana Simola Päijät-Hämeen liitto, Hämeenkatu 9 A, LAHTI
Menestystä yrittäjälähtöisyydellä ja yhteistyöllä Kunnan elinkeinopoliittisen ohjelman työkirja Osa: Tausta-aineisto.
Julkisen hallinnon IT-toiminnan kehittämistilanne ja IT-tarkastuksen vaikutukset kehittämiseen Ylijohtaja Silja Hiironniemi Valtiontalouden tarkastusviraston.
Ajankohtaista toimeenpanon näkökulmasta Toimintaryhmien puheenjohtajien tapaaminen Tampere Kirsi Murtomäki ylitarkastaja Varainhoito-osasto.
Tuloksellisuutta edistävä palkinta ja neuvottelutoiminta
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Euro & talous 4/2010 ja Rahoitusjärjestelmän vakaus -erikoisnumero Pääjohtaja Erkki Liikanen
Mielenterveys? Kansalaisten hyvä mielenterveys on paras tae kansojen menestykseen Väestön hyvä mielenterveys on toimivan talouden kivijalka Mielenterveydellä.
Kestävää kasvua ja työtä
MAHDOLLISUUKSIEN MARKKINAT IHMISARVOFOORUMI 2010 KANAVATYÖSKENTELY klo Ihan sama ihmisarvo?
1 Asiakas ensin EHY-päivät Pääjohtaja Matti Aho Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.
Sosiaalihuoltolaki.
Demokratia.
YHTEISKUNTAOPPI YH1 PERUSKÄSITTEITÄ - TEHTÄVÄ!. POLITIIKKA 1. Organisoituneen ihmisryhmän hallitsemista  Esim: koululaiset  koulupolitiikka, vanhemmat.
Valtiovarainministeriö Jan Holmberg1 Jan Holmberg, finanssineuvos Valtiovarain controller -toiminto Sukupuolinäkökulma käytännössä Hallinnon seurantamekanismit:
Julkisen hallinnon yhteinen tuki- ja ylläpitotehtävien eAMS-malli Christian Jämsen
Hallitusohjelman vaikutukset haavoittuvassa asemassa oleviin Pasi Moisio Sosiaalipolitiikan tutkimusyksikkö Järjestelmät -osasto Terveyden ja hyvinvoinnin.
Johtaja Leila Helaakoski Pohjois-PohjanmaanTE-keskus EAKR-seurantakomitea
1 Vammaislakien yhdistäminen Keijo Kaskiaho Kouvolan Vammaisneuvosto Keijo Kaskiaho.
Koulutusyhteistyöpäivä Henkilöstöjohtaja Timo Tammilehto.
Kuntoutuksen asema sosiaali- ja terveysalan muutoksessa – kokemuksia Suomesta ja Ruotsista Rehabilitation Finland ry:n järjestämä seminaari kuntoutusalan.
J YVÄSKYLÄN YLIOPISTO EFQM- MALLI 2013.
Kuntien parhaat palvelukäytännöt Hyvä Suomi
Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta
Työelämän uudet valvonnan muodot
ARVIOINTISTRATEGIA Rovaniemen tarkastuslautakunta
Pienosuuskuntien johtamisen haasteet
TOIMINTA-REFLEKTIO-OPPIMINEN.
Laki alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista
Yhteisöön kuulumisen etiikka
Maakunta- ja sote-uudistus Ministerin tilannekatsaus
YH 1, OPS Aloitustunti.
Yritykset ja yhteiskunta
VNKA tietoarkkitehtuuri
PUOLUE C Periaateohjelma: Arvot
Puolue D Vaihtoehtobudjetti vuodelle 2018:
1. Kansalaiset - medborgare
Taloudellinen katsaus Kevät 2015
Kristiina Kontiainen, ylitarkastaja, ESAVI
Eettinen palvelu ja liiketoiminta
Uudistuva vammaispalvelulainsäädäntö
Päämajasymposium Mikkeli Reijo
Maakunta- ja sote-uudistus Ministerin tilannekatsaus
Julkisuus Ymmärrettävyys Avoin toiminta Hallinto mahdollistajana.
Valtiontalouden ja toiminnan ohjaus
Esityksen transkriptio:

Luottamus kansakunnan pääomana ja talousjohtamisen tavoitteena Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtaja, OTT Tuomas Pöysti Ylimmän virkamiesjohdon palautepäivä

2 Luottamus kansakunnan pääomana Pohjoismaat yleensä ja Suomi ovat korkean luottamuksen yhteiskuntia Luotetaan. että julkinen hallinto toimii hyvän hallinnon periaatteiden mukaisesti ja vastuullisesti Luotetaan, että kun hoitaa oman osansa ja tehtävänsä tulee kohdelluksi oikeudenmukaisesti

3 Luottamus on merkittävää sosiaalista pääomaa Luottamus mahdollistaa modernin hyvän hallinnon Luottamus mahdollistaa uudistumiskyvyn ja kipeätkin tulevaisuuteen ulottuvat päätökset Kansainvälisessä talouskeskustelussa ja taloustieteessä on havaittu, että yhteiskunnat, joissa on hyvä luottamus julkiseen valtaan ja hallintoon, ovat pystyneet toteuttamaan tarpeellisia rakenteellisia ja taloudellisia uudistuksia sekä päässeet parempaan menokuriin Tällaisia havaintoja on myös Euroopan talous- ja rahaliiton vakaus- ja kasvusopimuksen valvonnasta Kykeneekö suomalainen yhteiskunta ja hallinto ylläpitämään luottamusta ja suhteuttamaan sen yksilön vastuuseen ja yhteisöllisyyteen tulevaisuudessa, yhteiskunnan ja sen tarpeiden muuttuessa?

4 Valtiontalouden ulkoisen tarkastuksen tehtävät ja vaikutukset (Eduskuntakertomus vuodelta 2007)

5 VTV:n perimmäinen yhteiskunnallinen tulos on: Parempi, perusteltu luottamus valtion taloudenhoidon laillisuuteen ja tuloksellisuuteen sekä vastuullisuuteen VTV:n olemassa olo kannustaa lain ja talousarvion noudattamiseen sekä tulokselliseen toimintaan hallituksessa ja hallinnossa. VTV:n toiminta osaltaan edistää ja toteuttaa yhteiskuntaideaalia tietoon ja avoimeen keskusteluun perustuvasta valistuneesta hallinnasta.

6 VTV:n perimmäinen yhteiskunnallinen tulos Parempi kansanvaltaisen päätöksenteon tietoperusta ja hallinnon vastuunalaisuus sekä luottamus päätöksenteon ja arvioinnin tietoperustaan ja valtiontalouden hallintajärjestelmään. Toimivampi oikeusvaltio ja demokratia. Korkealaatuisempi ja tuloksellisempi valtion taloudenhoito

7 Luottamus talousjohtamisen tavoitteena Luottamus on monella tapaa talousjohtamisen ja taloudenhoidon toimintojen tavoitteena Luottamus julkiseen talouteen on kansakunnan voimavara ja antaa turvallisuutta yksilöille korkoerot eri euroalueen valtioiden lainojen välillä luottamus julkiseen talouteen on vakuutus myös yksityisen sektorin systeemisiä tai muita makroriskejä vastaan (esim. rahoitusmarkkinakriisi)

8 Taloushallinto rakentaa perusluottamusta hallintoon Kirjanpidon tehtävät varojen erilläänpito muiden varoista talousarvion toteutumisen seuranta ja laillisuusvalvonta tuloksenlaskentatehtävä taloudellinen informaatio tuotoista ja kuluista sekä varoista, veloista ja niiden rakenteesta Sisäinen valvonta ja riskienhallinta => varoja hoidetaan oikein ja kansanvaltaisten päätösten mukaisesti => luottamus taloudelliseen informaatioon: tiedämme mihin varat menevät

9 Luottamus talouden johtamisen tavoitteena Taloudellisuus ja tehokkuus: julkisen palvelun kustannustietoisuus Yhteiskuntataloudellinen kannattavuus Rahoituksellinen kestävyys Kansalaisen oikeus tehokkuuteen Arviointitoiminta ja tuleviin tarpeisiin vastaaminen: luottamus tulevaisuuteen tulevat tarpeet erilaisia kuin nyt esimerkiksi henkinen syrjäytyminen Valistuneen hallinnan ideaali: tietoon perustuva julkinen keskustelu ja siinä tehtävät valinnat pohjoismaisen demokratiamallin perusta Talouden johtaminen luo edellytykset valistuneelle julkisen talouden ja toiminnan hallinnalle ja valistuneelle kansalaisuudelle

10 Laki luo luottamusta mutta miten voimme luottaa lakiin (VTV:n eduskuntakertomus vuodelta 2007) Oikeuden ja oikeudellisten tavoitteiden toteutuminen edellyttää myös reaalisia resursseja. Lain systematiikan pitäisi myös kohdata kansalaisten ja yritysten arki opetustoimen ja sosiaali- ja terveydenhuollon systemaattinen raja; perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon rajat tietosuojan toteuttamisen ongelmat ja rajanveto muihin yhteiskunnallisiin arvoihin Indikaattorit ja arviot tuloksellisuudesta ja vaikutuksista tärkeitä kokonaiskuva lain ja sen tavoitteiden toteutumisesta, esimerkkinä hoitotakuulainsäädäntö lainsäädännön toimivuutta olisi seurattava systemaattisesti