PÄIJÄNTEEN SÄÄNNÖSTELYN VAIKUTUKSET RANTOJEN VIRKISTYSKÄYTTÖÖN

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Leikkaukset koulutuksesta ja tutkimuksesta. Leikkaukset koulutukseen ja tutkimukseen tällä hallituskaudella Leikkauksia on tehty • laskennallisista valtionosuuksista,
Advertisements

Lapin yliopisto Osatutkimus D: –vuotiaiden kokemuksellinen hyvinvointi Paltamo Marika Kunnari & Asko Suikkanen.
Toimintaympäristö
Tutkimus- ja kehitystoiminta vuonna 2009 T&K-keskus, Sirpa Nypelö Tilastointitiedot perustuvat WebHansan taloustietoon.
LAPIN KUNTATALOUS LAPIN LIITTO Kuntataloustutkija Ella Rautio-Kuosku Heinäkuu 2006.
Kangas-Annala tie.
Päijät-Hämeen sosiaalipoliittinen foorumi Sibeliustalo, Lahti
Hannu Virtanen Selkokielen tarvearvio 2014
SUOMEN KULTTUURIRAHASTON KIRJATALKOOT SKR. Kirjatalkoot -Suomen Kulttuurirahaston kaikkien aikojen suurin tukihanke, johon Svenska litteratursällskapet.
F IN EL IB - KÄYTTÄJÄKYSELYN AINEISTON YLEISESITTELY - TUTKIMUSLAITOKSET FinELib toteutti syys-lokakuussa 2011 tutkijoiden elektronisten julkaisujen käyttöä.
NYKYTILAKARTOITUS HANGOSSA - KOTIHOIDON ASIAKKAAN KÄYTÖSSÄ OLEVAT APUVÄLINEET JA TULEVAISUUDEN APUVÄLINETARPEET HENKILÖKUNNAN ARVIOIMANA (TOTEUTUS VIIKOT.
Paneeli – Tehokkuutta ja toimivuutta laadulla ja kilpailulla?
NAARAJOEN KÄPYKOSKEN KALATALOUDELLINEN TÄYDENNYSKUNNOSTUS
Veritas vahinkovakuutus
Hyödynarviointi vesistöjen kunnostushankkeissa Lectio praecursoria
Perinataalitilasto − synnyttäjät, synnytykset ja vastasyntyneet
Mikä on paremmin kun hanke päättyy 2016? Mikä on muuttunut 2018 kun hankkeen päättymisestä on kulunut vuosi? Missä partneriryhmän ulkopuolella tuotteet.
LINDA-päivä Palautekysely (MARC21-formaattivaihdon ja) LINDAn järjestelmän vaihdon tiedotuksesta LINDA-päivä Laila Heinemann Kansalliskirjasto.
Fortum Power and Heat Oy:n 35 MW lämpölaitos Vammalassa
Avainlippu- bränditutkimus Avainlippu-bränditutkimuksen toteutus ja tavoitteet  Toteutustapa 1. Kvalitatiivinen tutkimus (kaksi ryhmähaastattelua,
1 ©TNS 2012 Tämän tutkimuksen tulokset on tarkoitettu vain tilaajan omaan käyttöön. Niitä ei saa lainata, luovuttaa, jälleenmyydä tai julkaista ilman tutkimusyrityksen.
Kysely tasa-arvosuunnitelmien laadinnasta AKAVAn luottamushenkilöille 11/ AKAVAn kysely luottamushenkilöille tasa-arvosuunnitelmien tekemisestä.
Ateljeenäyttely Kaarina Karjalainen
©Tampereen kaupunki Vipu-projektin kysely Videoneuvottelujen käyttö ja tarpeet hyvinvointipalveluissa lokakuussa 2007.
Viikon 40 eurotehtävät •Tehtäväruudussa oli 7 € •Vastauksia jätettiin yhteensä 26. •Oikeita vastuksia oli yhteensä 13.
Koonti Tammelan kirkonkylän kyselytuloksista. Vastausprosentit Vastaajien lkmVastaus-% Susikas30 Porras-Ojainen5826 Saari-Kaukola3325 Letku4425 Liesjärvi3620.
Perusopetuksen huoltajat 2014 Generated on :04.
Keski-Pohjanmaan aikuisopiston palvelut yritysten ja työllisyyden kehittämiseksi Työllisyysseminaari Kaisa-Leena Ahlroth.
Alueellinen urheiluseuratutkimus 2005, 2007, 2009.
Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v. 2012
Pentti Valkeajärvi Riistan- ja kalantutkimus Laukaan kalantutkimus ja vesiviljely Päijänteessä siialla on suuri taloudellinen merkitys ammatti- ja vapaa-ajankalastajille.
SÄÄNNÖSTELYSUOSITUKSET Tavoitteena kestävä säännöstelykäytäntö Monitavoitteisuus: Päijänteen säännöstelyssä otetaan mahdollisimman tasapuolisesti huomioon.
Osallistuminen sidosryhmien näkökulmasta -kysely metsäneuvostojen jäsenille Marjo Laitala.
Venäjän merkitys kyselyn perusteella on ollut kasvussa: Tänä vuonna sen ilmoitti merkittävimmäksi ulkomaalaisten vieraiden lähtömaaksi jo 70 prosenttia.
Eläkeselvitys 2012: Selvitys TEKin jäsenten näkemyksistä eläkeiästä ja eläke- ehdoista
Psykoterapia ja avohoito on edullista
1.5. Trigonometriset yhtälöt
I.R.O. Research Oy vee 10/2000 Mediakäyttö Käyttää vähintään kerran viikossa Tytöt ja pojat *) Kirjat (esim. romaanit, lasten- ja nuortenkirjat)
Tulos ennen satunnaisia eriä Me 7,1 6,5 3,3 4,3 4,
Satakunnan ammattikorkeakoulun Liiketalous Rauman henkilöstön ja Rauman talousalueen yritysten yhteistyön selvittäminen ja kehittäminen Enni Karvinen.
Asiakastyytyväisyyskysely ulkomaisen tutkinnon tunnustamispäätöstä hakeneille 2009 Opetushallitus Tutkintojen tunnustaminen ja vertailu –yksikkö.
PTT:n alueellinen asuntomarkkinakatsaus 2009 Petri Mäki-Fränti
Perusopetuksen ryhmäkoko
Hydrologiset mittaukset
Akavan Erityisalat Yksityissektorin työmarkkinatutkimus 2009.
Ympäristösi parhaat tekijät Utajärven liikkumiskyselyn tuloksia Asukastyöpaja
OPISKELIJAKYSELY Tulokset Toisen asteen yhteys - hanke.
Yrittäjien ja palkansaajien tulot sekä verot
Presidentti Tarja Halosen aikakausi KESKI-POHJANMAALLA.
Kuntalaisten mielipiteet - kunnallisvaaleissa äänestämisestä, - kunnallisista kansanäänestyksistä sekä - kunnanjohtajan valinnasta suoralla kansanvaalilla.
Eksponentiaalinen kasvaminen ja väheneminen
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
Aikuisdiabeetikkojen hoitovastuun jakautuminen ja hoitoyksiköiden sisäinen työnjako.
Tietoja muuttoliikkeestä Yhteenvetoa PKS = Vantaa, Espoo, Helsinki ja Kauniainen KUUMA = muu Helsingin seutu (10 kuntaa)
Väestö ja väestönmuutokset. Väestö äidinkielen ja iän mukaan Naisten ja miesten tasa-arvo Helsingissä2 Lähde: Tilastokeskus. Miehet.
n. 2,6 miljoonaa suomalaista asuu kaukolämpötaloissa
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Kooste Finna-organisaatioiden palautekyselystä Finna-konsortiokokous
Amiram D. Vinokur & Michelle van Ryn Social Support and Undermining in Close Relationships: Their Independent Effects on the Mental Health of Unemployed.
Energiavuosi 2014 Sähkö Energiateollisuus ry.
Pendelöinti Pendelöinti eli asuinkunnan ulkopuolella työssäkäynti on yleistynyt lähes koko Suomessa 1980-luvun lopulta lähtien. Pendelöivien osuus on kasvanut.
Suomen Lääkäriliitto | Finnish Medical AssociationLääkärit Suomessa | Physicians in Finland Tilastotietoja lääkäreistä ja terveydenhuollosta 2014 Statistics.
Kuntouttava työtoiminta 2010 – Kuntakyselyn osaraportti Esa Arajärvi.
Suoran yhtälön muodostaminen
Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v. 2013
Elliott 803 A aloitti TKK:lla tietokoneajan 50 vuotta sitten
Yellowstonen kansallispuisto Wyoming, Yhdysvallat
Tähän tarvittaessa otsikko Kysely esi- ja perusopetuksen huoltajille Kirkkonummella
Osaston potilaiden tyytyväisyys LLKY:n osastotoimintaan
Kenttäkonsultointikysely 2014
VIESTINTÄ PÄIJÄNTEEN SÄÄNNÖSTELYSSÄ
Esityksen transkriptio:

PÄIJÄNTEEN SÄÄNNÖSTELYN VAIKUTUKSET RANTOJEN VIRKISTYSKÄYTTÖÖN Tuomo Sinisalmi, Teemu Mustonen ja Markku Lahti Fortum Power and Heat Oy Tavoitteena oli selvittää rantojen virkistyskäytön kannalta sopivat vedenkorkeudet Päijänteellä on 6 529 rantakiinteistöä Pyhäjärvellä 800 rantakiinteistöä Kymijoella 741 rantakiinteistöä (etäisyys rantaviivasta alle 100 m) Virkistyskäyttömallilla tarkasteltiin vedenkorkeuksien vaikutuksia rantojen virkistyskäyttöön säännöstelyssä ja luonnonmukaisessa tilanteessa vuosina 1971-1995. Rantakiinteistöjen virkistyskäyttö hyötyy säännöstelystä, kalastus, maisema ja rantaluonto kärsivät. Säännöstelyllä on vähennetty rantakiinteistöjen virkistyskäytölle aiheutunutta haittaa Kaikille käyttörannoille hyvää vedenkorkeutta ei ole Päijänne Säännöstely on lisännyt rantojen virkistyskäytön kannalta sopivia vedenkorkeuksia. Kesällä kokonaishaitta virkistyskäytölle on säännös- teltynä 30 % pienempi kuin luonnonmukaisena, mutta keväällä vedenkorkeudet ovat usein liian matalia. Pyhäjärvi Säännöstely on vähentänyt rantojen virkistyskäytön kannalta liian korkeita vedenkorkeuksia, mutta lisännyt liian matalia vedenkorkeuksia. Kokonaishaitta virkistyskäytölle on säännösteltynä 30 % pienempi kuin luonnonmukaisena. Kymijoki Säännöstely on vähentänyt rantojen virkistyskäytön kannalta liian suurien virtaamien esiintymistä, mutta lisännyt liian pienten virtaamien esiintymistä. Kokonaishaitta virkistyskäytölle on säännösteltynä 10 % pienempi kuin luonnonmukaisena. Päijänteellä 1,0 milj. mk/vuosi (150 mk/kiinteistö) Pyhäjärvellä 0,29 milj. mk/vuosi (360 mk/kiinteistö) Kymijoella 0,05 milj. mk/vuosi (70 mk/kiinteistö) Kuiva vuosi Märkä vuosi SUOSITUKSET Paras vedenkorkeus rantojen virkistyskäytön kannalta Päijänteellä NN+ 78,35 - 78,55 m keskivedenkorkeus 1.6.-30.9. on ollut NN+ 78.38 m Pyhäjärvellä NN+ 65,40 - 65,50 m keskimääräinen kesäaikainen vedenkorkeus on ollut 15-25 cm alempana Paras virtaama rantojen virkistyskäytön kannalta Kymijoella 250 - 350 m3/s keskivirtaama 1.6.-30.9. on ollut 296 m3/s Säännöstelystä on ollut hyötyä Päijänteen rantojen virkistyskäytölle erityisesti märkinä vuosina.

VESISTÖN KÄYTTÄJIEN SUHTAUTUMINEN SÄÄNNÖSTELYYN Pekka Korhonen1), Pia Rotko1), Mika Marttunen1), Sirpa Joukainen1) ja Pentti Kiljunen2) 1)Suomen ympäristökeskus, 2)Yhdyskuntatutkimus Oy Tavoitteena oli selvittää vesistön käyttäjien suhtautumista säännöstelyyn ja sen kehittämiseen Säännöstelyn haitat koettiin voimakkaampina Päijänteellä Kysely tehtiin marras-tammikuussa 1997-1998 ja koski pääosin vuoden 1997 käyttäytymistä ja kokemuksia. Vastauksia saatiin lähes 2000 ja vastausprosentti oli 80 %. Vertailualueena käytettiin säännöstelemätöntä Keitelettä, josta saatiin vähän vajaa 100 vastausta. Yli puolet Päijänteen vastaajista oli säännöstelyyn tyytymättömiä. Muualla tyytymättömiä oli noin 20 %. Eniten ongelmia kokivat vastaajat, jotka käyttävät pehmeitä, loivia ja runsaskasvisia rantoja. Lisäksi vastaajat, jotka liikkuvat alueella eniten tai ovat oleskelleet siellä kauimmin, olivat havainneet eniten muutoksia ja suhtautuivat säännöstelyyn kriittisimmin. Sopimattomista vedenkorkeuksista aiheutunut haitta eri ajankohtina. Virkistyskäyttöä haittasivat eniten sopimattomat vedenkorkeudet, kuten liian matala vedenkorkeus ja liian suuri vedenkorkeuden vaihtelu sekä kalastukseen liittyvät ongelmat. Säännöstelyn vaikutukset tunnetaan varsin huonosti Puolet vastanneista ei tiennyt, että tulvasuojelu ja voimatalous hyötyvät säännöstelystä. Usein säännöstelyn kehittämisessä esitettiin samanaikaisesti täysin ristiriitaisia ja toisensa poissulkevia tavoitteita. Vastaajista 87 % toivoi, että säännöstelystä tiedotetaan nykyistä enemmän. Eniten kaivattiin vedenkorkeusennusteita ja tiedotusta säännöstelyn vaikutuksista vedenkorkeuksiin ja virtaamiin, kalastoon sekä vesiluontoon.