AVARUUS Tutkiva oppiminen

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Portfoliopohja oppilaiden käyttöön
Advertisements

OPS-TYÖSKENTELYÄ LUOKISSA pe klo
Historian ja äidinkielen yhteistyöprojekti 7. luokilla syksy 2012 Marja Haapalainen.
VAIKUTTAJAPÄIVÄT. VAIKUTTAJAPÄIVÄT 2014 • Vaikuttaja-päivät on vuosittain järjestettävä vantaalainen foorumi, jossa koulut, päiväkodit, muut.
Tutkielman teko Esityksen perustana on käytetty dos. Marja-Leena Sorjosen 1998 tekemää ohjetta: Ohjeita tutkielman tekoon. Tuula Marila
NAO/Maija-Leena Haapa-alho
Kaisa Koskinen Gradunteon eväät
Future Learning Environment
Filosofian praktikum 2008 Mikä on elämän merkitys? Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin kolmas praktikum-kokoontuminen.
Katso Aitolasta lisää:
TVT:n projekti Jenna Julkunen, Iisa Harju & Riina Harju
Opinnäytetyöprosessi
Eija Kauppinen HAASTATTELUTUTKIMUS.
Mä mistä löytäisin sen aiheen?
Kandiseminaarin ryhmätyöskentely Kevätlukukausi 2007.
Metodologian ja menetelmien valinta
OHJAAMINEN.
VOA-oppimispäiväkirja
Olisiko oppineesta rotasta astronautiksi avaruuslennolle Marsiin?
@Virtuaaliammattikorkeakoulu 1 Päreiden tekeminen Ongelmalähtöinen oppimisprosessi Tavoite: Opiskelija osaa tehdä päreitä.
WoSCos Work, Skills and Costs Yhteistyökumppanit kotimaassa CIMO Raahen tulevat ulkomaiset opiskelijat Vaihtoon lähtevät opiskelijat Yhteistyökumppanit.
USKONTO/aineenopettajat AD 4 Ryhmäkokoontuminen Martin Ubani, FT, TM Uskonnon didaktiikan yliopistonlehtori SOKLA.
Liikunnanopetuksen suunnittelu ja arviointi
ARVOT Johtaa parempaan (Kohti hyvää elämää) Suojelee Suuntaa toimintaa (Tiedetään mihin pyritään) Yhteinen käsitys suunnasta (Pelisääntöjä) Selkeä rakenne,
VESO – päivän teemana OPPIMISKÄSITYS - vaiheet ja menetelmät
Valmennuskurssi sosiaalitieteiden tutkinto-ohjelmaan
Simulaattorikoulutuksen jälkipuinti – osa oppimisprosessia.
TYÖN AIHE Oma nimi ja ryhmän tunnus
 Tutkimuksemme kantavana ajatuksena on uskomus siitä, että yhdistämällä matematiikan opetus johonkin konkreettiseen asiaan saavutetaan syvällisempää.
YHTEISTOIMINNALLINEN & YHTEISÖLLINEN OPPIMINEN
TEORIALÄHTÖINEN (eli MÄÄRÄLLINEN TUTKIMUSPROSESSI
OPPIMISEN JA KOULUTUSTEKNOLOGIAN TUTKIMUSYKSIKKÖ Johdanto Idean projektityöni aiheeseen sain erään koulun opettajalta, joka kertoi koulunsa olevan kiinnostunut.
Ihminen ääriolosuhteissa -kurssi
Opinnäytetyön tekijä: Etunimi Sukunimi
Kansallisen käyttäjäkyselyn tuloksista yleisissä kirjastoissa Kirjastotoimen johtaja Pirkko Lindberg Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto
Ongelmaperustainen oppiminen
Koulutuksen rakenteet ja mallit tekniikan amk-koulutuksessa Työpaja Lahti.
Kirjasto avoimena oppimisympäristönä – Tiedonlähteitä.
LATAAMO osallisena yhteisössä. Lataamo -työskentelyn tavoitteet Kuulla ihmisten kokemuksia ja saada uutta tietoa. Tehdä näkyväksi osallisuuden toteutumista.
RTA seminaarityö sisältöohjeita Juhani Kiiras
Iida Salminen & Laura Päärni, VAKA-12C
JOHDATUS TUTKIVAAN OPPIMISEEN
OPPILAS LUOKKAHUONEESSA
Harjoitustyö Rässe Ryhmä ja ajankohta Tässä harjoitustyössä suunnitellaan Yritys oy:n tilausjärjestelmä. Harjoitustyön tavoitteena on tehdä.
PERINTEINEN LUOKKAOPETUS
Tietokone asiantuntijan työvälineenä ICT01D Tietokoneen toiminta Juhani Merilinna.
Verkkokiusaamisen ehkäiseminen
4.3 Tutkiva oppiminen? a) Opetusmenetelmä, jonka aikana oppilaat opiskelevat opetuksen kohteena olevia asioita ja tiedon tuottamisen prosesseja tutkimuksia.
Laadullisten tutkimusmenetelmien kurssi Liisa Ilomäki Verkko-oppimisen ja tiedonrakentelun tutkimuskeskus Psykologian laitos, Helsingin yliopisto
LUOKAN PELISÄÄNNÖT Millainen on luokka, jossa on hyvä opiskella ja missä on hyvä luokkahenki ? Jokainen kirjoittaa paperille aiheesta 4-6 asiaa. Jaetaan.
Pornaisten OPS-veso mika waltarin koululla
Toimintaohjeet opelle
TUPA –Työpaikkaohjaajien kouluttajakoulutus - kuka kouluttaa ketä?
WebOodiKURSSIPALAUTE Laura Vuorinen Opiskelijarekisteri.
Puolivuosisuunnitelma
- Osallistuvan median menetelmien ja työkalujen kehittämishanke.
Tietoturvaprojekti 6h.
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
Ops seminaari Askola.
ARKIELÄMÄN KEMIAA KOTKAN KESKUSKOULUSSA
© Verkko-oppimisen ja tiedonrakentelun tutkimuskeskus ( Sami Paavola Verkko-oppimisen ja tiedonrakentelun tutkimuskeskus.
© Verkko-oppimisen ja tiedonrakentelun tutkimuskeskus ( Sami Paavola Verkko-oppimisen ja tiedonrakentelun tutkimuskeskus.
ERILLISET ERITYISOPETTAJAN OPINNOT Tervetuloa Helsingin yliopistoon! Alkuinfo
LET Kandiryhmä Piia Näykki & Jonna Malmberg.
RAUMAN KAUPUNGIN KOULUPSYKOLOGIEN TYÖNKUVA
Suomalaisen koulutuksen tulevaisuus
Tutkielman teko-ohjeet
TAIDOT EDELLÄ © Petteri Elo OPS-koulutus 2016
JOHDATUS TUTKIVAAN OPPIMISEEN
Reggio Emilia REGGIOLAISUUDEN TAUSTAA Reggio Emilian kaupunki sijaitsee Romagnan maakunnassa, Pohjois-Italiassa. Kyläläiset rakensivat lapsille ensimmäisen.
Esityksen transkriptio:

AVARUUS Tutkiva oppiminen Mari Redkin, Katja Isokääntä

Tutkiva oppiminen - avainsanoja Ongelma ja sen rajaaminen Asioiden ihmettely Kriittisyys, syventäminen ja tiedon etsiminen eri lähteistä Erilaisten ongelmien ja päätelmien rakentaminen. Ryhmätyöskentely Jaettu asiantuntijuus Työn teon kehämäisyys

Tutkiva oppiminen käytännössä Ei anneta valmiita vastauksia tai valmiita tapoja tehdä työtä Oppiminen etenee syklisesti ja jokainen vaihe syventää ilmiötä Aluksi rajataan alue tai ongelma, tämän jälkeen ilmiötä ihmetellään ja kysymyksiä heitetään ilmaan Työtä tehdään välillä ryhmässä, välillä itsenäisesti Oppilaan omat käsitykset ja ajatukset ja niistä keskusteleminen on tärkeää Oppilaat miettivät millä tavalla työskentely tulee tapahtumaan ja mitkä ovat muodot, joilla ilmiö/asia/ongelma esitellään

Aiheiden rajauksien tulisi sisältää keskeisiä opittavia käsitteitä Ilmiötä syvennetään etsimällä lisätietoa kirjoista, internetistä, lehtiartikkeleista yms. Ryhmä miettii tämän jälkeen mitkä asiat selittävät parhaiten ilmiötä ja tekevät päätelmiä aiheesta Lopuksi kaikki päätelmät, selitykset yms. kerätään yhteen ja aiheet nivoutuvat yhteen Oppiminen nojaa jaettuun asiantuntijuuteen, joka synnyttää uutta tietoa ja ymmärrystä Nämä tiedot voivat vahvistaa käsityksiä tai oman ryhmän työn tuloksia. On myös mahdollista, että ilmenee jotain uutta ja poikkeavaa, jonka vuoksi tutkimusta täytyy jatkaa.  

Projektin aloitus Opettaja oli valinnut tutkittavaksi teemaksi avaruuden Oppilaille jaettiin lappuset, joihin saivat itsenäisesti kirjoittaa kysymyksiä, jotka heitä avaruudessa askarruttavat. Laput luettiin ja niiden perusteella syntyi ne teemat, joita luokka alkaisi tutkia. Kuvalähde: yle

Teemat Alkuräjähdys Musta-aukko Planeetat Maa ja kuu Revontulet Ufot Avaruustutkimus Kuvalähde: http://www.s-salmiperusopetus.fi/taivalalanen/hot/avaruus.jpg

Ryhmiin jakautuminen ja tiedon etsintä Teemat esiteltiin oppilaille ja he saivat esittää toiveensa teemasta, jota tahtoivat lähteä tutkimaan. Ryhmää ei muodostettu ihmisten perusteella vaan teeman perusteella. Tällä kertaa tietoa etsittiin ensisijaisesti kirjoista.

Työstäminen Tiedot kirjoitettiin tekstinkäsittelyohjelmalla puhtaaksi. Ryhmät toimivat hyvin itsenäisesti. Opettajan rooli oli olla taustalla seuraamassa ja tarvittaessa neuvomassa esim. koneen käytössä. Opettaja järjesti vierailun tähtitieteen laitokselle, jossa oppilaat saivat esittää kysymyksiä paitsi omasta teemastaan niin myös yleensä avaruustutkimuksesta Aivan huikeita kysymyksiä!!!

Integrointi kuvikseen Ryhmät myös kuvittivat /askartelivat oman teemansa solun seinälle.

Valmis työ Valmis työ koottiin solun seinälle ja tietolaput liitettiin mukaan myös. Jokainen ryhmä esitteli tuotoksensa ja löydöksensä Tarkoitus on esitellä avaruutta myös kummiluokille

Lähteet Jenni Collin, Kati Korhonen, Laura Penttinen & Virve Vakiala 2003. Tutkiva oppiminen. http://www.tutkiva.edu.hel.fi/tutkivaoppiminen.html Pirita Seitamaa-Hakkarainen, Kai Hakkarainen: Tutkiva oppiminen. http://mlab.taik.fi/polut/Yhteisollinen/teoria_tutkiva_oppiminen.html Wikipedia: Tutkiva oppiminen. http://fi.wikipedia.org/wiki/Tutkiva_oppiminen Verkko-oppimisen ja tiedonrakentelun tutkimuskeskus. http://www.helsinki.fi/science/networkedlearning/fi/tutkivaoppiminenmain.html