Yhteisöllisyys kannabiksen käyttäjien keskuudessa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kannabis valistajan haasteena
Advertisements

Kevät on se hankalaa kun jäät sulaa keväällä koemme todellista jääpulaa avantoa ei ole silloin missään minne mennä lämpimissään.
Sama keho ja sama pää koko elämän
KiVa Koulu -ohjelma Kiusaamista ennaltaehkäisevä ja vähentävä toimenpideohjelma KiVa Koulu ei ole ohimenevä ”projekti”, vaan pysyvä toimintatapa kiusaamisen.
Jumalan kanssa.
AKTIIVISEMPI ARKI Työpohjat oman arjen tarkasteluun.
NAO/Maija-Leena Haapa-alho
MIKÄ ON TIIMI?.
Fahrenheit 9/11.  Paljastustarina tapahtumista Yhdysvalloissa syyskuun 2001 tapahtumien jälkeen.  Käsittelee mm. Bushin suhteita Bin Ladenin sukuun.
Tiedonhankinnan prosessit muutoksessa
1 Heli Lepomäki Yritysten ja muiden organisaatioiden käyttöön sähköinen työpöytä on jo leviämässä, koska niiden toiminta ja asiakaspalvelu.
Yksilö ostajana.
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
Nuorten suosima nettiyhteisö
10 vinkkiä voimaantumiseen
Jokaisella koululla tulee olla järjestyssäännöt, joilla ei kuitenkaan saa rajoittaa jokaiselle perustuslaissa taattuja oikeuksia. Järjestyssäännöt eivät.
asukasta ”ulkomaalaista” km² 4 virallista kieltä 17 itsehallintoaluetta.
Mitä nuorille kuuluu? Eveliina Karjalainen.  Toisilla näyttää menevän paremmin kuin koskaan, toisilla huonommin kuin koskaan. Molemmat ryhmät tuntuvat.
DOKUMENTAATIO JA TIEDONMUODOSTUS
IHMISSUHTEET MOTIVOIVAT UUDEMPI S. 98- VANHEMPI S. 98-
NALLE PUH.
”Eli sillon lähtee uimahallille ja ui kilometrin”
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Oriveden Kokoomus ry Seurakuntavaaleja vietetään vasta syksyllä, mutta jo alkuvuodesta on tehty päätöksiä koskien esimerkiksi ennakkoäänestyspaikkoja.
Kaikille kaveri -vanhempainilta
Daniel 7v Mooses on kaikkein kovin. Mooses pystyy kävelemään meren pohjalla. Allahilla on vaan lentävä matto.
Rippikoulu ja nuoren hyvinvointi Avainsanat LIMINAALISUUS JA INTENSIIVINEN YHTEISÖLLISYYS KIUSAAMATTOMUUS PUHTAAN PÖYDÄN MAHDOLLISUUS SUORITTAMISEN VÄHÄISYYS.
Jouni Viuhko 2010 Pilkun käyttäminen.
VARHAINEN PUUTTUMINEN
Holma 23.9 –  Mitä alueelle kuuluu?  Mitä päihdeaiheisia asioita alueella on?  Mitä hyvää alueella jo tehdään?  Mitä pitäisi vielä tehdä nuorten.
Riippuvuus tupakoinnista
VARHAINEN AVOIN YHTEISTYÖ Eettiset periaatteet Valtakunnallinen VARPU-verkosto Tutkimusprofessori Tom ARNKIL / Terveyden ja hyvinvoinnin.
Tukiparitoiminta paikalliseksi työkaluksi (TUPA) Nuorisotyön neuvottelupäivät Nuorten omaehtoinen toiminta.
Jukka Vehviläinen / DiaLoog LUKION PÄÄTTÄNEIDEN KYSELYN TULOKSET Kokkola
Turun seudun vetovoimaisin kaupunki KAARINAN k a u p u n k i Valomerkki –toimintamalli Stop nuorten päihteiden käytölle Kaarinan kaupunki Kaarinan kihlakunnan.
AKTIIVINEN KOULUPÄIVÄ IDEAIMURI. Ideaimuri –työskentelyn teema: HYVÄ KOULUPÄIVÄ LUOSTARIVUOREN KOULUSSA JA MITEN VOIMME SITÄ EDISTÄÄ?
Elämä.
PILKKU.
Jatkuvan parantamisen Jp-taulu
Klubin arvojen määrittelyprosessi. Arvoprosessi Klubin tulee selvittää itselleen miksi arvot ovat tärkeitä. Arvoja ei kannata pohtia vain siksi, että.
Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå Miten nuorisopalvelut selviää palikkaleikkien myllerryksessä?
Kannabis koulutyön näkökulmasta Anne Ahlefelt, Vanhempi kouluttaja, EHYT ry Kannabisakatemia
MEDIAVAIKUTTAMISEN MAHDOLLISUUDET RAUNA RAHJA KOORDINAATTORI MEDIAKASVATUSSEURA UUSI KOULU III -seminaari , Mikkeli.
Vammaisten ihmisoikeudet Kommenttipuheenvuoro Esa Kalela Kuuloliiitto.
OHJEITA YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN VALMISTAUTUVALLE.
Paikkatietomullistus on vasta tulossa Kuntien paikkatietoseminaari Kuntatalo Osmo Soininvaara.
Motivointi, sitouttaminen, yhteisöllisyys
Asenteet.
Verkkokiusaamisen ehkäiseminen
Riippuvuus tupakoinnista
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Päihteet ja Mielenterveys. Pohdittavaksi Miten suhtaudut nuorten tupakointiin? Miten koulussasi ehkäistään tupakointia? Miksi tupakoinnin lopettaminen.
TOSITIETOA Kannabis. Yleistä kannabiksesta Hamppukasvista valmistettava päihde- ja lääkeaine Sisältää kymmeniä kannabinoideja Tetrahydrokannabinoli eli.
Väittämiä PÄIHDEHUOLTO/SANNA KUUSSAARI On jokaisen oma asia käyttääkö päihteitä vai ei  Perheen hyvinvointi  Alkoholin liikakäyttö on työikäisten.
Nettikiusaaminen Pietiläinen, Korhonen, Saarimäki.
NUOREN SISÄINEN KAMPPAILU LAPSEN MAAILMA -lyhytjänteisen toiminta - leikin ja holhouksen suoman turvallisuuden maailma NUORI AIKUISEN MAAILMA - pitkäjänteinen.
Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen omiin arvoihin sitoutumalla
Keskustelua kannabiksesta
Keskustelua kannabiksesta
Ykkössuunnitelma ja varasuunnitelmat
Keskustelua sähkösavukkeesta
Internethuijaukset Opinnäytetyö © Hans Lindström 2007.
VOIMAVAROJEN TALO Piirrä vihkoon/paperille talo, jossa on 5 kerrosta ja kussakin kerroksessa 2 huonetta Mieti ensin itseksesi kysymyksiä ja kirjaa ajatuksiasi.
Lähetysopetus rippikoulussa
Suomen Ekonomien jäsenlähettilyys
Jangsterit- nuoret hoivaajat meillä ja muualla -hanke
PÄIHDEILMIÖ-RASTIRATA Tehtäväkortit
Lähetysopetus rippikoulussa
Nuoret ja trendit -tutkimus
Esityksen transkriptio:

Yhteisöllisyys kannabiksen käyttäjien keskuudessa Jussi Perälä 13.9.2012

Yhteisöllistä kuten muidenkin päihteiden käyttö Kannabis yhdistää samalla lailla kuin alkoholin tai tupakan käyttö. ”Ryyppäämällä ryhmäksi”, ”polttamalla porukaksi” Polttaminen on sosiaalista ja kannabis sidostava tekijä. ”Paukkuporukkaan” osallistuminen tekee onnellisemmaksi. Kuten alkoholikin, kannabis on toisille hauska juttu, joillekin se johtaa ongelmiin.

Kasvattamalla kasaan Ensin ”säätäminen” yhdessä. Kasvattaminen yhdessä, ulkona ja sisällä. Kasvattamisvälineitä hankitaan netistä ja kokeneemmilta kasvattajilta. Kasvatustietoutta jaetaan toisille, toimintaa opetellaan yhdessä. Rahallisia kuluja ja tarvikkeita jaetaan. Yhteisen kasvattamisen avulla erilaiset käyttäjät saavat kannabiksensa ja voivat vaihtaa lajikkeita keskenään. Osa ei voi kasvattaa, lääkekäyttäjä ei välttämättä jaksa kasvattaa, nämä tarvitsevat yhteisöä.

Polttamalla porukaksi Yhteisössä voi olla joitakin normeja, käyttäytymissääntöjä. Usein käyttötapana on polttaminen ”jointissa”, itse valmistetussa savukkeessa tai ”bongissa” eli vesipiipussa. Jointti tai bongi kiertää myötäpäivään, ”väsääjä” aloittaa. Kunnolliset filtterit eivät maksa paljoa, mutta kuka niitä ostaa koska huhuna kiertää, että poliisi seuraa filttereidenkin ostajia. Jointtia huomattavasti haitattomampaa olisi käyttää ”vapoa” eli vaporisaattoria, josta savu tulee vesihöyrynä. Hyvä vapo on kuitenkin kallis eikä se ole kovin siisti juttu jointtiin verrattuna. Normiin kuuluu usein se, että tarjotaan ilmaiseksi läsnä oleville.

Porukassa Mukana olevilla on hauskaa, ideoita syntyy ja ajatus lentää. Musiikki kuulostaa hyvältä. Jotkut kokeilijat eivät huomaa kannabiksen vaikutuksia ollenkaan, joillekin voi tulla hetkellisesti epämiellyttävä tai jopa ahdistava olo. Osaksi laittomuuden takia, osaksi siksi, että kannabis on psykedeeli. Ollakseen mukana muiden nuorten toiminnassa, voi kannabiskokeilulle tulla sosiaalista painostusta. Jos kannabiksesta tulee ongelmia, niihin ei kannabiksen käytön rangaistavuuden vuoksi kovin helposti uskalleta hakea apua.

Laiton yhteisö Jonka sisällä ”kaksi koulukuntaa”. Toiminta on toiselta puolelta todella yhteisöllistä, ”taistellaan saman asian puolesta” ja ollaan aktiivisia epäkohtia vastaan. Laiton yhteisöllisyys toimii, sen kautta saa kavereita ja näiden kautta monia mahdollisuuksia elämään, jopa työtä tai tyttöystävän. (Yhteisöjä tarvitaan tutkimusten mukaan ja yhteisöjen tärkeys on ollut poliittisessa keskustelussa viime aikoina presidenttiä myöten esillä). Toisia autetaan mielellään, jos toista ”kuumottaa” viranomaiset, voidaan esimerkiksi ottaa sato haltuun, jolloin otetaan paljon vastuuta itselleen että yhteisö toimii. Toinen puoli yhteisöstä ”ei kerro kenellekään” koska ”eihän kukaan täysjärkinen kerro kenellekään, että kasvattaa”. Mitä enemmän on menetettävää, sitä tarkemmin julkisivusta pidetään huolta. Tämä puoli yhteisöstä ”pelkää vähän kaikkea”. Voi mennä työpaikka, välit vanhempiin. Heille yhteisön muodoksi jää ainoastaan netti.

Yhteisöllisyys toimii siis netissä Netin kautta voidaan olla yhteisössä mukana anonyymisti. ”Netissä voi puhua asiasta, josta ei voi kertoa edes läheisilleen.” Netti myös yhdistää pienemmillä paikkakunnilla vaikuttavia käyttäjiä sekä edistää kansainvälistä yhteisöllisyyttä. Myös lääkekäyttäjät pääsevät mukaan toimintaan netin välityksellä. Netin mahdollistamana on muodostunut uudenlainen yhteisöllisyys. Kasvatuskavereita ei välttämättä ole ikinä nähty todellisessa elämässä.

Koska kannabis on laitonta, se syrjäyttää nopeammin ja rajummin kuin alkoholi? Ongelmia ei pelkästä aineesta vaan laittomuudesta ja seuraamuksista kiinni jäätäessä. Kun kontrolli iskee, aletaan poltella itsekseen ja vältellä tulevaa, toistuvaa kontrollia mikä syrjäyttää entisestään. Myös muita aineita tulee helpommin eteen laittomilla markkinoilla.

Kaikki nuoret eivät halua paukkuporukkaan Vaikka kannabis onkin jo melkoisen normalisoitunut asia nuorten keskuudessa, se on astetta jännittävämpää kuin alkoholi, koska sitä leimaa alakulttuurinen leima. Tunnetaan paukkuporukat ja heidät hyväksytään, mutta heihin ei haluta kuulua. Nuorten suhtautuminen kannabikseen on kuitenkin sallivampaa, jos tuntevat jonkun paukkuporukasta.

Yhteisöllisyys hajoaa Ylivoimaisesti suurimmalle osalle käyttäjistäkin kannabis ja kannabisyhteisöllisyys on kevyempää ja se on ohimenevä vaihe. Se hajoaa muiden asioiden alkaessa kiinnostaa. Elämään tulevat mukava opiskelu- tai työpaikka, parisuhde ja perhe. Käytöstä tulee hyvin satunnaista ja hyvin salattua. Yhteinen salaisuus yhdistää. Olisi tärkeää, että käyttöön puuttuminen ei vaikuta nuorten tulevaisuuteen negatiivisesti eikä rajoittaisi heidän mahdollisuuksiaan yhteiskunnassa. Käyttäjät itse pitävät suurimpana haittana riskiä paljastua poliisille ja tulla rangaistuksi.

Kiitos ajastanne!