1 Opiston Moodleopas KALVOSTO 1 – JOHDANTO KTOL:n Moodle-työryhmä 14.12.2007 Olli Ruohomäki.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Oikeaan aikaan, oikeassa paikassa, missä tahansa Omalta koneelta toimiva ja helposti toteutettava verkkokokous opetuksen, ohjauksen ja kokousten välineenä.
Advertisements

KALVOSTO 2 - PERUSTOIMINNOT
Moodle verkko- oppimisympäristö Lyhyt johdatus kuvien avulla Lähde: Tem Valtosen PP-esitys Vetu 7 -koulutuksessa.
1 Opiston Moodleopas KALVOSTO 3 – KURSSIN MUOKKAAMINEN KTOL:n Moodle-työryhmä Olli Ruohomäki.
Tuloksia ja tuotoksia Moodle-on-Demand -hankkeesta Virtuaaliopetuksen päivät Outi Itäluoma.
Tuomas Lehtinen Mediamaisteri Group 2006© MOODLE MEDIAMAISTERI GROUP Mediamaisteri Group PL 82 (Yliopistonkatu 58 D) Tampere mediamaisteri.com.
Tukea tarjolla verkkokurssien tuottamiseen ja toteuttamiseen KTOL:n Tammiseminaari Olli Ruohomäki Moodle-on-Demand -hanke Parkanon kansalaisopisto.
Hypermedian perusteet, Sami Hautakangas, TTKK, Hypermedialaboratorio Oppimisympäristöjen suunnittelusta © Sami Hautakangas, Hypermedialaboratorio.
Verkko-opetuksen laatutyöpaja Vopla-seminaari
Johdanto Clean Energy (CE) Projektianalyysiin © Minister of Natural Resources Canada 2001 – “Clean Energy (CE) Projektianalyysi” on esimerkkeihin.
Sivupiiri.fi • Kirjallisuuteen keskittyvä yhteisöllinen verkkopalvelu nuorille • Kirjavinkkejä kirjastolaisilta • Kirja-arvosteluja käyttäjiltä eli nuorilta.
Kymentaan koulun TVT-STRATEGIA Tämä vuonna 2006 luotu strategia on käytössä toistaiseksi..
Carpe Diem – suuntaa huomiseen Sosiaalinen media opetuksessa ja oppimisessa Blogit ja RSS - verkko-oppimisen uusia mahdollisuuksiako? Juha Lång, Mindcom.
Lausteen koulun TVT-STRATEGIA
• Agronetiin rakennettu sähköinen toimintaympäristö, joka kokoaa yhteen kaikki koulutukseen liittyvät osa-alueet AGRONET-OPPIMISYMPÄRISTÖ Oppimisympäristö.
Oppimistehtävä 2. Venla Paunoen MERp07sBE. Aihealueet.
MULTIMEDIAN MONET MUODOT
Yksinäisestä propelipäästä yhteiseen tekijäporukkaan Joensuun seudun kansalaisopisto.
 Johdanto  YouTube  YouTuben hyödyntäminen  Yhteenveto.
Oppijalähtöisten verkko-oppimisympäristöjen kehittäminen
PAOK/PIRKO Kehittämisprojekti kevät 2010 Moodle-verkkokurssit Anna-Kaija Yli-Orvola.
Veijo Nikkanen: Verkonkäytön mahdollisuudet Kaikille hyvä -seminaari Selko-e Verkonkäytön mahdollisuudet Veijo Nikkanen Kehitysvammaisten Tukiliitto.
Pirjo Rauhala: Virtuaaliyliopisto - ajankohtaista... 1 Virtuaaliyliopisto - ajankohtaista valtakunnassa ja Tampereella Alustus Virtuaalikielikeskuksen.
Pirjo Rauhala, Virtuaaliyliopistoseminaari TaY 1 Tampereen yliopiston virtuaaliyliopisto, mitä se on? Virtuaaliyliopistoseminaari TaY.
Avoin-Web Pro -projekti SISÄLLÖNTUOTANTO Eija Varis Info
(NIMI) Kestävää aluesuunnittelua tukevat työkalut –portaali.
RajatOn Kehitys Jukka Vilen & Heli Korte TTKK/DMI/Hypermedialaboratorio.
VERKKO-OHJAUKSEN SUUNNITTELU – OPISKELUN JA OPPIMISEN OHJAUS
Opintojaksopalaute Prosessin nimi Kuvaus luotu
Sopiva avoimuus, joustavuus, saavutettavuus ja henkilökohtaisuus.
Verkkoympäristöt lähiopetuksen rinnalla/tukena
Millaisia tiedonkäsityksiä on olemassa
Opetussuunnitelma, koulun kehittäminen ja arviointi 5op
Creative Commons ja yhteisöttömän aineiston lumo Tietoisku Jari Sarja Otavan Opisto.
Sosiaalinen media opetuksessa Katrina Vartiainen Turun normaalikoulu.
Edusaimaa-opetusverkko HarjoitustyönHarjoitustyön esitys.
Pohjois-Satakunnan Alueopiston askeleita verkko-opetuksen tiellä.
For learning and competence Virtuaalikyläseminaari Susanna Tauriainen.
Työelämän kehittämishanke ”Taitopuisto III”. Hankkeen keskeinen tavoite Seudulla ja laajemminkin tunnettu ja arvostettu, asiakaslähtöinen, joustavasti.
Laatua verkko-opetukseen Vopla-hankkeella Helsingin yliopisto Kuopion yliopisto Lappeenrannan teknillinen yliopisto.
Projektioppiminen Maarit Virtanen and Reetta Jänis
KUILUSTA YLI - tukipalvelut tietoverkkopohjaisen oppimisympäristön käyttäjille Turun yliopiston täydennyskoulutuskeskus Jennie Stenbom
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN toimintasuunnitelma Etelä-Savon ammattiopisto.
Viestinnän opiskelijat verkossa KM Auli Posti Helsingin yliopisto, Lahden tutkimus- ja koulutuskeskus MULTIMEDIAN MONET MUODOT 21.
KAJO - Kasvatustieteen joustava monimuoto-opetus: Yhteistyöllä laatua VKK-päivät Eetu Pikkarainen.
Aktivoi opiskelijoitasi!
Tutkimus ”Käspaikka” –sivuston verkko- oppimateriaaleista Tarja Kröger Savonlinnan OKL / Joensuun yliopisto Käspaikka:
Verkko-oppimisympäristöt oppimisen tukena Tieto- ja viestintätekniikka pedagogisena työvälineenä Sallariina Haarala Pia Lipponen.
Sähköinen tenttipalvelu Tenttis – ominaisuudet ja toiminnot
Verkko-opetuksen kehityssuuntia Pohjois-Savon tietoyhteiskuntastrategiaseminaari Ulla Voutilainen vararehtori.
HENKILÖKOHTAINEN OPPIMISYMPÄRISTÖ OPETTAJILLE Kiravo-projekti 2011 Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
SHAMAN-projekti Projektiryhmä Ohjaajat Tilaaja Marko Andersson
Optima-oppimisympäristö opetuksessa ja oppimisessa Jyväskylän yliopisto.
Verkko-opetuksen laatukäsikirja ja verkostotoiminnan laatu Annika Evälä, Kristiina Karjalainen SVY-yhdyshenkilöpäivä
Kymenlaakson digitaalinen pääkirjasto Kymenlaakson kirjastojen yhteinen sosiaalista mediaa hyödyntävä verkkosivusto Verkkotyöryhmä: Mika Hatakka, Sinikka.
Opettaja ja kansainvälinen PBL –perustainen verkko-opetus Irmeli Ahonen THM, fysioterapeutti
Ohjelmistotuotanto- miniprojekti Suunnittelu. Ohjelman toiminnot Kurssin tai tapahtuman  Lisäys  Poisto  Muokkaus Viikon lukujärjestyksen tarkasteleminen.
Teemana oppimisprosessin aktivointi – sulautuvan opetuksen mahdollisuudet Kati Vilonen Aalto-yliopiston Kemian tekniikan korkeakoulu.
Opetusteknologiasta ja verkko-opetuksen tukihenkilötoiminnasta Katja Kunttu Viikin tiedekirjasto.
Opetuksen ja opiskelun verkkopalvelujen kehittämishanke Aallon kurssien aikaisen toiminnan verkkopalveluiden kehittäminen Aalto Virtual Learning Environment.
Web-sisällönhallintajärjestelmät / 27 Sisältö Mitä on web-sisällönhallinta? Tausta ja tavoitteet Käytännön prosessi Web-sisällönhallintajärjestelmät.
Opetusta verkkoon – miksi? Sari Koski-Kotiranta
Verkkoympäristöjen hyödyntäminen verkoston toiminnassa. Plonen ja muiden alustojen (yhteis)käyttö.
Tieto- ja viestintätekniikka opetuksessa
Web-sisällönhallintajärjestelmät
Opetushallinnon vaikuttavuustietopalvelu ja ammattikorkeakoulujen valmistumisvaiheen palautekysely (AVOP) Paula Merikko
HENKILÖKOHTAINEN OPPIMISYMPÄRISTÖ OPETTAJILLE
Erilaisia toimintamalleja oppimisympäristön käyttöön
Oulun seudun ammattikorkeakoulu
Ajankohtaista opetuksen näkökulmasta
Esityksen transkriptio:

1 Opiston Moodleopas KALVOSTO 1 – JOHDANTO KTOL:n Moodle-työryhmä Olli Ruohomäki

2 Mikä on Opiston Moodleopas Opiston Moodleopas on Kansalais- ja työväenopistojen liiton (KTOL) Moodle-työryhmän tuottama aineisto, jonka tavoitteena on: • Välittää käyttöönottoa tukevaa tietämystä. • Tutustuttaa erilaisiin käyttömahdollisuuksiin. • Esitellä perustoiminnot opiskelijan näkökulmasta. • Antaa pedagogista tukea kurssin muokkaamiseen. • Auttaa tunnistamaan ja välttämään Moodlen käyttöönoton ja käytön sudenkuoppia

3 Opiston Moodleoppaan rakenne  Kalvosto 1: Johdanto (opettajat, hallinto ja ylläpito)  Kalvosto 2: Perustoiminnot (opiskelija)  Kalvosto 3: Kurssin muokkaaminen (opettaja)  Kalvosto 4: Sudenkuoppia (hallinto ja ylläpito)

4 Kalvosto 1: Johdanto (opettajat, hallinto ja ylläpito)  Mikä on Moodle  Erilaisia käyttötapoja •opetuksessa •hallinnossa

5 Mikä on Moodle  Opetushallinnon näkökulmasta Moodlen voi määritellä verkkopohjaiseksi oppimisympäristöksi (virtual learning environment VLE).  Arkipuheeseen on jo vakiintunut termi oppimisalusta.  Maailmalla on kehitetty satoja erilaisia oppimisalustoja, joista Moodle on tällä hetkellä yksi eniten käytetyistä.  Teknisestä näkökulmasta Moodlen voi määritellä kurssinhallintajärjestelmäksi (course management system CMS) tai laajemmin sisällönhallintajärjestelmäksi (content management system).

6 Mikä on Moodle  Sisällönhallintajärjestelmä tarkoittaa tietokantaa, jonka sisältöä voi selata ja muokata internetin kautta.  Opiskelijan näkökulmasta oppimisalusta on verkko- oppimisen (e-learning) suunniteltu verkkopalvelu.  Opettajan näkökulmasta oppimisalusta on tieto- ja viestintätekniikan avulla luotu verkko-opetuksen toteuttamisen työkalu.  Verkko-oppiminen on nykyisen opiskelijan omaa kontrollia ja aktiivisuutta korostavan konstruktivistisen oppimisteorian tuotos.

Opiston Moodle-Opas 7 Mikä on Moodle  Karkeasti luokiteltuna oppimisalusta koostuu •Oppimateriaaleista (teksti, kuvat, ääni, video, linkit), •Viestintätyökaluista (keskustelufoorumi, chat) •Hallintatyökaluista (käyttäjä- ja kurssihallinto)

Opiston Moodle-Opas 8 Erilaisia käyttötapoja  Opetuksen toteuttamisessa •Lähiopetuksen tukena •Puhtaan verkko-opetuksen pitopaikkana •Monimuoto-opetuksen verkkoulottuvuutena

Monimuoto-opetuksen osana

Itseopiskelun tukena

11 Erilaisia käyttötapoja  Opiston intranet -ratkaisuna •Henkilöstön tiedotuskanavana •Tiedotearkistona, •Lomake- ja logopankkina •Kyselyt ja ilmoittautumislistat •Virtuaalisena opettajanhuoneena •Yhteystietojen hallintajärjestelmänä •Yhteisöllisenä kehittämis- ja keskustelufoorumina

Opiston intranet-ratkaisuna

13 Erilaisia käyttötapoja  Opiston kotisivujen julkaisujärjestelmänä  Digikuvapankkina  Verkkoilmoittautumisjärjestelmänä  Hankkeen tai tiimin e-työympäristönä  Ryhmäkalenterina (lomat, koulutukset, kokoukset ym)  Digitaalisen oppimateriaalien ja oppimisaihioiden varastona  Palaute- ja arviointijärjestelmänä

Verkkoilmoittautumisjärjestelmänä

Hankkeen e-työympäristönä

Oppimateriaalipankkina

Verkkosivujen moottorina

18 Moodlen erityisyys oppimisalustana  Moodle eroaa aiemmin vallalla olleista oppimisalustoista siinä, että se on kehitetty vapaan lähdekoodin (open source) periaatteella.  Ohjelmiston voi ladata ilmaiseksi.  Käyttöliittymä on monikielinen, joten se sopii myös kansainväliseen toimintaan.  Moodlen pääkehittäjä on australialainen Martin Dougiamas, joka tekee Moodle-projektiaan nykyisin päätoimisesti  Maailmalle on syntynyt laaja ja innokas käyttäjäyhteisö, joka kehittää ohjelmistoa jatkuvasti

19 Esitys päättyy tähän!

20 Opiston Moodleoppaan yhteyshenkilöt  Olli Ruohomäki, suunnittelijaopettaja, Pohjois- Satakunnan Alueopisto (PSAO),  Liisa Honka, suunnittelija, Kansalais- ja työväenopistojen Liitto (KTOL),