Käytännön työkaluja globaalikasvatuksen tueksi

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kasvatuksen keinot Pedagogisia näkökulmia rasisminvastaiseen työhön
Advertisements

 Omakielinen opetus Ideoita opettajien yhteistyöhön sekä materiaalia opetukseen ja itsenäiseen työskentelyyn Samran Khezri Turun Lyseon koulu
KidsGames-esittely koostanut Perttu Laaksonen. Australia.
. Rauman freinetkoulu.
Harvialan koulu ja päiväkoti
Mannerheimin Lastensuojeluliitto. MIKÄ MLL? • Valtakunnallinen järjestö, joka toimii lasten, nuorten ja lapsiperheiden oikeuksien ja etujen hyväksi •
SAFE AND ACTIVE SCHOOLDAY Well-Being Partnership Turun yhteistapaaminen Vanha Viinatehdas, kello 12-16
Miten puhua vaikeista asioista oppilaille ?
S2-tiimin muistiinpanot
Mitä on kansainvälisyys?
Ysiltä elämään Eväitä peruskoulun jälkeiseen elämään
GLOBAALIKASVATUS Nomadic Lass cc flickr. Globaalikasvatuksen tavoitteena on ….... avata ihmisten silmät ja mieli maailman erilaisille todellisuuksille...
Kirjasto mediakasvattajana Koulun “käsikassara” vai itsenäinen toimija? Kirjastot ja media kyselyn satoa Vaasan kaupunginkirjasto Pohjanmaan maakuntakirjasto.
Turun normaalikoulu - opetussuunnitelmaa yhteisöllisesti
Kymentaan koulun TVT-STRATEGIA Tämä vuonna 2006 luotu strategia on käytössä toistaiseksi..
Lausteen koulun TVT-STRATEGIA
Oppivelvollisuus Perusopetus on maksutonta yleissivistävää opetusta, jota annetaan kaikille Suomessa vakinaisesti asuville lapsille. Kaikki lapset ovat.
TVT ja SoMe Jonna ja Johanna.
OPS2016 – Koulu rakentaa tulevaisuutta
Seurakuntien varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät "Kirkko iholla"
Oman äidinkielen ja kotikielen opiskelun merkityksestä
ASPnet-koulujen keskinäinen yhteistyö ja verkostoituminen Työpaja UNESCO-koulujen seminaarissa Opetushallitus Vetäjä: Tiina Sarisalmi.
Filosofian ja elämänkatsomustiedon opettajat ry:n lausunto perusopetuksen tuntijaon ja tavoitteiden uudistamisesta.
TASKU Mitä on kielitietoinen opetus? Mikä on kielitaidon taitotaso?
Taidetarjotin -TAPAHTUMA Ajankohta: maaliskuu viikko 12 Missio: Taide kuuluu kaikille Pääkohderyhmä: Potentiaaliset TPO-oppilaat ja heidän vanhempansa.
Jukka Vehviläinen / DiaLoog LUKION PÄÄTTÄNEIDEN KYSELYN TULOKSET Kokkola
Vanhempien vertaisryhmä pilotti Myllypuron yläaste 2009 Ulla Hukka, erityisopettaja Tiina Valtonen, opinto-ohjaaja.
Hankkeiden hyvät käytännöt ja erilailla tekeminen toimintakulttuuriksi Keväinen kv-koulutuspäivä Tampereella Tiina Sarisalmi.
AKTIIVINEN KOULUPÄIVÄ IDEAIMURI. Ideaimuri –työskentelyn teema: HYVÄ KOULUPÄIVÄ LUOSTARIVUOREN KOULUSSA JA MITEN VOIMME SITÄ EDISTÄÄ?
Toimintaa Raportti eNorssin kevätseminaarissa Pasi Hieta Osallistava koulu.
Prosessikuvaus Joensuun normaalikoulun OPS –prosessista 2003
Mitä ihmeen globaalikasvatusta?
OPEDA (OPH:n rahoittama EU-hanke) Opiskelijoiden erityisyyden huomiointi ja pedagogisen johtajuuden kehittäminen Peruskoulun lopettaneiden tukeminen jatko-opintoihin.
Nukketeatteria matkalaukuissa - Mikkeli
Täydellinen koulu.
Yrittäjyys- opetus-menetelmä!
LUKUINTOOLLEN! Kirjaston ja koulun yhteistyötä Kurikan malliin
Tutkimussuunnitelma Leikin mahdollisuudet äidinkielen opetuksessa 1. ja 6. luokalla Tanja Kaspala.
2014 Outi Kokkonen ja Kirsi Urmson
OPO-hanke Hankeseminaari
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
OPPI SYNTYY YHDESSÄ TEKEMÄLLÄ - EI MONISTAMALLA
Oppiaine-kokonaisuus
Opetussuunnitelma uudistuu Syksy 2016 Perusopetuksen opetussuunnitelma (ops) uudistetaan noin 10 vuoden välein. Taustalla valtioneuvoston asetus, jossa.
Seppo Mentula ops-koordinaattori Tuusula 2016 Opetussuunnitelma uudistuu.
Pohjois-Suomen Lasten Kaste -hanke Oulun eteläisen alueen osakokonaisuus Sirkka Kiilakoski Toimiva arki, hyvinvoiva lapsi -seminaari.
Mankalan koulun vanhempainilta ti Opetussuunnitelmauudistus valinnaiset Sari Juuti.
Seppo Mentula ops-koordinaattori Tuusula 2015 Opetussuunnitelma uudistuu.
Seppo Mentula ops-koordinaattori Tuusula 2015 Opetussuunnitelma uudistuu.
Kestävää tulevaisuutta rakentamassa-hanke
PEDAGOGINEN ILTAPÄIVÄ
Sivistystoimialan ajankohtaiset
Uuden opetussuunnitelman mukainen arviointi Mukkulan koulussa
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Pedagogiset aineopinnot lv Tietotekniikka
INNOSTU KIELISTÄ! MONIKIELISYYTTÄ KOULUN ARKEEN
”ompeluseurat” kouluissa 2017
3.c
MIKÄ OPETUSSUUNNITELMA ON ?
HS HS Onko koulunkäynti nyt pelkkää projektia ja teemapäivää Onko koulunkäynti nyt pelkkää projektia ja teemapäivää? Vai riittääkö yksi.
Maailmankansalaiseksi kasvamisen ja kasvattamisen haasteita ja oivalluksia Koulutus- ja verkostoitumispäivä kansainvälisyyden valtionavustuksen hakijoille.
Opetussuunnitelma uudistui – mikä muuttuu?
IPPO-MALLI Toimintamalli opetuksen
Kenian lasten puolesta
SUUNNITTELE, TOTEUTA, ARVIOI JA KEHITÄ
Uuden opetussuunnitelman ajankohtaiset teemat
ELÄMÄNPUU RY TÄYTTÄ ELÄMÄNARVOA
Turun kv-toimintamalli ja Askel Eurooppaan -hanke
Tulevaisuuden koulu 2016 peItsarin koulu
Uuden opetussuunnitelman ajankohtaiset teemat
Esityksen transkriptio:

Käytännön työkaluja globaalikasvatuksen tueksi MAAILMANKOULU Käytännön työkaluja globaalikasvatuksen tueksi

MAAILMANKOULU ON OPETTAJIEN KEHITTÄMÄ PALVELU KASVATTAJILLE Hankkeen käynnisti Kasvattajat rauhan puolesta järjestö Oulussa v.2006 Nykyisin toiminnasta vastaa Rauhankasvatusinstituutti ry ja toimii tällä hetkellä Pääkaupunkiseudulla, Oulussa, Turussa, Kokkolassa ja Satakunnassa. Hankkeen rahoitus saadaan ulkoasiainministeriöstä

MIKSI MAAILMANKOULUA?: Perusopetuksen arvopohja näkyviin Kehitetään koulujen ja kansalaisjärjestöjen yhteistyötä Sopii kaikille!

GLOBAALIKASVATUKSEN KENTTÄ: (Maastricht 2002) RAUHAN EDISTÄMINEN JA KONFLIKTIEN EHKÄISY Arjen ristiriitatilanteet Maailman konfliktit ja rauhan rakentaminen Väkivallattomuus Rauhan esikuvat

MAAILMANKANSALAISEN TAIDOT (Kivistö, 2010): Maailmankansalaisen taidot Kriittinen ajattelu Yhteistyö, vuoropuhelu Kunnioittava kuuntelu Avoimuus, suvaitsevaisuus Erilaisten näkökulmien ottaminen Yhdessä tekeminen, kaikkien osallistuminen Empatia Dialogi ja vuoropuhelu Itsevarmuus, itsensä arvostaminen Epävarmuuden ja ristiriitaisuuksien sietäminen Alttius konfliktien välttämiseen ja sovitteluun Luovuus Tutkiminen ja uteliaisuus Päätösten tekeminen

MENETELMÄT: Läpäisevästi kaikissa arkipäivän tilanteissa Keskustelut esim. ajankohtaisista artikkeleista tai kuvista Toiminnalliset menetelmät tunneilla kuten arvojana, väittely, näytelmä Ryhmätyöt Draama Kirjallisuus Teemapäivät, kouluvierailijat Nuorten toteuttamat projektit Vierailut Teatteri, musiikki ja muut taiteen muodot

MAAILMANKOULUSTA TUKEA GLOBAALIKASVATUKSEEN: Verkossa www.maailmankoulu.fi Sivustolle on koottu kasvattajille tarkoitetut kansalaisjärjestöjen tuottamat materiaalit Materiaali on jaoteltu Oppiaineittain Teemoittain Ikäryhmittäin Lisäksi kirjavinkkejä, elokuva- ja dokumenttivinkkejä, näyttelyvinkkejä jne.

KOULUTUKSIA OPETTAJILLE: Koulutuksia järjestetään yhteistyössä eri kansalaisjärjestöjen kanssa muutama lukuvuodessa. Yhteistyötä on tehty myös erilaisten taideprojektien kanssa: Anne Frank –näyttely, Pata, sandaali ja virkattu teltta -kulttuuripääkaupunkihanke sekä nukketeatteri Katputli ja nukketeatteri Taigamatto. Globaalikasvatuskoordinaattorien yhteisiä tapaamisia.

MATKALAUKUT Matkalaukut eli kiertävät materiaalipaketit käsittelevät eri teemoja kuten ihmisoikeuksia, rauhan rakentamista, kehityskysymyksiä, pakolaisuutta ja monikulttuurisuutta 2-6 viikon laina-aika (Turussa lainaus oppimateriaalikeskuksen kautta) järjestöjen tuottamia sekä ostettuja materiaaleja painottavat toiminnallista ja osallistavaa oppimista sisältävät tuntisuunnitelmapohjan

TURUSSA: Hanke aloitti keväällä 2010 ja toinen kausi käynnistyi keväällä 2012 Perusopetukseen ja yleissivistävään opetukseen valittiin syksyllä 2011 globaalikasvatuksen koordinaattorit (alakoulu, yläkoulu ja lukio) Kullakin koululla on myös globaalikasvatuksen yhteysopettaja, jonka kautta tieto siirtyy koulujen opettajille Blogi avattiin syksyllä 2012 http://globaaliopeturku.wordpress.com/ Toinen hankekausi keskittyy varhaiskasvatukseen ja matkalaukkujen soveltuvuutta testataan päiväkoti-ikäisille Koulutuksia tänä syksynä esim. lapsen oikeuksista sekä draaman käytöstä globaalikasvatuksessa

PALAUTETTA LAUKUISTA: Rauhanasioista syntyi kovasti keskustelua. Käsittelimme myös ajankohtaisia arabimaailman tapahtumia Palautui mieleen, miten oppilaat saa innostumaan, kun oppiaines tarjoillaan hauskasti. Kuva toimii paremmin kuin sana, eli opp. näkivät konkreettisesti pakolaislapsia ja heidän elämäänsä leireissä, käytimme myös kirjojen kuvia. Oppilaat ihmettelivät olenko (siis oppilas itse) todella niin arvokas!   Pidin niiden (laukkujen) sisällön pohjalta 6 ET-tuntia. Tehtäviä on ”moneen makuun”. …tehtiin savannin äänimaailmaa, eläydyttiin Afrikan eläimiksi ja pelastettiin sammakon perhe kuivuudelta…3-5 –vuotiaat olivat innolla tarinassa mukana.