Hyvät käytännöt vertaistuen apuna

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
DRAMATURGIAN PERUSKÄSITTEISTÖÄ
Advertisements

Asiakkaan ja potilaan kohtaaminen
Palautteen antaminen ja vastaanottaminen
Jukka Vehviläinen / DiaLoog Omia polkuja ammatillisessa koulutuksessa Omapolku-hankkeen päätösseminaari
Kulttuuri, mieli ja kasvatus
Tutkimussuunnitelma…
Olisiko oppineesta rotasta astronautiksi avaruuslennolle Marsiin?
14. Erilaisia raamatuntulkintatapoja
Mitä kirjoittaminen on?
TTL Sosiaalisessa mediassa
”Jos voit avata solmun kielelläsi, miksi käyttää siihen hampaita?”
Dialogi ja sen soveltaminen ympäristöongelmien ratkaisemisessa VIEVE Työseminaari Levi Marika Palosaari.
Ei ole olemassa yhtä ainutta oikeaa oppimistyyliä tai –asennetta!
SUUNNITTELU 1. vaihe: Synopsis 2. vaihe: Treatment
Työrauha ja haastavat tilanteet
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Oppimiskäsitys Käsitys ammattitaidosta
Luennoitsijan nimi. Olemme olemassa, koska yhteiskunta haluaa varjella elämää, kulttuuria, omaisuutta, toimintaedellytyksiä Arvot, palokuntahyveet, eettiset.
Luovia ihmisiä ajaa eteenpäin ns. kosmologinen motiivi eli pyrkimys rakentaa kosmosta, järjestystä, suhteessa itseen ja maailmaan. Kulttuurin alojen suurista.
Vuorovaikutus ja kohtaaminen
Avaimia itsensä valmentamiseen
Marja Toivonen gsm Tuumasta toimeen – seminaarin päätös Aktiivi
Työyhteisökoulutus kulttuurien välisestä kohtaamisesta - millaisiin tarpeisiin vastataan? Aurora Vasama
Filosofian synty Filosofia on arkipäiväisien asioiden ihmettelyä ja yliluonnollisten kysymyksien pohdiskelua. Filosofiassa argumentointi ja kyseenalaistaminen.
Tiedosta hyvinvointia Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus 1 II Uusien sukupolvien vastaanotto; ja yhteisyyssuhteet Loving I Elannon.
VESO – päivän teemana OPPIMISKÄSITYS - vaiheet ja menetelmät
Opasnet on wiki-pohjainen järjestelmä joka pyrkii parantamaan päättäjien ja kansalaisten keskinäistä vaikuttamista. Eduskunnan ydinvoimapäätös: a) Hyvä?
Yhdessä vahvemmaksi kasvaminen
Harjoitukset ja niiden tarkoitus
Simulaattorikoulutuksen jälkipuinti – osa oppimisprosessia.
Suotuisan oppimistarinan rakentaminen ET- koulutus/T3/ Tapio Malinen.
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
 Tutkimuksemme kantavana ajatuksena on uskomus siitä, että yhdistämällä matematiikan opetus johonkin konkreettiseen asiaan saavutetaan syvällisempää.
YHTEISTOIMINNALLINEN & YHTEISÖLLINEN OPPIMINEN
Työntekijän kokemuksia asiakkaan kohtaamisesta jalkautuvassa työssä
Kokemuskoulutustoiminnan yleiset tavoitteet Kokemuskoulutuksella pyritään vaikuttamaan siihen, että pitkäaikaissairaan, vammaisen tai läheisen kokemustieto.
Juho Niskanen  Turvallisen ryhmän muodostumiselle on tärkeää, että osataan kommunikoida tunnetasolla ja ylläpitää tätä kommunikaatiota.
Kommunikaatio parisuhteessa
VUOROVAIKUTUS.
Raudaskylä Tapio Luoma. evoluutio = biologinen teoria elämän kehittymisestä ja sitä säätelevistä mekanismeista kolme keskeistä kohtaa: 1) lajit.
Sisältö Menetelmän taustaa Menetelmän 8 askelta – 1. Liikkeelle (Move!) – 2. Video minulle – 3. Puhetta minulle – 4. Video sinulle – 5. Puhetta sinulle.
Koulutuksen laadun kehittäminen
2. a. Pareittain esittele kirjoittamasi esittelyteksti ja valitsemasi lehtijutut. 2. b. Tarkastelkaa yhdessä valitsemianne lehtijuttuja ja merkitkää juttuihin.
PALAUTTEEN ANTAMINEN JA VASTAANOTTAMINEN
DIALOGI Dialogi on kahden tai useamman ihmisen vuoropuhelua.
Oppimisorientaatioita
Ennakkotietämys esiin! Fysiikan ja kemian pedagogiikan perusteeet (mat/fys/kem suunt.) Syksy 2014 Kari Sormunen.
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
TUPA –Työpaikkaohjaajien kouluttajakoulutus - kuka kouluttaa ketä?
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
Ops seminaari Askola.
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Yhteinen osallistuminen ja tekeminen - tärkeä osa oppimista Arjen sankarit kadonneen motivaation jäljillä Helsinki Elisa Salmi KM, EO.
Yhteisöllinen oppiminen Heini, Kati, Emilia, Tommi, Essi, Petra ja Noona.
On hyvä oppia tuntemaan itseään Hurtig
Lapsen ja nuoren tukeminen ja osallisuuden vahvistaminen kuntouttavilla elementeillä Petra Suonio 2012.
Märta Kinnunen1 TUNNE OPPIMISTYYLISI JA KÄYTÄ SITÄ HYVÄKSESI.
SUOMEN SOSIAALIPSYKIATRISTEN YHTEISÖJEN KESKUSLIITON KOULUTUSPÄIVÄT
Konstruktivismi Tekijä Bogi
Johdatus uuteen rippikoulusuunnitelmaan
Kieli itseilmaisun välineenä
Katsomusaineiden didaktiikka, yhteiset ryhmät Ryhmätehtävä 1
OUTOLINTU Englanninkielinen alkuteos; Divergent |Veronica Roth | 2011 |Trilogian 1. osa.
Valmentajan osaamisen arviointi valmennustilanteessa
Valmentajan osaamisen arviointi valmennustilanteessa
Millainen oppija sinä olet?
Aloita täältä, täydennä säännöllisesti!
Kielen kehityksen avainkohdat
SADUTUS Ruut Ruokonen 2013.
Maahanmuuttajan askeleet työelämässä – Maastå-hanke Yhteisöllinen menetelmä järjestöille Tavoite: tarjota ammattiliitoille ja työyhteisöille.
Esityksen transkriptio:

Hyvät käytännöt vertaistuen apuna

Mitä olisivat nämä hyvät käytänteet? Pari keskustelu

Miksi ryhmätyöt hyödyllisiä ? Vaikuttaa epäsuorasti oppimista tukevasti joutuu selittämään mitä tarkoittaa tulee esitettyä kysymyksiä argumentointi jopa riitely saa palautetta synergia Toisille kertoessa ulkoistaa asian Selittäminen mahdollistaa ehkä perspektiivin annon asialle, ulkoistaa sen ja joutuu katsomaan jostain muustakin kuin omasta lähtökohdasta -Perspektiivin anto teoria (Selman) Kysyminen auttaa pääsemään toisen tasolle - lähikehityksen vyöhyke (Vygotsky) Riitely selvittää näkemyseroja toisten kanssa - kognitiivinen konflikti teoria (Piaget)

Menituen vahvuudet ei sidottu aikaan ja paikkaan nopea apu maailmanlaajuinen (kieli) tavoittaa laajan joukon käyttäjälähtöisyys ”nimettömyys” matala kynnys tasa-arvoisuus nuoremman sukupolven tavoittaminen

Heikkoudet vaatii yhteydet ja teknistä osaamista nimettömyys -> turvattomuus ? palaute rajallinen uhkana virtualisoituminen ?

Keskustelu Keskustelu on oman mielen työstämistä - kun kuuntelemme intensiivisellä tavalla toista ihmistä, tulee hänen sanomisestaan tavalla tai toisella osa meitä - toisen esittämät puheenvuorot ovat työkaluja, joiden avulla keskusteluun osallistuvat henkilöt muokkaavat omaa ajatteluaan Keskustelun tavoitteena on erilaisuuden löytäminen ja hyväksyminen voi parhaimmillaan avata merkitysten virtaa niin, että ymmärrämme sekä itseämme että ympäristöämme uudella tavalla Toiseuden (toisenlaisten näkökulmien) avaama erilaisuus asettaa meidät tiedostamisen haasteen eteen; on kuin tulisimme kuilun eteen - omien ajatustemme tuottama samanlaisuuden tuttu puhe ei voi auttaa meitä ylittämään kuilua

TARINAT Ihmisten on helppo ymmärtää tapahtumia, kun ne esitetään tarinallisessa muodossa - ihmiset ovat sekä ajattelevia että tuntevia olioita - tarinallisuus tarjoaa perustan näiden molempien täysimääräiselle mukaan ottamiselle Tarinat auttavat - ymmärtämään tapahtumia toisten näkökulmista, - jäsentämään omia kokemuksia, jotka muuten olisivat vaille ohjenuoraa - erilaisia ihmisiä liittymään yhteisiin kokemuksiin, sillä tarinat jättävät tilaa erilaisille tulkinnoille

TARINAT Tarinat kykenevät pitämään sisällään monimutkaisia kokonaisuuksia Hyvä tarina nivoo yhteen monia pieniä yksityiskohtia ja useita eri näkökulmia Tarina voi toimia ymmärryksen rakentamisen apuvälineenä siksi, että se nivoo yhteen useita keskenään ristiriitaisia näkökulmia juonensa avulla Tarina on tunteiden herättämistä ja uskomusten synnyttämistä Tarina jättää tilaa mielikuvitukselle ja siksi jokainen kuulija voi liittää omia omia kokemuksiaan siihen Hyvä tarina voi innostaa kuulijoita ja siirtää sen sisältämiä merkityksiä kuulijoiden merkityksiksi Tarinan avoimuus on sen vahvuus

TARINAT Kylmät tosiasiat ja numerot eivät innosta kovinkaan monia (paitsi ehkä niiden kertojia) Sen sijaan hyvin kerrotut tarinat luovat ihanteita ja saavat aikaan oppimista sekä toimintaa Tarinat muokkaavat käsityksiä ja ovat kosketuksissa alitajuntaan

TARINAT Tarina on tapahtumien kerronnallista kuvaamista - se ei ole kuitenkaan episodien kylmää kuvaamista - tarinassa tunteet liittyvät kokemuksiin Tarinaa kuunnellessamme käsittelemme omia tunteitamme - aikaisemmin koettu saa syvyyttä tarinoiden kautta - ymmärrämme itseämme ja elämää uudella tavalla Tarinassa tekijä ja toiminta liittyvät mielekkäällä tavalla toisiinsa - tapahtumien kerronnallinen liittäminen toisiinsa luo selityksiä ja tulkintakehyksiä

TARINAT Elämä etenee arvaamattomasti - sitä tulkitaan niiden kokemusten kautta, joita ihminen on jo kohdannut Tarinat auttavat kohtaamaan uusia haasteita, joihin henkilöllä ei oman kokemuksensa puitteissa ole otetta Kaaoksen keskellä elävien ihmisten on helppo suunnistaa tarinan antaman juonen suuntaisesti - kun kuulija samaistuu tarinan sankarin rooliin ja ottaa tehtäväkseen kulkea sitä polkua, jonka tarina viitoittaa, asettuu kuulija samalla tarinaan sisältyneiden tunteiden ohjaamaksi

TARINAT Tarina kykenee viestimään elämän ristiriitojen täyttämää kenttää eri näkökulmien kannalta - juuri tämä ristikkäisten näkökulmien kytkeytyminen juonellisesti toisiinsa antaa tarinalle ymmärrystämme lisäävää voimaa - tarina ei kerro, mitä pitää tehdä, mutta se vaikuttaa voimakkaasti ajatteluumme ja valintoihimme Tarinan kerronta sisältää aina alitajuisen valinnan siitä, kenen kannalta tarinaa kerrotaan Hyvissä tarinoissa hyvän ja pahan näkökulmat kietoutuvat monin hienojakoisin säikein toisiinsa, mutta lopulta niiden on avauduttava ja paljastuttava

TARINAT VOIMAANTUMISESSA Tarinoiden kerrontaa arvostetaan, koska tarinat auttavat hahmottamaan monimutkaisen maailman eri puolia Tarinat auttavat näkemänä asioita, joita ei ennen ole tultu ajatelleeksi Tarinat antavat ohjaukselle hyvän väylän

KOKEMUKSELLINEN OPPIMINEN MENIERE YHDISTYKSISSÄ Kokemusten vaihto Tekemällä oppiminen Yhteinen reflektointi Johtopäätösten tekeminen