Ei-kielelliset oppimisvaikeudet

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kasvaako pääni, kun opin?
Advertisements

Tarkkaavaisuuden ja toiminnanohjauksen häiriöt
Liikunnanopetuksen suunnittelun hahmottamisen tueksi
NAO/Maija-Leena Haapa-alho
ESITYKSEN RAKENTAMINEN JA HAVAINNOLLISTAMINEN
Havaintomotoriset taidot pelinluvun perustana
AMMATILLINEN KASVU Ammatillinen kasvu on jatkuva prosessi;
Mitä luki- ja oppimisvaikeus tarkoittaa?
OPETTAJAN AIKAHARHA OPETTAJAN AJAN TAJU VÄÄRISTYY KUN HÄN ASTUU YLEISÖN ETEEN. OPETTAJAN AIKA OPISKELIJAN AIKA OPETTAJA LUULEE ETENEVÄNSÄ HITAASTI, MUTTA.
Matematiikan oppimisvaikeudet
Jenna, Marika, Iiris. Esiintymismuodot: • Kielen äännerakenne epäselvä, metalingvistiset vaikeudet • Vaikeudet ääntämisessä, kirjoittamisessa, lukemisessa.
SUULLINEN HARJOITTELU
 Kyky harkita asioita monipuolisesti ja järkevästi  Ongelmat tarkasti tai löyhästi määriteltyjä  Arki vs. tiede  Miten tutkimustieto pätee arjen ongelmissa?
Luetaan! Kota-projekti, Diat laati Maija-Liisa Halme-Briedis.
TVT ja SoMe Jonna ja Johanna.
FC WILD VALMENNUSLINJA versio 2011/ Harjoitukset Taito, taito ja taito  Nopeudesta ei hyötyä jos ei taitoa, harjoitukset pallollisia Liikkuva.
Matematiikan oppiminen.
Ei ole olemassa yhtä ainutta oikeaa oppimistyyliä tai –asennetta!
Oppimisvaikeudet.
Ensimmäiselle luokalle Paattisten kouluun syksyllä 2010.
Persoonallisuus Biologinen perusta.
Kielellinen erityisvaikeus SLI
SANAKARTAT Vammaisasiain neuvottelukunta Polku – liikkumistaito H.Hirn.
Todennäköisyyslaskennan alkeet ennen esikoulua
Tiedon esittäminen.
Ohjelmistotekniikka - Tenttiin valmistautumisesta Kevät 2003 Hanna-Kaisa Lammi LTY/Tite.
2. Vuokaaviot.
Matematiikan yo-ohjeita Yleisohjeita  Laskimet ja taulukot tuotava tarkastettaviksi vähintään vuorokautta ennen kirjoituspäivää kansliaan.  Laskimien.
Kerro parille, miltä tuntui tehdä rentoutusharjoituksia. Kerro myös mikä häiritsi/syvensi sinun rentoutumistasi. Kotitehtävän läpikäynti.
Lapsen toiminnallisen näön tutkiminen
Sensorinen integraatio
Simulaattorikoulutuksen ABC
Käsityön oppimateriaali ©Riitta Huovila Oppimateriaali auttaa ymmärtämään  pelkät sanat eivät riitä – havaintomateriaali välittää tietoa usean.
Päärnäisten päiväkodin esiopetussuunnitelma
Matemaattiset oppimisvaikeudet
Etäopetus perinteisesti videoneuvotteluvälineillä Etäopetuksen somesulkeiset Katrina Vartiainen.
IN ENGLISH THIS POWER POINT PRESENTATION IS IN ENGLISH TO BE SEEN IN
OPPIMISVAIKEUDET Ylivoimaisesti yleisin oppimisen vaikeus on luki-vaikeus. Sen vaikea muoto on dysleksia. Noin 10 % koulutulokkaista tarvitsee yksilöllistä.
TSEMPPIÄ LIIKUNNASTA- HANKE
Sensorinen integraatio
Kouluinfo Renkomäen koulu
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
TASO 2 SISÄLTÖALUE 2 Teema 2 Osaamistavoite 2 4. oppisisältö: ”Eri ominaisuuksien perusharjoitteiden oikeat suoritustekniikat” Taitoharjoittelun tunnuspiirteet.
Erityistä tukea tarvitsevan ohjaaminen Helena Sorsa.
ADHD/ADD LAPSEN PIIRTEITÄ Tarkkaavaisuuden ongelma Hyperaktiivisuus Impulsiivisuus Tunteiden tunnistamisen ja ilmaisun vaikeus Anitta Huotari, Porstua.
Lapsen ja nuoren tukeminen Tarkkaavaisuuden ja toiminnanohjauksen vaikeudet.
Tarja Rauste  Jokainen yksilö kehittyy omaan tahtiinsa  Yksilön kehityksessä voidaan erottaa seuraavat osa-alueet o Fyysinen kehitys (painon.
Näkövammaisen lapsen vuorovaikutuksen ja puheenkehityksen tukeminen NKL Lasten kuntoutus Riitta Laakso Maria-Liisa Punkari
KOULUIKÄ PS2 LAJM. TEHTÄVÄ Mitä muistat ensimmäisestä koulupäivästä? Jos et itse muista paljoa, niin kysy vanhemmiltasi asiaa.
L ASTEN JA NUORTEN KIELELLINEN ERITYISVAIKEUS S PECIFIC LANGUAGE IMPAIRMENT SLI Petra Suonio 2012.
Lapsen ja nuoren tukeminen ja osallisuuden vahvistaminen kuntouttavilla elementeillä Petra Suonio 2012.
Lapsen kanssa toimiminen Riitta Laakso/Arja Marila Lasten kuntoutus.
Märta Kinnunen1 TUNNE OPPIMISTYYLISI JA KÄYTÄ SITÄ HYVÄKSESI.
9. Havaintojen lainalaisuuksia
Motorinen kehittyminen
Muksuoppi Online on psykiatri Ben Furmanin kehittämä Muksuoppia hyödyntävä tietokone-ohjelma netissä, jonka avulla vanhemmat voivat auttaa lapsiaan voittamaan.
Opiskelutaidot ja aineenopettajan ohjaus
Kpl 7.
Millainen oppija sinä olet?
Oppimisvalmiuksien tukeminen liikunnan avulla
4. Aivojen rakenne ja toiminta
MONTESSORIPEDAGOGIIKKA ”auta minua tekemään se itse”
IHMISEN KASVU JA KEHITYS
IHMISEN KASVU JA KEHITYS
Mahdollisuus monipuoliseen kielitaitoon
KESKITETYN PALVELUN KOULUJA JA LUOKKIA
Muksuoppi Online on psykiatri Ben Furmanin kehittämä Muksuoppia hyödyntävä tietokone-ohjelma netissä, jonka avulla vanhemmat voivat auttaa lapsiaan voittamaan.
OPPIMISTA OHJAAMAAN - Oppimistaidot ja ohjaava opetus
Kielellinen erityisvaikeus
Esityksen transkriptio:

Ei-kielelliset oppimisvaikeudet varhaislapsuudessa lapsella on psykomotorisen koordinaation, kosketustunnon ja havaintotoimintojen vaikeuksia kouluiässä vaikeuksia erityisesti matematiikassa, muodostaa käsitteitä, ratkaista ongelmia, luoda toimintastrategioita, ymmärtää palautetta ja syy-seuraus-suhteita sekä käsitellä uutta tai monimutkaista tietoa usein liittyy myös sosiaalisen havaitsemisen vaikeuksia, jolloin ilmeiden, eleiden ja sosiaalisten tilanteiden havaitseminen ja arvioiminen ja niissä tarkoituksenmukaisesti toimiminen on vaikeaa (vrt. Aspergerin sdr)

Hahmotusvaikeudet Voi esiintyä kaikkien aistien alueella (kuulo, näkö, tunto,haju, maku) Puhuttaessa hahmotusvaikeuksista tarkoitetaan usein näköön perustuvaa, visuospatiaalista, hahmotusvaikeutta, mikä ilmenee esim.törmäilynä, vaikeuksina piirtää tai rakentaa mallin mukaan tai erotella tarkasti suuntia Hahmotusvaikeudet liittyvät usein motoriisiin vaikeuksiin ja dyspraksiaan

Hahmotusvaikeudet jatkuu... Hahmottamisessa ongelma voi olla asian tunnistamisessa (Mikä-reitti), jossa erikseen aivot käsittelevät kulmia , asentoja, muotoon, ja väriin liittyviä ominaisuuksia ja/tai avaruudellisessa hahmottamisessa (Missä-reitti), jossa hahmotetaan syvyyteen ja suuntaan liittyviä ominaisuuksia Usein mukana on myös laajempien kokonaisuuksien hahmottamisen vaikeuksia

Motoriset erityisvaikeudet Dyspraksia Ilmenee kömpelyytenä ja vaikeutena oppia motorisia taitoja (ei CP-vammaa) Karkea- ja/tai hienomotoriikan tarkka säätely on vaikeaa Dyspraksiaa voi olla myös ilman huomattavaa karkeamotoriikan ongelmia vaikeaa oppia motoristen taitojen ohjelmia ja yleistää niitä tilanteesta toiseen Vaikeaa käyttää hyväksi ympäristön havaintovihjeitä esim. tilannenopeuksia oman motoriikan ohjaamisessa (esim. pyörällä ajaessa)

vaikeaa analysoida tehtävän osatoimintoja kielellisten ohjeiden mukaan toimiminen vaikeaa, erityisesti motoristen sarjojen tuottaminen ja/tai yksittäisten liikkeiden Vaikeaa valmistautua uuteen motoriseen toimintaan esim. pallon kiinniottaminen

Hahmottamisen ja motoriikan erityisvaikeuksista kärsivän lapsen tukeminen Korosta kirjoituksen alkua ja loppua Merkitse lukusuunta nuolella ja käytä esim. viivotinta oikealla rivillä pysymisessä sovita vihkon rivien koko ja kirjainmallien koko lapsen taitoihin harjoituta silmien liikkeitä visualisoi tilaan liityviä käsitteitä (esim. nenä ikkunaan päin, varpaat siniselle viivalle jne.) jaa ohjeet osiin Visualisoi harjoituksen vaiheet kuvin

Hahmotus- ja motoristen vaikeuksien tukeminen merkitse pelikentän rajat selvillä viivoilla tms. Käytä pehmeitä, isoja ja helposti käsiteltäviä sekä hitaita palloja turvallisuuden takia sekä antaaksesi lapselle enemmän aikaa reagoida peleissä Käytä kielellisiä ohjeita, visuaalista mallia ja kinesteettistä ohjausta auttaaksesi lasta löytämään oikea motorinen ohjelma Jos lapsi on yliherkkä kuuloärsykkeille yritä vähentää melua tai salli lapsen välttää tällaisia tilanteita

Uusien tilanteiden hallinta ei-kielellisistä vaikeuksista kärsivät lapset ahdistuvat helposti uusissa tilanteissa, joissa heillä ei ole valmista käyttäytymismallia Ahdistusta vähentää:: kuvallinen päiväjärjestys, osittain myös tilannekohtainen luokassa tilan strukturointi kotona oma työskentelypaikka, jota ei käytetä muuhun hitaan prosessoinnin takia täytyy panostaa työn ja tarkkaavuuden organisointikeinoihin

Ei-kielelliset oppimisvaikeudet ja työskentelyn organisointi tietokoneen avulla esim. tiedostojen teko ja tietojen tallennus - etsiminen koodasjärjestelmä (esim. numerot ja sanat, riimit - ei niinkään värit) opiskelussa tärkeää auttaa lasta löytämään olennaiset asiat ja estää häntä juuttumasta yksityiskohtiin ajan hallinnan harjoittelu (ajan arviointi, ajastimien käyttö)

Ei-kielelliset oppimisvaikeudet ja oppimistyyli kuulon kautta useimmat muistavat parhaiten vaihe vaiheelta eteneminen käytä loogisia selityksiä oppivat lukemaan fonemaattisesti sääntöjen hyvä muistaminen eivät ole tehokkaita oppimaan oman kokemuksen kautta tai ongelmanratkaisun kautta ilman ohjausta oppivat osista kokonaisuuteen opetuksessa tarvitsevat yhteenvetoja ja tärkeiden asioiden esiintuomista

Ei-kielelliset oppimisvaikeudet Oili Sauna-aho Neuropsykologian erikoispsykologi, PsL