KESU-PROSESSI JA KOULUTUKSEN ALOITUSPAIKKOJEN ENNAKOINTI Hyvinvointifoorumi II 1.11.2011 Erikoissuunnittelija Mervi Kylmälä Varsinais-Suomen liitto.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Läpäisyhankkeet ja ammatillisen koulutuksen kehittäminen
Advertisements

Kirsi Juva1 MILLAINEN KOULUTUS VALMENTAISI 2020-LUVUN TÖIHIN? Koulutuksen tulevaisuudennäkymät Pohjois-Savossa Jarmo Immonen
1 Ristiinarviointi Ristiinarviointi Hämeenlinna, Verkkosote
TAPAUS KESKI-SUOMI Maakuntien yhteistyöryhmien neuvottelupäivät Jyväskylässä Hannu Korhonen Keski-Suomen liitto.
Tämä on SUUNTA-työkalun käyttöön opastava diaesitys
Suomen sairaanhoitajaliitto ry Tehy ry
Etelä-Savon kuntien talous 2013 Kuntien ajankohtaispäivä Mikkeli
Nykytaide -Mitä se on?.
 VARSINAIS-SUOMEN AIKUIS- JA  AMMATILLISEN KOULUTUKSEN KEHITTÄMISPIKNIK   Kehittämispäällikkö Martti Rantala  Koulutusjaoston puheenjohtaja,
Valtavirtaistaminen käytäntöön (2010 – 2012) -hanke
© 2010 IBM Corporation1 Sisältö  Uusi sisältö luodaan aina sisällönhallinnassa –Uusi -> Sisältö –Tallenna nimellä olemasta olevasta sisällöstä  Tavallinen.
4. Opiskelijan osaamisen arviointi työpaikoilla
Olisiko oppineesta rotasta astronautiksi avaruuslennolle Marsiin?
Avoin päätöksentekokäytäntö toimintamallina Jouni Tuomisto THL, Ympäristöterveyden osasto.
Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Tampere Lea Lakio Opetusneuvos, Ammattikoulutus/kehittäminen
Tässä kerron ja näytän, mitä minä olen tehnyt ATK tunnilla 9lk:lla.
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma ja nuorisojärjestöt
Seurakuntien varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät "Kirkko iholla"
Pitkän aikavälin ennakointi - Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma KESU sekä Maakunnallisen toimintamallin rakentaminen
Daniel 7v Mooses on kaikkein kovin. Mooses pystyy kävelemään meren pohjalla. Allahilla on vaan lentävä matto.
Paikkatietojen hyödyntäminen Turun sosiaali- ja terveystoimessa sekä kasvatus- ja opetustoimessa Katariina Hilke Turun kaupunki / Strategia ja viestintä.
Alueellisen koulutustarpeen ennakointi Päivi Holopainen, Lapin liitto Pohjoiskalotti osana arktista aluetta,
HYVÄ-DIILI luonnos /pj HYVÄ DIILI –VERKOSTO Opso-järjestäjien hallitus /Luonnos SUOMEN OPPISOPIMUSKESKUSTEN.
Päijät–Hämeen ennakointiverkoston seminaari TULOKSISTA TULEVAISUUTEEN Risto Ilomäki Lahti
Yliopistolakiuudistuksen vaikutusten arviointi Heljä Misukka Koulutusjohtaja Opetusalan Ammattijärjestö OAJ.
− työkalu toiminnan suunnittelun ja suunnitelman arvioinnin tueksi
Ylermi Perusteluja Uusien toimintatapojen ja uusien tuotteiden luomiseen.
Täydennyskoulutuksen verkostomalli – Vaihe I - II OSAAVA - ohjelma
O PPIMISYMPÄRISTÖLÄHTÖINEN SUUNNITTELU KIRKOU - Kirjasto, koulu ja koulukirjasto –hanke Tutkivaa ja oivaltavaa oppijaa yhteistyössä tukien!
Varsinais-Suomen MYR:n koulutusjaosto Maakunnan yhteistyöryhmä (MYR) ja jaostot ALKE 7/2014, §24 ja kuntalaki sekä hallintolaki Valtuustokausi.
Itämeri –strategia ja toimenpideohjelmat - mitä uutta odotettavissa Itä-Suomen EAKR – toimenpideohjelman seurantakomitean kokous Kajaani, Neuvotteleva.
Viestintäsuunnitelma
Mitä Osaamispankki voi tarjota? Juulia Tuominen
Osaamisen ja sivistyksen asialla YLIOPISTOJEN YHTEISHAKU JA SÄHKÖINEN HAKUJÄRJESTELMÄ Vilho Kolehmainen VALTAKUNNALLISET OPO-PÄIVÄT
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Valintaperusteiden mallintaminen
Varsinais-Suomen maakunnan yhteistyöryhmän (MYR) koulutusjaosto.
Varhaiskasvatuksen kehittämisen haasteet Pirkanmaalla
Lisää tähän otsikko Selvityshanke kansalaisten yksilöllisistä koulutustileistä Mirja Hannula.
KESKI-POHJANMAA VUONNA 2030 –SEMINAARI Kommenttipuheenvuoro Ennakointiverkosto/Harri Lundell, KPEDU.
Keski-Pohjanmaa vuonna seminaari Alueellisen ennakointiraportin esittelyä Ilkka Rintala.
Ops seminaari Askola.
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
O PETUSMINISTERIÖ Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto Heikki Mäenpää /kl/ /3.1. KOULUTUSTARJONTA PROJEKTI O PETUSMINISTERIÖ Opetusministeriö.
TULEVAISUUDEN KUNTA alustavia nostoja ja havaintoja MDI:n selvitysmateriaalista Vantaa |
Koulutusmäärät työelämän tarpeiden mitoituksen pohjalta Koulutuksen ennakointitietoa ohjaus- ja opetushenkilöstölle Kimmo Niiranen Maakunta-asiamies.
Pirjo Virtanen Etelä-Suomen läänin ennakointikatsaus  Ennakointikatsauksen tavoitteet  Ennakointikatsauksen sisältö  Käytetyt ennakointiaineistot.
Osaamisen ja sivistyksen asialla YLIOPISTOJEN YHTEISHAKU JA SÄHKÖINEN HAKUJÄRJESTELMÄ Vilho Kolehmainen ESOK –HANKKEEN (TYÖRYHMÄ 1) KOKOUS
Tästä pois logo Koulutusorganisaatiot innovaatiojärjestelmän toimijoina -projekti Verkostotapaaminen Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY.
TURUN KAUPPAKORKEAKOULU TULEVAISUUDEN TUTKIMUSKESKUS Tutkimuspäällikkö Jari Kaivo-oja Tulevaisuuden tutkimuskeskus KANSALLISET ENNAKOINTIPROSESSIT JA LAPIN.
Lapin matkailustrategia Matkailuasiantuntija Satu Luiro, Lapin liitto.
Strategia ja SHVK aikajanalla 
Koulutuksen järjestämisen ja opintojen järjestämisen prosessit
Kehittämissuunnitelma ja ennakointi Päijät-Hämeen ennakointiverkosto
kansanedustajasi oikein ydinvoimasta?
Sosionomin koulutus ja TKI-toiminta nyt ja 2025 Sosiaalialan verkostopäivät ylitarkastaja Sanna Hirsivaara.
Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia 2020 ja sen toimeenpano - Kori 3: Tiedon jalostaminen ja tiedolla johtaminen.
Kehityskulkuja Työelämä muuttuu entistä nopeammin
Asettamiskirje: Korkeakoulujen tietohallinto-ja ICT-ohjausryhmän täsmennettynä tehtävänä on:
Opetussuunnitelmauudistuksellako uuteen lukioon?
Ohjaamo Porvoo/ Navigatorn Borgå
Kehittämisen jatkoyhteistyöstä sopiminen
Kehittämisen toimijat – systeeminen taso
ERÄTAUKO-KOULUTUKSEN SUUNNITTELUPOHJA
Keskustelukooste hyvien kehittämistyön edellytysten luomisesta
Laadunvarmistuksen työkalut Laadunvarmistus, toimijat ja niiden roolit
Kehittämisen jatkoyhteistyöstä sopiminen
KESU2020 VUOSIKELLO OKM KESU Kevät / syksy 2014
Työelämätoimikuntien tehtävät pähkinen kuoressa
= = 62 9 ∙ 7 - 1= 62 8 ∙ = 62 (3 + 5) ∙ 6 = : 2 ∙ (15 – 7) = ∙ = 48 7 ∙ : 3 = 48 ( ) : 3 +
Esityksen transkriptio:

KESU-PROSESSI JA KOULUTUKSEN ALOITUSPAIKKOJEN ENNAKOINTI Hyvinvointifoorumi II Erikoissuunnittelija Mervi Kylmälä Varsinais-Suomen liitto

ENNAKOINTI ON OSA STRATEGISTA SUUNITTELUA TULEVAISUUDEN TEKEMISTÄ EI SIIS PELKKÄÄ MATEMAATTISTA ENNUSTAMISTA (puh pah pelko pois)

HYÖDYNNETÄÄNKÖ (USKALLETAANKO/HALUTAANKO HYÖDYNTÄÄ) STRATEGISESSA SUUNNITTELUSSA TULEVAISUUTTA ARVIOIVAA TIETOA VAI EI… …ONKIN SITTEN IHAN ERI JUTTU

KESU-PROSESSI ON • koulutuksen ja tutkimuksen kehittämisen • pitkän tähtäimen (tähtäin vuoden päässä) • strategista suunnittelutyötä • jota tehdään neljän vuoden sykleissä • ja johon maakunnat ovat vuodesta 2003 lähtien päässeet mukaan vaikuttamaan.

• KESU-prosessissa pyritään huomioimaan koulutuksen kehittämisen sekä laatua että määrää koskevat asiat. • Maakuntien rooli ja ehkä myös ministeriöiden rooli prosessin eri vaiheissa (TEM, OKM) on toistaiseksi painottunut enemmän määrälliseen kuin laadulliseen kehittämistyöhön. • KESU-prosessin kautta ei pystytä vastaamaan nopeasti muuttuviin tilanteisiin eikä varmaan ole tarkoituskaan.

JUURI NYT Yksi 4-vuotissykli on lopuillaan: Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) laatiman asiakirjan Koulutus ja tutkimus vuosina – Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma luonnos laaja lausuntokierros on juuri päättynyt. Valtioneuvoston on määrä hyväksyä kehittämissuunnitelma tämän vuoden lopussa.

KESU-luonnoksessa esitetään seuraavaa sote-alalta Luvut löytyvät luonnoksen sivulta 57, myös tarkemmalla opintoalajaolla, mutta vain koko valtakunnan tasolla, vaikka ennakointityötä on tehty myös maakuntatasolla. Muuta sote-alan viittausta ei KESU-luonnoksessa juuri löydykään. Pitäisikö? Onko KESU sen paikka? Koulutusta on kuitenkin tarkasteltava kokonaisuutena.

MAAKUNTIEN ROOLI KESU-PROSESSISSA • Maakunnille on annettu prosessissa alueellisen koulutuksen määrällinen ennakointitehtävä (aloituspaikat). • Varsinais-Suomessa tästä tehtävästä vastasi Varsinais- Suomen liitto ja työtä ohjasi maakunnan koulutusjaosto. • Työtä prosessoitiin erilaisissa työryhmissä maakunnassa ja mukana oli elinkeinoelämän, viranomaisten sekä oppilaitosten edustajia. • Maakuntien työtä ohjasivat TEM ja OPH/OKM prosessin eri vaiheissa.

MAAKUNTIEN ROOLI KESU-PROSESSISSA • Tuottaa prosessissa alueellinen toimialoittainen ammattirakenne-ennuste vuodelle • Esittää ennusteluluku 27 toimialan jokaiselle 59 ammattiryhmälle sekä tavoitekehityksen että peruskehityksen mukaisesti eli reilut 3000 lukua eli tehtävä oli varsin tekninen. • Tietojen syöttämistä ja tarkastelua varten opetushallitus tarjosi Excel-pohjaisen työkalun maakuntien käyttöön. • Lukujen syöttämisen jälkeen, opetushallitus (OPH) laski maakunnille aloittajatarvelaskelmat maakuntien laatmien ammattirakenne-ennusteiden pohjalta. • Huom! Maakunnat eivät siis itse tehneet aloituspaikkatarvelaskelmia vaan esittivät oman näkemyksensä aloituspaikkatarpeesta OPH:n tuottamien laskelmien pohjalta.

MITÄ MAAKUNNAT EIVÄT VOINEET TEHDÄ • Maakunnat eivät itse saaneet asettaa työpaikkatavoitteittaan vaan sen teki VATT. • Maakunnat eivät saaneet vaikuttaa millaisella tutkinnolla ko. ammatissa ko. toimialalla työskennellään vaan sen teki OPH. • Käytännössä maakuntien laatima ammattirakenne-ennuste ei vaikuta aloittajatarvelaskelmien tuloksiin kovinkaan paljon, sillä tuloksiin vaikuttaa enemmän työpaikkakehitys ja erityisesti se, millä tutkinnolla alalla on tarkoitus työskennellä. • Tuloksiin vaikuttaa myös laskelmien sisälle rakennetut tavoitteet keskeyttämisestä ja moninkertaisesta koulutuksesta (ammatinvaihto) ja eläköitymisestä (ammateissa jo toimivien ikärakenne).

MITÄ VOISI TEHDÄ TOISIN JATKOSSA • STM yhtä vahvaksi toimijaksi TEM:n rinnalle arvioimaan työvoimantarvetta. Tähän asti STM on ollut lähinnä kuulijan/kommentoijan roolissa. • Kuntatyönantajat eli palkanmaksajat mukaan! • Suomi ikääntyy ja sosiaali- ja terveysalan tekijöitä tarvitaan. Kaikkea ei voi kuitenkaan kouluttaa alalle. Työntekijöitä tarvitaan myös vientialojen tehtäviin tuomaan rahaa Suomen rajojen sisäpuolelle. • Ennakoidaan enemmän sitä, miten työtä tehdään tulevaisuudessa eikä sitä miten monta tietyn tilastonimikkeen mukaista ammattilaista tarvitaan tulevaisuudessa.

MITÄ VOISI TEHDÄ TOISIN JATKOSSA • Nyt kun nuorisoikäluokat vain pienenevät koulutuksen kehittämisessä olisi keskityttävä määrän sijasta enemmän laatuun, jokaisen toimijan osalta. Samalla myös ennakointitoimintaa tulee kehittää vastaavasti enemmän laadulliseen suuntaan. • Aloituspaikkojen sijasta tulisi ennakoida, kuinka monta UUTTA tutkinnon suorittanutta tarvitaan eikä kuinka monta aloittajaa tarvitaan. • Maakuntien numeromurskaustehtävää voisi keventää ja maakunnille oikeus asettaa itse työpaikkatavoitteensa. Peruskehityksen arvio voisi jäädä VATT:n tehtäväksi.

LINKKIVINKKEJÄ Koulutustarjonta tuloksia: -> Organisaatio -> Aluekehittäminen-> Koulutustarpeiden ennakointi -> Koulutustarjonta 2016 Koulutusjaoston toimintaa: Lyhyen tähtäimen ennakointitietoa maakunnasta Valtakunnallista ja maakunnallista ennakointitietoa