MUISTISAIRAUTTA VOI ENNALTAEHKÄISTÄ

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Muistisairaan kohtaaminen
Advertisements

Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
Juniori-SaPKon ohjeistus Pohjola- leirille. LEIJONA TIEN ALKUA 1996 ikäluokassa pelaajia n ikäluokka kulkee saman matkan, mutta POHJOLALEIRI.
Duodecimin ratkaisut terveyden ylläpitoon
Magnus Lönnqvist KTM, Ammattivalm,THvalm
Hannu Virtanen Selkokielen tarvearvio 2014
Hoitosuunnitel-masta sopiminen Omahoito kotona, omahoidon tuki
GOLF HARRASTUKSENA Tietoa Vanhemmille
Diabetes maailmassa 2012 Yli 300 miljoonaa ihmistä.
Mukavaa ja terveellistä elämää?
Elämäntaparyhmien organisointi Helmen malli
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
ASUNTOLAKURSSI SUUNNITELMA.
Muistitiimi Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn
Matti Rautalahti Syöpäjärjestöt
PELIMIEHEN HARJOITUSPÄIVÄKIRJA BJRS 02 WHITE Kesä 2014.
Terve mieli työssä Tuula Löf Työelämän teemapäivä
Urheilijan ravitsemus
PIDÄ HUOLTA MUISTISTASI – kurssisarja
LIIKUNTA JA KOULUIKÄINEN
Kirjastomme lainausajat alaluokille: MA – TO klo – PE klo – Muista ottaa lainauskorttisi mukaan! Välipala ma-to klo 13 (myös alakoulun.
Lasten ja nuorten urheiluharrastus
Varsinais-Suomen ja Satakunnan Muistiluotsi
TERVEET ELÄMÄNTAVAT APUNA TYYPIN 2 DIABETEKSEN HOIDOSSA
Ympäristövastuu: Havainnointitehtävän ohjeistus
Ka-Ki D98 PÄIVÄKIRJA KESÄ TERVEHDYS PELIMIES! Jääkiekko on nopea peli, jossa tarvitaan monipuolisia taitoja. On tärkeätä että liikut myös kesällä.
Valtimosairaudet, tietosisällöt
Toimeentulotuen yksikön sosiaaliohjaus
Sydämen ja omantunnon lautanen Tavoitteena ekologinen ja eettinen ruoka Vihreiden ruokapoliittinen linjapaperi Hyväksytty puoluehallituksessa
PISA Programme for International Students Assessment OECD-maat.
DIABETES.
Diabetes.
Sydän- ja verisuonitaudit
Matti, Atte, Olli ja Jasmin
Sydän- ja verisuonitaudit
Täytä harjoituspäiväkirjaa päivittäin (lepo/ravinto/liikunta) valmentajiesi ja alla olevien ohjeiden mukaan. Kirjan alussa on ravintoon ja lepoon liittyviä.
Paranitko lääkkeistä huolimatta? Helena Puistola Sairaanhoitaja-terveydenhoitaja, Terveystieteiden maisteri.
8. LIIKUNTA EDISTÄÄ TERVEYTTÄ TERVEYSTIETO 7. Pienryhmässä Kirjoittakaa (yksi asia per lappu, niin monta lappua kuin keksitte) Vihreälle lapulle liikunnan.
PELAAJAN KEHITTYMINEN LTV 1. TEHTÄVÄ: Juttele parisi kanssa miten pelaaja kehittyy? Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho ja Arto Pyykkö.
D IABETES JA MBO T EKIJÄT : M ATIAS, M IKKO JA H ENRIK.
Muistisairauksia piisaa! Joka kolmas yli 65-vuotias ilmoittaa muistioireista. Joka vuosi ilmaantuu uutta dementiatasoista muistisairaustapausta.
PROMOOTIO JA PREVENTIO, VÄESTÖSTRATEGIAT
Sairaudet ja niiden ehkäisy Yleisesti kansanterveydestä.
Yhteydenotto omahoitajaan: Hoitosuunnitel- masta sopiminen Yhteydenotto omahoitajaan: Hoitosuunnitel- masta sopiminen Valmistautuminen vastaanotolle Valmistautuminen.
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
Stressi ja sen hallinta. Mitkä asiat aiheuttavat stressiä? Voiko stressiä hallita? Miten?
Uni –lääkkeistä parhain Hurtig LEVON VIIKKORAPORTTI Oliko unen määrä sopiva koko viikon? Olitko jossain vaiheessa viikkoa väsynyt? Voisitko.
Etsivä sairaanhoitaja INNOVAATIO  Eri ammattiryhmien yhteistyötä.  Toimintamallin kuvaus poliisin ja sairaanhoitajan toimimisesta työparina puhallusratsiassa.
Muistisairaudet dementia ja Alzheimer. Miten syntyy ja mitkä tekijät vaikuttavat? Dementian yleisin syy on alzheimerin tauti (yli 50%) tai vaskulaarinen.
Navigaattori Kunpa uni tulisi. Navigaattori 3 Unettomuus Aivojen ”unikeskus” ei pysty voittamaan ”valvekeskuksen” liian suurta aktiivisuutta.
Koealue: s  Mielihyvän tavoittelu on luontaista, sitä tavoitellaan monin eri keinoin esim. urheilemalla, ruoalla, internetillä, peleillä 
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
Vastaava fysioterapeutti Kati Kauppala
Mielenterveyden häiriöt
Mielenterveyden häiriöt
Kohonnut verenpaine.
TE3 - TUTKIMUS 1-3 hlö:n ryhmissä JOKIN TERVEYSTOTTUMUS
Liikunta Liikunta on tärkeä osa terveellisiä elämäntapoja. Useimpien sairauksien taustalla on syy liikkumattomuuteen. Lisäksi liikunta ja terveelliset.
Uni, lepo ja rentoutuminen
Onko meillä syytä olla huolissaan?
kysymyksiä Mikä on diabetes?
UNI JA LEPO.
Alzheimerin tauti Hoito Ennalta-ehkäisy Syyt, yleisyys
Alzheimerin tauti Hoito Ennalta-ehkäisy Syyt, yleisyys
Siiri, Kaisla, Lola ja Zibin
paastoarvo:_________ aterian jälk. _________ sokeriras.___________
Päätösitsearviointi Nimi: Ryhmä: Päivämäärä:
Opintopsykologi Katja Hietanen
Etsivä sairaanhoitaja
Painavaa asiaa kolesterolista ja sydänterveydestä
Esityksen transkriptio:

MUISTISAIRAUTTA VOI ENNALTAEHKÄISTÄ

Taustatietoa muistisairauksista Kansantauti yli 120 000 ihmistä, joilla on etenevä muistisairaus 6 000 - 7 000 työikäistä muistisairasta Muistisairauksiin sairastuneiden ihmisten määrä kasvaa nopeasti Vuonna 2010 vähintään keskivaikeaa muistisairautta sairasti arviolta reilu 95 000. Vuonna 2020 vähintään keskivaikeaa muistisairautta sairastaa arviolta 130 000 henkilöä. Etenevät muistisairaudet ovat yksi kansantaudeistamme siinä missä sydän- ja verisuonisairaudetkin. Muistisairaiden ihmisten määrä lisääntyy väestön ikääntyessä, joten huomiota on kiinnitettävä ennaltaehkäisyyn sekä hyvään hoitoon ja kuntoutukseen. Muistisairauksiin sairastuneiden ihmisten määrä kasvaa nopeasti. Alzheimerin tauti: Hitaasti ja vaiheittain etenevä aivojen rappeutumissairaus. Alzheimerin taudin perimmäinen syy on yhä pimennossa, se tiedetään, että aivoihin muun muassa kertyy amyloidia, joka vaurioittaa hermoratoja ja aivosoluja heikentäen muistia ja tiedonkäsittelyä. Käypä hoito –suositus 2010. Muistisairauksien diagnostiikka ja lääkehoito

Muistisairauksien ehkäisyn mahdollisuudet Muistisairauksien ennaltaehkäisystä on alettu puhua vasta 2000-luvulla Kotimaiset ja kansainväliset pitkäaikaiset seurantatutkimukset osoittavat, että elämäntapoihin, liikunta- ja ruokailutottumuksiin, sosiaaliseen aktiivisuuteen ja henkisiin toimintoihin vaikuttamalla voidaan hidastaa Alzheimerin taudin ja muiden muistisairauksien puhkeamista

Kun huolehdit aivojen terveydestä huolehdit samalla myös sydän- ja verisuonitautien sekä tyypin 2 diabeteksen ehkäisystä

Aivojen hyvinvointia tukee Riittävä lepo ja uni riittävä uni on aivojen toiminnan edellytys salli itsellesi päiväunet, jos koet olosi väsyneeksi Terveellinen ja monipuolinen ravinto kalaa, kasviksia, hedelmiä, marjoja, pähkinöitä ja rypsiöljyä vähän suolaa punaisen lihan tilalle esim. kanaa ja papuja kahvia tai teetä 3-5 kuppia/pv energiaa kulutuksen mukaan Päihteettömyys ja tupakoimattomuus Lähteet: Jyväkorpi. S. 2012. Aivojen lempiruoat. Pirkanmaan Muistiyhdistys. Muistiliitto. Muisti 1. http://www.ukkinstituutti.fi/liikuntapiirakka. Ukk-instituutti.

harjoita lihaskuntoa kahdesti viikossa Liikunta harrasta liikuntaa useana päivänä viikossa yhteensä vähintään 2 t 30 min reippaasti (vähän hengästyen) tai 1 t 15 min erittäin reippaasti harjoita lihaskuntoa kahdesti viikossa Kohonneen verenpaineen, kolesterolin ja verensokerin hyvä hoito Älylliset haasteet ja sosiaalinen elämä pelaa pelejä, tee sanaristikoita, poikkea rutiineista, lue kirjoja tai aloita uusi tai vanha harrastus Stressistä palautuminen

Muistisairauksien riskin arviointi Elämäntapamuutoksilla on mahdollista pienentää sairastumisriskiä. Ikään ja perinnöllisiin tekijöihin ei voida vaikuttaa. Vain hyvin pieni osa muistisairauksista on periytyviä. Jos saat riskitestistä yli yhdeksän pistettä, varaa vastaanottoaika (lisää yhteystiedot) Jos saat riskitestistä alle yhdeksän pistettä, paneudu seuraavan sivun ohjeisiin.

Muistisairauksien riskitestin pisteet eivät kerro muistisi tämänhetkisestä tilasta. Muistiongelma on eri asia kuin sairastumisriski

Milloin epäillä muistisairautta? Tutkimuksiin kannattaa hakeutua aina, jos on huolissaan omasta tai läheisensä muistista tai unohtelee toistuvasti muutakin kuin ihmisten nimiä arvoesineet häviävät unohtaa toistuvasti sovittuja tapaamisia unohtaa jonkin itselle tapahtuneen merkittävän asian asioiden hoitaminen vaikeutuu uuden asian oppiminen vaikeaa autolla ajaessa joutuu miettimään minne on menossa ilmaantuu epäluuloisuutta, muistiaukkojen peittelyä, sekavuutta tai pelokkuutta Lähde: Juva, K. 2011. Muistihäiriöt. Duodecim. http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00706

Minne tutkimuksiin Jos olet huolissasi muististasi, voit ottaa yhteyttä suoraan muistihoitajaan tai puhua asiasta omahoitajasi tai omalääkärisi kanssa Muistihoitajana toimii sairaanhoitaja Marjukka Minkkinen. Puhelinaika ma - pe klo 13-14 puh. 03 565 25003. Matalankynnyksen yhteydenotot sairaanhoitajaan (ikäihmiset) 03 565 25003  ma-pe klo 13-14. Lisätietoja: Pirkanmaan Muistiyhdistys ry http://www.pirkanmaanmuistiyhdistys.fi Puh. 03 223 2344 Lähde: Juva, K. 2011. Muistihäiriöt. Duodecim. http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00706