KANSALAISAREENA RY. Eurooppalainen vapaaehtoistyön manifesti Kiasma 24.11.2006.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Juha Kauppinen Consulting oy Työntekijäkysely Tietoja
Advertisements

Kirjailijoiden taloudellinen asema Suomessa , Lavaklubi, Kansallisteatteri, Helsinki Tutkimuspäällikkö Mikko Grönlund BID Innovaatiot ja.
Kansainvälisen diakonian pohja on Raamatussa
Pääkaupunkiseudun 8. luokkien palvelukyky Espoo, Tapiolan koulu Joulukuu 2013.
Vastuullinen Lahjoittaminen VaLa ry
Hampuri, Saksa Löytää suunta, joka mahdollistaa Lions Clubs Internationalin saavuttavan sen täyden potentiaalin kansainvälisenä.
1 EU:n tuki ystävyyskuntatoiminnalle 2006 ehdotuspyyntö ja tulevaisuuden perspektiivit Helsinki, Risto Raivio johtava hallintovirkamies.
Mannerheimin Lastensuojeluliitto. MIKÄ MLL? • Valtakunnallinen järjestö, joka toimii lasten, nuorten ja lapsiperheiden oikeuksien ja etujen hyväksi •
Kumppanuusyhteistyö Hankefoorum Lahti Erityisasiantuntija Anne Astikainen SOSTE.
Akavan Erityisalat Yliopiston työmarkkinatutkimus Akavan Erityisalat ry.
Katja Mikkonen Kari Niklander
ILO ELÄÄ JÄRJESTÖISSÄ – Pohjois-Karjalan järjestöpäivät , Kitee PALAUTTEEN PURKU Hanna Kääriäinen 2013.
4H-järjestö Tekemällä oppii parhaiten!. 4H-järjestön toiminta-ajatus •4H-harrastuksessa lapsi ja nuori kasvaa kohti vastuullista ja yritteliästä aikuisuutta.
EU:n ohjelmakausi Valmistelutilanne Seija Astala OKM/NY.
TTL Sosiaalisessa mediassa
Aavikko leviää Kansalaisjärjestöjen ratkaisut Tuuli Kaskinen
ROTARACT Rotarypiirissä /2006 Esa Irri, Tampereen Rotaract-klubi.
Toimintasuunnitelma – Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yhteistyöhanke.
Määräaikaiset työsuhteet Työvoiman työssäolo iän mukaan 2011 Lähde: Tilastokeskus, Työvoimatutkimuksen 2011 aineisto Akavalaiset.
STES - kesäkoulu – UKK-instituuttiTampere.
Tutkimusosasto Mitä ja miksi? Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisia kokemuksia nuorilla on täystyöllisyysmallista ja työvoimatalossa työskentelystä.
Punainen Risti on valtioiden valtuuttama järjestö
Psykoterapia ja avohoito on edullista
Tapio Kuure Tutkija, Sosiaalikehitys Oy Valtio-opin dosentti
LÄHELLÄ MUTTA SILTI NIIN KAUKANA - Kansalainen ja EU Teija Tiilikainen Eurooppa-tutkimuksen verkosto.
Suomalaisen avun maisemakuvaa Dos., akatemiatutkija Anne Birgitta Pessi, HY , Kansalaisareena.
Työmarkkinatutkimus 2012 Yksityinen sektori
DEMOKRATIA, OSALLISUUS JA VAIKUTTAMINEN UNESCO-KOULUSSA
TPO-oppilaitoskysely keväällä 2010 Toimintaympäristö ja talous Oppilaat Henkilöstö Opetustarjonta.
Akavan Erityisalat Valtiosektorin työmarkkinatutkimus 2009.
palomestari Jukka Taskinen
BPW Finland BPW ja samapalkkaisuus Samapalkkaseminaari, Leena Roivas BPW Finland Puheenjohtaja
Työterveys ja -turvallisuus on yhteinen asia. Hyväksi sinulle. Hyväksi tuottavuudelle. Yhteistyöllä riskit hallintaan Terveellinen työ -kampanja 2012–2013.
Tampereen kaupunkiseudun ilmastostrategia Mikä on elinkeinostrategian merkitys ja rooli ilmastostrategian valmistelussa ja toteutuksessa.
OPPISOPIMUSKOULUTUS Ammatillisen koulutuksen järjestämismuoto Määräaikainen työsopimus Koulutuksesta yli puolet työpaikalla työtehtävien yhteydessä, täydennetään.
Hyvinvointivaltio ja vapaaehtoistyö osana kansalaisyhteiskuntaa Sakari Möttönen
“Vapaaehtoisena vaikutat”. ” Vapaaehtoistoiminta hyödyttää sekä yksilöitä, yhteisöjä että koko yhteiskuntaa. Aktiivista kansalaisuutta edistävän vapaaehtoistoiminnan.
Tekoja-kampanja Maailmassa on tällä hetkellä ennätysmäärä nuoria ihmisiä. Enemmistö heistä asuu kehitysmaissa. Moni nuori on kasvanut konfliktin.
ETwinning Mikä eTwinning on? Komission hanke, jolla halutaan antaa mahdollisimman monille oppilaille mahdollisuus tutustua ja työskennellä.
KANSALAISVAIKUTTAMINEN
Vapaaehtoistoiminnan määritelmä Yksittäisten ihmisten ja yhteisöjen hyväksi tehty toiminta, josta ei saa rahallista korvausta, joka tehdään ilman.
EU KANSALLISEN KOULUTUSPOLITIIKAN SPARRAAJANA Jari Jokinen, projektijohtaja opetusministeriö.
Inner Wheel Suomen Inner Wheel Kansallinen neuvosto varapresidentti Hannele Karhunen.
Be Better! Liity jäseneksi nuorkauppakamariin Suomen Nuorkauppakamarit ry Nuorten johtajien ja yrittäjien kansainvälinen verkosto.
Tietoja muuttoliikkeestä Yhteenvetoa PKS = Vantaa, Espoo, Helsinki ja Kauniainen KUUMA = muu Helsingin seutu (10 kuntaa)
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi eTwinning Yrjö Hyötyniemi Opetushallitus
Avustusosasto, Pekka MYKRÄ, Vapaaehtoistyön haasteista Pekka Mykrä kehittämispäällikkö
Women in fire and rescue services Mira Leinonen Helsinki.
Järjestöpäivät. Romanifoorumin löydät netistä:
Kuntouttava työtoiminta 2010 – Kuntakyselyn osaraportti Esa Arajärvi.
Opetustoimen henkilöstön ammatillisen osaamisen varmistaminen (Osaava) Kimmo Hämäläinen, pääsihteeri Opetustoimen henkilöstökoulutuksen neuvottelukunta.
Kumppanuus – kupla? Junkala Pekka, tutkija, Koske Puustinen Alisa, vapaaehtoistoiminnan ohjaaja, MLL.
Perinataalitilasto − synnyttäjät, synnytykset ja vastasyntyneet
Eurooppalainen työnvälityspalvelu EURES OHJAUS 2004-seminaari Jyväskylä, Rantasipi Laajavuori Miten liikkua eurooppalaisilla työmarkkinoilla?
Vapaaehtoistyön kansallinen strategia – hanke Aspa yhteistyössä Kansalaisareena ry:n kanssa Jatta Vikström
Mielenterveys? Kansalaisten hyvä mielenterveys on paras tae kansojen menestykseen Väestön hyvä mielenterveys on toimivan talouden kivijalka Mielenterveydellä.
VaVe-koulutus Sininauhaliitto Vapaaehtoistoiminnan muodot Psykososiaalista tukea tuottava vapaaehtoistoiminta Tukea tuottava toiminta esim. tukihenkilötoiminta.
Aktiivisen ikääntymisen ja sukupolvien välisen solidaarisuuden eurooppalainen teemavuosi Eeva Karjula Eläkeliiton Keski-Suomen piirin toiminnanjohtaja.
Tulevaisuus-verstas Millaisia muutoksia on tapahtumassa ihmisten toiminnassa ja yhteiskunnassa?
FINLANDS SVENSKA HANDIKAPPFÖRBUND 2008 Miksi osallistun vapaaehtoistoimintaan? Valtakunnallinen vammaisneuvostopäivä Sonja Karnell Finlands Svenska.
Suomen UNICEFin vapaaehtoistoiminnan kysely 2017
JÄRJESTÖN JA JULKISEN YHTEISTYÖN PULMAT
Vapaaehtois- ja vertaistoimijan motiivit, roolit ja rajat
Elinikäinen ohjaus Suomessa
Timo Sinivuori Metropolia
Lions tietoa uusille jäsenille
Anne-Maria Karjalainen, diakoniajohtaja
Mitä vapaaehtoistoiminta on. Millainen vapaaehtoinen sinussa asuu
Kristiina Kontiainen, ylitarkastaja, ESAVI
Euroopan parlamentti – kansalaisten ääni
Esityksen transkriptio:

KANSALAISAREENA RY. Eurooppalainen vapaaehtoistyön manifesti Kiasma

VAPAAEHTOISTYÖHÖN OSALLISTUMINEN SUOMESSA  useampi kuin joka kolmas (37%) osallistuu  jos pyydettäisiin, mukaan tulisi puolet heistä, ketkä eivät tee vapaaehtoistyötä  osallistuminen ei riipu iästä tai sukupuolesta  naiset käyttävät enemmän aikaa 20 tuntia/kk ja yli 50-vuotiaat eniten aikaa yli 22 tuntia/kk  käytetty aika keskimäärin 18 t/kk on maailman kärkeä Lähde: Anne Birgitta Yeung Kalvo Pirjo Miikkulainen, Kansalaisareena ry.

KESKEISIÄ SYITÄ OSALLISTUA  halu auttaa 41%, korkeampi luku kuin kansainvälisesti  mielekäs tekeminen  ystävä pyytänyt mukaan  halu tutustua uusiin ihmisiin  itselle saatu apu  uskonnolliset/eettiset syyt  oma harrastus  kokemuksen hankkiminen Lähde: Anne Birgitta Yeung Kalvo Pirjo Miikkulainen, Kansalaisareena ry.

AJAN KÄYTTÖ Työ, jota on tehty järjestön tai ryhmän hyväksi ilman palkkaa. Mukana epäviralliset verkostot ja järjestöjen kautta tapahtuva vapaaehtoistyö. Tarkastelujakso 4 viikkoa.  29 % 10 vuotta täyttäneistä oli osallistunut  miehet osallistuneet hieman naisia useammin  aikaa käytetty keskimäärin 26 min/vrk  vapaaehtoistyö ja naapuriapu keskimäärin 15 min/vrk Lähde: Hannu Pääkkönen, vapaaehtoistyö, naapuriapu ja sosiaalinen kanssakäyminen. Artikkeli kirjassa Sosiaalinen pääoma Suomessa – Tilastokatsaus. Toim..Laura Iisakka Tilastokeskus 2006

CEV EUROPEAN VOLUNTEER CENTRE  jäsenenä tällä hetkellä 43 vapaaehtoiskeskusta  Kansalaisareena ry. on jäsen Suomesta  Eurooppalaisen vapaaehtoistyön manifesti julkistettiin Euroopan parlamentissa. Puheenjohtaja oli parlamentin jäsen Jo Leinen.  Eu-parlamentin vapaaehtoistyön työryhmä järjestää ensi kertaa kuulemistilaisuuden aiheena vapaaehtoistyö. Kokoonkutsujina ovat parlamentin jäsenet Marian Harkin ja Gisela Kallenbach Pirjo Miikkulainen, Kansalaisareena ry.

MANIFESTI Eurooppalainen vapaaehtoistyön manifesti haastaa EU:n päättäjät ja kansalliset päättäjät  parantamaan kansalaisten omaehtoisen, vapaaehtoisuuteen pohjautuvan toiminnan lainsäädännöllisiä, taloudellisia ja käytännöllisiä edellytyksiä  Eurooppa-politiikasta on tehtävä ”vapaaehtoisystävällistä” Pirjo Miikkulainen, Kansalaisareena ry.

Manifesti Esimerkkejä kehittämistoimista  vapaaehtoistyön sisällyttäminen kansantalouden tilinpitolaskelmiin  koulutusdiplomin luominen vapaaehtoistyön kautta hankitun ammatillisen pätevöitymisen tunnustamiseksi  vapaaehtoistyön resurssien turvaaminen osana kansalaisvaikuttamisen politiikkaohjelmaa  verotuskohtelu  lainsäädännön uudistamistarpeet  EU:n valkoinen kirja vapaaehtoistoiminnasta ja aktiivisesta kansalaisuudesta Pirjo Miikkulainen, Kansalaisareena ry.

Manifesti  Vapaaehtoistyöllä on kaikissa eri muodoissaan oltava merkittävä rooli Euroopan Unionissa  Vaikka vapaaehtoistyötä tehdään palkatta, se ei ole ilmaista. Toiminnan edellytysten turvaaminen tarvitsee tukea kaikilta osapuolilta: kansalaisyhteiskunnalta, liike-elämältä, hallinnolta Pirjo Miikkulainen, Kansalaisareena ry.

Manifesti  CEV kehottaa EU-elimiä tunnustamaan vapaaehtoistyön arvon ja edistämään sitä aktiivisesti  Vapaaehtoistyön tunnustamisen tulee näkyä EU:n ohjelmissa. Nuorille suunnattuja ohjelmia on jatkettava ja suunniteltava uusia ohjelmia kaikille ikäryhmille Pirjo Miikkulainen, Kansalaisareena ry.

Manifesti Vapaaehtoistyön merkittävä rooli mm.  osallistuminen koulutuksen ja palvelujen tuottamiseen, vertaistukeen, oma-apuun, asiamiestoimintaan, kampanjointiin, hallintoon sekä yhteisölliseen ja ympäristönsuojelutoimintaan  toiminta sosiaalisen osallisuuden ja integraation välineenä, luottamuksen ja solidaarisuuteen perustuvien siteiden luominen, sosiaalisen pääoman tuottaminen  panoksen antaminen EU –politiikkaan, esim. syrjäytymisen estäminen, kehitysapu  sovittelijan ja jälleenrakentajan rooli jakautuneissa yhteiskunnissa Pirjo Miikkulainen, Kansalaisareena ry.

Manifesti Vapaaehtoistyön merkittävä rooli (jatkuu)  edistää aktiivista ja vastuullista Euroopan kansalaisuutta, mikä on keskeistä eurooppalaisessa demokratian, solidaarisuuden ja osallistumisen arvomaailmassa  hankkii ja harjoittaa taitoja siirtyä palkkatyöhön, luo työllistymismahdollisuuksia  tarjoaa virallisia ja epävirallisia oppimismahdollisuuksia, tärkeä rooli mm. EU:n elinikäisen oppimisen strategiassa  palvelee yhteiskuntavastuun toteuttamista  kehittää luovasti uusia palveluja Pirjo Miikkulainen, Kansalaisareena ry.

Manifesti  EU:ssa ei ole vielä vapaaehtoisen toiminnan tukijärjestelmälle suunnattua rahoitusta  Tarvitaan eurooppalaista rakennetta, jotta voidaan vaihtaa tietoa ja ”hyviä käytäntöjä”, lisätä voimavaroja, luoda yhteisymmärrystä tulevaisuuden näkymistä, välittää tietoa, saada vapaaehtoisen ääni kuuluville EU:ssa  Tarvitaan hallitusten kansallisia vapaaehtoistyön strategioita Pirjo Miikkulainen, Kansalaisareena ry.

Manifesti Esimerkkejä vapaaehtoistyöhön osallistumisesta  ISO-BRITANNIA: 23 miljoonaa kansalaista, vastaa kokopäivätyöntekijää, arvo 65 mrd. euroa  BELGIA 5 tuntia viikossa, vastaa n työntekijää  RANSKA yli kokopäiväistä työpaikkaa v  SAKSA 23 miljoonaa kansalaista, 36 %  IRLANTI henkilöä, 36 %  PUOLA 5,4 miljoonaa kansalaista, 18,3 % v.2004; keskipalkka-arvion mukaan vapaaehtoistyön arvo 124 miljoonaa euroa. Pirjo Miikkulainen, Kansalaisareena ry.

Manifesti Kehittämiskohteita Suomessa  arvostus kaikilla tasoilla  vapaaehtoistyön kansallinen strategia  edellytykset kuntoon hallinnon tasoa myöten  työpaikkojen luominen koordinointitehtäviin: riittävästi palkattuja, asiasisällön ymmärtäviä ja osaavia palkkatyöhön hoitamaan yhteisiä asioita  vapaaehtoisvälitysprosessin kehittäminen  yhteistyö  vapaaehtoisten tukeminen ja palkitseminen Pirjo Miikkulainen, Kansalaisareena ry.

Manifesti Kansalaisareena ry. Kumppanuustalo Hanna Sturenkatu HELSINKI puh. (09) fax (09)