Koululaisen lihavuus - potilastapauksia

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
SPL Päätoimisten Coaching-ohjelma
Advertisements

Syömisen ohjaus– pullonkaula ajattelulla eteenpäin
Pääkaupunkiseudun 8. luokkien palvelukyky Espoo, Tapiolan koulu Joulukuu 2013.
Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
Duodecimin ratkaisut terveyden ylläpitoon
Vihdin seurakunnan ilta
Hannu Virtanen Selkokielen tarvearvio 2014
Nuorisotakuu 2013 Valtiosihteeri Pilvi Torsti Opetus- ja kulttuuriministeriö
INFO.
puheeksi ottamisen välineistö terveysneuvontatyöhön
Perhevalmennus Lehtikankaan neuvolassa
Joulututkimus Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten jouluun liittämiä ajatuksia Stressiä aiheuttavat tekijät Lahja toiveet ja ajatellut joululahjat.
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Matti Rautalahti Syöpäjärjestöt
Hyvä lapsuus kaikille! Maria Kaisa Aula
Perusopetuksen huoltajat 2014 Generated on :04.
KODIN JA KOULUN PÄIVÄ Rehtorin aamukaffe –tilaisuus;
ELMERI – YLÄKOULUIKÄISTEN ELÄMÄN- JA PAINONHALLINTAPROJEKTI HUOLTOLIITTO RY
Perusopetuksen oppilaat 2014 Generated on :03.
Kaikille kaveri -vanhempainilta
I.R.O. Research Oy vee 10/2000 Mediakäyttö Käyttää vähintään kerran viikossa Tytöt ja pojat *) Kirjat (esim. romaanit, lasten- ja nuortenkirjat)
Kampanja erilaisten hyvien tekojen huomaamiseksi on viikoilla 7 ja 8. Tee itse hyvää ja ilmianna kaverisi! Huomioi toisia edes pikkuriikkisen paremmin.
Aggressiontunne Luento nro 1..
Anna kehitysmaiden lapsille hyvä koulutus – ja tulevaisuus! Päivätyökeräys 2014–2015.
KiVa Koulu koulukiusaamisen ehkäisijänä
Viikko 11 (11. – 15.3.) Maanantai: (11.3.) - Tiistai: (12.3.) -Alakoulun liikuntapäivä klo Yläkoulun liikuntailtapäivä klo Keskiviikko:
-Jäseniä (Kaupungissa 54627) -Ikäluokka vuotiaat Mikkelin hiippakunta -Hallinnollisesti 6 alueseurakuntaa, nuorisotyö hoidetaan keskitetysti.
Ikäihmisten ravitsemus -ei vuosia elämään vaan elämää vuosiin
Kasvatus- ja opetuspalvelukeskus Vs. arviointisuunnittelija Mia Lumio
LIIKUNTA JA KOULUIKÄINEN
Nuorissa = voimaa, vahvistetaan sitä! Voimakas –projekti
Lasten suojelu – jokaisen tehtävä AMK
Viikko 12 (19. – ) 7.LK TET-VIIKKO Maanantai: (19.3.) -9.LK tukarit: Suunnittelupalaveri klo Tiistai: (20.3.) -6A ja 9D: Ympäristömessut.
Viikko 13 (26. – )4.JAKSO ALKAA Maanantai: (26.3.) - Tiistai: (27.3.) -8.LK: Tutustuminen Eseduun klo Keskiviikko: (28.3.) -Rästikoe.
 Tärkeä ja arvokas asia  Hyödyttää matkoilla, jatko-opinnoissa, ihmissuhteissa yms.  Työelämä edellyttää yhä parempaa kielitaitoa.  Oppimisherkkyys.
Lasten ja nuorten urheiluharrastus
Uudistuva kylä kaupungissa –hanke Uudistuva kylä kaupungissa –hankkeessa etsitään uusia ja konkreettisia tapoja lasten ja nuorten palveluiden kehittämiseen.
Toimialojen asiakasprosessit ja toiminnanohjauksen tukiprosessit alkaen (KV §135/13)
Viikko 12 (18. – 22.3.) LK TET Maanantai: (18.3.) - Tiistai: (19.3.) -8.LK: Tutustuminen Eseduun klo 9-15 Keskiviikko: (20.3.) -Rästikoe klo.
Välkkäkoulutuksen opiskelijapalaute Opiskelijoiden mietteet saadusta alkuinfosta. Yhteistyö kenttäkoulujen kanssa. Oppilaiden asenteet koulutusta kohtaan.
Lapset ja nuoret tietokoneen käyttäjinä Historioitsijan näkökulma Digitaalinen kulttuuri Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen laitos Porin yliopistokeskus.
Lasten lihavuuden hoito
Vanhempainyhdistysten verkosto1 Info- ja keskustelutilaisuus NUORTEN PÄIHTEIDEN KÄYTÖSTÄ Järvenpään lukion Areena Illan alustuksena.
Perhesosiaalityö  Lastenvalvojien palvelut Johtava sosiaalityöntekijä- lasten- valvoja 3 lastenvalvojaa  Ennaltaehkäisevä perhetyö Johtava perhetyöntekijä.
Vertaisryhmät vanhemmuuden tukena Kotipuu. VÄESTÖLIITON KOTIPUU TAVOITE Maahanmuuttajataustaisten perheiden psykososiaalinen hyvinvointi KOHDERYHMÄ -Julkisen.
15 PAINONHALLINTA JA LIHAVUUS. 1) BMI (Body mass index) = paino/pituus 2
Hurtig TE1 Mielenterveys voimavarana. Mielenterveys voimavarana Mielenterveyttä tukee: toimivat ihmissuhteet perheeseen ja ystäviin mahdollisuus.
Lihavuuden hoito L-PSHP:SSÄ  Alueellinen diabeteskoulutus.
Helena Törmi ”Painavaa asiaa” Lapsen ylipainon ehkäisy, ylipainoon puuttuminen ja perheen tukeminen.
Terveyden määritelmät
Apua koulunkäyntiin Keski-Suomessa
Kodin ja koulun yhteistyö Lähde (diat 1-5): Laatua kodin ja koulun yhteistyöhön, Opetushallitus ja Suomen Vanhempainliitto Ensisijainen ja kokonaisvaltainen.
2. Perheiden ravitsemus- ja liikuntatottumusten muutoksen tutkiminen neuvolassa ja kouluterveydenhuollossa: Neuvokas perhe Huom! Tavoitteena on levittää.
TERVEYTEEN VAIKUTTAVAT TEKIJÄT
Syömishäiriöt 5.6.
Heinävaaran koulun vanhempainilta ( E-6)
Nuoren itsetuntoon vaikuttavat psykologiset tekijät
-kiertue Pohjois-Pohjanmaan Liikunta ry.
SAMAT-toiminta samanlainen, erilainen vanhemmuus …samat oikeudet, samat velvollisuudet…
Lihavuus laskuun - Hyvinvointia ravinnosta ja liikunnasta
Lihavuus laskuun Hyvinvointia ravinnosta ja liikunnasta
1. Ilman lukevia aikuisia ei kasva lukevia lapsia
talven hauska ulkopeli meille kaikille
Nuorten seuravalmennus suunnistusseurassa Välitehtävät
LIHAVUUS LASKUUN MALLINNUSHANKE
HUS-HYTE verkoston kehittämispäivä työryhmien tuotokset
Iloa, innostusta ja kannustusta lapsiperheiden elintapoihin
Nuorten seuravalmennus suunnistusseurassa Välitehtävät
Fysioterapeutit kouluille
Esityksen transkriptio:

Koululaisen lihavuus - potilastapauksia Outi Hollo Lastenlääkäri Turun lasten ja nuorten pkl 11.4.2013

Lihavuus ylipaino on lihavuuden riskitekijä on itsenäinen sairaus (ICD-10 E66.0) ylipaino on lihavuuden riskitekijä riskitekijöihin (eli koululaisen lihomiselle altistaviin elintapoihin) vaikuttaminen on terveydenedistämistyötä Terveyserot! Terveystiedon opetus kouluissa Käypä hoito -suositus Turussa kouluterveydenhoitajien avuksi on laadittu interventiota varten sisältöohjeisto

Turkulaisista koululaisista Alakouluissa ylipainoisia 13-15%, lihavia 5-9% 4-luokkalaisista lihavista 10% oli ylipainoisia ja 1,5% normaalipainoisia 6. luokalla 4-luokkalaisista ylipainoisista 25% oli normaalipainoisia 6. luokalla Erityiskoulussa (ala/yläkoulussa) ylipainoisia ja lihavia tyttöjä 27/28 %, poikia 29/36 %

Pikkukoululainen

Pikkukoululainen ARKISIRKUS HALLINTAAN! Neuvola I lk: vanhemmuuden tärkeä lihomistaipumuksen esiintuoja I lk: vanhemmuuden roolikartta Rytmitön ja rajaton arki ruokapäiväkirja voi havainnollistaa ARKISIRKUS HALLINTAAN! Sydänviikko 14.-21.4. Kasvu on jatkumo – painon suhteen ihminen on laihimmillaan elämässään 3-vuotiaana Rutiinit helpottavat lapsiperheen arkisirkusta!

Yläkoululainen

Yläkoululainen Kasvukäyrien avulla voi havainnollistaa painorajoja ja lab.kokeilla lisäksi terveysriskejä Vanhempien ja koko perheen sitouttaminen painonhallintaa tukeviin elintapoihin Vanhempien oma esimerkki tärkeä Vanhempien T2D-riskipisteet ruokakartta koulu: ’kasvamme yhdessä’ –illat vanhemmille ja 7-luokkalaisille

Ruokakartta

Sokerirasitustesti kun ikä yli 12 v ja pituuspaino yli +60 %

KOKO PERHEEN YHTEINEN ASIA

Lukiolainen

Lukiolainen Elintapamuutos on nuoren oma päätös ’ravinnon muutos vs paino’ Huom. voimavarat Huomioi syömishäiriön mahdollisuus Laihduttaminen ja painonhallinta (Netti)ruokapäiväkirja/liikuntapäiväkirja antaa koko ajan palautetta motivoitunut saa tukea muutokselle

Ravinnon muutos vs. paino/v 100-kiloisella (lähde: Patrik Borg/UKK) Ateriarytmin tasaaminen >10% Kasviksien lisääminen joka aterialle >10% Energiapitoisten juomien vähentäminen 5-7% Herkkujen kohtuullistaminen 4-5% Kuitupitoisemmat viljatuotteet 3-4% Enemmän proteiinia 2-4% Vähemmän sokeria 2-4% Sopivasti rasvaa 2-4% Parempia rasvoja 0,5-1% Enemmän liikuntaa 0-3% Syömisen normalisoiminen >10%

Motivaation herättely/ylläpito Onko muutos houkutteleva? Auta näkemään etuja Auta tekemään päätös (konkreettinen tavoite) Uskotko voivasi saavuttaa tavoitteen? Kasvata uskoa esim. listaamalla voimavaroja Auta huomaamaan ympäristön tuki (oikeat ihmiset vastaanotolle) Tarjoa konkreettisia keinoja Koetko edistyväsi? Kasvata onnistumisen tunnetta (huomio positiivisiin asioihin) Ole kiinnostunut Kehota palkitsemaan Siedätkö takaiskuja? Pohdi ennalta suhtautumista ja toimintatapoja

Ylipaino ja lihavuus Pikkulapset/pikkukoululaiset PERHEEN ARKISIRKUS HALLINTAAN Isommat peruskoululaiset Painonnousun pysäyttäminen KOKO PERHE MUKAAN MUUTOKSEEN Opiskelijat Maltillinen laihdutus ARVOSTA ITSEÄSI, PIDÄ HUOLTA ITSESTÄSI

Tärkeintä on että kaikki lapset ja nuoret tuntevat itsensä hyväksytyiksi sellaisina kuin he ovat – hyvä itsetunto on merkittävä suojaava tekijä elämän stressitilanteissa!