Perinnekäsityötä joulun alla -projekti Nyplätty sydän

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
VALOKAAPELIEN PÄÄTTÄMINEN KAUPUNGINTALOLLE
Advertisements

makramee-tekniikalla
Maahanmuuttajien joustava perusopetus
KOTISIVUNI Esittely Sivut vaihtuvat 10 s välein diaesityksessä.
Esimerkki digitaalisesta portfoliosta
Ravelry.
Impi Alanko raumanpitsin teknisenä uudistajana
2.-luokkalaisten kielisuihkutunnit Tampereen Yliopiston Normaalikoulussa 2.-luokkalaisille opetetaan oppitunneilla ranskaa ja saksaa osana normaalia lukujärjestystä.
Hetken kuluttua, sinulle avautuu taian maailma...
Yritysjohdon koulutuskeskus
Jukka Vehviläinen / DiaLoog Omia polkuja ammatillisessa koulutuksessa Omapolku-hankkeen päätösseminaari
treeni.fi harjoituspäiväkirja
Katso Aitolasta lisää:
LUONTOKUVASTA APPLIKOINTITOTEUTUS
Sydämen huovutus.
Suomalais-venäläinen koulu Финско-русская школа TEKSTIILITYÖ kevät 2009 весна РУКОДЕЛИЕ koonnut: tekstiilityön opettaja Auli Kesker.
Turun normaalikoulu - opetussuunnitelmaa yhteisöllisesti
Matti Sipponen 1 Power taitoilta Kilpailun jälkeen – Pohdinta ja oppiminen.
Tulevaisuuden Oulu Oulujoen koulu. Tulevaisuuden oppilas •Vastuullinen omasta oppimisestaan •Hallitsee projektioppimisen •Osaa raportoida oppimaansa •Etenee.
SYYSMARKKINAT Nummenpakan koulun Nummen yksikön 6A lk
KÄSITYÖN VIRTUAALILUOKAT TOIMINTAMALLIN ESITTELY - VERKKO-OPETUS - - OPETTAJAVERKOSTO - - VERKKOMATERIAALIT - Pirjo Sinervo 2004.
Rohkaisusanoja naiselta naiselle
”Eli sillon lähtee uimahallille ja ui kilometrin”
Ompelutyö vanhan mallin mukainen käsityö
Tässä kerron ja näytän, mitä minä olen tehnyt ATK tunnilla 9lk:lla.
Valinnainen käsityö vkt ( Kahden tunnin valinnainen )
Laskulaatikoissa on eläimiä piilossa. Osa eläimistä lähtee pois laatikosta. Laske, kuinka monta eläintä jää laatikkoon. Näpäytä oikeaa vastausta. Tehtävä.
VESO – päivän teemana OPPIMISKÄSITYS - vaiheet ja menetelmät
Näyttely ja Kansio Pirjo Moilanen.
Jukka Vehviläinen / DiaLoog LUKION PÄÄTTÄNEIDEN KYSELYN TULOKSET Kokkola
Case-tehtävä Metsäprojekti päiväkodissa
Eugen Herrigel.  Pakko myöntää, että mielenkiinto kirjaa kohtaan heräsi 76 sivua/3 kirjapistettä suhteesta, mutta tarkoituksenani oli kuitenkin lukea.
Stadia-Dehko. Taustaa Vuonna 2001 aloitettiin diabeetikoiden hoidonohjaukseen keskittyvä moniammatillinen valinnainen opintojakso Opintojakson tavoitteena.
KULOMÄEN KOULUN TEHO-HANKE
Haarajoen koulu, Jan Mikkonen
Lattiatyynyt Iida Mansikka 9.c Puolalan koulu Tekstiilityön sisustusjakson lopputyö
Roukon koulun oppilaiden käsitöitä ( tekstiilityö )
Toimivia ratkaisuja – monenlaisia ja tuottavia malleja ja onnistuneita urapolkuja on jo olemassa Maahanmuuttajataustaisen opiskelijan ohjaaminen ja tuki.
Farkut kiertoon -projekti tekijä: Nina Kivimäki Munkkiniemen yhteiskoulu 2008.
SEKOPUSSI. SEKOITETAAN: Kaikki TAVI-talon 2 vsk:n opiskelijat Kaikki kynnelle kykenevät opettajat MILLOIN - Syksyn ensimmäisellä opetusviikolla.
Käsityön opetustuokio
Case Hanke2007DW | Topi Laamanen | Case Hanke2007DW (Maaseudun hanke- ja yritystukien raportointiratkaisu ohjelmakaudella ) Topi Laamanen.
Elina Kauhanen Vantaan ammattiopisto Varia, Talvikkitien toimipiste
MIKÄ ON TANDEM? Ammatillisia opintoja yläkoulun aikana Tekniikkaa ja teknologiaa Ensimmäisenä Suomessa peruskoulun & ammattioppilaitoksen opintoja yhdessä.
5B -luokan vanhempainilta
Käsityön sisältöalueet
VANTAAN TEHO-HANKKEET Kehittämistoiminnan tavoitteena on jalkauttaa uuden erityisopetuksen strategian (2007) linjauksia paikallisiin käytänteisiin. Strategiassa.
Oma koti - osaprojekti Kohti sujuvampaa arkea. Mistä on kyse? Tavoitteena on, että pystymme täyttämään kasvavan asiakastarpeen järkevästi siten, että.
TYÖELÄMÄÄN TUTUSTUMINEN (TET)
Pedagogisen toimikunnan 11. kokouksen muistio
 Jäälin koulu 5-6D VANHEMPAINILTA MAANTIEDON PROJEKTI  Syksyn maantiedon projektissa tutustumme Euroopan valtioihin ja niiden tärkeimpiin.
ARKIELÄMÄN KEMIAA KOTKAN KESKUSKOULUSSA
Opetussuunnitelma uudistuu Syksy 2016 Perusopetuksen opetussuunnitelma (ops) uudistetaan noin 10 vuoden välein. Taustalla valtioneuvoston asetus, jossa.
KÄSSÄMARTTA MITEN JA MISSÄ?. Oletko innostunut käsitöistä, kädentaidoista ja haluatko oppia uutta? Oletko kuullut kässämarttatoiminnasta, olisiko se sinun.
OPS 2016 Pedagoginen kahvila Porin kaupungin perusopetuksen tuntijako Sivistyslautakunta
PurisProjekti TAVOITTEENA PAREMMAT OPPIMISTULOKSET JA VIIHTYISÄMPI KOULU.
Haluaisitko kokeilla olla joku muu?. Esiinnytkö mielelläsi yksin tai ryhmässä … kavereille tai isommallekin yleisölle?
TERVETULOA LENTÄVÄNNIEMEN KOULUUN
4. MONO-päivä Klo
PROJEKTI Elisa Juola Sonja Aittokoski Karoliina Isometsä.
”ompeluseurat” kouluissa 2017
Liikuntaluokalle Nurmon yläasteelle syksyllä 2017
HS HS Onko koulunkäynti nyt pelkkää projektia ja teemapäivää Onko koulunkäynti nyt pelkkää projektia ja teemapäivää? Vai riittääkö yksi.
OPS 2016 Valinnaisuus.
Suomi 1B Torstai
Oppiminen oppilaan omien kiinnostuksenkohteiden kautta
Uusien opiskelijoiden aloitus, lukio
Astrid Lindgren Ilon Wikland.
Haluaisitko kokeilla olla joku muu?
Tehhään esityksiä ja muutakin ilimasua
Esityksen transkriptio:

Perinnekäsityötä joulun alla -projekti Nyplätty sydän Leena Kaarre 2008

Nyplätty sydän Taustaa Opiskelen Oulussa luokanopettajaksi ja harrastan hyvin monenlaisia käsitöitä. Nypläykseen tutustuin kahdeksan vuotta sitten. Syksyllä tuli yksi harjoittelu ajankohtaiseksi. Päätin yhdistää oman harrastuksen ja kokeilla, voiko nypläystä opettaa oppilaille. Suunnittelin nypläysjakson kuudennelle luokalle ja toteutin jakson suunnitellusti syysloman ja joulun välissä 2007 Oululaisella koululla. Luokalla oli 6 tyttöä käsityöryhmässä, minkä katsoin olevan otollinen koko tämmöiseen kokeiluun. Tein tytöille nypläyspäiväkirjat, joihin he kirjasivat tunneilla mm. miten lyönnit tehdään, oppimansa asiat ja miten työ etenee.

Nyplätty sydän Tytöillä ei ollut aikaisempaa kokemusta nypläyksestä, joten lähdin perusteista liikkeelle. Siis siitä, että nypläys on yksi käsityön erityistekniikka. Aluksi pyysin tyttöjä laittamaan mallitilkun, työvälineen ja työskentelymuodon yhteen. Neulonta, virkkaus, ompelu, ristipistot, huovutus ja nypläys Tästä päästiin miettimään mitä jo osataan ja mikä on tuttua. Oudoksi jäi vain nypläys, jota päästiinkin sitten kokeilemaan heti ensimmäisellä tunnilla.

Nyplätty sydän Käytiin läpi tarvikkeet, mitä nypläyksessä tarvitaan; Nypläysalusta (finfoam tai styroksi) joka on päällystetty kankaalla, nypylät, lanka, neulat ja nypläysmalli Harjoiteltiin nypylöiden puolaus pareiksi ja nypyläsolmu. Ensimmäisessä harjoituksessa kahdella parilla harjoiteltiin lyönnit; kokolyönti, liinalyönti sekä verkkolyönti. Kokolyönti: 2.3 yli, 2. ja 4. ristiin, 2. 3. yli, 2. ja 4. ristiin Liinalyönti: 2.3 yli, 2. ja 4. ristiin, 2. 3. yli Verkkolyönti: 2.3 yli, 2. ja 4. ristiin Ensimmäisen tunnin lopuksi tytöt kerkesivät puolata seuraavaan työhön tarvittavat 5 paria nypylöitä.

Nyplätty sydän Seuraavalla tunnilla käytiin läpi nypläysmallin, mynsterin laitto alustalle pahvin ja kontaktimuovin väliin ja harjoiteltiin nypläysmallin seuraamista viidellä parilla koko- liina- ja verkkolyöntejä. Viiden parin harjoituksesta malli kuvassa vasemmalla. Tästä tytöt huomasivat lyöntien erot. Tyttöjen kommenttina oli, että viidellä parilla on helpompi nyplätä ja näkee kunnolla mitä on tehnyt.

Nyplätty sydän Sitten olikin jo oman työn aloituksen aika. Tytöt saivat valita kahdesta mallista toisen, toinen oli liinalyönneillä tehty ja toisessa oli kierteitä liinalyöntien väillä ja reunoilla kokolyönnit. Ensimmäisessä diassa vasemmalla on liinalyönnein tehty sydän ja oikealla on liinalyönnein ja kiertein tehty sydän. Sydämeen tarvittiin seitsemän paria punaista, jonka jokainen pyöritteli. Sitten alkoikin itse nypläys. Työhön oli varattu kuusi kaksoistuntia, joista sydän- työtä tehtiin neljä kaksoistuntia. Kävin koululla yhtenä ylimääräisenä päivänä, jolloin tytöt tekivät yhden tunnin sydän- työtä. Jokainen oppilas oli erittäin tyytyväinen työhönsä ja siihen, että oppi uuden tekniikan. Minä, opettajaopiskelijana olin erittäin tyytyväinen ja sain suuren onnistumisen kokemuksen tästä harjoittelusta. Koin monia hienoja hetkiä, kun oppilas havaitsi oppineensa uuden asian ja opetti sitä toiselle.