Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Lattiatyynyt Iida Mansikka 9.c Puolalan koulu Tekstiilityön sisustusjakson lopputyö 6.5.2010.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Lattiatyynyt Iida Mansikka 9.c Puolalan koulu Tekstiilityön sisustusjakson lopputyö 6.5.2010."— Esityksen transkriptio:

1 Lattiatyynyt Iida Mansikka 9.c Puolalan koulu Tekstiilityön sisustusjakson lopputyö 6.5.2010

2 2 Sisällysluettelo 1.Tavoitteet................3 2.Suunnittelu..............4 2.1. Ohje.......................4 2.2. Kaavojen teko.......5 3.Työskentely............6 3.1. Työjärjestys...........6 3.2. Materiaalit.............7 3.3. Kustannukset........7 3.4. Ajankäyttö.............8 4. Valmis työ...................9 5. Arviointi....................... 10

3 3 1. Tavoitteet Aion kehittää työskentelyssäni huolellisuutta, sillä aloitan aina jokaisen työn huolellisesti ja lopetan hutiloiden. Tekniikan osalta haluaisin oppia ompelemaan terenauhoja, joita en ole vielä kertaakaan ommellut. Haluai- sin myös oppia käsittelemään paksuja kankaita kotikoneella. Toivoisin, että tuotteista tulisi hyvät ja että ne voisi oikeasti laittaa jonnekin esillekin. Haluan kehittyä ompelussa ja omassa suunnittelussa, joka näkyy tässä työssä päällisen merimiessolmuna. Valitsin työn, koska se ei tuntunut liian haastavalta ja lattialla on parempi istua, jos alla on jotain. Työ myös näytti kauniilta ja mielenkiintoiselta tehdä. Suunnittelussa pyrin ottamaan huomioon värit ja paksut kankaat. Värit ovat enemmänkin ehkä tulevan oman asuntoni värejä.

4 4 2. Suunnittelu 2.1. Ohje 2.1. Ohje Aloitin suunnittelun selaamalla erilaisia kirjoja, jotka opettaja oli tuonut. Löysin sitten eräästä kirjasta ohjeen lattiatyynyihin. Minulla oli hieman ongelmia löytää edes yhtä ideaa siitä, mitä tekisin, joten kilpailevia ideoita ei ollut kuin ehkä matto. Jouduin kuitenkin muokkaamaan ohjetta paljon, sillä siinä tyynyt oli tehty villakankaasta ja niiden pestävyys oli huono, mikä on kuitenkin tärkeää lattiatyynyissä.

5 5 Kirjan ohjeessa tyynyihin olisi tullut vanutäyte ja nappi keskelle, jolloin sisätyynyjä ei olisi saanut pois. Vanutäyte ei olisi pitänyt tyynyjä ryhdissä. Suunnittelin myös tyynyn reunaan vetoketjun, että päälliset voisi sitten pestä joskus. 2.2. Kaavojen teko Suunnittelin myös kaavat uudelleen, suurensin niitä. Päälle suunnittelin nyöristä merimiessolmut. Kangasta ostin kaavoja varten juuri oikean määrän – virheisiin ei ollut varaa, mutta ei niitä tullutkaan. Kaavat piirsin itse, ensin ruutukaavapaperille, sitten kopioin muoville.

6 6 3. Työskentely 3.1. Työjärjestys 3.1. Työjärjestys Aloitin kaavojen teolla. Leikkasin lakanakankaat sisätyynyjä varten ja ompelin ne täyttöä vaille valmiiksi. Sitten leikkasin tyynynpäällisten kankaat. Aloitin tyynyliinojen ompelun, mihin meni yhteensä n. 12 tuntia, mukaan lukien kotona työskentely. Viimeistelynä leikkasin kaikki ylimääräiset langat pois ja laitoin sisätyynyt tyynyliinoihin.

7 7 3.2. Materiaalit 3.2. Materiaalit Materiaaleiksi valitsin ryhdissään pysyvät huonekalukankaat, väreiltään tummanruskea, beige ja kirjava ruskea. Kankaat ostettiin vetoketjujen kanssa Eurokankaasta. Hankin myös kankaisiin sopivat vetoketjut, 3 kappaletta. Terenauhojen nyörit tein itse koulun puuvillalangasta. Sisätyynyt valmistin lakanakankaasta ja niiden täytteet ovat vaahtomuovia Etolasta. Päällisen merimiessolmut ovat kaupasta ostettua, valmista puuvillanyöriä. 3.3. Kustannukset3.3. Kustannukset Tummanruskea huonekalukangas.............. 9,85 € Beige huonekalukangas.............. 9,85 € Kirjava ruskea huonekalukangas............ 12,35 € 3 kpl vetoketjuja................ 5,40 € Lakanakangas............... n. 7,15 € Vaahtomuovi.................... 19,30 € 3 m nyöriä merimies- solmuihin.......................... 5,40 € Yhteensä..................... 69,30€Yhteensä..................... 69,30€ Yhden tyynyn hinta............................ n. 21,10 €

8 8 3.4. Ajankäyttö 3.4. Ajankäyttö Käytin koulussa mielestäni ajan hyvin. Tein tai suunnittelin koko ajan. Kotona minulla oli vain muutaman tunnin aika, jolloin tyynyjä tein. Yhteensä työtunteja työhön kului n. 28. Jos hinnoittelisin tuntipalkakseni 25 € (ompelijan tuntipalkka), tulisi tyynyjen hinnaksi noin 769 €. Ja jos joka viikko työtuntien mukaan tekisi kolme tyynyä, kuukaudessa tienaisin n. 3077 €. Työ oli jopa itse tehtynä melko kallis.

9 9 4. Valmis työ

10 10 5. Arviointi Mielestäni työ onnistui erittäin hyvin. Tyynyt ovat juuri sellaiset kuin suunnittelinkin niiden olevan. Ohjekirjan kuvassa tyynyt olivat hieman erinäköisiä verrattuna näihin, sillä niissä oli vanutäyte. Mielestäni on kuitenkin parempi, että täytin tyynyt vaahtomuovilla. Työskentelyvaihe sujui hyvin ja melko nopeasti. Tein paljon itsenäistä työtä. Opin työnvaiheissa, että huolellisuus on tärkeää, varsinkin paksujen kankaiden kanssa. Opin myös käsittelemään paksuja kankaita. Olen tyytyväinen työhöni. Jos nyt tekisin neljännen tyynyn, se onnistuisi vielä paremmin. Ja siitä sitten seuraavat kymmenen tulisivat jo aivan helposti. Vaikka työ olikin kallis, se oli tekemisen arvoinen.

11 Puolalan koulu - valinnaisesitys 2012

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25 Pääasia opitaan uutta, nautitaan omasta osaamisesta, ei purista vanne päätä eikä kaulaa… Uskallusta, rohkeutta, ajattelua ja pohdintaa, mutta myös huolellisuutta ja laatua.

26 lisää kuvia koulun galleriassa Puolalan koulu - valinnaisesitys 2012


Lataa ppt "Lattiatyynyt Iida Mansikka 9.c Puolalan koulu Tekstiilityön sisustusjakson lopputyö 6.5.2010."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google