Funktiot ja yhtälöt MA 01 Läsnäolovelvollisuus 100 %

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Yleistä Läsnäolovelvollisuus Poissaolojen selvitys Käyttäytyminen
Advertisements

makramee-tekniikalla
Puimuri - kaava.
Matematiikan yo-ohjeita. Yleisohjeita  Laskimet ja taulukot on tuotava tarkastettaviksi vähintään vuorokautta (24h) ennen kirjoituspäivää kansliaan.
Puimuri - kaava.
Polynomifunktiot MA 02 Läsnäolovelvollisuus Poissaolojen selvitys
t i r k Korkolasku kolmio
Yhtälön ratkaiseminen
Murtolukujen kertolasku
Lineaarisia malleja.
Analyyttinen geometria MA 04
Esimerkki 1, s. 75 (74) € talletettiin pankkiin vuodeksi Korko 3,55 %
MAA0 LUKUALUEET Luonnolliset luvut N = 0,1,2,3,…
A´ P´ V´ L´ A k (mittakaava) Yhdenmuotoisuus ja mittakaava Luonnossa P
Tilavuus.
Kappaleiden tilavuus 8m 5m 7cm 5 cm 14cm 6cm 4cm 4cm 3cm 10cm.
Integraalilaskenta MA 10
- Vuokra-asunto: - Asunnon voi vuokrata yksityiseltä tai julkiselta taholta esim. kunnalta (yleensä edullisempia) - Ei tarvita suuria pääomia, pääsee helposti.
% mikko rahikka 2010 hyl.fi.
Perusarvon laskeminen ja prosenttilausekkeet
Prosenttiarvon laskeminen
Iitin yläkoulu 9. Luokka Antti Halme
Vektorit MA 05 Mihin lukiolainen tarvitsee matematiikkaa
Numeerisia ja algebralllisia menetelmiä MA 12
Geometria MA 03 Läsnäolovelvollisuus Poissaolojen selvitys
Derivaatta MA 07 Derivaatta tarkoittaa geometrisesti käyrälle piirretyn tangentin kulmakerrointa.
Valitse seuraaviin vaihtoehtotehtäviin oikea vastaus…
Tehtävä Tee ohjelma, joka kysyy käyttäjältä kaksi kokonaislukua (0-50, kysytään lukuja niin kauan kunnes käyttäjä antaa luvut sallitulta alueelta). Ohjelma.
Oppikirja: Kokkonen ym. : Lukion biologia
KERTAUSTA PERUSASTEEN MATEMATIIKASTA Piia junes
Prosenttilaskua, tiivistelmä
Matematiikan yo-ohjeita. Yleisohjeita Laskimet ja taulukot on tuotava tarkastettaviksi vähintään vuorokautta (24h) ennen kirjoituspäivää kansliaan. Laskimien.
Murtoluvun yhteen- ja vähennyslasku
1.2.1 KÄÄNTEISFUNKTIO JA SEN KUVAAJA
1.1. Itseisarvo * luvun etäisyys nollasta E.2. Poista itseisarvot
Matematiikan yo-ohjeita Yleisohjeita  Laskimet ja taulukot tuotava tarkastettaviksi vähintään vuorokautta ennen kirjoituspäivää kansliaan.  Laskimien.
1.a) f(x) = 2x(x2 – 3) = 0 2x = tai x2 – 3 = 0 x = tai x2 = 3
2) Kuinka monta prosenttia luku a on luvusta b
Havainnollisuus matematiikan opetuksessa käsitekartat Luennot klo
TÄRPPEJÄ – YO 2010 PITKÄ MATEMATIIKKA.
Aritmeettinen jono jono, jossa seuraava termi saadaan edellisestä lisäämällä sama luku a, a + d, a+2d, a +3d,… Aritmeettisessa jonossa kahden peräkkäisen.
Aritmeettinen jono jono, jossa seuraava termi saadaan edellisestä lisäämällä sama luku a, a + d, a+2d, a +3d,… Aritmeettisessa jonossa kahden peräkkäisen.
2.4. Raja-arvo äärettömyydessä ja raja-arvo ääretön E.1.
Murtoluvun supistaminen
Sekoitellaan.
Murtoyhtälöt - Yhtälö, jossa nimittäjässä tuntematon
3.2. Ensimmäisen asteen polynomifunktio
Perusarvon laskeminen
Algoritmi-harjoituksia…
PARAABELI (2. ASTEEN FUNKTION KUVAAJIA)
Annuiteetti- eli tasaerälaina
Muutosprosentti.
Kymmenkantainen logaritmi
Samankantaisten potenssien kerto- ja jakolasku
Funktio.
3.3. Käyrän tangentti ja normaali
Neperin luku e ja funktio y = ex
POTENSSIT eksponentti kantaluku a n = a ·a · · · ·a n kpl E.1. E = 3 · 3 · 3 · 3 = 81 Huom. Miljoona = 10 6 Miljardi = 10 9 Biljoona = Triljoona.
#perjantaipähkinä Mikko, Lauri ja Sari saavat yhteensä 288€ rahaa. Mikko saa kaksi kertaa niin paljon kuin Lauri ja Sari saa 8€ enemmän.
Ekspontentiaalinen kasvu
MAB3 prosenttilasku.
PROSENTTILASKUJA Prosenttimerkintää muunnellaan laskuissa murtoluvuksi ja desimaaliluvuksi!
Prosenttilaskut-opetusohjelma -verrannolla laskeminen sopii hyvin laskentatoimen matematiikkaan - tässä esitetty kaikki mahdolliset prosenttilaskut -
Pohjatunti Mab 3 /mls. Harjoituskoe: 1. Suora kulkee pisteiden (2, 9) ja (–1, ‑ 6) kautta. Määritä kyseisen suoran yhtälö. Missä pisteessä suora leikkaa.
Syventävä matematiikka 2. kurssi
Prosenttilaskennan kertausta
Matematiikkaa 3a, Kerto- ja jakolaskuja © Varga–Neményi ry 2016
k-kantaisen eksponenttifunktion ominaisuuksia
Murtoluku Murtoluku on jakolasku, jota ei ole laskettu loppuun asti.
Murtolukujen jakolasku
Esityksen transkriptio:

Funktiot ja yhtälöt MA 01 Läsnäolovelvollisuus 100 % Oppikirja ennen kurssin alkua Graafisista laskimista yhteishankinta. Ei pakollinen ostos Taulukkokirjan ostaminen matematiikkaan, kemiaan ja fysiikkaan Kotitehtävien tekeminen Tunnit muodostavat n. 50 % matikan oppimisesta

Funktiot ja yhtälöt MA 01 Poissaolojen selvitys Käyttäytyminen Tuntiaktiivisuus Kotitehtävien tekeminen Tehkää kotitehtäviä pienissä ryhmissä, jos mahdollista Selittäkää tehtäviä muille, niin opitte siinä samalla

Kotitehtävät Mitäs tehdään, jotta tekisitte kotitehtäviä? listat kiertää joka tunnin alussa, saa muutaman pisteen kokeeseen merkataan opit:iin kotitehtävät ja kerrotaan lyhyesti tarkemmin missä mättää tai jos vaan osaa. Saa muutaman pisteen kokeeseen jotain muuta ei mitään Jos mahdollista, niin tehkää kotitehtäviä pienellä porukalla

Ennakkoluulojen ravistelua Kuka vihaa matematiikkaa? Matikkaa tarvitaan vain koulussa En voi osata matematiikkaa, kun äitikään ei osaa Matematiikan kokeisiin ei voi lukea Matematiikasta ei ole konkreettista hyötyä

Ennakkoluulojen ravistelua Ope, mihin tätä tarvitaan? Ope, mitä hyötyä tästä on? aina osa isompaa kokonaisuutta yksittäistä kaavaa ei semmoisenaan tarvitse missään matikka on pitkälti ajattelun kehittämistä hyötyä ei voi mitata mitenkään Ope, monella pisteellä pääsee läpi?

Luonnolliset luvut Luonnollisia lukuja ovat 0, 1, 2, 3, 4, …. Toimii vain yhteenlasku ja kertolasku Vähennyslasku ei toimi. Esim. 3 – 4 = -1 ei ole luonnollinen luku. Jakolasku ei toimi. Esim. ¾.

Kokonaisluvut Kokonaisluvut …, -3, -2, -1, 0, 1, 2, 3, … Vähennyslaskukin toimii. Jakolasku ei toimi vieläkään. Esim. -3/4.

Esim. Laske päässä 1+2+3+4+….99+100.

Rationaaliluvut Merkintä Kaikki laskutoimitukset toimivat Yhteen –ja vähennyslasku Lavenna nimittäjät samannimisiksi Summaa tai vähennä osoittajat keskenään Käänteisluku Kerto –ja jakolasku Kertolaskussa sievennä ensin, jos mahdollista Kerro osoittajat keskenään ja nimittäjät keskenään Jakolasku muutetaan kertolaskuksi kertomalla jakajan käänteisluvulla Miten desimaaliluvusta tietää, että se on rationaaliluku?

1. asteen yhtälö Yhtälön ratkaiseminen Yhtälön molemmille puolille voidaan lisätä sama luku (tai vähentää) Yhtälö voidaan kertoa tai jakaa samalla luvulla Tavoitteena saada tuntematon (ei aina x) toiselle puolelle yhtälöä ja numerot toiselle puolelle

Sanallisen tehtävän ratkaisu Lue tehtävä läpi. Lue toiseen kertaan ja yritä ymmärtää tehtävä Valitse tuntematon ja merkkaa se näkyviin. Esim. x = CD-levyn hinta ennen alennusta Tee yhtälö Ratkaise yhtälö Onko vastaus järkevä?

Suoraan verrannollisuus

Suoraan verrannollisuus

Esim.

Esim.

Prosenttilaskentaa Yksi prosentti on sadasosa jostakin

Prosenttiluvun laskeminen Esim. 2600 euron palkasta meni veroja 712 euroa. Mikä on veroprosentti? Kuinka monta prosenttia luku a on luvusta b?

Määrän laskeminen Esim. 210 euron tuotteen hinnasta kauppias saa 20 prosenttia voittoa. Kuinka paljon kauppias saa voittoa?

Booliesim. Booliin laitetaan 2 litraa 20 prosenttista alkoholia ja 5 litraa 8 prosenttista alkoholia. Kuinka paljon alkoholitonta nestettä booliin pitää laittaa, jotta booli olisi vahvuudeltaan 6-prosenttista?

Muutosprosentin laskeminen Tuotteen hinta nousi 53 eurosta 65 euroon. Kuinka monta prosenttia hinta nousi? Tuotteen hinta laski 65 eurosta 53 euroon. Kuinka monta prosenttia hinta laski? Yleisesti: laske muutos ja vertaa alkuperäiseen eli muutos : alkuperäinen

Vertailuprosentti Yleisesti: Laske muutos ja vertaa mihin kysytään.

Korotus 50 euron tuotteen hinta nousee 10 %. Laske uusi hinta Palkka nousi 2,3 %. Laske uusi palkka, kun nykyinen on 2400 €. Palkka nousee vuoden 2010 alussa 1,3 % ja vuoden 2011 alussa 1,9 %. Laske uusi palkka, jos palkka on nyt 3100 €.

Alennus 90 euron takki oli 15 % alennuksessa. Laske takin uusi hinta. 90 euron takki oli ensin 20 % alennuksessa ja sen jälkeen vielä 30 % alennuksessa. Laske uusi hinta. Tuotteen hinta nousi ensin 30 % ja laski sen jälkeen 30%. Mitä tapahtui tuotteen hinnalle?

Prosenttilausekkeet Tavaran hintaa alennettiin 20 %. Kuinka monta prosenttia hintaa pitäisi korottaa, jotta päästäisiin takaisin alkuperäiseen hintaan?

Esim.

Potenssi 1000 € talletus kasvaa korkoa 18 vuotta. Kuinka paljon rahaa on 18 vuoden jälkeen, jos korkoprosentti on 2,3?

Potenssin määritelmä

Kymmenpotenssimuoto Isot luvut ilmoitetaan yleensä kymmenpotenssimuodossa Esim. Valon nopeus on n. 300 000 000 m/s Myös pienet luvut ilmoitetaan yleensä käyttäen kymmenpotenssimerkintää

Kymmenpotenssimuoto Myös pienet luvut ilmoitetaan yleensä käyttäen kymmenpotenssimerkintää Esim. 0,000 000 0074 =

Neliöjuuri Neliön sivun pituus on 3 cm. Laske neliön pinta-ala Neliön pinta-ala on 25 cm2. Laske sivun pituus. Neliön pinta-ala on 10 cm2. Laske sivun pituus. Neliön pinta-ala on -4 cm2. Laske sivun pituus.

Neliöjuuren määritelmä

Neliöjuuren laskusäännöt

Eksponenttifunktio

Esim.

Murtopotenssi

Eksponentin ratkaiseminen Esim. Ratkaise yhtälö 16x = 8 Esim. Ratkaise yhtälö 71+3x = 49 Yleisesti: yritä saada sama kantaluku molemmille puolille yhtälöä, jolloin riittää että eksponentit ovat samoja.

Esim. Hoitopaikkojen lukumäärä kasvaa vuosittain 3 %. Monessako vuodessa hoitopaikkojen määrä kasvaa 50 %?

Kokeeseen valmistautuminen Lue s. 148 – 160 Lue kirjan esimerkit. Laske kertaustehtäviä: s. 161 alkaen. 427, 428, 430, 431, 435, 436, 438, 439, 441, 442, 446, 447, 453, 456, 458, 462, 465, 470, 471, 474, 478, 481, 484, 485, 489. Päälle sarjatehtävät s. 166-168, jos aikaa jää ja tavoittelee kiitettävää arvosanaa.