Laatu ja ympäristöjärjestelmät

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vanhempien ja ryhmänohjaajien yhteistyö
Advertisements

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen peruskoulutuksen valtionavustushankkeet Tuija Laukkanen
Tuotekehityksen perusteet Valaiseva polkupyörän ajotietokone Tuomas Kultala & Mikko Kuusirati 2008.
Sosiaalinen media Iida Kiesi.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Tilatiedot ja niiden muutokset
Lähetepohjat Tarvitaan useita eri lähetepohjia.
Tiedonhaku Internetistä PODCASTING Katarina Andersson TU08se
Ilman jatkuvaa kehitystä ja muutosta tulevaisuus on epävarma Konkreettisia askelia, joilla saavutamme visiomme Arvot Missio Perustehtävä Visio Millainen.
@ Leena Lahtinen Helia TIETO JA TIETOKONEOHJELMA  TIETOKONEOHJELMA KÄSITTELEE TIETOJA  TIETOJA VOIDAAN KÄSITELLÄ OHJELMASSA VAIN SALLITUILLA.
Laatujärjestelmä marjatiloilla/jatkojalostajalla
LC Finland Internet Heltech Pertti Lehtinen.
Uuden työntekijän perehdyttäminen
Vuorovaikutuksesta voimaan
Kartoitustulosten havainnollistaminen Case TaY:n kirjasto
SOPIMUS PRO: VIESTINTÄMODUULI ”ASIAKKUUKSIEN HALLINTAA JA YHTEYDENPITOA NYKYAIKAISILLA SÄHKÖISILLÄ MENETELMILLÄ” MARLEENA LEHTONEN.
Talousveden laatuvaatimukset
LIIKUTTAVAN HYVÄ HENKILÖKUNTA Hämeenlinna
Fisma ry:n kehittämän projektin estimointi- ja mittauskonseptin instituionalisointi käytännön ohjelmistoprojektien johtamiseen Minigradu esitys
Niko Johansson ja Ville Paasonen
Palautteen olemuksesta
Työrauha ja haastavat tilanteet
Mikä on olennaista opetuksen laadussa ja sen arvioinnissa Kauko Hämäläinen professori Koulutus- ja kehittämiskeskus.
HALLITUKSEN PUHEENJOHTAJA VASTUUALUE 1VASTUUALUE 3 VASTUUALUE 4 VASTUUALUE 2 SIHTEERI MALLISEURA RY / HALLITUS - dynaamisen organisaatiokaavion esittely.
Vaarojen tunnistaminen ja arviointi
Maaseutuohjelman arviointisuunnitelma - mistä on kyse? Työseminaari Säätytalolla
T Personal SE assignment Project progress tracking and control.
Työministeri Tarja Cronberg1 MANIFESTIN TOIMENPITEET  TEM julkistaa vuosittain ”Näin tehdään suomalainen hyvä työ nyt” -katsausta  TEM:n johdolla.
ENERGIAKATSELMUSPÄIVÄ Pietarissa Hyviä käytäntöjä ja tuloksia Suomen energiakatselmusohjelmasta Seppo Silvonen, Head of Unit.
TIETO JA TIETOKONEOHJELMA TIETOKONEOHJELMA KÄSITTELEE TIETOJA TIETOJA VOIDAAN KÄSITELLÄ OHJELMASSA VAIN SALLITUILLA MENETELMILLÄ.
Ohjelmistotekniikka - Tenttiin valmistautumisesta Kevät 2003 Hanna-Kaisa Lammi LTY/Tite.
Mittausepävarmuuden määrittäminen 1
RUOSTUMATTOMAN TERÄKSEN KUNNOSSAPITOHITSAUS
Valmennuskurssi sosiaalitieteiden tutkinto-ohjelmaan
MUM8TM D-jatko Heikki Hietala. Kurssin rakenne 8 x 2 x 3 h lähiopetusta = 48 h Omaa työskentelyä 33 h Yhteensä 81 h = 3 op. Kurssi koostuu 3DS Maxin.
Johtokoodaus Historia, toiminnalliset syyt ja toteutustapojen hintaerot ovat johtaneet eri johtokoodaustapojen kehittämiseen. Hyvälle johtokoodaukselle.
PILKKU.
Alumiinin pursotus Profiilien pursotuksen periaate
Vika-analyysi Vika-analyysi = vika-ja vaikutusanalyysi = VVA
Diplomityöseminaari : Uudet tietoverkkoteknologiat perinteisen liiketoiminnan vauhdittajina Tekijä: Sami Jaatinen Valvoja: Prof. Raimo Kantola.
Tilastolliset menetelmät
Viestintäsuunnitelma
SEVEN TOOLS: - Histogrammi - Tarkistuslista - Paretoanalyysi
Tukiasemaohjaimen ohjelmiston muutostoimitusten automatisoitu testaustyöympäristö Mikko Harila Työn valvoja:Professori Sven-Gustav Häggman Työn.
C 1. Testaus on ”sarja toimintoja” Itse asiassa, testaus on vuorovaikutusta, jota rytmittää ohjelmiston arviointi. Vaikka on hyödyllistä tunnistaa sarja.
6σ Six Sigma. Yleistä 6 Sigma on tilastotieteeseen perustuva laatujohtamisen työkalu Perusajatus on, että prosessin virheitä on pystyttävä mittaamaan,
Tiedonlaadun kehittämisen ja tietojen tarkastamisen palvelut.
Erään Internetpalveluntarjoajan verkonvalvonnan kehittäminen Carl Wahlberg
Rinnakkaisuus Järjestelmässä, jossa voi olla useita prosesseja rinnakkain suorituksessa voi tulla tilanteita, joissa prosessien suoritusta täytyy kontrolloida.
ITKY104 IT kaikkialla, 2 op Alku- ja perusinfo
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Mallinnusmenetelmät 5 – Emilia Partanen Optimointiopin seminaari - Syksy 2005 Mallinnusmenetelmät.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Juuli-julkaisutietoportaali Seminaari tutkimuslaitosten ja yliopistollisten sairaaloiden julkaisutiedonkeruusta.
OHJEITA TET-RAPORTIN TEKEMISEEN
T Ryhmä ”Tete” Henkilökohtainen SE-harjoitus Marko Nikula (Assesment of Architecture) Arkkitehtuurin arviointi.
Refaktorointi ”Te olette tehneet tätä ennenkin”. Mitä on refaktorointi? (1/2) prosessi ohjelmakoodin laadun parantamiseksi ohjelman sisäisen rakenteen.
KESKI-POHJANMAA VUONNA 2030 –SEMINAARI Kommenttipuheenvuoro Ennakointiverkosto/Harri Lundell, KPEDU.
Kannattaako opiskelijapalautetta kerätä? Pedagoginen kahvila Saara Repo-Kaarento Pedagoginen yliopistonlehtori.
Kuinka kuvata materiaalin puristuvuutta tabletin kehityksen optimoimiseksi ? Laura Yrjänäinen Perustuu konferenssitiivistelmään: C.M.D. Gabaude,
Väliaineen vastus.
2/2001 Tietojärjestelmät ja Systeemisuunnittelu Luennoitsija: Tapio Lammi
Ohjelmistotekniikka kevät 2003 Ohjelmistotekniikan määritelmä Ohjelmistotekniikka (Software Engineering) tarkoittaa pätevien insinööriperiaatteiden vakiinnuttamista.
Laatumittauksen 2011 tuloksia. Tiedättekö Kuinka hyviä olette? Miten pärjäätte suhteessa parhaaseen? Missä laadun vaihtelu on suurta? Mihin suuntaan laatunne.
Sosiaalinen markkinointi Monikulttuurinen ehkäisevä päihdekasvatus Ohjausryhmän suunnittelupäivä
Klubin strategia työkalu KST
tekijä: Kari Martelius valvoja: Raimo Kantola
ISO/IEC vaatimustenmukaisuus maksajavirastotehtävissä
Seuraavat kokoukset ovat 24.5., ja
Mittarit – mitä ja miten mitata
Asiointipalveluiden laatu - Asiakasarvioinnit
Asiointipalveluiden laatu - Asiakasarvioinnit
Esityksen transkriptio:

Laatu ja ympäristöjärjestelmät Tilastollinen prosessinohjaus SPC Mikko Kuusirati 2008

Tilastollinen prosessinohjaus Historia W. A. Shewhart kehitti SPC:n perusteet vuosina 1925-1931 Vuonna 1931 Shewhart julkaisi Economic Control of Quality of Manufactured Products –kirjan, jossa hän esitteli tilastollisten menetelmien hyväksikäyttöä tuotantoprosessissa Hänen perusajatuksena oli ”laatu ja tuottavuus nousevat, kun hajonta pienenee” Huomattava osa nykyisistäkin laatumenetelmistä on seurausta Shewhartin ajatuksista ja Bellin laboratorion laatuosastossa tuolloin kehitetyistä menetelmistä

Tilastollinen prosessinohjaus Perusajatus SPC:n perusajatuksena on seurata systemaattisesti prosessin kehittymistä ja vähentää sen vaihtelua - laatuongelmien aiheuttajaa - tuotteissa, toimitusajoissa, materiaaleissa, … - kaikessa mahdollisessa Pelkkä valvonta ei ole itsetarkoitus, vaan sen on tuotettava myös tulosta. SPC edellyttää prosessin jatkuvaa parantamista pienentämällä sen vaihtelua.

Tilastollinen prosessinohjaus Perusmenetelmät Tunnetun japanilaisen professori Ishiwakan mukaan 95 % laatuongelmista voidaan ratkaista käyttämällä seitsemää työkalua, jotka ovat SPC:n perusmenetelmiä. Nämä seitsemän työkalua ovat: - vuokaavio - syy-seuraus-analyysi - histogrammit - hajontadiagrammit - valvontakortit - FMEA-analyysi (vika- ja vaikutusanalyysi) - Pareto-menetelmä

Tilastollinen prosessinohjaus SPC:n soveltaminen; Valmistelevat toimenpiteet SPC:n avulla seurataan prosesseja, joissa tuotteet valmistetaan, ei tuotteita. Tämän vuoksi pitää tunnistaa prosessit, joiden läpi tuotteet menevät. Tuotantoprosessi pitää jakaa osaprosesseihin Kun osaprosessit on tunnistettu, pitää määritellä prosessikohtaisesti tekijät, jotka vaikuttavat valmistettavaan tuotteeseen. Kun mitattavat muuttujat on selvitetty, pitää määritellä mittausmenetelmä, jolla ko. muuttujia mitataan. Mittausmenetelmää suunniteltaessa on pyrittävä eliminoimaan kaikki ”ylimääräinen” vaihtelu mittaustuloksista. Kaikki tarpeeton vaihtelu materiaalien, työkalujen, työvuorojen, yms. tekijöiden välillä pitäisi minimoida

Tilastollinen prosessinohjaus SPC:n soveltaminen; Tiedonkeruu Määriteltävä, onko kyse mitattavista muuttujista vai attribuuttitiedon keräyksestä. Mitattavia muuttujia ovat esimerkiksi kappaleen paino ja pituus sekä kemiallisen aineen tiheys ja pitoisuus. Attribuuttitietoa on esimerkiksi tuotteen visuaalinen tarkastus (hyväksytty/virheellinen) ja virheiden lukumäärä. Molemmissa tapauksissa on määriteltävä tiedonkeruuseen soveltuva näytekoon suuruus ja näytteenottotaajuus. SPC:tä sovellettaessa on otettava huomioon, että vastuu prosessin laadusta on siirrettävä sen tuottajalle eli lattiatasolle, jossa tuotteen tekeminen tapahtuu. Tällöin virheisiin voidaan reagoida nopeasti ja voidaan ryhtyä välittömästi toimenpiteisiin virheiden aiheuttajien löytämiseksi ja niiden korjaamiseksi.

Tilastollinen prosessinohjaus SPC:n soveltaminen; Tulosten analysointi Näytteitä pitäisi kerätä vähintään 25 kappaletta ,jotta mittatuloksista tehtävillä johtopäätöksillä olisi tilastollista luotettavuutta Kun prosessille on valvontarajat kerran määritelty, niitä ei saa muuttaa, ellei itse prosessi muutu Tuloksen analysointi riippuu käytettävästä SPC:n työkalusta

Tilastollinen prosessinohjaus SPC:llä saavutettavat hyödyt SPC:n avulla voidaan saavuttaa useita hyötyjä: - Prosessin muutokset havaitaan nopeasti -> nopeat korjaustoimenpiteet. - Löydetään helposti kriittiset prosessiparametrit ja korjaustoimenpiteitä vaativat kohteet. - Prosesseille saadaan yhtenäiset laatumittarit (-> jatkuva parantaminen). - Opitaan tuntemaan oma tuotantoprosessi paremmin. - Ihmiset saavat palautteen omasta työstään.