ELINTARVIKKEIDEN ULKOMYYNTI JA SUURET YLEISÖTILAISUUDET

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Liesi voi kytkeytyä päälle vahingossa
Advertisements

Matematiikan yo-ohjeita. Yleisohjeita  Laskimet ja taulukot on tuotava tarkastettaviksi vähintään vuorokautta (24h) ennen kirjoituspäivää kansliaan.
Lihan kylmäketjun vaiheet
By: LadyLine Ritz, Vaasa. Alkaen To 22//13 Lisää infoa & ilmoittautuminen: TAI 55+ KUNTOKURSSI Sinulle, joka haluat:
PAKKAUSMERKINNÄT KERTOVAT TUOTTEISTA
JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Järjestyssääntöjen tarkoituksena on
Tervetuloa! Syventävää koulutusta allergeeniturvallisuudesta, pakkausmerkinnöistä ja reseptivalvonnasta Helsinki Tervetuloa – terveiset keväisestä.
TURVALLINEN KONE JA LAITE
Rajanveto: alkutuotanto – elintarvikehuoneisto 3. 2
Elintarvikehuoneiston rekisteröinti
LOUNAFOOD PIENEN ELINTARVIKEYRITTÄJÄN TUKENA
Sanna Stark Turun kaupungin ympäristöterveydenhuolto
Lajittelupeli Catering-ala.
Digi Electronics Limited
Elintarvikkeiden vastaanottotarkastukset vähittäismyyntipaikoissa
Tervetuloa opiskelemaan hygieniaa ja suomen kieltä.
Tilavuus.
Viranomaistahon rooli- valvontaa ja neuvontaa
Lopen vesihuoltopäivä Lainsäädäntö ja kunnan käytäntö jätevesiasioissa Juha Viinikka ympäristöpäällikkö.
Hotelli- ja ravintola-ala
Katila, Lehtonen, Ruuhilahti, Suominen
Lämpötilahallittavien elintarvikkeiden kuljetukset ja ATP-sopimuksen soveltaminen Lappeenranta Ensisaapumistoiminta Ylitarkastaja Britta Wiander.
LAJITTELU JA KIERRÄTYS
Tervetuloa opiskelemaan hygieniaa ja suomen kieltä.
HOTELLI JA RAVINTOLA-ALAN PERUSTUTKINTO NÄYTTÖ
VIHERALUEIDEN TILAPÄISET MAANKÄYTTÖLUVAT
Matematiikan yo-ohjeita. Yleisohjeita Laskimet ja taulukot on tuotava tarkastettaviksi vähintään vuorokautta (24h) ennen kirjoituspäivää kansliaan. Laskimien.
Logistiikkaseminaari Jyväskylä, Laajavuori KULJETUSYRITYSTEN, VARASTOJEN JA TERMINAALIEN HYVÄKSYMISMENETTELY Virpi Rossi Johtava terveystarkastaja.
Otsikkosivu valkoisella taustalla
Matematiikan yo-ohjeita Yleisohjeita  Laskimet ja taulukot tuotava tarkastettaviksi vähintään vuorokautta ennen kirjoituspäivää kansliaan.  Laskimien.
miten teet rytmisoittimen ilmapallosta ja sanomalehtipaperista
Kalan myyntiajat – suositus kaupalle jäävistä päiväyksistä
Maitohygienialiitto / Evira koulutuspäivä
Ruokatavat Ruokatavat ovat todella tärkeitä järjestyksen ja puhtauden ylläpitämiseksi .
RUUAN TURVALLISUUS SUOMALAISESSA RUOKAKETJUSSA
Inka Heikkinen Elintarviketarkastaja, ETM
Lämpötilahallittavien elintarvikkeiden kuljetukset ja ATP-sopimuksen soveltaminen Turku Ensisaapumistoiminta Britta Wiander Tuonti- ja markkinavalvonta.
Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikevalvonnasta Säädöshahmotelma Keskustelutilaisuus Sebastian Hielm, MMMELO.
OMAVALVONTASUUNNITELMA
Viranomaistahon rooli - valvontaa ja neuvontaa -
VARASTOJEN JA TERMINAALIEN HYVÄKSYMISMENETTELY Tarja Toivainen Ympäristöterveystarkastaja Kuopion kaupunki Ympäristöterveystoimisto
Omavalvontasuunnitelma
Tervetuloa opiskelemaan hygieniaa ja suomen kieltä.
ELÄINSUOJELUASETUS Eläinten pitopaikka P11 § Yleiset vaatimukset Eläimen pitopaikka sekä pitopaikan rakenteet ja laitteet on suunniteltava, rakennettava.
Lämpötilahallittavien elintarvikkeiden kuljetukset ja ATP-sopimuksen soveltaminen Lappeenrannan teknillinen yliopisto Ylitarkastaja Mikko Maunu.
Omavalvontasuunnitelma
Käsihygienia.
HUOLTO.
By: Carita, Kaisa & Minna.  Sähköturvallisuuden perusvaatimus on kirjattuna sähköturvallisuuslakiin. Sen mukaan sähkölaitteet ja laitteistot on suunniteltava,
JANIKA, ANKI, HABEN, EMILIA
M1A Malaika, Noora, Pauliina, Helena
Elintarvikkeiden hygieeninen käsittely. Säilyvyyden parantaminen Kuivaaminen Suolaaminen Sokeri Pakastaminen Happamuuden säätäminen Pakkaaminen Säilöntäaineet.
Valmisruoat Pakasteet Kuivatut ruokavalmisteet Puolisäilykkeet Täyssäilykkeet.
Hygieniaosaaminen Terhi Kinnunen Elintarvikehygienia  = toimet, joilla varmistetaan elintarvikkeiden turvallisuus ja puhtaus pellolta pöytään 
Puhtaanapito. Puhdistusvaiheet 1. Karkean lian poisto mekaanisesti, kaapimalla, 2. Esihuuhtelu ja liotus viileällä vedellä 2. Peseminen pesuaineen kanssa.
OMAVALVONTASUUNNITELMA SUVI KARTTUNEN, FLORENCE SALLINEN, ANTONIO LEPPE JA PIA HINDELL.
1 Pienten toimijoiden helpotukset ja raakamaidon suoramyynti Pirjo Korpela Evira
Yleistä: Testi perjantaina 27.5 klo 14 auditoriossa Ota mukaan: henkilöllisyystodistus (esimerkiksi kelakortti, passi, mopokortti yms.) lyijykynä sekä.
Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Pirjo Korpela
Yleistä: Testi tiistaina 7.2 auditoriossa Ota mukaan:
Neuvontaa ja vientiosaamista elintarvikealan pk-yrityksille www. evira
ILMOITUKSENVARAISTEN PALVELUJEN REKISTERÖINTI
1. Hygieniapassikoulutus
Ruokaa hygieenisesti.
Esivalmistusvälineet
Omavalvontasuunnitelma
2. Elintarvikkeiden hygieniaa uhkaavat tekijät
Mikrobeja on kaikkialla mutta niitä ei näe paljain silmin
Laki yksityisistä sosiaalipalveluista
Rakennuksen sisäilmasto ja ilmanvaihto
Esityksen transkriptio:

ELINTARVIKKEIDEN ULKOMYYNTI JA SUURET YLEISÖTILAISUUDET Yleinen elintarvikehygienia-asetus EPNAs N:o 852/2004 Elintarvikelaki 23/2006 Valtioneuvoston asetus elintarvikevalvonnasta 321/2006

Ilmoituksen sisältö Myyntiaika; pvm & kelloaika Myyntipaikka Myyjän nimi ja yhteystiedot Vastuuhenkilön nimi ja puh.nro Tuotevalikoima Elintarvikkeiden säilytys- ja valmistuslaitteet Käsien pesun järjestäminen Jätehuolto Selvitys elintarvikkeiden säilytyksestä ja varastoinnista myyntiajan ulkopuolella Omavalvontasuunnitelma

Ulkomyynnin terveydelliset edellytykset Myyntipaikan on sijaittava siten, ettei myynnistä aiheudu terveydellistä haittaa ympäristölle eikä ympäristöstä aiheudu haittaa myytävien elintarvikkeiden hygieeniselle laadulle, esim. pölyhaittaa ei saa olla (hiekkakenttä, maantien varsi) Tarjoilusta vastaavan toiminnanharjoittajan tulee varata riittävästi jäteastioita tarjoilupaikalle ja huolehtia siitä, että tarjoilupaikka sekä lähiympäristö pysyy puhtaana

Myyntipaikka Myyntipaikka on suunniteltava, rakennettava, puhdistettava ja pidettävä kunnossa siten, että elintarvikkeiden saastuminen sekä hyönteisten ja muiden vahinkoeläinten pääsy niihin voidaan estää Katos / ruuanvalmistukseen teltta jossa kolme seinää pisarasuojaus pakkaamattomalle ruualle katoksessa ei saa tupakoida eikä pitää eläimiä

Esimerkkejä pisarasuojista

Elintarvikkeet Lihan tulee olla tarkastettua Maito pastöroitua Multaisten juuresten käsittely eri tiloissa Katkeamaton kylmäketju helposti pilaantuville elintarvikkeille (huom. kuljetus) Ristikontaminaation estäminen (raaka liha – salaatti) Kypsennä ruoka kunnolla Kuumana tarjottavat ruuat yli +60 asteisia koko tarjoilun ajan

Mikäli ruokaa valmistetaan etukäteen ja se on jäähdytettävä, muista: nopea jäähdytys (4:ssä tunnissa alle +6 astetta) ruuan paksuus jäähdytettäessä max 10 cm sekoitus jäähtymisen aikana lämpötilamittaus tarjottaessa kuumenna yli +70 asteiseksi (mittaus)

… ja lopuksi muista… Ota ruuasta tarjoilun loppuvaiheessa näyte pakastimeen (200 g) viikon ajaksi. Mikäli epäilyjä ruokamyrkytyksestä tulee, ota välittömästi yhteyttä terveystarkastajaan.

Elintarvikkeiden käsittely Elintarvikkeiden kanssa kosketuksiin joutuvat pinnat on pidettävä siistinä, helposti puhtaana pidettävyys Elintarvikkeiden valmistukseen, käsienpesuun sekä elintarvikkeiden puhdistukseen on käytettävä talousvedeksi sopivaa vettä Kylmäsäilytyslaitteet, kuumana pitäminen tuore kala 0-3 oC, muut + 6 oC, pakasteet - 18 oC kuuma ruoka > + 60 oC Lämpömittari ruuan lämpötilan varmistamiseen (esim. kinkkumittari) Omavalvontasuunnitelma

Henkilökohtainen hygienia Henkilökunnan on huolehdittava riittävästä käsihygieniasta ruoanvalmistusta: nestesaippua, hanallinen kanisteri + sanko, käsipyyhepaperi tarvittaessa käsihuuhde, hygieniapyyhe, kertakäyttöhanskat Pukeutuminen siistiä ja työn laadun mukaista Terveydentilan täytettävä tartuntalain mukaiset määräykset (salmonellatodistus) Hygieniapassi (mikäli toiminta ammattimaista)

Asiakasturvallisuus Tiedä, mitä tarjoat. Pakkausmerkintöihin merkittävä vähintään allergiaa aiheuttavat ainesosat. Vältä ristikontaminaatiota. Laitteet on rakennettava ja sijoitettava turvallisesti niin, että ne eivät voi kaatua asiakkaiden päälle tai asiakkaat eivät voi polttaa itseään tai vaatteitaan niissä

Pakkausmerkinnät myyjäisissä Tilapäisesti myytävien elintarvikkeiden pakkauksiin on merkittävä ainakin: elintarvikkeen nimi yliherkkyyttä aiheuttavat ainesosat (suositus: kaikki valmistusaineet) valmistuspäivä.

Lisätietoa Siilinjärvi » Ympäristö » Ympäristöterveys » Elintarvikevalvonta » Tilapäinen myynti ja tarjoilu Ilmoituskaavakkeet; elintarvikkeiden tilapäinen myynti ja tarjoilu www.evira.fi  Elintarviketurvallisuusviraston ulkomyyntiohje