AOS2: Taustaa Kotimaan maksuliikkeessä (LM) ollut käytössä laaja veloitus- ja hyvityslaskutietojen niputustapa (erittelytiedot), joilla yritykset ovat.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tekijänoikeusfoorumi 2011 Markku Lamminluoto Kommenttipuheenvuoro operaattoreihin kohdistuvasta kieltotuomiomenettelystä.
Advertisements

Kelan palvelu Suomen monikulttuurisimmassa lähiössä Varissuolla
Osuustoiminta osana hallituksen elinkeinopolitiikkaa YK:n kansainvälinen osuustoimintavuosi 2012 Suomen pääjuhla Työmarkkinaneuvos Jarmo Palm.
Kotimainen suoraveloitus poistuu käytöstä – Laskuttajan uudet vaihtoehdot kuluttajalaskutukseen
OHJEITA TARJOAJILLE TAMPERE Hankintapäällikkö Tanja Welin
Kuluttajan e-lasku Lyhyt tietopaketti laskuttajille
Finvoice-verkkolasku yritysten välillä
1 Heli Lepomäki Yritysten ja muiden organisaatioiden käyttöön sähköinen työpöytä on jo leviämässä, koska niiden toiminta ja asiakaspalvelu.
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
Alustava liiketoimintasuunnitelma
Kotimainen suoraveloitus poistuu käytöstä – Laskuttajan uudet vaihtoehdot kuluttajalaskutukseen
3 April, 2017 Sonera Multi-SIM Internal.
Finanssialan Keskusliitto
Kokeiltavat ubiikit palvelut Alpakka-hanke Maunulassa 2008 tutkija Sirkku Wallin Teknillinen korkeakoulu TKK projektipäällikkö Anna Kanervo Helka ry. Maunulan.
Käytännön kokemuksia SEPA-muutoksista Hannu Katila, Basware Oyj
Toiminta kentällä SJAL tuomarikoulutus Sisältö • Tehtävät kilpailun aikana • Sijoittuminen kentällä • Tasapuolisuus ampujia kohtaan • Tulosten tulkitseminen.
Pupesoft myyntireskontra
SEPA - muutoksia pienille ja keskisuurille yrityksille
EXtensible Markup Language
Tilastotietoja pankkien maksu-järjestelmistä Suomessa
TTL Sosiaalisessa mediassa
Helatalo KajaaninLukko Oy Timo Peussa. KAINUU ON KUTEN SUOMI TARVITSEMME VIENTITEOLLISUUTTA TUOMAAN MEILLE RAHAA KAINUUN ULKOPUOLELTA OLTAVA LÄHES OMAVARAINEN.
 Kirjoita harkiten keskusteluryhmiin Jos kirjoitat viestejä julkisiin keskusteluryhmiin varmista, että viestisi liittyy ryhmän aiheeseen. Älä lähetä.
E-lasku  osa tehokasta maksuprosessia
1 TILASTOTIETOJA PANKKIEN MAKSU- JÄRJESTELMISTÄ SUOMESSA
1 Senioreiden säästäminen ja maksutavat 2014 SENIOREIDEN SÄÄSTÄMINEN JA MAKSUTAVAT
Ikäihmiset ongelmapelaajina Narratiivisuus apuna
Tampereen yhdistysrakenne hanke
Perhevapaiden käyttö ja suorat kustannukset yrityksille Sami Napari (Etla) Perhevapaiden kustannukset –seminaari, Helsinki
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
HALLITUKSEN PUHEENJOHTAJA VASTUUALUE 1VASTUUALUE 3 VASTUUALUE 4 VASTUUALUE 2 SIHTEERI MALLISEURA RY / HALLITUS - dynaamisen organisaatiokaavion esittely.
Laki muuttuu – miten se eroaa yhteispalvelulaista? Yhteispalvelupisteestä Asiointipisteeksi – seminaari Lainsäädäntöneuvos Sami Kouki.
T Personal SE assignment Project progress tracking and control.
Kauppakeskusturvallisuus - käyttäjät
VLF Seminaari Pirjo Ilola.
Tilastotietoja pankkien maksujärjestelmistä Suomessa
SAK:n luottamusmieskonferenssi Kiljava YT-paja.
Yliopistolakiuudistuksen vaikutusten arviointi Heljä Misukka Koulutusjohtaja Opetusalan Ammattijärjestö OAJ.
Laajennettu työssäoppiminen TOP LAAJA Verkostotapaaminen
Logican tilannekatsaus ISO20022 XML B2C tili- ja tapahtumaraportoinnista Logica IPS/Financial Services, Finland, Markku Havukainen
Miksi tämä on vaikeaa? Ilman minkäänlaisia rajoitteita ongelmat ei ole vaikeita ratkaista. Siihen löytyy jopa valmis ”kaava”. Valitettavasti jokaisessa.
Tiivistelmä sisällöstä:  Facta Tietopalvelu on kotimainen hakupalvelu, joka vastaa sisällöltään moniosaista painettua tietosanakirjasarjaa Miten käytössä?
Viestintäsuunnitelma
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
VALTIOVARAINMINISTERIÖ HKO, Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö Julkishallinnon sähköisen asioinnin rakenneosat Kehitettävät yhteiset alustat,
Eveliina Okkonen & Johanna Hägg, LO-07
Liikenne- ja viestintäministeriön ehdotus EAKR-rahoituksen käyttämiseksi laajakaistahankkeissa.
Testaus Testaus Testauksella pyritään löytämään virheitä, jotka sitten korjataan. Yksittäinen testi on yleensä ohjelman suoritus (tietyillä.
Kansallisten palveluiden kehitystyön ohjaus Pekka Linna.
Rinnakkaisuus Järjestelmässä, jossa voi olla useita prosesseja rinnakkain suorituksessa voi tulla tilanteita, joissa prosessien suoritusta täytyy kontrolloida.
Terveysvaikutusarviointi kaikessa päätöksenteossa Jouni Tuomisto, Mikko Pohjola YMAL.
Johdetun luokan olion alustus tMyn1 Johdetun luokan olion alustus määrätyillä arvoilla Kun ohjelmassa esiintyy johdetun luokan olion määrittely, järjestelmä.
Jos kaikki maailman ihmiset eläisivät ja kuluttaisivat kuten sinä ja minä, tarvittaisiin jopa 8 maapalloa. Pohjoisen pallonpuoliskon kulutusyhteiskunnat.
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
Monimedian työkurssi www-teknologioiden rajoitteet Ilmari Laakkonen Huone 6535, päivystys pe 16-17
Monimedian työkurssi www-teknologioiden rajoitteet Ilmari Laakkonen.
Tervetuloa! Iltapäivän ohjelmassa
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
Opetusteknologioista Mikko Myllymäki. Tekniikkalähtöisyys vs. tarvelähtöisyys TeknologiaOpetus Miten voitaisiin käyttää.
Avoimen tuotteen hallintamalli Tuotteenhallinnan työpaja
SÄHKÖINEN LASKUTUS Lähde: Taloushallinnon taitajaksi, 2014.
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
Parempia luottopäätöksiä maksamisen datan avulla
NÄYTÄ TÄMÄ DIA: JOHDANTO
NÄYTÄ TÄMÄ DIA: JOHDANTO
Yhteenvetoa Selvitys asiakas- ja potilastietojen toissijaisen käytön kokonaisarkkitehtuurin nykytilasta
Kuntamarkkinat Kokeilujen koordinaatiohanke , Mikko Kesä
Käsitemäärittely Osallisuus / Osallistuminen / osallistaminen
Verkkolaskun semanttiset mallit
Esityksen transkriptio:

AOS2 eli veloitus- ja hyvityslaskujen niputus maksulla – missä mennään nyt?

AOS2: Taustaa Kotimaan maksuliikkeessä (LM) ollut käytössä laaja veloitus- ja hyvityslaskutietojen niputustapa (erittelytiedot), joilla yritykset ovat voineet yhdellä maksutapahtumalla eritellä jopa satoja laskuja. Erittelytiedot on välitetty konekieliselle tiliotteelle (TITO l. KTO), ei tapahtumaluettelolle (KTL) SEPA-tilisiirrossa vastaava toteutus ja samassa laajuudessa ei ole mahdollista; tästä syystä kotimaiset rahalaitokset ovat sopineet ns. AOS2-lisäpalvelun veloitus- ja hyvityslaskujen niputusta varten. Palvelu mahdollistaa enintään 9 veloitus- ja hyvityslaskun erittelyn yhdellä maksutapahtumalla. AOS2 on ISO20022-standardin mukainen, mutta SEPA-skeeman vastainen sikäli, että SEPA-skeeman mukaan vapaamuotoinen ja rakenteellinen viestitieto eivät saa sisältyä samaan maksusanomaan; lisäksi viestitietoja toistetaan enemmän ja kenttä on pidempi kuin SEPA-skeemassa. AOS2 on rakennettu siten, että maksun ollessa kotimaassa toimivien rahalaitosten ulkopuolelle välitetään vapaamuotoinen viestitieto. Rakenne aiheuttaa sen, ettei nykymuotoisella AOS2:lla nähdä sellaisenaan olevan menestysedellytyksiä SEPA-alueella.

AOS2: Nykytila FK:n AOS2-työryhmä selvitti AOS2:n laajentamismahdollisuuksia nykyistä 9 toistoa laajemmaksi sekä eurooppalaista laajennettavuutta syystalvella 2010 . Työryhmä päätyi siihen, että Laskuerittelyiden välitystarve on olemassa. Todettiin kuitenkin keskusteluissa, että kyse on paljolti myös yritysten laskutuskäytännöstä, johon on olemassa muita, jopa parempia ratkaisuja – vaatisi kuitenkin yrityksiltä käytäntöjensä kriittistä arviointia. AOS2-laajennusta ei ole mielekästä edistää vain kotimaassa toimivien rahalaitosten välillä – kallista ja kestämätöntä. AOS2-ohjeistusta tarkennettiin siten, että käy entistä selkeämmin ilmi, että AOS2-rakenne on tarkoitettu ainoastaan veloitus- ja hyvityslaskujen niputtamiseen – ei yksittäisen viitetiedon välittämiseen ja AOS2-rakenteen sisältö välitetään konekieliselle tiliotteelle (TITO l. KTO), ei tapahtumaluettelolle (KTL). Pyritään monin tavoin eurooppalaisella tasolla edistämään laajennetun viestitiedon kehittämistä.

AOS2: Esiintyviä ongelmia Osa ohjelmistotaloista käyttää edelleen toteutuksia, joissa AOS2-rakennetta käytetään pelkän yhden viitetiedon välittämiseen FK:n ohjeiden vastaisesti. Esim. aineistossa on annettu AOS2-rakenteessa yhden veloituslaskun tiedot (laskulaji CINV ja summa); aineistossa ei lainkaan hyvityslaskun tietoja; viitteen myöntäjäksi (Issuer) on merkitty ISO, vaikka tapahtumalla on kotimainen viite. Osa pankeista välittää edelleen virheellisillä AOS2-rakenteilla toteutettuja viitetietoja omien käsittelysääntöjensä mukaan tapahtumaluettelolle (KTL) FK:n ohjeiden vastaisesti. Vaikutukset yrityksille, pankeille ja järjestelmätoimittajille Pankeille reklamaatioita, joita on ikävä perustella sillä, että asiakkaan tai asiakkaan kauppakumppanin ohjelmistotoimittaja on toteuttanut palvelunsa väärin ja/tai toiset pankit toimivat sovittujen sääntöjen vastaisesti Yrityksille ja järjestelmätoimittajille ylimääräisiä päivityksiä ja kustannuksia, manuaalityötä Hankalinta on, että tilanteesta kärsii eniten saaja, joka on syytön aiheutuneeseen ongelmaan eikä voi asiaan itse helposti vaikuttaa; ei myöskään saajan pankki. Vaikeuttaa kokonaisuudessaan SEPA-siirtymää, koska uusia käytäntöjä ja toimintatapoja ei päästä yrityksissä ja ohjelmistotaloissa sementoitua asian jatkuvasti ”velloessa”.

AOS2: Keskusteltavaksi Pankin hyvää palvelua ja kilpailullinen elementti ei voi olla se, että toimitaan yhdessä sovittujen standardien ja sääntöjen vastaisesti. Yritykset lopulta kärsivät ja maksavat ylimääräisestä manuaalityöstä ja kustannuksista Ohjelmistotoimittajakentän sekaannus ja jatkuvat päivitystarpeet Mikä on AOS2:n todellinen tarve? Kokemustemme mukaan AOS2:n tarve on samoillakin toimijoilla välillä kriittinen, välillä taas täysin taka-alalla. Onko löydettävissä parhaita laskutuskäytäntöjä, jotka tukisivat yritysten laskutusta veloitus- ja hyvityslaskujen täsmäytyksineen entistä paremmin? Missä tilanteessa, millaisessa kaupankäynnissä AOS2-tyyppinen veloitus- ja hyvityslaskutietojen välitys maksulla on ainoa vaihtoehto? Millainen olisi kestävä, eurooppalaisella tasolla kestävä laajennettu viestitietoratkaisu? Miten pääsemme eteenpäin sekaannuksesta?

Liite: Yhteenveto FK:n AOS2-ohjeistuksesta  FK rajaa ohjeistuksessaan AOS2-rakenteen käytön seuraavasti: AOS2-rakenteessa vähintään yhden laskutiedon on oltava hyvityslasku. AOS2-rakenteessa on hyvityslaskun lisäksi oltava vähintään yksi normaali lasku. Tästä seuraa, että AOS2-rakenteessa ei saa antaa pelkästään yhden normaalin laskun tietoja. AOS2-rakenteessa ei saa antaa pelkästään yhden hyvityslaskun tietoja. Yhtä yksittäistä laskua koskeva viitteellinen maksu on annettava normaalina SEPA-tilisiirtona. Koodi "SCOR" ja viite ainoat sallitut tiedot RemittanceInformation -elementissä, kun kyseessä on kotimainen viite. Issuer -tieto annettava em. lisäksi, mikäli kyseessä on RF-viite (kv-viite). Lisäksi ohjeessa on aiemmin mainittu, että AOS2-rakenteessa annetut tiedot välitetään saajan KTO-tiliotteelle (suomenkielinen ohje, nykyisessä englanninkielisessä ohjeessa mainintaa ei ole).