Ergonomia Fyysisesti raskas työ.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Työkuntoa venytellen Parturi-kampaajan venytysopas
Advertisements

Perhevalmennus Fysioterapian osuus.
Työasennot ja -liikkeet
Ketjujen kiinnitys Muotti nostetaan ja asennetaan pakettina
TAUKOJUMPPAA lähiöliikkujien kanssa
Venyttely ohjeet CLASSIC E-99.
Tunne ja Älyä! ©Mervi veini 2004.
Kääntäjän ergonomia Suunnittele tietokoneen käyttöympäristö,
Selkä suoraksi Suomi TM
Method Putkisto Lajiesittely
Työ,ja teho.
Työ, teho ja yksinkertaiset koneet
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Ammattiosaajan työkykypassi ja ALPO.fi
Työeläkekuntoutus © Tapiola-ryhmä.
Aamujumppa Seuraavassa yksinkertaiset ohjeen hartiajumpaksi tietokoneen kanssa paljon työaikaa viettäville. Jumppa kannattaa tehdä aamuisin, jotta kroppa.
Hyvät ratkaisut hoivatyössä
OPISKELIJAA TUKEVA PALAUTE
TEAM työsuojeluviikko
Jumppaa psoriaatikoille päivitetty
TYÖTERVEYSHUOLTO MUKANA HYVISSÄ RATKAISUISSA
TYÖSUHTEEN ALUSSA: Työelämän pelisääntöjä
Käsityön opetustuokio
TARKOITUKSENMUKAISET POTILASSIIRROT
TYÖTURVALLISUUDEN AVAINASIOITA
Raunistulan koulun oppimis- ja osallisuuskysely luokille syyskuussa OHJE: Opettaja ohjaa työskentelyä. Kuva/dia heijastetaan videokameralla.
TYÖPAIKKA HAKUSESSA Veijo Korhosen luennosta koonnut Soili Fabritius 2007, muokannut Tuija Juntunen 2010.
8. LIIKUNTA EDISTÄÄ TERVEYTTÄ TERVEYSTIETO 7. Pienryhmässä Kirjoittakaa (yksi asia per lappu, niin monta lappua kuin keksitte) Vihreälle lapulle liikunnan.
Töissä.fi – sivusto Korkeakoulusta valmistuneet työelämässä Harjoituksia ja tehtäviä valintojen tueksi Leena Penttinen, Jyväskylän yliopisto Kaisa Karhu,
Pysy hyvässä työvireessä TOUKOKUU. ISTOCK Jätteenkuljettajat tuntevat väsymystä työpäivän aikana Näin jäteautonkuljettajat vastasivat kyselyssä ”Improving.
Liikunta Liikkumattomuus Liikuntaturvallisuus Minä liikkujana.
Ergonomia ELOKUU. Miksi työasentoihin tulee kiinnittää huomiota? Kuinka monta kertaa päivässä nouset autoon/autosta siirrät jäteastiaa? Entäpä kuukaudessa,
JANI SIEVISEN VENYTTELYOHJEET UIMAREILLE NUMMELAN KISAAJAT 2015.
Taukoliikunnasta energiaa! Vinkkejä istumisen tauottamiseen.
Ergonomia Seisomatyö.
3. TUKI- JA LIIKUNTAELINSAIRAUDET TERVEYSTIETO 9.
Ergonomia Istuma- ja näyttöpäätetyö. Mitä on ergonomia? Ergonomian avulla työnteko on helpompaa. Ergonomiaan liittyvät: – oikeat työskentelyasennot.
Kehonhallinta liikkeessä
62. Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Työskentely kuumassa KESÄKUU.
Ergonomia – tasapainoinen juttu,
Pysy hyvässä työvireessä
PÄIVÄ 1. LANTION ASENTO SEISTEN
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Tuki- ja liikuntaelinsairudet
Taukojumppa Työterveysergonomia.
Asento Kpl 23.
Ergonomia ELOKUU.
Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet
Työhyvinvointi JOULUKUU.
Työpisteen ergonomia.
Liikunta+ravinto.
Kohti hyvää kuntoa Kpl 30.
Tekijät: Elsa, Noora ja jemina
Tekijät: Topias, Hilja ja Linda
Järjestöt työnantajina
Asento! – Lepo! KPL 31.
Kpl 31. Asento!-Lepo!.
Ergonomia toimistotyössä
Selkä suoraksi Suomi TM
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
YKSOTE-kuormitus 2017–18 -hankkeen koordinaattori
Pylly ylös -haaste: Pidetään luentotauko!
Mitä hyötyä on ergonomian parantamisesta?
Mitä hyötyä on ergonomian parantamisesta?
Istuma- ja näyttöpäätetyö
Liikunta Liikkumattomuus Liikuntaturvallisuus Minä liikkujana.
Ergonomia Seisomatyö.
Terveyttä työpaikoille – suositukset
Esityksen transkriptio:

Ergonomia Fyysisesti raskas työ

Mitä on ergonomia? Ergonomian avulla työnteko on helpompaa. Ergonomiaan liittyvät: oikeat työskentelyasennot ja -tavat, esimerkiksi nostotekniikan osaaminen. työympäristön suunnittelu, esimerkiksi työtason korkeuden säätäminen ja työpisteen valaistus. työtä helpottavat ratkaisut, esim. nokkakärryt.

Fyysisen työn ergonomiavinkit Suunnittele työsi: missä järjestyksessä työ kannattaa suorittaa, mitä välineitä tarvitset. Opettele oikea nostotekniikka ja käytä sitä aina kun nostat. Pyydä apua raskaisiin työvaiheisiin. Kiinnitä huomiota palautumiseen jo työpäivän aikana: ojenna ryhti ja rentouta hartiat aina välillä. Käytä apuvälineitä aina kun mahdollista. Mitä parempi kuntosi on, sen paremmin jaksat. Pidä siis kropastasi huolta liikkumalla vapaa-ajalla.

Aloita oikaisemalla ryhti Pidä paino molemmilla jaloilla Aktivoi keskivartalon lihakset selän tueksi: vedä napaa kohti selkärankaa Käännä lantio pystyyn, jotta alaselkä ei ole notkolla Pyöräyttele hartioita pari kertaa ja aseta hartiat korvien alapuolelle Vedä leukaa hieman taaksepäin siten, että niska pitenee

Nosta oikein Käytä jalkoja! Toinen jalka on hieman edempänä. Aktivoi vatsalihakset töihin. Ole lähellä nostettavaa taakkaa. Älä nosta liian raskaita taakkoja yksin. Katso videolta, kuinka kiekkoilijoiden voimavalmentaja opettaa nostamaan autonrenkaat https://www.youtube.com/watch?v=zr692psFFgw

Käsien kannattelua vaativat työtehtävät Kädet koholla työskentely aiheuttaa usein niskakipuja. Muista tauottaa työtäsi ja rentouta välillä hartiat. Kun mahdollista, laske työskentelykohdetta tai käytä koroketta jalkojesi alla. Vapaa-ajan liikunnalla virkistyt ja vähennät hartiaseudun lihasjännitystä.

Pieni breikki on välillä tarpeen! Tutustukaa Smart Moves-taukoliikuntavideoihin https://www.youtube.com/watch?v=pgGkClfF7_A tai kehittäkää oma liikunnallinen tauko.

Toistotyö Saman liikkeen jatkuva toistaminen voi aiheuttaa kipuja ja rasitusvammoja. Mitä enemmän toistoja, sen tärkeämpi on hyvä työasento. Vaihda puolta välillä, jos se on mahdollista. Jos huomaat, että jokin työvaihe kuormittaa, reagoi mahdollisimman pian. Kysy neuvoa työkavereilta, esimieheltä tai työsuojelusta.

Monet arkiset toimet altistavat selkäkivulle. Selkävinkit Monet arkiset toimet altistavat selkäkivulle. Tutustukaa Tohtori Vahvaselän selkävinkkeihin: https://www.youtube.com/watch?v=MrRoXy6hRh0

Pohdi! Mitkä asiat omassa ammatissasi aiheuttavat eniten kuormitusta? Kuinka huomioit nämä kuormitustekijät työpäivän aikana? Entä vapaa-ajalla?

Liikunta palauttaa työpäivästä Oma kuntosi vaikuttaa siihen kuinka kuormittavalta työ tuntuu: hyväkuntoinen rasittuu samassa työssä huonokuntoista vähemmän. Keho tarvitsee monipuolista liikettä, työ kuormittaa vain osaa lihaksistasi. Vapaa-ajan liikunta edistää fyysisestä työstä palautumista. Katso vinkkejä kuntosaliharjoitteluun täältä: http://www.smartmoves.fi/treeniohjelmat/#

Tehtävä Ota kuva/pyydä kaveriasi ottamaan puhelimellasi kuva työasennostasi ammatillesi tyypillisessä työtehtävässä. Arvioi omaa työasentoasi: Onko työasento kunnossa? Miten työpisteesi ergonomiaa voisi parantaa?