PÄIHDEILMIÖ-RASTIRATA Tehtäväkortit

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kannabis valistajan haasteena
Advertisements

Ammattiopiston nuoren terveyden edistäminen
Sama keho ja sama pää koko elämän
Otamme kantaa! Tavoitteena on saada nuoret aktiivisesti itse ottamaan kantaa tupakanpolttoa vastaan. Kannanotoissa voi hyödyntää laajempien aihekokonaisuuksien.
Tupakka ja ympäristö.
NOPS – hanke Hyria Karankatu 3-5 NOPS -seminaari
Ympäristöterveys.
Riippuvuus tupakoinnista
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
Kannabis koulutyön näkökulmasta Anne Ahlefelt, Vanhempi kouluttaja, EHYT ry Kannabisakatemia
Riippuvuus tupakoinnista
Sininauhaliiton Jäsenjärjestöpäivät 2009
Alkoholi.
Kehittämishanke: Nuorten tupakan ja alkoholin käyttöön vaikuttaminen Akateeminen terveyskeskus / STM Perustana Mari Heikkisen ja Kaarina Järvenpään tutkimukset.
Riippuvuus tupakoinnista
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
TULE MUKAAN! SPR / Päihdetyö Osallistu päihdeinfoon! Testaa tiedätkö vastaukset Oikein vastanneiden / korjanneiden kesken arvotaan erinäisiä palkintoja.
8. LIIKUNTA EDISTÄÄ TERVEYTTÄ TERVEYSTIETO 7. Pienryhmässä Kirjoittakaa (yksi asia per lappu, niin monta lappua kuin keksitte) Vihreälle lapulle liikunnan.
TOSITIETOA Alkoholi. Yleistä alkoholista Valmistetaan luonnontuotteista (mm. viljat ja hedelmät) käyttämällä tai tislaamalla Vaikuttavana aineena kaikissa.
Päihteet ja Mielenterveys. Pohdittavaksi Miten suhtaudut nuorten tupakointiin? Miten koulussasi ehkäistään tupakointia? Miksi tupakoinnin lopettaminen.
TOSITIETOA Nuuska. TOSITIETOA Yleistä nuuskasta Valmistetaan samasta tupakkakasvista kuin perinteinen savuke Sisältää yli kemiallista yhdistettä,
TOSITIETOA Kannabis. Yleistä kannabiksesta Hamppukasvista valmistettava päihde- ja lääkeaine Sisältää kymmeniä kannabinoideja Tetrahydrokannabinoli eli.
TOSITIETOA Tupakka. TOSITIETOA Yleistä tupakasta Tupakan savu sisältää yli 4000 kemikaalia Nikotiinin lisäksi tupakka sisältää mm. arsenikkia, kadmiumia,
By: Jarno ja Arttu (On n00b)
Väittämiä PÄIHDEHUOLTO/SANNA KUUSSAARI On jokaisen oma asia käyttääkö päihteitä vai ei  Perheen hyvinvointi  Alkoholin liikakäyttö on työikäisten.
FYKE6 Arkista kemiaa. 9. Kemiaa keittiössä Hiiva Hiiva sieni, pilkkoo taikinan sokerin hiilidioksidiksi ja vedeksi, kohottaa taikinan sieni, pilkkoo taikinan.
Tupakointi BELIEVE ME, SMOKING MAY KILL YOU…. Mitä on tupakka? >Tupakkaa valmistetaan tupakkakasvin lehdistä >Tupakkaa käytetään polttamalla, nuuskaamalla,
Tupakoimaton elää pidempään Pentin päivänä 2013 Valtimotautien ehkäisyn ja työterveyslaatuverkoston tempaus tupakoimattomuuden edistämiseksi.
17. MIELIHYVÄ JA RIIPPUVUUS TERVEYSTIETO 7. Pohdi  Kirjoita lapulle TÄRKEIN sinulle mielihyvää tuottava asia  Onko mielihyvän lähde hyväksi terveydelle.
KLAARI HELSINKI, NUORISOASEMA JA KOULUYHTEISTYÖ. PÄIHDEKASVATUSPILOTTI Lähtötilanne: Eri toimijoilta yhteydenottoja kannabikseen liittyvissä asioissa.
Humehista… Jarkko Riikonen Itä-Suomen poliisilaitos erityisnuorisotyöntekijä.
1. SUOMALAISET KANSANTAUDIT TERVEYSTIETO 9. MITÄ SAIRAUKSIA MUISTAT? KIRJOITA TAULULLE  Millä eri perusteilla sairauksia voidaan ryhmitellä?  Missä.
Päihdeilmiö-rastirata Vastaukset. Rasti 1. Totta vai tarua päihteistä 1. Yli 90 % tupakoivista aikuisista on aloittanut tupakoinnin alaikäisenä. Totta.
HURTIG Tupakoinnin seuraukset. Tupakan haittavaikutukset terveyteen Tupakointi on aina haitallista. Myös tupakkayhtiöt myöntävät sen. Sairastumisen.
Koealue: s  Mielihyvän tavoittelu on luontaista, sitä tavoitellaan monin eri keinoin esim. urheilemalla, ruoalla, internetillä, peleillä 
Tupakoinnin haitat Siiri K, Ulpu & Harri. Yleisön aktivointi Mene oman mielipiteesi mukaan sen seinän luo, missä vastaustasi vastaava kirjain on. Kirjahyllyn.
Nuorisotyön ja koulun yhteistyötä Iisalmessa Esimerkkinä yhteistyöstä: HUPIA-päihdekasvatusrata HUPIA-päihdekasvatusrata.
Hanna, Ada ja Siiri M.  Fyysinen riippuvuus on tyypillinen ihmisille, jotka käyttävät lääkkeitä ja päihteitä.  Käyttäjän elimistö on tottunut aineeseen,
TUPAKKALAKI JA TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN
KAPPALE 24 ALKOHOLISTA ASIALLISESTI
Medialukutaito Kuva: Tussitaikurit.
Keskustelua kannabiksesta
Keskustelua kannabiksesta
Mielenterveyden häiriö
Tupakan uho ja tuho Ada,Antero,Jenni L..
Tupakan uho ja tuho    .
1. Monimuotoinen terveys
Tupakan haittavaikutukset
Keskustelua sähkösavukkeesta
Keskustelua nikotiinituotteista
Tupakka tuhoaa ja tappaa
Keskustelua nuuskasta
Päihdyttäviä paineita
Marke Jääskeläinen Sirpa Virtanen
Päihteet Minna, elias ja kalle.
TUPAKKA KPL 23.
Keskustelua nikotiinituotteista
ånni-projektin oppitunnit 5.-6.luokkalaisille syksy 2014/ pilotointi
OPISKELEN KYSYMYSTEN AVULLA
Päihteet ”Ihmiset ovat käyttäneet päihdyttäviä aineita ikiajat. Päihteiden avulla ihminen haluaa muuttaa tietoisuuttaan tai itseään, kuulua joukkoon, tuntea.
Ennaltaehkäisevän päihdetyön malli lapsille ja nuorille
Tupakka, alkoholi ja huumeet
29. TERVEYS NÄKYY MEDIASSA
Tuotettu yhteistyössä EHYT ry:n kanssa
18. TUPAKOINTI VAARANTAA TERVEYDEN
PÄIHDEILMIÖ-RASTIRATA Vastaukset
Tunnetaidot Valintojen stoori-tunnilla Tunnetaidot pops
Tuotettu yhteistyössä EHYT ry:n kanssa
Nuoret ja trendit -tutkimus
Hyvinvointikoordinaattori,
Esityksen transkriptio:

PÄIHDEILMIÖ-RASTIRATA Tehtäväkortit

Rasti 1: Tarua vai totta päihteistä Ovatko seuraavat väitteet totta vai tarua? Perustelkaa jokaisen väittämän kohdalla vastauksenne. Yli 90 % tupakoivista aikuisista on aloittanut tupakoinnin alaikäisenä. Nuuska aiheuttaa nikotiiniriippuvuuden nopeammin kuin tupakka. Nuuska sopii urheilua harrastaville, koska se ei heikennä kuntoa. Sekä nuuska että sähkösavuke valmistetaan samasta tupakkakasvista kuin savukkeet. Sähkösavukkeen käyttö voi olla haitaksi terveydelle. On jokaisen oma asia, käyttääkö päihteitä vai ei. Päihteiden käyttö ei vaikuta muihin ihmisiin. Iso tölkki siideriä (0,5 l) on sama asia kuin yksi annos alkoholia. Kannabis ei ole vaarallista, sillä se on puhdas luonnontuote. Kannabista käytetään lääkkeenä, joten se on turvallista. Kannabiksen käyttö voi aiheuttaa masennusta ja ahdistusta sekä heikentää muistia.

Rasti 2: Päihdeilmiö Katsokaa Päihdeilmiö-video. Vastatkaa sen jälkeen seuraaviin kysymyksiin. Mitä ajatuksia Päihdeilmiö-video herätti? Mitä jäi päällimmäisenä mieleen? Nuorten humalajuominen on vähentynyt ja niiden nuorten osuus, jotka eivät käytä ollenkaan alkoholia, kasvanut. Mistä arvelette, että tämä johtuu? Miksi päihteiden käyttöä säännellään? Onko sääntelyllä ollut vaikutusta siihen, että sekä tupakointi että alkoholin käyttö ovat vähentyneet nuorten keskuudessa?

Rasti 3: Päihteiden käytön syyt ja seuraukset Pohtikaa seuraavia kysymyksiä. Kirjoittakaa vastauksenne ylös. 1) Miksi päihteitä käytetään? Listatkaa vähintään viisi syytä. 2) Millaisia vaikutuksia päihteiden (alkoholi, tupakkatuotteet, huumeet) käytöllä voi olla a. yksilölle? b. läheisille ihmisille? c. yhteiskunnalle? d. ympäristölle?

Rasti 4: Päihteiden käytön syyt ja seuraukset Mitä tarkoittaa ”työkyky” oman tulevan ammattinne näkökulmasta? Mitä asioita kuuluu työkykyyn ja miten sitä voidaan ylläpitää? Millaisia vaikutuksia alkoholin ja kannabiksen käytöllä voi olla työkykyyn? Keskustelkaa kysymyksestä oman tulevan ammattinne näkökulmasta ja kirjatkaa ajatuksia ylös.