2-02 Lääkehoidon merkitys.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen
Advertisements

Milloin on kyse lääkevahingosta?
POSTOPERATIIVINEN KIVUNHOITO KIRURGISILLA OSASTOILL A
Nainen – miehen kylkiluustako?
Lääkkeiden haitta- ja yhteisvaikutukset
Jalkapallovammojen ensiapu
Ortopediaa.
Tules - Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tunne lääkkeesi Itsehoitolääkkeiden järkevä ja turvallinen käyttö
Tunne lääkkeesi Toimiiko lääkehoitosi?
Ruusu Jenni Pajulahti.
KONSULTAATIO Miksi? Milloin? Ketä ja mihin? Miten?
Syöpälääkehoito.
POTILASTAPAUS I.
SÄDEHOITO.
Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Liite 1 a. 54.
Verenpainentauti & Sepelvaltimotauti & Sydäninfarkti
Matti, Atte, Olli ja Jasmin
Bulimia ja laktoosi-intoleranssi
Miksi lääkäriin? Oireesta diagnoosiin
Nivelreuma ja nivelrikko Venla, Sonja ja Marianne.
Osteoporoosi.  Osteoporoosi, joka tunnetaan yleisemmin nimellä luukato, on sairaus jossa luun tiheys ja rakenne on heikentynyt ja se saa luun murtumaan.
Tulehdukselliset suolistosairaudet (IBD) ja reumasairaudet Airi Jussila, LT
Päihteet ja Mielenterveys. Pohdittavaksi Miten suhtaudut nuorten tupakointiin? Miten koulussasi ehkäistään tupakointia? Miksi tupakoinnin lopettaminen.
Astma. Mikä astma on?  Pitkäaikainen keuhkosairaus, johon kuuluvat keuhkoputkien limakalvojen jatkuva tulehdustila (inflammaatio) ja siihen liittyvä.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
LÄÄKKEIDEN HAITTAVAIKUTUKSET. osa ennakoitavissa – perustuu lääkkeen tunnettuun vaikutusmekanismiin osa odottamattomia – lääkevalmisteen aiheuttama haittavaikutus,
Suomen Jääkiekkohuoltajat ry Jääkiekkohuoltajakoulutus Vuokatti Jääkiekkovammat, ennaltaehkäisy ja ensiapu Fysioterapeutti Olli Céder.
Harri Hakkarainen LL, LitM, valmentaja
Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet
TUKI-JA LIIKUNTAELINSAIRAUD ET Nea, Enni, Sanni ja Kukka-Maaria.
KELIAKIA MIKÄ/MISTÄ JOHTUU? Elinikäinen autoimmuunisairaus. Rukiin, vehnän ja ohran sisältämä valkuaisaine gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolle.
Mieli voi sairastua, niin kuin kehokin Erilaisia mielenterveysongelmia voi esiintyä kaiken ikäisillä Tilapäinen oire saattaa olla terveen mielen reaktio.
Tupakoimaton elää pidempään Pentin päivänä 2013 Valtimotautien ehkäisyn ja työterveyslaatuverkoston tempaus tupakoimattomuuden edistämiseksi.
Kivun fysiologiaa Harri Hakkarainen LL, LitM, valmentaja.
Masennus eli pitkäkestoinen masentunut mieliala. Masennuksen yleisyys Joka viides suomalainen kärsii masennuksesta jossain vaiheessa elämäänsä Yli puolet.
Yhteydenotto omahoitajaan: Hoitosuunnitel- masta sopiminen Yhteydenotto omahoitajaan: Hoitosuunnitel- masta sopiminen Valmistautuminen vastaanotolle Valmistautuminen.
Metabolinen oireyhtymä. MBO eli metabolinen oireyhtymä tarkoittaa tilaa jossa henkilöllä on samaan aikaan useita terveydelle haitallisia tiloja yhtä aikaa.
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
Meeri, Katariina ja Heidi. Riikka 4-vuotta Riikka on 4-vuotias astmaa sairastava tyttö. Hänen perheeseen kuuluvat äiti, isä ja 2-vuotias pikkusisko. Perhe.
Keuhkokuume ja virtsatieinfektio
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet Tuki-ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Mielenterveyden häiriöt
Tuki- ja liikuntaelinsairudet
7 Itsehoito ja hätäensiapu
Kohonnut verenpaine.
Pääkipu Pääkipua ilmenee kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää ja se on hyvin yksilöllistä. Päänkivun syitä ja muotoja on erilaisia. Yleisimmät.
IHOTTUMAT.
Liite 1 a. 54.
Kuka tietää lääkityksesi?
ORTOPEDINEN HOITOTYÖ.
NIVELREUMA Elena, Marie, Natalia.
Kivunhoito ja Kipulääkkeet
Nivelrikko Syyt / Oireet / Hoito.
Sairaanhoitaja Pia Mantila, Seinäjoki
Erikoissairaanhoitaja Pirjo Murto, HUS
Nivelreuman monitorointiohjelma
Sydän- ja verisuoni- sairauksien riski nivelreuma- ja
3-05 Liikunta.
2-07 Nivelpsoriaasi 1.
PITKÄAIKAISREKISTERÖINNIT
Fysioterapia tekonivelleikkauksen jälkeen
2-08 Elinmuutokset 1 1.
KOTITEHTÄVÄN VASTAUKSET
3-09 Silmien hoito.
UUSI APTEEKKI: KOMMENTTIPUHEENVUORO
Esityksen transkriptio:

2-02 Lääkehoidon merkitys

Lääkehoidon merkitys Mihin lääkkeen käytöllä pyritään? Mitä hyötyä lääkkeeltä odotetaan? Miten ja milloin lääkettä käytetään? Mitä teen, jos saan allergisen reaktion lääkityksestä? Dia 2. Lääkehoidon merkitys   Lääkehoidolla pyritään sairauden etenemisen sammuttamiseen, remissioon, oireiden rauhoittamiseen ja elämän laadun parantamiseen. Käytettävän lääkkeen hyödyt ja haitat on punnittava – hyötyjä pitää olla enemmän kuin haittoja. Lääkehoidolla pyritään siihen, että potilas pystyy elämään normaalia arkea. Lääkkeitä käytetään aina hoitajan tai lääkärin antamien ohjeiden mukaisesti. Lääkeohjauksen yhteydessä hoitaja antaa tietoa lääkkeiden sivuvaikutuksista sekä myös tiedon siitä, mihin otetaan yhteyttä, jos ongelmia ilmaantuu.

Reumalääkkeen tehtävät Tulehduksen sammuttaminen pyritään pysäyttämään sairauden kulku Oireettomuus Hyvä hoitotasapaino Nivelmuutosten ehkäisy Tulehdusarvojen normalisointi Toimintakyvyn ylläpito Elämänlaadun parantaminen Liitännäissairauksien ennaltaehkäisy Dia 3. Reumalääkkeen tehtävät

Tulehduskipulääkkeet eli NSAID-valmisteet Tulehduskipulääkitys vähentää turvotusta, kipua, kuumotusta ja rauhoittaa tulehdusta Tulehduskipulääke ei paranna tai hidasta nivelreuman etenemistä. Tulehduskipulääke saattaa hidastaa selkärankareumaan liittyvien radiologisten muutosten ilmaantumista. Tulehduskipulääkkeitä käytetään yleensä kuureittain tai vain tarvittaessa. Nuorilla potilailla tulehduskipulääkkeitä voidaan käyttää myös lievän selkärankareuman ylläpitohoitona. Iäkkäämmillä potilailla tulehduskipulääkkeiden haitat korostuvat. Kahta tulehduskipulääkettä ei tule käyttää samanaikaisesti Illalla otettava pitkävaikutteinen tulehduskipulääke on yksi keino lievittää nivelten aamujäykkyyttä. Dia 4. Tulehduskipulääkkeet   Tulehduskipulääkkeiden tarkoitus on saada kipu helpottumaan ja oireet lievittymään nopeasti. Tärkeää on saada potilas ymmärtämään, ettei tulehduskipulääke hoida itse sairautta. Kipulääkkeitä kannattaa käyttää saatujen ohjeiden mukaisesti.

Kortisonilääkitys Kortisoni (prednisoloni, prednisoni, metyyliprednisoloni) hillitsee tulehdusta, lievittää kipua ja tehostaa muun lääkehoidon vaikutuksia Tablettikortisonin käyttö pyritään rajaamaan mahdollisimman lyhytaikaiseksi. Tavallisin peroraalinen kortisoniannos on 2,5 mg–7,5 mg/vrk Jaksottainen pieniannoksinen hoito on turvallista Lopetetaan vähitellen, suunnitellusti Yhtäkkinen lopetus voi aiheuttaa kortisolivajeen oireita: Ruumiinlämmön vaihtelua nivel- ja lihaskipuja perussairauden pahenemista verenpaineen laskua Pitkään jatkunut suuriannoksinen kortisonihoito (yli 7,5 mg/vrk) voi aiheuttaa mm. ihon haurastumista, osteoporoosia, haavojen huonoa paranemista, verenpurkaumia, verensokerin nousua ja kaihia Dia 5. Kortisonilääkitys

Kortisoni-injektiot Kortisoni-injektioita voidaan antaa nivelonteloihin, limapusseihin (bursa), jännetuppiin ja jänteiden kiinnityskohtiin Tulehtuneisiin niveliin voidaan injisoida metyyliprednisolonia tai triamsolonia, joka on pitkävaikutteisempi kortisonivalmiste. Tyypillisiä paikkoja ovat: polvi, kyynärpää, olkapää, lonkan alue, sorminivelet ja rannenivelet Lonkkanivelinjektion jälkeen suositellaan lepäämään sekä välttämään lonkan tarpeetonta koukistamista ja kuormitusta noin 2 vuorokauden ajan. Dia 6. Kortisoni-injektiot

Tietoa ja tukea www.reumaliitto.fi www.osteoporoosiyhdistys.fi www.kela.fi www.reumatikerforbundet.org/start Potilasyhdistykset Lehti: Reuma Dia 7. Tietoa ja tukea