3-09 Silmien hoito.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Iriitti Mikael Suviola
Advertisements

Ruusu Jenni Pajulahti.
Kotitehtävä.
Allergiat.
Allergiat.
TE3 KIVUN HOITAMINEN Hurtig KIPU= ELIMISTÖN VAROITUSMERKKI  Varoittaa kudosvauriosta tai sen uhkasta  Sen voi aiheuttaa jokin elimellinen.
Kymmenen keinoa pitää parisuhteen liekki palamassa.
Korva-, nenä- ja kurkkutaudit erikoisalana Ylilääkäri Elina Nikanne.
Raskausajan ja synnytyksen jälkeinen seksielämä. Raskaudet ja synnytykset voivat muuttaa seksielämän nautittavuutta suuntaan tai toiseen: jokaisen naisen.
Suun terveydenhuolto Rovaniemi. Järkevä työnjako Hammashoitajan tehtävänkuva → Hammashoitajat ja lähihoitajat vastaavat omalta osaltaan potilas- ja työturvallisuudesta,
LÄÄKKEIDEN HAITTAVAIKUTUKSET. osa ennakoitavissa – perustuu lääkkeen tunnettuun vaikutusmekanismiin osa odottamattomia – lääkevalmisteen aiheuttama haittavaikutus,
 Rytmihäiriö on tila, jossa sydän lyö epätarkoituksenmukaisesti joko kiihtyvästi tai hidastuvasti, tai muuten epätasaisesti.  Rytmihäiriö syntyy, kun.
Harri Hakkarainen LL, LitM, valmentaja
KILPIRAUHASEN VAJAATOIMINTA Hypotyreoosi Essi Järvelä & Roosa Kaivoluoto 2A.
Lihasaitiosyndrooma Harri M Hakkarainen LL, LitM, valmentaja.
Hoidonporrastus Perusterveydenhuolto: Sydämen vajaatoiminnan perusselvitykset. Komplisoitumattoman sydämen vajaatoiminnan pitkäaikaisseuranta. Vajaatoimintalääkityksen.
Epäily herää – miten toimia? K-Sshp, Läheisväkivallan ehkäisyn kansallinen osaamiskeskus-hanke: koulutuspäivät Noora-Maria Ahl psykologi Marja.
Rasitusmurtumat Harri M. Hakkarainen LL, LitM, valmentaja.
Syöpätaudit Konstantin Into ja Susanna Kankaanpää.
Allergia ja Astma. Astman hoito Astmaa hoidetaan lääkkeillä, jotka otetaan yleensä sisäänhengittämällä niitä keuhkoputkien limakalvolle, mutta sitä voidaan.
Mielenterveyden häiriöt
Ohjeet digikasvion täyttämiseen, osa 1
Hengitys.
NÄYTÄ KIELTÄ! PUR kauppa/ Tiina Maija Petäjä, lääkäri
17. LIIKENNE ON YHTEISPELIÄ
Tupakan uho ja tuho Ada,Antero,Jenni L..
VaR-mallien toimivuuden testaus historian avulla (backtesting)
Tuki- ja liikuntaelintensairaudet
Keuhkoahtaumatauti eli COPD
Unikauhukohtaus (night terror)
SYÖVÄLLE ALTISTAVAT MIKROBIT
Koeviikko Jokainen jakso päättyy koeviikkoon  oma lukujärjestys verkkopenaalissa Jokaiselle kokeelle yksi ilta Koe klo 16.30–19.30 poistua saa aikaisintaan.
Unissakävely.
Rintasyöpä.
Keuhkosyöpä Keuhkosyöpä syntyy, kun keuhkoputken tai varsinaisen keuhkokudoksen solut muuttuvat pahanlaatuisiksi. Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä.
Pääkipu Pääkipua ilmenee kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää ja se on hyvin yksilöllistä. Päänkivun syitä ja muotoja on erilaisia. Yleisimmät.
Hoito ja ohjaus Tekijä Tuuli Hämäläinen.
Raskaus ja HIV Tekijä Tuuli Hämäläinen.
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
Yhteyttäminen.
IHOTTUMAT.
Lääkeaineet Aspiriini oli ensimmäinen laboratoriossa valmistettu lääke. Asetyylisalisyylihappo eli aspiriini on maailman tunnetuin särkylääke, ja sen on.
Kosmetiikan kemiaa Aino ja Miia 9F
Ylpeästi amis, tavoitteena varma työpaikka –
Monipalveluasiakkaan palvelujen tiedolla johtaminen
RASKAUSPOLKU - sähköinen sikiöseulonta-ajanvaraus
Idan tarina DM1 on energia-aineenvaihdunnan häiriö/sairaus, jossa haima ei eritä insuliinia ollenkaan. Keho tarvitsee insuliinia sokerin pilkkomisessa.
Sairaanhoitaja Pia Mantila, Seinäjoki
Erikoissairaanhoitaja Pirjo Murto, HUS
KVTES:n jaksotyöaikauudistus
Silmäluomileikkaus Cityklinikka - silmäluomileikkaus
Ms-tauti Jenina Pesonen.
Tiia Heikkilä Sirpa Ronkainen Maria Kippola Anne Impiö
2-05 Nivelreuma.
Lainsäädäntö / nostotyö ½ (
Kemikaalin tunnistustiedot
3-05 Liikunta.
Tietopaketti kompostointipuiston vierailun jälkeen
Tarvitsetko tietoa suunterveydestä? Seuraa I love suu -kampanjaa!
Lausunnossa suositellaan Mäntykankaan jaksoa
Ummetuksen lääkehoito
LASTEN EKG -AIHEITA TUTKIMUKSELLE
DIFFUUSIOKAPASI-TEETTI (DL, Pt-DcoSB1) A. Savolainen 2013
Acanto Prima.
Näkövammaisuus Näkövammaiset jaetaan vamman vaikeusasteesta riippuen heikkonäköisiin ja sokeisiin. Näkövammaisella henkilöllä on alentuneesta näöntarkkuudesta.
Käytä pelastusliivejä ja henkilökohtaista hätälähetintä.
Opintopsykologi Katja Hietanen
Wind Power in Power Systems
2-02 Lääkehoidon merkitys.
Aktiivisuuden katkonaisuuden yhteys väsyvyyteen ikääntyneillä
Esityksen transkriptio:

3-09 Silmien hoito

Nivelreuman silmäongelmia Kuivasilmäoireyhtymä nivelreumassa 30 %:lla kuivasilmäisyyttä Episkleriitti (kovankalvon pinnallinen tulehdus) Skleriitti (kovankalvon syvä tulehdus) Sarveiskalvon reunahaavaumat Dia 2. Nivelreuman silmäongelmia

Kuivasilmäisyysoireyhtymän syyt Kyynelrauhasten epäspesifinen tulehdus aiheuttaa kyynelerityksen vähenemisen tai sen koostumuksen muuttumisen niin ettei silmän kostutus ole riittävä Luomien virheasennot, luomireunojen tulehdukset, krooniset silmätulehdukset, allergia Jotkut lääkkeet (esim. antihistamiini) Yleissairauksiin liittyvä kuivasilmäisyys Vuodenaika (kuiva talvi-ilma) Hormonaaliset syyt Näyttöpäätetyö Dia 3. Kuivasilmäisyysoireyhtymän syyt

Kuivasilmäisyysoireyhtymän oireet Kirvelyä, kutinaa, punoittelua, valonarkuutta, vetistystä, roskantunnetta, rähmimistä Toistuvia sidekalvontulehduksia Näöntarkkuuden vaihtelua Voi olla myös muiden limakalvojen kuivumisoireita (Sjögren ja/tai hankalahoitoinen kuivasilmäongelma) Dia 4. Kuivasilmäisyysoireyhtymän oireet

Kuivasilmäoireyhtymän diagnoosi Anamneesi tärkeä Schirmerin testi (imupaperitesti, ks. kuva) Rose Bengale -värjäys silmät värjätään aniliinin- punaisella väriaineella, joka tarttuu pistemäisenä silmän pinnan kuiviin kohtiin tehdään yleensä silmäpoliklinikalla Hoitokokeilu Dia 5. Kuivasilmäoireyhtymän diagnoosi   Schirmerin koe tehdään sitä varten valmistetuilla imupaperiliuskoilla. Kuivasilmäisyyttä diagnosoitaessa mitataan kyynelten peruseritys. Mittaus tehdään muutama minuutti sen jälkeen, kun silmiin on tipautettu oksibuprokaiinipuudutustippoja (Oftan Obucain®) reflektorisen erityksen estämiseksi. Schirmerin testiliuska taivutetaan siinä olevan loven kohdalta koukkumaiseksi ja ripustetaan alaluomen reunaan sen keski- ja ulkokolmanneksen rajalle. Silmät pidetään kiinni. Viiden minuutin kuluttua liuska poistetaan ja mitataan millimetrimitalla etäisyys taivutuskohdasta kostuneen alueen reunaan. Silmän kosteus on normaali, mikäli imupaperi kostuu viidessä minuutissa yli 5 mm.

Kuivasilmäoireyhtymän hoito Silmän pinnan kostutus keinokyynelillä useita kertoja päivässä Jatkuvassa käytössä suositellaan säilöntäaineettomia tippoja Vesitippa 3–4 kertaa päivässä Geeliä aamuin illoin Dia 6. Kuivasilmäoireyhtymän hoito   Hoitona voidaan käyttää kyynelteiden tulppaamista, suojalaseja sekä silmä- ja luomitulehdusten tarkkaa hoitoa. Kuivasilmäoireyhtymä on elinikäinen vaiva, johon ei ole parantavaa hoitoa. Oireiden vaikeusaste voi vaihdella eri aikakausina ja vuodenaikoina, ja oireettomiakin jaksoja voi olla.

Muita ongelmia EPISKLERIITTI (kovankalvon pinnallinen tulehdus) Vähäoireinen, punoittava alue valkuaisella. Ei huononna näköä ja voi parantua hoidotta tai NSAID-lääkkeillä ja/tai kortikosteroiditipoilla. Voi olla merkki alkavasta sidekudossairaudesta. SKLERIITTI (kovankalvon syvä tulehdus) Merkki aktiivista perussairaudesta, tavallisimmin nivelreumasta, ja on aina vakavasti otettava silmäsairaus. Aristava sinipunertava kyhmy silmän pinnassa, reunahaavauma, uveiitti voivat kuulua taudinkuvaan. Hyvä perustaudin hoito, paikallinen ja systeeminen kortikosteroidi ovat usein tarpeen. SARVEISKALVON REUNAHAAVAUMAT Kaarimainen pinnallinen haavauma sarveiskalvon reunalla Paikallinen punoitus, roskantunne. Liittyy usein reumasairauksiin. Hoituu kortisoni-antibioottitipoilla, mutta voi uusia. Ei uhkaa näköä. Dia 7. Muita ongelmia

Reumalääkkeet ja silmät Kortikosteroidit harmaakaihin riski osalle nousee silmänpaine Klorokiini (Oxiklorin) voi teoriassa aiheuttaa silmämuutoksia (retinopatia = silmänpohjan verkkokalvon rappeuma) käytännössä erittäin harvoin oikein annosteltuna silmälääkärin tutkimus on suositeltava noin kolmen vuoden kuluttua lääkityksen aloituksesta ja sen jälkeen muutaman vuoden välein yli 65-vuotiaiden olisi hyvä tarkastuttaa silmät ennen lääkityksen aloitusta iän tulleiden muutosten kirjaamiseksi Dia 8. Reumalääkkeet ja silmät   Säilöntäaineeton vai säilöntäaineellinen silmätippa? Säilöntäaine tappaa bakteerit tai estää niiden kasvun silmätippapullossa. Säilöntäaine hajottaa kyynelnesteen lipidikerroksen ja heikentää oman kyyneleen toimintaa. Säilöntäaine vahingoittaa tai tappaa sarveiskalvon epiteelisoluja, hidastaa epiteelisolujen paranemista ja saattaa aiheuttaa allergisia reaktioita. Säilöntäaineettomia tippoja tulee käyttää piilolinssien kanssa, jos kostuttavia tippoja käyttää säännöllisesti (jatkuvasti yli 4 kertaa vuorokaudessa) tai jos silmät ovat herkkiä tai potilas on yliherkkä säilöntäaineelle. Säilöntäaineettomia silmätippoja tulee käyttää myös muiden silmätippojen yhteiskäytön aikana.