Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Idan tarina DM1 on energia-aineenvaihdunnan häiriö/sairaus, jossa haima ei eritä insuliinia ollenkaan. Keho tarvitsee insuliinia sokerin pilkkomisessa.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Idan tarina DM1 on energia-aineenvaihdunnan häiriö/sairaus, jossa haima ei eritä insuliinia ollenkaan. Keho tarvitsee insuliinia sokerin pilkkomisessa."— Esityksen transkriptio:

1 Idan tarina DM1 on energia-aineenvaihdunnan häiriö/sairaus, jossa haima ei eritä insuliinia ollenkaan. Keho tarvitsee insuliinia sokerin pilkkomisessa sellaiseen muotoon, että elimistö voi hyödyntää sen solujen ravinnoksi. Ilman insuliinia verensokeri kohoaa liian korkeaksi eikä elimistö saa tarvitsemaansa glukoosia.

2 …jatkuu Ida on 15-vuotias tyttö, joka käy peruskoulun yhdeksättä luokkaa. Ida on sairastunut DM1:seen 10 -vuotiaana. Ennen murrosikää hän on osannut huolehtia itse diabeteksensa hoidosta, kuten liikunnasta, ravitsemuksesta, sokerin mittauksesta ja pistoshoidosta. Hän on käynyt säännöllisesti diabeteshoitajan vastaanotolla neljän kuukauden välein ja hoitotasapaino on ollut kunnossa Murrosikään tultuaan tyttö on kouluvaikeuksien ja perheongelmien vuoksi sijoitettu lastensuojelun nuorisoyksikköön, jossa on ryhdytty tukemaan häntä diabeteksen hoidossa, koska hän on toistuvasti laiminlyönyt itsehoitonsa. Koska verensokeri on toistuvasti liian korkealla Ida on väsynyt ja ärtyisä ja koulunkäynti on vaikeutunut entisestään. Omahoitajalla on herännyt huoli Idasta.

3 Moniammatillinen yhteistyö
Seurantakäyntejä PHKS:ssa lääkärin vastaanotolla on tihennetty kahden kuukauden välein Huonon hoitotasapainon vuoksi lääkäri on nostanut insuliiniannoksia Ohjauskäyntejä diabeteshoitajan luona lääkärikäyntien yhteydessä Sovitut käynnit ravitsemusterapeutin luona Kouluterveydenhuolto tukemassa arjessa Omahoitaja tukemassa arjessa yhdessä lastensuojeluyksikön muun henkilökunnan kanssa Vanhempia pyritään osallistuttamaan hoitoyhteistyöhön Koulun alkaessa on hyvä järjestää yhteisneuvotteluvanhempien tai koulun toimijoiden ja diabetesta hoitavan yksikön kesken. Koulussa kouluterveydenhoitaja toimii neuvottelun kokoonkutsujana ja hoitaa sovittujen asioiden kirjaamisen. Apuna voi käyttää suunnitelmalomaketta

4 Lääkehoito Lastensuojeluyksiköllä tulee olla lääkehoitosuunnitelma ja nuoren henkilökohtainen lääkehoitosuunnitelma kirjallisena, jotta kaikki yksikön työntekijät voivat yhteistyössä toteuttaa Idan lääkehoitoa Käytössä Idalla on pitkävaikutteinen insuliini Lantus (kerran vuorokaudessa) ja ateriainsuliini NovoRapid (ennen jokaista ateriaa) , ennen pistosta aina verensokerin mittaus. Ida annostelee insuliinin insuliinikynällä ihonalaiskudokseen, Lantus reiden etuosaan tai yläpakaraan, NovoRapid vatsan alueelle Ida merkitsee omaseurantavihkoon mittaamaansa verensokerit, pistetyn insuliinin määrän ja nautitut hiilihydraattimäärät

5 Lääkityksen vaikuttavuuden seuraaminen
Matala verensokeri eli hypoglukemia Oireet: heikotus, vapina, kalpeus, kylmänhikisyys, ärtyisyys, hermostuneisuus ja vauhdikkuus tai väsähtäneisyys Ensiapu: sokeripitoista juotavaa/syötävää, tarkista hengittääkö normaalisti, jos tajuton, soitto 112 Korkea verensokeri eli hyperglykemia Oireet: kasvojen punoitus, hikoilu, asetoonin haju hengityksessä, väsymys Ensiapu ketoasidoosissa eli happomyekytyksessä; soitto 112, hoitamaton tila johtaa koomaan

6 Lääkkeetön hoito Terveellinen ja säännöllinen ravitsemus Liikunta
Säännöllinen uni Säännöllinen päivärytmi Kannustaminen päihteettömyyteen Hoitoon sitoutumiseen motivointi Kannustava, kuunteleva ja luottamuksellinen ilmapiiri Vertaistuki (diabetesliitto)

7


Lataa ppt "Idan tarina DM1 on energia-aineenvaihdunnan häiriö/sairaus, jossa haima ei eritä insuliinia ollenkaan. Keho tarvitsee insuliinia sokerin pilkkomisessa."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google