SVENSKA DAGEN den sjätte november.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kelan palvelu Suomen monikulttuurisimmassa lähiössä Varissuolla
Advertisements

Ota aivosi narikasta: PELAA BRIDGEÄ!
Ruotsin opiskelu Joni Sallila, TAMK.
Käyttöohje: Kuinka luoda uusi sivu. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
Minäkö ulkomaille?  Miksi lähden ulkomaille ja mitä sieltä haen?  Lähdenkö pois jostain, pakenenko jotain tilannetta, ihmissuhdetta, ristiriitaa?  Onko.
Kielitaidon kartuttaminen kuuluu kaikkeen opiskeluun
Miksi ihmeessä opiskelisin saksaa?
Sivistys antaa ihmiselle vahvat juuret ja kantavat siivet.
Maaseutukehitys. Leader Älä anna ideasi olla pelkkä ajatus -toteuta se!
Samran Khezri Turun Normaalikoulu 2008
Maahanmuuttajien yrittäjyys ei ole pelkkää pizzaa ja pubeja Maahanmuuttajien yrittäjyys Suomessa on tuoreen väitöstutkimuksen mukaan melko samanlaista.
Tehtävän- annot suomeksi 1. Vårt hemland Mistä Suomi tunnetaan? Mistäpäin maata maailmankuulut brändimme ja tuotteemme tulevat? A. Yhdistä tuote.
Tasavallan toimielimet
Kuurojen Liitto ry ja Kotimaisten kielten tutkimuskeskus
Hyvään virkakieleen! Virkakielikampanja − Hyvään virkakieleen oppiminen Suosituksia yliopistoille ja ammattikorkeakouluille.
TASKU Mitä on kielitietoinen opetus? Mikä on kielitaidon taitotaso?
Suomen kartta.
Suomalaisen koulujärjestelmän kieliopinnot
Eduskunnan tehtävät Lainsäätäminen.
Pilkun käyttö PILKUN PÄÄSÄÄNTÖ: Pilkkua käytetään a) erottamaan eri lauseita toisistaan ja b) samanarvoisia lauseenjäseniä toisistaan. A-kohdan 1. poikkeus:
Suomalaisen yhteiskunnan juuria :
Kielivähemmistöjen palvelut ristipaineessa ARTTU Kuntaseminaari Svenska social- och kommunalhögskolan.
Tove Selkälä Porvoon kaupunginkirjasto Millaista on rakentaa kahta Nelliä/kokemuksia ruotsinkielisen Nellin rakentamisesta.
MATKAAN! PEKINGIN SUOMI-KOULUN TERVETULOA. PEKINGIN SUOMI-KOULU Vuonna 2017 juhlitaan jo Suomi-koulumme 20-vuotis syntymäpäiviä. Oppilasmäärä on vaihdellut.
SVENSKA FINLANDS FOLKTING SVENSKA VECKAN. SVENSKA FINLANDS FOLKTING - Folktinget edustaa suomenruotsalaisia ja valvoo heidän oikeuksiaan ja etujaan. -
” Kippis! Skål! Cheers! Jamas! Serefe! Cin cin!”.
Dokumentointi neuvonpitoista Suomen hallintoalue 10 marraskuuta 2015.
Ruotsin kielen merkitys Suomessa Ohjelmakoordinaattori Mikael Hiltunen Siirry Prezi-esitykseen.
Ylöjärven opetussuunnitelma luokka 9. LUOKAN OPETUSSUUNNITELMA Keskeiset sisällöt oppiaineittain.
KIELTEN LAITOS Kielten laitos PÄÄAINEET … joita kaikkia voi opiskella myös sivuaineena: englannin kieli latinan kieli romaaninen filologia (ranska) ruotsin.
Venäjä On kahteen maanosaan ulottuva valtio, joka käsittää suurimman osan pohjoisesta Euraasiasta. Venäjän federaatio on vuoden 1993 perustuslain mukaan.
Ke Amanuenssit ohjaavat sivuaineopiskelijoita Hannele Kuusela-Häkkinen, F103, puh suomi ja suomalainen viittomakieli Anna-Maria.
Kielten laitos HALUATKO KIELENKIINTOISEN OPISKELUPAIKAN?
Määräysmuodot englanti - ruotsi. Sukulaiskielestä on hyöytä!  Englanti ja ruotsi ovat sukulaiskieliä ja tämä näkyy mm. siinä, että lauserakenteet ovat.
Oona Oinonen, Tiia Rajalahti ja Nico Viiperi Alavuden yläkoulu 9c
Suomalaisen hyvinvointivaltion rakentaminen sodan jälkeen
SUOMI ON MONIKULTTUURINEN MAA!
Mansin kieli Johanna Koo Alavuden yläkoulu 8C
Syksyn 2017 kirjoituksissa huomioitavia seikkoja
Yhteiset valinnaiset tutkinnon osat (=VYTOT)
ETwinning eTwinning on Euroopan komission vuonna 2005 perustama ohjelma, joka kuuluu Erasmus+ -ohjelmaan. eTwinning on eurooppalaisten opettajien yhteistyöfoorumi.
Alueiden Eurooppa.
Suomi maailman kielten joukossa
Auta konfliktialueiden naisia saamaan äänensä kuuluviin.
Monikielinen kirjasto
Suomen sukukielet ja kielivähemmistöt
Puhetilanteen kieli.
ESSEE.
KIRJALLISUUTEMME ALKUVAIHEET
VIRO.
Liikeyrityksen yhteiskuntavastuu – onko sitä?
Suomen vähemmistöjen musiikki
Tervetuloa kirjastoon Suomessa
Maahanmuuttajaoppilaiden arviointi
Kielivalinnat 2. ja 3. luokalla
Kielitietoisuus.
Päätösitsearviointi Nimi: Ryhmä: Päivämäärä:
Ruotsin kielen merkitys Suomessa
HOPS-työpaja.
Kuntoutuksen kuumat perunat
1. Ilman lukevia aikuisia ei kasva lukevia lapsia
Miten Turussa edistetään hvvinvointia ja ehkäistään syrjäytymistä?
Mahdollisuus monipuoliseen kielitaitoon
Hyvinvointikompassi.fi alueellisen hyvinvoinnin seurantaan
LCB-5800 Ruotsinkielinen yritysviestintä 1
Turun kauppakorkeakoulu Opiskelijavalinta 2019
Kielivalinnat 2. ja 3. luokalla
Kaksikielisyys saavutettavuudessa/ Tvåspråkighet och tillgänglighet
Luku 12 – Raamattu kulttuurin kirjana
Metsäteollisuuden työvoima
Esityksen transkriptio:

SVENSKA DAGEN den sjätte november

Mikä yhdistää näitä henkilöitä? ralliautoilun kaksinkertainen maailmanmestari Marcus Grönholm Suomen tasavallan kuudes presidentti marsalkka Mannerheim standup-koomikot Andre Wikström ja Stan Saanila jalkapalloilija Mikael Forssel viulisti Linda Lampenius kirjailija Tove Jansson SUOMENRUOTSALAISIA, JOTKA KUULUVAT…

Ankkalammikkoon tai Tove Janssonin innoittamana Muumilaaksoon lempinimiä suomenruotsalaiselle yhteisölle noin 5,5 % kaikista suomalaisista

Historiaa Suomen perustuslain mukaan Suomen kansalliskielet ovat suomi ja ruotsi → ruotsin kielellä on vahva lain turvaama asema Kun Suomi julistautui itsenäiseksi vuonna 1917, suomi ja ruotsi vahvistettiin yhdenvertaisiksi kieliksi. Ruotsin kielen juuret ulottuvat syvälle maamme historiaan. Venäjän vallan aikana, ennen Suomen itsenäisyyttä, ruotsi oli pitkään Suomen hallinnollinen kieli ja kouluissa opetuskieli. Ruotsin kieli Suomessa onkin perintöä kuudestasadasta yhteisestä vuodesta Ruotsin kanssa.

Suomi 100 v ruotsin kielen asema Suomessa on muuttunut kaksikielisyys on yhä tavallisempaa ainoastaan noin viidesosalla kaikista suomenruotsalaisista suomen kielen taito on heikko tai olematon, loput käyttävät suomea vaihtelevassa määrin arkielämässään tai työkielenä

Mitä suomenruotsalaisuus on? Rapujuhlia, purjehdusta, jättekivaa yhteislaulua ja yleisesti ottaen parempaa elämää? → yleinen myytti Tutkimusten mukaan suomenruotsalaisten ja muiden suomalaisten elinkeinorakenteessa ei itse asiassa keskimäärin ole suuria eroja. Suomenruotsalaisista suurempi osuus saa toimeentulonsa maataloudesta ja meriliikenteestä; teollisuustyöntekijöitä on vähemmän. Tilastollisesti kaikkein ruotsinkielisin ammatti on kalastaja. On hyvä muistaa, että geenien osalta ruotsinkielisissä ja muissa suomalaisissa ei ole mitään eroa. Kyse on kielestä ja kulttuurista. Eikä niillä ruotsinkielisilläkään kaikki mene niin kuin Strömsössä.

Onko kaksi- tai monikielisyydessä sitten jotain järkeä? Tutkimusten mukaan on. Kaksikielisyys tehostaa aivojen toimintaa ja tekee ihmisistä älykkäämpiä. pakottaa aivot ratkomaan ristiriitoja ja vahvistaa aivojen kognitiivisia lihaksia dementiakin iskee kaksikielisiin vanhuksiin näiden yksikielisiä tovereita myöhemmin asiantuntijoiden mukaan yksi- ja kaksikielisten suurin ero saattaa piillä tietoisuudessa ympäristöstä. Kaksikieliset joutuvat vaihtamaan kieltään useammin. Siksi he ovat tarkkaavaisempia ympäristönsä suhteen.

Miten itse osallistua suomenruotsalaiseen kulttuuriin? jos pidät ravuista, osallistu rapujuhliin jos taas silakoista, voit käydä silakkamarkkinoilla voit viettää Lucia-juhlaa joulukuun 13. päivänä voit katsoa tai lukea muumeja tutustu tv-kanava Yle Femman ruotsinkieliseen tarjontaan ota osaa Lahden Svenska skolanin tarjoamaan ohjelmaan Tänään on hyvä päivä aloittaa, sillä tämän päivän tarkoitus on kunnioittaa Suomen kieliryhmien yhteistä kaksikielistä isänmaata.

Glad svenska dagen!