Luku Nykyihmisen sukupuu, s. 14–19

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ihmisen evoluutio Helena Rimali Mankkaan koulu
Advertisements

Bi4 Ihmisen biologia I Opettaja: Mika Sipura Sähköposti: mika
evoluutio Perinnöllinen muuntelu Luonnon valinta
Olisiko oppineesta rotasta astronautiksi avaruuslennolle Marsiin?
Ihmisen varhaishistoria
Perimä evoluution todisteena. Yksilö perii geeninsä vanhemmiltaan Perimän tarkempaa vertailua tehdään tutkimalla -tuman kromosomien määrää -kromosomien.
Työelämäyhteistyön tiedonhallinnan kehittäminen Vaiheet, työkalut ja roolit Case Sedu, Primus ja Työ tekijäänsä opettaa -hanke.
KOKEESEEN KERTAAMINEN. ENNEN LUKEMISTA  Herätä kiinnostuksesi:  Mieti, mikä sinua kiinnostaa luettavassa  Mihin tarvitset tietoa, jota olet ryhtymässä.
2. Ihmisen erityispiirteet Ihmislajin erityispiirteillä on yhteys evoluutioon! Oletko pohtinut, miksi ihmisillä on surkastumia?
Evoluutiota tutkitaan monella tavalla
IHMINEN, YMPÄRISTÖ JA KULTTUURI Johdatus ympäristön historiaan.
Ylöjärven opetussuunnitelma luokka 5. LUOKAN OPETUSSUUNNITELMA Keskeiset sisällöt oppiaineittain.
Isopanda Ailuropoda melanoleuca.  Läheisin sukulainen on silmälasikarhu.  Tarkasta taksonomisesta luokittelusta väiteltiin vuosikymmeniä, sillä sekä.
ILMASTONLÄMPENEMI NEN. YLEISESTI Ilmastonlämpeneminen on maapallon keskilämpötilan kohoamista. Merien ja alailmakehän lämpötila kohoaa ja sen on ennustettu.
SEMINAARI Eija Kumpulainen Oulun normaalikoulun lukio.
13 Mielenterveyden häiriöt ulottuvat lievistä vaikeisiin Ydinsisältö.
IHMISEN EVOLUUTIO Ihmisen evoluutiolla tarkoitetaan ihmisen kehittymistä ja eriytymistä omaksi lajikseen ihmisen ja apinoiden tai apinaihmisten yhteisestä.
KIINA MAAILMANPOLITIIKASSA
Johdanto Kuvailuteksti harmaaseen palkkiin:
Leena Paaskoski & Mikko Sola Finnan konsortioryhmä
Antiikin Kreikan ja Rooman uskonnot
Maailman kielet ja suomi
Trukilla työskentely rakennustyömaalla
Luku Nykyihmisen sukupuu, s. 14–19
Ydinviestit Ihmiset pärjäävät paremmin arjessa, kun heillä on riittävät voimavarat toimia ja ottaa vastuuta elämästään. Ammattihenkilöt tarvitsevat mahdollisuuden.
OHJEITA HISTORIAN KOKEESEEN
Oheislajiharjoittelu
Tiede ja kristinusko Luku 12 – Ydinsisältö.
Islamin synty ja Koraani
Työhyvinvointia järjestötyöpaikoille
Être-verbi kielteisenä
Mint Aloittelijoille suunniteltu Ubuntuun perustuva jakelu.
MITÄ MAANVILJELYN SYNTY MERKITSI?
Rooman kirkosta koko Euroopan kirkoksi
6.1 SELKÄRANGATTOMIEN ELINTAVAT JA MUODONVAIHDOS
KPL 2. ALKUPERÄISKANSO-JEN USKONNOT
Luku Kreikkalainen kaupunkivaltio s. 12–16
Luku 9 – Uskonto ja kulttuurien kehitys
METSÄSTÄJIEN JA KERÄILIJÖIDEN ELÄMÄNTAPA
9 Elämän synty.
Kenguru-kilpailu.
Lääkeaineet Aspiriini oli ensimmäinen laboratoriossa valmistettu lääke. Asetyylisalisyylihappo eli aspiriini on maailman tunnetuin särkylääke, ja sen on.
Tuulivoima.
Kieli- ja musiikkiluokkainfo
Luku Kirkko menettää otteensa s.106–110
Matti Pohjola Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu
EVOLUUTIO ON LAJIEN HIDASTA KEHITTYMISTÄ
Être-verbin taivutus.
Elämänkatsomustiedon ainedidaktiikka, LO-peruskurssin kertausta
Koulutuskeskus Salpaus Hanna Salminen 2011
Projektissa johtaminen partiossa
III VÄLIMERI ANTIIKIN AIKANA kuvanavaus
Aloitussivu III Evoluutio.
Iäkkäiden yhteen sovitettujen palvelujen kokonaisuus Päijät-Hämeessä Tiedotustilaisuus Anu Olkkonen-Nikula, I&O kärkihankkeen muutosagentti.
Mitä mallit kertovat asiasta Mitä voimme päätellä havainnoista
Kestävää kasvua ja työtä Mitä ohjelmasta rahoitetaan?
Mikä on tärkeää ympäristötutkimuksesta viestittäessä?
Portugali 5 asiaa -Valtavat hiekkarannat -Lämmin ilmasto
Aloitussivu III Evoluutio.
II Ekologia.
Opintopsykologi Katja Hietanen
BI 4 Solu ja perinnöllisyys
Järjestötoiminnan vuosi 2018
Kysymykset eivät ole kovin vaikeita, joten älä huijaa!.
MITÄ MAANVILJELYN SYNTY MERKITSI?
REALISMI (1850-).
Palokuntien järjestötoiminnan ajankohtaisia asioita
KOHEESIOPOLITIIKKA ETUJA KANSALAISILLE
Ajankohtaiskatsaus AYYE 5/2019 Marianne Honkasaari
Ilmastoneuvottelut Yhteinen sopimus kahdessa tunnissa
Esityksen transkriptio:

Luku Nykyihmisen sukupuu, s. 14–19 Aineisto on vapaasti muokattavissa. Sen jakaminen eteenpäin on kielletty. IHMISEN KEHITYSVAIHEET Luku Nykyihmisen sukupuu, s. 14–19

Ihmisen pitkä historia

Ihmisen lajikehitys Kaksijalkaisten historia esitetään usein suorana marssina kohti nykyihmistä. Kehitys ei kuitenkaan ole ollut näin yksiviivainen.

Hieman monimutkaistettuna lajikehitys voidaan esittää seuraavanlaisena kaaviona: 2 4 1 1. IHMISET 3 2. KÄÄPIÖSIMPANSSIT 3. SIMPANSSIT 5 4. GORILLAT 6 5. ORANGIT 6. GIBBONIT Ihminen erkaantui simpansseista ja kääpiösimpansseista 6–8 miljoonaa vuotta sitten. Ihmisapinoiden geeneistä 98 prosenttia on samoja.

Nykyihmiseen johtaneet kehityspolut olivat monimutkaisia, sillä aluksi maapallolla eli rinnakkain useita ihmislajeja. Niistä kaikki muut kuin homo sapiens -lajiin johtaneet haarat kuolivat sukupuuttoon. Ne tuhoutuivat luonnonmullistuksissa, nälänhädissä, sodissa tai nykyihmisen esi-isien syrjäyttäessä ne. Lajeista säilyi se, joka parhaiten sopeutui ympäristön haasteisiin – ilmaston, eläinten ja kasvillisuuden muutoksiin.

Nykyihmisen esi-isien menestykseen vaikuttivat: pystyasento peukalo–etusormi-tarttumaote, joka mahdollisti käden taitojen kehittymisen kommunikaatiokykyjen, esimerkiksi puhetaidon parantuminen aivojen kasvu ja muistin kehitys yhteistoiminnan muotoutuminen.

Darwin julkaisi teoksensa Lajien synty vuonna 1859. Ihmisen varhaisvaiheita ryhdyttiin tutkimaan tarkemmin vasta 1800-luvulla, kun Charles Darwin esitti evoluutio-oppinsa. Nykytutkimus on tarkentanut sukupuuta, mutta tarkalleen ihmisen alkuperää ei vieläkään tunneta. Geenitutkimus on kuitenkin täsmentänyt kuvaa lajinkehityksestä ja ihmisen leviämisestä maapallolla. Darwin julkaisi teoksensa Lajien synty vuonna 1859.

Ihmisen leviäminen maapallolla

Viimeinen kilpailu Nykyihmisen kanssa viimeksi yhtä aikaa Euroopassa elänyt laji oli Neandertalin ihminen, joka sai nimensä ensimmäisen fossiilin löytöpaikan mukaan. Neandertalilaisilla oli isokokoiset aivot, mutta ei nykyihmisen puhekykyä. He olivat ruumiinrakenteeltaan rotevia, kookkaita ja kykenivät suurriistan metsästykseen. Koko vaati paljon energiaa, jota muuttuneissa oloissa oli vaikea hankkia. Miten puutteet puhekyvyssä haittasivat lajin kehitystä? Fossiililöydön perusteella tehty piirros neandertalilaisesta vuodelta 1888.

Neandertalilaiset hautasivat vainajansa, mistä on päätelty, että heillä oli elämään ja kuolemaan liittyneitä rituaaleja. Hannoverin eläintarhaan rakennettu rekonstruktio neandertalilaisten tavasta kohdata kuolema ja järjestää hautajaiset.

Kilpailu nykyihmisen kanssa kesti vuosituhansia, ja se tunnetaan vasta pääpiirteissään. Lopputulos oli kuitenkin, että neandertalilaiset katosivat maailmanhistoriasta, joko muita jälkiä kuin fossiileja jättämättä tai osittain nykyihmiseen sulautuneena. Homo sapiens sapiens -laji jäi yksin jatkamaan maailmanvalloitustaan.