Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Mikä on tärkeää ympäristötutkimuksesta viestittäessä?

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Mikä on tärkeää ympäristötutkimuksesta viestittäessä?"— Esityksen transkriptio:

1 Mikä on tärkeää ympäristötutkimuksesta viestittäessä?
Tiede, ekologinen hätätila ja parempi journalismi YHYS Politiikkadialogi, Julkinen ja tekevä tiede Mikko Pelttari, tiedetoimittaja, Yliopisto-lehti Y/

2 1) Viestinnällisiä haasteita?

3 Viestinnällisiä haasteita?
Aika: Geologinen aika vs. ihmisen elämä. Kiire vs. ”kiireelliset asiat”. Valintojen ja ratkaisujen pitkäjänteisyys ja hitausvoima. Tieteidenvälisyys: Ilmastonmuutos ja biodiversiteettikato ovat yhtä aikaa sekä yhteiskunnallisia että luonnontieteellisiä kysymyksiä. Globaali ympäristönmuutos ei ole niinkään ilmiö kuin näyttämö. Monimutkaisuus: Globaalit ympäristöongelmat vaativat pikemmin ajattelun laajentamista kuin pelkistämistä, monen tason näkemistä yhtä aikaa. Liiallinen yksinkertaistus on usein lähes vale.

4

5 2) Parempi journalismi? ”Golfvirran heikkeneminen aiheuttaa kuumempia kesiä.” ”Lämpöä Pohjois-Eurooppaan tuova Golfvirta heikkenee ilmastonmuutoksen myötä” Kuva: Ulla Sainio Y/05/18

6 2) Parempi journalismi? ”Golfvirran heikkeneminen aiheuttaa kuumempia kesiä.” ”Lämpöä Pohjois-Eurooppaan tuova Golfvirta heikkenee ilmastonmuutoksen myötä” Lisää ymmärrystä, on kumulatiivista, auttaa käsittelemään monimutkaista tekemättä siitä valheellisen yksinkertaista. Tarjoaa paremman kontekstin.

7 3) Tiede itse ”The scientific method, in one sense, is a handicap in a debate before a nonscientist audience. It works great for advancing knowledge, but to a public it can seem wishy- washy and confounding: ’on the one hand, this, on the other hand, that.’” James Hansen, Storms of My Grandchildren, 2009.

8 3) Tiede itse Tiede ei ole faktakokoelma? Miksi se olisi tiedejournalisminkaan idea? Jos luotat tieteelliseen tietoon, miksi yleisö tekisi samoin? Entä sitten, kun törmää ristiriitaiseen informaatioon? Näe vaivaa. Luonnontiede / ihmistieteet eivät ole liian vaikeita.

9 Kontekstoi ja tuo tiede esiin
Älä tingi faktoista, opettele suhteuttamaan niitä. Ilmastonmuutos liittyy ihmisten elämään. Mieti, mitä uutiset tarkoittavat. Muista, että ilmastonmuutos on täällä tänään. Ilmastonmuutos ei ole tapahtuma vaan prosessi. Yleistajuista, mutta älä yksinkertaista liikaa. Älä pelkää luonnontiedettä. Näytä miten tiede toimii. Ilmastonmuutoksesta kirjoitetaan paljon ”samoja” juttuja. Kirjoita niin, että se lisää ymmärrystä. Mieti mittakaavoja ja sokeita pisteitä. Käytä mielikuvitusta. Maapallolla on ekologinen hätätila. Etsi toivoa, tulevaisuutta, mahdollisuuksia.

10 Kiitos Mikko Pelttari // Yliopisto-lehti
// @m_pelttari


Lataa ppt "Mikä on tärkeää ympäristötutkimuksesta viestittäessä?"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google