Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

REALISMI (1850-).

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "REALISMI (1850-)."— Esityksen transkriptio:

1 REALISMI (1850-)

2 SYNTY Realismi syntyi 1850-luvun jälkeen reaktiona romantiikan kirjallisuuden todellisuuspakoiselle tyylille syrjäyttäen romantiikan aikakauden. Muun muassa runot ja rakkaushömpötykset jäivät hiljaisuuteen. Teollistuminen ja kaupungistuminen vaikutti suuresti realismin syntyyn.

3 Realismin piirteitä Todelliset ja arkipäiväiväiset asiat.
Kirjallisuuden hahmot muuttuivat ”urheista sotureista” tavallisiin ihmisiin ja työläisiksi Realismin aikana luonnontieteiden ja teknologian nousu nosti järjen ja objektiivisten havaintojen arvostusta. Murteet ja sanonnat yleistyivät

4 Realismin vaikutus ihmisiin ja yhteiskuntaan
Kirjat paljastivat epäkohtia yhteiskunnasta ja loivat painetta poliitikoille muuttaa huonosti olevia asioita. Realismi havainnollisti, ettei kansa ollut yhtenäinen, vaan koostui keskenään riitelevistä yksilöistä. Ihmiset pystyivät samaistumaan kirjan henkilöihin, koska ne olivat aivan tavallisia ihmisiä. Realismin seurauksena luonnontieteiden tutkimukset saivat arvonsa teknologian kehitys.

5 Gustave Courbet Ranskalainen realismin vaikuttaja ja termin käyttöönottaja. Huomioi erityisesti sosiaalisia ongelmia taiteessaan Kuuluisimmat teokset: Hautajaiset Ornansissa (1848) ja Maailman alkuperä (1866)

6 Gustave Flaubert Ranskalainen realismikirjallisuuden vaikuttja.
Tunnetuin teos: Rouva Bovary (1857). Kirja kertoo lääkärin vaimosta, joka tavoittelee romantiikkaa, jonka seurauksena hän päätyy itsemurhaan

7 Leo Tolstoi Venäläinen kirjailija.
Venäjällä realismia ihannointiin ja se oli suuressa suosiossa. Tunnetuimmat teokset: Anna Karenina (1877) ja Sota ja rauha.

8 Henrik Ibsen Norjalainen kirjailija.
Realismi levisi myös hitaasti pohjoismaihin Ibsen kirjoitti tunnetun näytelmän Nukkekoti (1879) s.63

9 Charles Dickens Englantilainen kirjailija
Realistiset tekstit keskittyivät lasten maailmaan ja sen julmuuteen. Tunnetuin teos Oliver Twist (1839)

10 Fjodor Dostojevsti Venäläinen kirjailija.
Psykoanalyyttisen ihmiskäsityksen epävirallinen oppi-isä. Joutui kirjoitustensa takia neljäksi vuodeksi siperiaan. Kuuluisimmat teokset: Rikos ja rangaistus, Idiootti, Karamazovin veljekset.

11 Realismi Suomessa Realismin levitessä Suomeen Minna Canth kirjoitti muun muassa teoksen Työmiehen vaimo s.64-65 Runeberg antoi pohjan ideaalirealismille, joka kehittyi Suomessa eteenpäin. Merkittävin realismin malli Suomelle tuli Aleksis Kiveltä.

12 LÄHTEET: Emma, Roosa, Veeti ja Matias 16 G Wikipedia Koppa.fi
Tieteentermipankki.fi Emma, Roosa, Veeti ja Matias 16 G


Lataa ppt "REALISMI (1850-)."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google