Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Portugali 5 asiaa -Valtavat hiekkarannat -Lämmin ilmasto

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Portugali 5 asiaa -Valtavat hiekkarannat -Lämmin ilmasto"— Esityksen transkriptio:

1 Portugali 5 asiaa -Valtavat hiekkarannat -Lämmin ilmasto
-Neilikkavallankumous -Talousongelmat -Siirtomaat

2 Faktat Virallinen kieli: Portugali Pääkaupunki: Lissabon
Väkiluku: 10,8 miljoonaa BKT/Asukas: USD Ainoa rajanaapuri on Espanja Kokonais BKT: 227,3 miljardia On manner-Euroopan läntisin maa Pinta-ala: km²

3 Historia -Portugalin alueella on aikojen saatossa elänyt lukuisia eri sivilisaatioita, esimerkiksi kelttejä, foinikkialaisia, roomalaisia ja germaaneja. Nimensä Portugali sai Roomalaisten alueesta käyttämästä nimityksestä “Portus Cale”. -1400 ja luvuilla Portugali oli merkittävä taloudellinen ja kulttuurillinen keskus, sen siirtomaaimperiumi oli euroopan vanhin ja pitkäikäisin. Se alkoi 1415 Celtan valloituksesta ja kesti aina luvun loppupuolelle asti. -Vapautui lähes 50 vuoden diktatuurista “Neilikkavallankumouksessa” vuonna Voimaan nousi nopeasti monipuoluedemokratia ja maa siirtyi maataloudesta teollisuuteen.

4 Politiikka ja puolueet
-Portugali on vuoden 1976 perustuslakinsa mukaan presidentin johtama tasavalta, joka liittyi EU:hun 1986.(silloin vielä EEC) -Portugalilla on 12 ääntä EU:n neuvostossa ja MEP:ejä sillä on 23. -Kaksi suurinta puoluetta ovat keskusta-vasemmistolainen Sosialistipuolue (PS) ja Sosiaalidemokraattinen puolue (PSD), joista jälkimmäinen on nykyään oikeistopuolue. Valta on loikkunut molempien puoluiden välillä mutta vuoden 2015 vaalit voitti PS (eli vasemmisto). -Portugali kuuluu Natoon ja Schengen alueeseen.

5 Money talks (talous) Portugalin talous nojaa vahvasti palveluihin, ne tuottavat yli 70% maan bkt:sta, osittain turismin kasvun takia. Teollisuus ja rakentaminen tuottavat 25% bkt:sta ja maatalous noin 4%. Harmaa talous rellestää melko vapaasti ja sen oletetaan olevan jopa neljännes maan bkt:sta. Tärkeimmät vientituotteet ovat kemianteollisuuden tuotteet, jalkineet, vaatteet ja viinit. Portugali myös tuottaa 80% maailman korkeista. Portugali koki rajun pankkikriisin luvun alussa, mikä johti valtavaan määrän konkursseja ja työttömyyden yleistymiseen. Se selvisi kriisistä EU:n ja IMF:n myöntämillä yhteensä 78 miljardin euron lainoilla ja on alkanut hitaasti kääntää talouttaan kasvuun. Maa on tosin edelleen yksi euroopan köyhimmistä ja työttömyys on vakava ongelma (työttömiä 16,8%)

6 Kulttuuri -84% kansasta kuuluu katoliseen kirkkoon.
-Kulttuurin juuret ovat antiikin Roomassa, mutta se on kehittynyt paikallisten kansojen käsissä erilleen alkuperäisestä Roomalaisesta kulttuurista. -Portugalilaiselle kirjallisuudelle on tyypillistä painottuminen runouteen, myös maan kansalliseepos (Os Lusiadas) on runollinen teos. Maan arkkitehtuuristakin näkyy Roomalainen vaikutus, tärkeät rakennukset tehtiin pitkään graniitista ja ne olivat muodoltaa pyöreitä, joidenkin ympärille rakennettiin jopa muuri. Maan suosituin urheilulaji on jalkapallo ja sen maajoukkuetta pidetään maailman parhaimpiin kuuluvana. Vuoden 2004 jalkapallon EM- kilpailut olivat maan historian suurin urheilutapahtuma.


Lataa ppt "Portugali 5 asiaa -Valtavat hiekkarannat -Lämmin ilmasto"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google