Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

KIINA MAAILMANPOLITIIKASSA

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "KIINA MAAILMANPOLITIIKASSA"— Esityksen transkriptio:

1 KIINA MAAILMANPOLITIIKASSA
Aineisto on vapaasti muokattavissa. Sen jakaminen eteenpäin on kielletty. KIINA MAAILMANPOLITIIKASSA Kirjan sivut 148 – 151

2 Kommunismi voittaa Kiinassa
Kiinan rannikkokaupungit teollistuivat 1900-luvulla, mutta vauraus jakautui epätasaisesti. Kiinan kommunistit rakensivat kannatuksensa maaseudun köyhien vuokraviljelijöiden varaan. Puolueen johtaja Mao Zedong käytti hyväkseen myös ulkomaalaisten etuoikeuksien herättämää vihaa. Kommunistit voittivat sisällissodan ja maa siirtyi sosialismiin vuonna 1949. Vuoden 1934 pitkä marssi valjastettiin osaksi kommunistisen puolueen propagandaa. Vallankumoussankarit Mao Zedong ja Lin Biao johtavat Kansan vapautusarmeijan sotilaita. Laadi aikajana Kiinan 1900-luvun historiasta.

3 Maon Pieni punainen kirja (vas.) on käännetty lukuisille kielille.
Maon ajatuksia Sosialismin rakentamisen pääpaino on maaseudulla, missä valtaosa väestöstä asuu. Kansan valjastaminen maatalouden ja teollisuuden hankkeisiin on oikotie kommunistiseen ihanneyhteiskuntaan. Puoluejohdon ja älymystön on harjoitettava rakentavaa (itse)kritiikkiä. Toisinajattelijat uudelleenkoulutetaan. Nuorissa on tulevaisuus, koska he eivät ole ehtineet omaksua porvarillisia ajatuksia. Maon Pieni punainen kirja (vas.) on käännetty lukuisille kielille.

4 Mao muuttaa Kiinaa

5 SUHTEET YHDYSVALTOIHIN
Korean sodassa Kiina tuki Pohjois-Koreaa sotilaallisesti. Kiina tuki Yhdysvaltain vastustajia Kaakkois-Aasiassa ja muissa kehitysmaissa. Richard Nixon lämmitti suhteita Kiinaan. Yhdysvallat tunnusti 1972 Kiinan, joka sai nyt Taiwanin paikan YK:ssa. Kiina avautui kapitalismille 1980-luvun alussa, mikä houkutteli amerikkalaisia sijoittajia. SUHTEET NEUVOSTOLIITTOON Kiinan ja Neuvostoliiton välillä ideologisia erimielisyyksiä. Neuvostoliitto ja Kiina tekivät yhteistyötä Korean sodassa. Neuvostoliitto antoi Kiinan miehittää Tiibetin ja Itä-Turkmenian, mutta rajariidat Mongoliassa johtivat yhteenottoon vuonna 1969. Kiina tarjosi kolmansien maiden sorretuille riippumattoman vaihtoehdon.


Lataa ppt "KIINA MAAILMANPOLITIIKASSA"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google