Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

IHMISEN EVOLUUTIO Ihmisen evoluutiolla tarkoitetaan ihmisen kehittymistä ja eriytymistä omaksi lajikseen ihmisen ja apinoiden tai apinaihmisten yhteisestä.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "IHMISEN EVOLUUTIO Ihmisen evoluutiolla tarkoitetaan ihmisen kehittymistä ja eriytymistä omaksi lajikseen ihmisen ja apinoiden tai apinaihmisten yhteisestä."— Esityksen transkriptio:

1 IHMISEN EVOLUUTIO Ihmisen evoluutiolla tarkoitetaan ihmisen kehittymistä ja eriytymistä omaksi lajikseen ihmisen ja apinoiden tai apinaihmisten yhteisestä kantamuodosta Ihmisen evoluutiossa on erotettavissa neljä nopean kehityksen vaihetta: 1. noin 7 miljoonaa vuotta sitten (ilmastonmuutos=> pystyasento) 2. 2,5 milj. v. sitten (ilmastonmuutos => apuvälineet, aseet, työkalut) 3. 2 milj. v. sitten (esi-ihmisille alkoi kehittyä nykyisenkaltainen ruumiinrakenne) v. sitten (kulttuurivallankumous => aivojen nopea kehittyminen => uudet keksinnöt)

2 Ihmisapinat yläheimossa on nykyisin kaksi heimoa, gibbonit ja isoihmisapinat (Hominidae)
Isoihmisapinat jaetaan kahteen alaheimoon, orankeihin ja afrikanihmisapinoihin, joista jälkimmäiseen kuuluu simpanssit, gorillat ja ihminen

3 Ihmisen sukupuu

4

5 Kalloja Ihmisen ja simpanssin DNA:t ovat 99,4 –prosenttisesti identtiset

6 Apinaihmiset Apinaihmisiin voidaan liittää suvut Sahelanthropus, Orrorin, Ardipithecus, Australopithecus ja Paranhropus Ihmisen kehityslinja on kulkenut todennäköisesti apinaihmisistä (mm. Australopithecus) esi-ihmisten (Kenyanthropus) kautta ihmislajeihin (Homo) Kaikista Homo-sukuun liitetyistä lajeista voidaan käyttää nimeä ihminen. Ihmisen kehityslinjalla tai hyvin lähellä sitä olevia lajeja kutsutaan esi-ihmisiksi (mm. Kenyanthropus platyops ja Kenyanthropus/Homo rudolfensis)

7 Sahelanthropus, sahelinapinaihminen
Eli noin 7 milj. v. sitten Kasvot huomattavan ihmismäiset, myös hampailla ihmismäisiä piirteitä Sahelinapinaihmisen ajatellaan olevan ensimmäisiä tunnettuja lajeja ihmisen sukulinjassa sen jälkeen kun simpanssit haarautuivat siitä toisaalle (noin 7-8 milj. v. sitten)

8 Etelänapinat /apinaihmiset (Australopithecus)
”välimuotoja” ihmisapinoiden ja ihmisen välillä, ihmiset eivät kuitenkaan tod.näk. ole kehittyneet näistä Kävelivät pystyssä Elivät ~4 milj. vuotta laajalti Afrikassa Kävelivät pystyasennossa Eri lajeja tunnetaan yhdeksän Aivot noin 500cm³ Alkeellisia työkaluja

9 Etelänapinoiden kalloja

10 Esi-ihmiset Ihmisen kehityslinja on kulkenut todennäköisesti apinaihmisistä (mm. Australopithecus) esi-ihmisten (Kenyanthropus) kautta ihmislajeihin (Homo) Useat esi-ihmislajit ovat kiinnostavia ihmisen kehityksen kannalta (litteänaamainen kenianihminen, turkananihminen sahelinapinaihminen), mutta niistä on löydetty vähän fossiileja Käteväihmisen (Homo habilis) sijoittaminen ihmisen sukuun on ongelmallista (eroavaisuudet) => nykyisin etelänapinoiden suvussa (Australopihhecus habilis)

11 KÄTEVÄIHMINEN (Homo habilis)

12 Pystyihmiset Esi-ihmiset kehittyivät Afrikassa afrikanpystyihmisiksi
Pystyihmisiä löydetty laajalta alueelta, Afrikasta, Euroopasta ja Aasiasta Eri alueiden pystyihmiset muistuttavat toisiaan niin paljon, että niiden täytyy olla sukulaisia ja niillä on sama kantamuoto afrikanpystyihminen (Homo ergaster), pystyihminen (Homo erectus), euroopanpystyihminen (Homo antecessor) Aivojen koko yli 1000cm³ Liikkuivat kahdella jalalla pitkiäkin matkoja Ravinnon lihan osuus lisääntyi (suuri energiantarve) Kehittyneet työkalut Tulenkäyttö (hallittu tulenkäyttö n v. sitten)

13 PYSTYIHMINEN (Homo erectus/ergaster)

14 Levinneisyys Homo erectus, Homo ergaster 1 800 000 – 300 000 v. sitten

15 Homo erectus, Homo ergaster

16 Homo ergaster

17 Homo erectus

18 Heidelberginihminen (Homo heidelbergensis)
Arvellaan kehittyneen euroopanpystyihmisestä Heidelberginihminen saattoi olla neandertalinihmisen kantamuoto Roteva ja lihaksikas ihmislaji eli – v. sitten Aivot yhtä suuret kuin nykyihmisellä

19 Neandertalinihminen (Homo neanderthalensis)
Elivät Euroopassa, Lähi-idässä ja Aasiassa – v. sitten Rotevia, kylmään ilmastoon sopeutuneita Aivot 1500 cm³ Metsästys + keräily Edistyksellisiä työkaluja, yhteinen kieli Pää ja aivot suuremmat kuin nykyihmisellä Hävisi sukupuuttoon noin v. sen jälkeen, kun nykyihminen levisi Eurooppaan

20 Homo neanderthalensis

21 Homo neanderthalensis 400 000-30 000 v. sitten

22 Nykyihminen, Homo sapiens
Neandertalinihmisen ja nykyihmisen kehityslinjat erkanivat noin v. sitten, vanhimmat fossiilit v. vanhoja Nykyihmisen uskotaan kehittyneen afrikkalaisista heidelberginihmisistä DNA molekyylien perusteella on laskettu nykyihmisen kehittyneen omaksi lajikseen noin v. sitten Kaikki nykyisten Afrikan ulkopuolisten väestöjen ”rotujen” ominaisuudet ovat kehittyneet selvästi alle vuodessa.

23 Nykyihmisten määrä romahti noin – vuotta sitten hyvin pieneksi, mistä johtuu hyvin suuri geenien samankaltaisuus. Ihmispopulaation on arveltu kutistuneen 2000 – yksilöön jonkin katastrofin seurauksena, mahdollisesti "tulivuoritalven”, kun Toban tulivuori räjähti vuotta sitten. Ihmiset olivat innovatiivisia, uusien työkalujen ja tekniikoiden kehittely Aivot 1350cm³, kehittynyt otsalohko (assosiaatioalueet)

24 Homo sapiens (Cro magnon), 35 000- 10 000 v. sitten Euroopassa
Cro magnon ihminen oli ensimmäinen nykyihminen Euroopassa ja varhaisin tunnettu nykyihmisen rotu

25 Homo sapiens

26 Floresinihminen, Nykyihminen

27 Aivojen kehitys ja kasvu

28 Miehen evoluutio


Lataa ppt "IHMISEN EVOLUUTIO Ihmisen evoluutiolla tarkoitetaan ihmisen kehittymistä ja eriytymistä omaksi lajikseen ihmisen ja apinoiden tai apinaihmisten yhteisestä."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google