DIFFUUSIOKAPASI-TEETTI (DL, Pt-DcoSB1) A. Savolainen 2013

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Oletetaan, että kello on Olet oikein väsynyt ja turhautunut…
Advertisements

Kelan kuntoutusraha - toimeentuloturva kuntoutuksen aikana Anne Flak suunnittelija.
Työskentely kuumassa KESÄKUU. Helle kuormittaa elimistöä erityisesti fyysisessä työssä Elimistö kuivuu, jos hikoilussa mene- tettyä nestettä ei korvata.
Korva-, nenä- ja kurkkutaudit erikoisalana Ylilääkäri Elina Nikanne.
KOKEESEEN KERTAAMINEN. ENNEN LUKEMISTA  Herätä kiinnostuksesi:  Mieti, mikä sinua kiinnostaa luettavassa  Mihin tarvitset tietoa, jota olet ryhtymässä.
TERVEET HAMPAAT RAIKAS HYMY! Turun kaupunki Suun terveydenhuolto.
Henkilöstöjärjestöjen Tiedotustilaisuus Juko, Koho, Kunta-alan unioni.
LÄMMITYSVERKOSTON VIRTAAMIEN TASAPAINOTUS. Tausta ja tavoite Lämmitysverkoston virtaamien tasapainotus on tyypillinen putkiurakoitsijan tehtävä. Tässä.
Juomat aktiivisen elämäntavan tukena -opetuspaketti asiantuntijat Leena Valta ETyo ja Anna Ojala ETM.
UNIVERSITY OF JYVÄSKYLÄ Tutkimussuunnitelma Jaakko Seikkula
Terveys 2000 –seurantatutkimus: fyysisen aktiivisuuden ja kunnon osatutkimus.
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus Ydinsisältö.
Globalisaatio Globalisaatio (maailmanlaajuistuminen) tarkoittaa eri alueiden välisen vuorovaikutuksen kasvua ja vahvistumista Taloudellinen globalisaatio,
Kehitysvammaisten ihmisten osallisuus työelämään – oikeus työhön, oikeus palkkaan Tornio
Epäily herää – miten toimia? K-Sshp, Läheisväkivallan ehkäisyn kansallinen osaamiskeskus-hanke: koulutuspäivät Noora-Maria Ahl psykologi Marja.
1 Työtapaturmista ilmoittaminen 2010 Riikka-Liisa Haapanen
9. KUNTOA KANNATTAA KEHITTÄÄ TERVEYSTIETO 7. Pohdi : Mitä hyötyä on koululiikunnasta?
TE3 SAIRAUSVAKUUTUS SUOMESSA Hurtig TEHTÄVIÄ TERVEYDENHUOLTOPALVELUJEN KÄYTÖSTÄ 1. Erkki loukkaa polvensa koulun liikuntatunnilla. Opettajan.
T ERVEELLINEN LIIKUNTA Hurtig gnedtomovewww.youtube.com/user/wearedesi gnedtomove.
Oletetaan, että kello on Olet oikein väsynyt ja turhautunut…
Perustettu vuonna 1927.
Aulis Kuusela Maaseutuvirasto
29. Jännite on pariston kyky tuottaa sähkövirtaa
Kokeellinen tutkimus OPERATIONALISOINTI: tutkittava ilmiö saatetaan mitattavaan muotoon esim. Kuinka väsyneisyys vaikuttaa motorisissa tehtävissä suoriutumiseen?
MINI-INTERVENTIO TAVOITTEENA ON LÖYTÄÄ JA HOITAA VARHAISESSA VAIHEESSA ALKOHOLIN SUURKULUTTAJAT JA ONGELMAKÄYTTÄJÄT.
Suomen kielen alkeiskurssi -k-p-t-vaihtelu: nominit
Keuhkoahtaumatauti eli COPD
12§ Vuosityöajan lyhentäminen
JHKA-jaosto Toni Äikäs / VM JulkICT
Tupakka tuhoaa ja tappaa
Päihteet Minna, elias ja kalle.
Keuhkosyöpä Keuhkosyöpä syntyy, kun keuhkoputken tai varsinaisen keuhkokudoksen solut muuttuvat pahanlaatuisiksi. Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä.
HARRASTE- JA SENIORISÄÄNNÖT
Elävän luonnon kemialliset reaktiot tapahtuvat
Varjostus Oppia ikä kaikki tarjoaa verkoston jäsenille mahdollisuuden varjostaa kollegaa toisessa oppilaitoksessa. Varjostus on vertaisoppimisen menetelmä.
Yhteyttäminen.
Valon taittuminen Valon taittuminen johtuu valon erilaisista kulkunopeuksista optisilta tiheyksiltään erilaisissa aineissa. Kun valo tulee vinosti optisesti.
JESUIITAT.
Kieli- ja musiikkiluokkainfo
Valinnaisiaineista Valinnaiset tunnit ovat osa yhteisinä oppiaineina opetettavien taide- ja taitoaineiden opetusta ja ne myös arvioidaan osana tätä opetusta.
Avanteensulkuleikkaus - Hoitajan näkökulmasta
Lämmön johtuminen ja eristäminen
SÄÄNTÖUUDISTUKSEN TOTEUTUMINEN
Rajoitteet Iäkkään henkilön hoidossa käytetylle fyysiselle rajoittamiselle ei ole olemassa yhtä yleispätevää määritelmää. Yhteistä rajoitteille on kuitenkin.
KVTES:n jaksotyöaikauudistus
Tutustumistreeni Nimi, ammatti, mistä tulee,
ASA ASA rekisteri Laki 716/2000 Vna työhön liittyvän syöpävaaran torjunnasta Laki 717/2001 Syöpäsairauden aineille ammatissaan altistuvien rekisteristä.
Silmäluomileikkaus Cityklinikka - silmäluomileikkaus
Ympäristöriskinarviointi viranomaistoiminnassa
Auktoriteettirakenne
Olet todella väsynyt ja turhautunut……
Talvirenkaiden kunnon kehittyminen
TäsmäKoulutus ja muut osaamisen kehittämisen palvelut
KLIININEN FYSIOLOGIA ALANA
Yrittäjyyskasvatus opettajankoulutuksessa
Vapaaohjelman arvostelulomakkeen täyttäminen
LASTEN EKG -AIHEITA TUTKIMUKSELLE
Hannu Hoffren puh Poistumisturvallisuuden merkitys ja toteuttamiskeinot sairaaloissa ja käytännön toteutuksen malleja.
ULOSHENGITYSILMAN TYPPIOKSIDIANALYYSI (Pt-NO-ex) A. Savolainen s.2013
Lapsen ihon suojaaminen auringolta
Altistuskokeista A. Savolainen 2013
3.lk vanhempainilta.
Ajanhallinta opiskelussa
Jos jonain päivänä Jos jonain päivänä tuntuu siltä että
PERHEPÄIVÄHOIDON TUTKINTOTOIMIKUNNALLE
7lk valinnaisainepäivä
Potilas- ja kansanterveysjärjestöjen näkökulma lääkejakelun kehittämiseen Etusivuvaihtoehto 1.
Näyttöpinta-alan laajennus virtuaalitodellisuuden keinoin
RAI Espoossa
Koulutuskiertue Suomen Sotaveteraaniliitto, Leena Seppälä.
Esityksen transkriptio:

DIFFUUSIOKAPASI-TEETTI (DL, Pt-DcoSB1) A. Savolainen 2013 KEUHKOJEN TUTKIMINEN DIFFUUSIOKAPASI-TEETTI (DL, Pt-DcoSB1) A. Savolainen 2013

Kuvaus tarkoituksena on keuhkokudoksen toimintakyvyn arvioiminen erilaisissa keuhkosairauksissa (selvitetään kykyä siirtää happea keuhkoista verenkiertoon). Keuhkojen diffuusiokapasiteettimittaus on tärkeä tutkimus alveoliittien (keuhkorakkulatulehdus), diffuusien keuhkofibroosien (keuhkokudos korvautuu sidekudoksella) ja emfyseeman (laajentuma) diagnostiikassa ja seurannassa.

Suoritus Tutkimuksessa hengitetään testikaasua (hiilimonoksidi 0,2 % ja helium 8 %) ja sen jälkeen pidätetään hengitystä noin kymmenen sekuntia. Hiilimonoksidia siirtyy keuhkorakkuloista keuhkokapillaareihin sitä enemmän, mitä suurempi on keuhkojen diffuusiokapasiteetti. Mittaus tapahtuu yleensä kertahengitysmenetelmällä (single breath)

Kliininen käyttö Uloshengityskaasuista voidaan laskea keuhkokudoksen toimintakyky Heliumin laimentumisen avulla voidaan laskea ns. efektiivinen alveolaarinen keuhkotilavuus (VA). Suhde DL/VA on spesifinen diffuusiokapasiteetti, joka ilmoittaa diffuusiokapasiteetin keuhkotilavuusyksikköä kohden. Näin eliminoidaan keuhkojen koosta johtuvien vaihteluiden vaikutus itse diffuusiokapasiteettiarvoon.

jatkuu Koska veren hemoglobiinipitoisuus vaikuttaa keuhkojen diffuusiokapasiteettiin, lasketaan myös hemoglobiinilla korjattu diffuusiokapasiteetti, jolloin voidaan tarkastella vain keuhkon diffuusio-ominaisuuksia

jatkuu Jos keuhkojen interstitium paksuuntuu (esimerkiksi alveoliitti, fibroosi, keuhkoödeema ”keuhkopöhö”, nestettä kertyy keuhkoihin), DL pienenee. Se voi pienentyä myös keuhkoembolisaation (veritulpan kulkeutuminen keuhkovaltimoon) tai keuhkokarsinooman sentraalisen leviämisen takia (keuhkokapillaariston veritilavuuden pienentyminen).

jatkuu Keuhkoemfyseema pienentää diffuusiokapasiteettia, mikä johtuu keuhkorakkuloiden väliseinämien osittaisesta tuhoutumisesta ja diffuusiopinnan pienentymisestä sekä keuhkojen veritilavuuden vähentymisestä. Toiminnallisesti merkittävä emfyseema ei yleensä ole kyseessä, jos DL on normaali

Potilaan ohjaus Lääkitys: vrt. hoitokontrolli vai diagnostinen tutkimus Nautintoaineet ja ruokailu: 4 tuntia tupakoimatta 2 tuntia ilman kahvia, teetä, kolajuomia ja muita piristäviä aineita välttäen raskasta ateriaa (ei kuitenkaan ravinnotta) 1,5 vrk ilman alkoholia.

jatkuu Kesto n. ½-1 t Tulee istua 15 min ennen tutkimusta hengityksen tasaantumiseksi (hyvissä ajoin tutkimukseen). Poikkeuksellista rasitusta vältettävä edellisenä päivänä Tehdään aikaisintaan kahden viikon kuluttua hengitystieinfektion ("flunssan") parantumisesta.

Huomioitavaa Bronkoskopiasta tai muusta hengitysteitä ärsyttävästä toimenpiteestä tulee olla kulunut 3 vuorokautta. Sisäelimiin kohdistuneiden punktioiden tai ohutneulabiopsioiden jälkeen tutkimus tehdään aikaisintaan seuraavana päivänä. Keuhkotuberkuloosiepäillyille tutkimus tehdään kolmen negatiivisen yskösvärjäysnäytteen jälkeen. Muista tartuntavaaroista on informoitava tutkivaa yksikköä.