Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

ULOSHENGITYSILMAN TYPPIOKSIDIANALYYSI (Pt-NO-ex) A. Savolainen s.2013

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "ULOSHENGITYSILMAN TYPPIOKSIDIANALYYSI (Pt-NO-ex) A. Savolainen s.2013"— Esityksen transkriptio:

1 ULOSHENGITYSILMAN TYPPIOKSIDIANALYYSI (Pt-NO-ex) A. Savolainen s.2013
KEUHKOJEN TUTKIMINEN ULOSHENGITYSILMAN TYPPIOKSIDIANALYYSI (Pt-NO-ex) A. Savolainen s.2013

2 Kuvaus Tutkimusta voidaan käyttää astman diagnostiikassa ja erotusdiagnostiikassa sekä astman anti-inflammatorisen hoidon tehon arvioinnissa. Kohonnut typpioksidipitoisuus uloshengitysilmassa viittaa astmatyyppiseen (eosinofiliseen) keuhkoputkiston tulehdukseen.

3 jatkuu Typpioksidisyntaasientsyymi aktivoituu tulehduksen seurauksena ja uloshengitysilman typpioksidipitoisuus kasvaa sitä voimakkaammin, mitä voimakkaammasta tulehduksesta on kysymys

4 Suoritus Tutkittava puhaltaa vähintään kolme kertaa hitaita puhalluksia mittauslaitteistoon, jossa on virtausvastus hengitystiepaineen nostamiseksi siten, että pehmeä kitalaki sulkeutuu ja estää nenäontelon kaasun vaikutuksen NO-pitoisuuteen.

5 jatkuu Uloshengitysilmasta analysoidaan kemiluminesenssianalysaattorin avulla NO-pitoisuus reaaliajassa (valon määrä NO-pitoisuuteen verrannollinen, mitataan valomonistinputkella.) esim. Niox (Spira OY) Sopii myös lapsille ja ”huonokuntoisille”

6 jatkuu Vakiointi: puhalluksen aikana seurataan näyttöpäätteeltä, että ilman virtaus pysyy tasaisena (50 ml/s). Uloshengityksen kesto on vähintään 9 sekuntia, mieluiten sekuntia. Koko tutkimus kestää noin 20 minuuttia.

7 Potilaan ohjaus Vrt. muut keuhkofunktiotutkimukset
Huomioitava anti-inflammatorinen lääkitys: vaikuttaa NO-tasoon uloshengitysilmassa, joten lähettävän yksikön on tarkoin harkittava lääkitystä suhteessa kysymyksenasetteluun.

8 Kliininen käyttö ja tulkinta
Hitaan uloshengityksen aikana NO-pitoisuus terveillä aikuisilla on yleensä alle 30 ppb (ATS/ERS-käytännön mukaan). Astmapotilailla pitoisuudet voivat suurentua moninkertaisiksi. Kohonnut pitoisuus osoittaa hengitysteiden eosinofiilistä inflammaatiota.

9 jatkuu Lievästi kohonneita pitoisuuksia voi esiintyä myös esim. virusinfektioissa. Alentuneita pitoisuuksia voi esiintyä keuhkoahtaumataudissa. Koska uloshengitysilman typpioksidi on nopeampi kuin ysköstutkimus ja siitä tehtävä analyysi, typpioksidia suositellaan ensisijaisen tärkeäksi tutkimukseksi astman diagnosointivaiheessa.


Lataa ppt "ULOSHENGITYSILMAN TYPPIOKSIDIANALYYSI (Pt-NO-ex) A. Savolainen s.2013"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google