Minna Lahnalampi-Lahtinen Palvelupäällikkö Hoiva-asumisen palvelut

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
OMAISHOIDON TUKI Omaishoidon tuki KOKONAISUUS, joka muodostuu seuraavista osista: Hoitopalkkio Lomituspalvelut Muut palvelut.
Advertisements

kuntayhtymänjohtaja Timo Tolppanen
Laki ikääntyneen toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden
Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista (”vanhuspalvelulaki”) 980/2012 (HE 160/2012) annettu.
LASTEN KOKEMUKSET JA OSALLISUUS SAIRAALASSA
Hoitopaikan järjestelyt
KUNTOUTTAVA TYÖTOIMINTA
Vanhuspalvelulaki käytännön työssä
Turvallinen ja arvokas vanhuus
Vammaispalvelulain muutokset - vaikeavammaisten oikeus henkilökohtaiseen apuun vahvistuu Lakimies Jaana Huhta, STM
HOITO-JA PALVELUSUUNNITELMAN LAATIMINEN ASIAKKAAN KANNALTA
Lupamenettelyt ja valvonta/ erityisryhmien asuminen Aluehallintoviraston toiminnan kannalta Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, Aila.
Ikälaki vanhusten hyvinvoinnin tukena
Kuntien paikkatietoseminaari 7. 2
Mistä hyvä kotihoito syntyy?
Henkilökohtainen apu -järjestelmä periaatteet ja lakitausta
LAPSIPERHEIDEN KOTIPALVELU Paimiossa
PYYKKINIEMENTIE REISJÄRVI p
Toimintakykyinen vanhus hoiva-asumisessa
Sosiaalihuollon laitos- ja asumispalvelut 2013 Riikka Väyrynen ja Raija Kuronen Sosiaalihuollon laitos- ja asumispalvelut
Tiina Hellman Palveluseteli Laukaassa Tiina Hellman Palvelusetelit vanhusten palvelujen tulosyksikössä Tilapäinen kotihoito, jonka järjestäminen.
Toimintakyvyn arviointi
Päivi Voutilainen, Sosiaali- ja terveyspalveluosasto Ikäihmisten palvelujen LAATUSUOSITUS.
Sosiaalihuollon laitos- ja asumispalvelut 2011 Päivi Tossavainen Raija Kuronen.
COMPRO-PROJEKTI Ryhmäkehityskeskustelut ja Taavinkodin henkilökunnan osaamisen kartoitus ja arviointi vs.oh Anu Kinnunen.
Kotihoidon laskenta Riikka Väyrynen Raija Kuronen.
Sosiaalihuollon laitos- ja asumispalvelut 2010 Riikka Väyrynen Raija Kuronen.
Kuntapäättäjien seminaari
OMAISHOIDON TUKI. YLEISTÄ Laki omaishoidon tuesta /937 omaishoitajalle annettavasta hoitopalkkiosta, vapaasta ja omaishoitoa tukevista palveluista.
Seniori Turussa – miten haluat asua Kommenttipuheenvuoro Pekka Paatero  Motto: Pekka P. 72v. Vanhana turkulaisena haluan asua kotona maksoi mitä maksoi.
Ikääntyminen ja ikääntyvien palvelut. Ikääntyminen ja sosiaalinen ikääntyminen  Minkä ikäinen on ikäihminen?  Mitä sosiaalinen ikääntyminen tarkoittaa?
Perhesosiaalityö  Lastenvalvojien palvelut Johtava sosiaalityöntekijä- lasten- valvoja 3 lastenvalvojaa  Ennaltaehkäisevä perhetyö Johtava perhetyöntekijä.
Ikääntyvä Suomi ja yhteistyö iäkkäiden kuntoutuksessa EIJA SORVARI säätiönjohtaja MIINA SILLANPÄÄN SÄÄTIÖ REHABILITATION FINLAND (RIFI) RY:N SEMINAARI.
1§ VANHUSPALVELULAIN TAVOITTEET 1)tukea ikääntyneen väestön hyvinvointia, terveyttä, toimintakykyä ja itsenäistä suoriutumista 2) parantaa ikääntyneen.
Ikäihmisten hyvinvointipalvelut nyt ja tulevaisuudessa vanhustyön johtaja Anna Haverinen
Ikäihmisten palvelujen hyvän laadun ja lainmukaisen toiminnan varmistaminen Ylitarkastaja Elina Uusitalo1.
Harjulan sairaala Hoivapalvelukeskus osasto 8 ja 9
Palvelusetelin käyttö Kainuun maakunta- kuntayhtymän vanhuspalveluiden kotihoidossa Teija Seppälä sosiaaliohjaaja
Vanhuspalvelulaki & laatusuositus Anne Nordblad Sosiaali- ja terveysministeriö.
KOTIHOIDON LASKENNAN KOULUTUS Raija Kuronen.
MYK Päivätoiminnan sisällön kehittäminen Päivätoiminnan laajentuminen Vuosikello Henkilöstölle ja asiakkaille Haasteita: -Muistisairaita 1599.
Kehitysvammahuollon valtakunnallinen valvonta
Sosiaalihuollon laitos- ja asumispalvelut 2015
Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä
Köyhyys ja lapsen oikeudet
Perusterveydenhuolto
Salon vanhuspalveluiden palvelurakenteen kehitys 2008 – 2015
Oulunkaaren toiminnallinen osakokonaisuus
Steps – Sharing the European Pathways
Oikea palvelut oikeaan aikaan
SenioriKaste Lapin toiminnallinen osahanke Muistisairaan palveluprosessimalli Ohjausryhmä
SOSTEn linjaukset asiakasmaksujen uudistamiseksi
Hoidon saatavuus alatyöryhmä
Ajankohtaista Maritta Ekmark Kvtl
Vajaaravitsemus ruokapalvelun palvelukonseptissa
Sosiaaliturva erityistilanteet
Lisääkö ruoka eriarvoisuutta?
<Hankkeen nimi>
Vanhusneuvostojen yhteistyöseminaari
Apua alkoholinkäytön vähentämiseen
Kehittämisprosessit VamO-hankkeessa
Asiakasmaksulainsäädännön uudistaminen
Osallisuutta tukeva toiminta: Savon OTE
VamO – kehittäjäsosiaalityöntekijöiden tapaaminen
Vihdin vanhainkotisäätiön strategia Hopearinne
Mikä on muuttunut hankkeen myötä
Tietoa perhehoidosta Ensimmäinen tapaaminen
IKINÄ- kaatumisten ehkäisyn verkostoiltapäivä
Minna Lahnalampi-Lahtinen, vanhus- ja vammaispalvelujen johtaja (vs.)
Palveluasuminen Suomen Kuurosokeat ry:n kuntoutumis- ja asumispalvelut tuottavat kuurosokeille ja kuuroille suunnattua asiakaslähtöistä palveluasumista.
Esityksen transkriptio:

Minna Lahnalampi-Lahtinen Palvelupäällikkö Hoiva-asumisen palvelut

Kotona asuvat 75-täyttäneet vantaalaiset Vantaan kaupunki, esityksen tekijä 1.1.2019

Vantaan kaupunki, esityksen tekijä 1.1.2019

Ympärivuorokautisen hoivaan siirtyminen Ratkaisevaa on HOIVAN TARVE. Pitkäaikaiseen hoitoon tulevat asukkaat eivät sairauksien, muistihäiriön tai muiden toimintakyvyn rajoitteiden vuoksi selviydy kotiin järjestettävien palveluiden turvin. Avuntarve on säännöllistä , ympärivuorokautista ja jatkuvaa. Asukkaat selviytyvät päivittäistoiminnoista yleensä yhden - kahden henkilön auttamana tai heillä on vaikea-asteinen muistihäiriö, jonka vuoksi he tarvitsevat jatkuvaa, ympärivuorokautista seurantaa. Asukkaiden sairaudet ovat siinä määrin vakaassa tilassa, että sairaalahoitoa ei tarvita. Vantaan kaupunki, esityksen tekijä 1.1.2019

Vanhuspalvelulaki 3 luku § 14 Pitkäaikaisen hoidon ja huolenpidon toteuttamista ohjaavat periaatteet Kunnan on toteutettava iäkkään henkilön pitkäaikainen hoito ja huolenpito ensisijaisesti hänen yksityiskotiinsa tai muuhun kodinomaiseen asuinpaikkaansa järjestettävillä sosiaali- ja terveys-palveluilla Pitkäaikainen hoito ja huolenpito voidaan toteuttaa laitoshoitona vain, jos siihen on lääketieteelliset Iäkkäille avio- ja avopuolisoille on järjestettävä mahdollisuus asua yhdessä Kunnan on turvattava iäkkään henkilön pitkäaikaisen hoitojärjestelyn pysyvyys 1.1.2019

Vantaan kaupunki, esityksen tekijä 1.1.2019

Pitkäaikaisessa hoivassa asuvat Vantaan kaupunki, esityksen tekijä 1.1.2019

Vantaan kaupunki, esityksen tekijä 1.1.2019

Kulttuurin muutos: laitoksista kotiin ja itsehoidon tukemiseen Oma huone toimii makuuhuoneena ja yksikön/ talon tilat keittiönä ja olohuoneena Kulttuurin muutoksen Visio Jossa ihmiset haluavat asua ja elää Jossa ihmiset haluavat työskennellä Jossa ihmisiä eikä työtapoja laitosteta Jossa palvelu on elämän tuottamista Vantaan kaupunki, esityksen tekijä 1.1.2019

Lain edellyttämään palvelurakennemuutosta toteutetaan Toteutus Vantaalla Lain edellyttämään palvelurakennemuutosta toteutetaan Toteuttamalla palvelurakennemuutosta muuttamalla laitoshoitoa tehostetuksi palveluasumiseksi peruuskorjaamalla tiloja (kaikille oma huone ja saniteettitilat) muuttamalla hoitokulttuuria Kulttuurinmuutos -projektilla Vantaan kaupunki,

Kulttuurin muutoksen myötä saavutettu hoiva yksiköissä AKTIIVISEN ARJEN LISÄÄNTYMINEN: Välitön hoitotyö lisääntynyt esim. hiljaisen raportin ansiosta Hoitajat järjestävät aktiivisesti virikkeitä, ulkoilua, jumppaa, tietovisoja,askartelua, kuoro perustettu (ulkoiluseuranta, hoito-ja palvelusuunnitelmassa ulkoilu, virike ja kuntoutus suunniteltu , RAI- tulokset) Omaisyhteistyö aktiivisempaa (tyytyväisyyskyselyt) Kirjaaminen asukaslähtöisempää (hoito-ja palvelusuunnitelma tehdään yhteistyössä asukas/omainen/moniammatillinen tiimi) Henkilökunnan innostuneisuus (Yhteistyö toimii, sairauspoissaolot, kiinnostus ammatilliseen, työn kehittämiseen)  uudet innovaatiot MITÄ ESIINTYY ARJESSA VÄHEMMÄN: Rutiineja ja eriarvoisuutta, tehtäväkeskeisyyttä Tilalla henkilökohtaiset vastuualueet, tavoitteet, mittarit MITÄ VIELÄ LISÄÄ: Kyseenalaistamista Suunnitelmallisuutta, vastuunkantoa (perustehtävään palaaminen) Oma paikka kokonaisuudessa (kokonaisuuden selkeytys, tiimitavoitteet) Arvokeskustelua (työn eettinen perusta) Vantaan kaupunki, esityksen tekijä 1.1.2019

Käyttövara Hoitomaksua määrättäessä asukkaan omaan käyttöön jäävä käyttövara on Tehostettu asumispalvelu Laitoshoito Maksu voi olla enintään 85 % hoidossa olevan nettokuukausituloista. Käyttövara on 15 % nettotuloista, mutta vähintään 235,30 e= toimeentulotuen perusosa 480,20 e vähennettynä ruokaosuudella (49%) Puolisoilla: jos tulot suuremmat kuin kotiin jäävän puolison : Puolisoiden yhteinen käyttövara on 57,5% yhteenlasketuista nettotuloista, mutta vähintään toimeentulotuen perusosa vähennettynä ruokaosuudella jos tulot pienemmät kuin kotiin jäävän puolison: kuten yksinasuvalla Maksu voi olla enintään 85 % hoidossa olevan nettokuukausituloista. Käyttövara on 15 % nettotuloista, kuitenkin vähintään 105 €. Jos kotona asuu pienempituloinen puoliso, maksuna peritään 42,5 % puolisoiden yhteenlasketuista tuloista (eli puolisoiden käyttövara 57,5%). Asiakkaalle taataan kuitenkin henkilökohtaiseen käyttöön kuukausittain vähintään 105 €. jos tulot pienemmät kuin kotiin jäävän puolison: kuten yksinasuvalla Asiakasmaksuasetus 15 §, 28-31 §, 32 §, 2 mom., 33 § Sosiaali- ja terveyslautakunta 17.12.2013 § 8 1.1.2019