Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Asiakasmaksulainsäädännön uudistaminen

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Asiakasmaksulainsäädännön uudistaminen"— Esityksen transkriptio:

1 Asiakasmaksulainsäädännön uudistaminen
Kuvallinen sivupohja, kaksi kuvaa vasemmalla. elementit siirrettävissä. Ohje: Vaihda kuva klikkaamalla kuvan päällä hiiren kakkospainikkeella. Valkoisen reunan paikkaa voi myös siirtää tällä dialla. Liukuvärin värin voi vaihtaa ylävalikon muodon täyttö –kohdasta -> liukuväri ja sieltä lisää liukuväri. Tai sen voi poistaa. Kuva voi olla pysty tai vaaka.

2 Uudistusta valmisteleva työryhmä
toimikausi tehtävänä laatia luonnos hallituksen esityksestä uudeksi asiakasmaksulainsäädännöksi HE lausunnolle alkuvuonna 2018, eduskuntaan keväällä 2018 voimaan > soten aikataulumuutosten vaikutukset? Taustalla hallituksen linjaukset asiakasmaksuista: sote-integraatio, ennaltaehkäisy, asiakkaiden oma vastuunotto ja kustannussäästötavoitteet, ei kohtuuttomia korotuksia

3 Periaatteita Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat pääosin verorahoitteisia, rahoitusta täydennetään asiakasmaksuilla Maksujen tulee olla kohtuullisia, eivätkä ne saa olla este palvelujen käytölle Yhdenvertaisuus Maksupolitiikan tulisi tukea sosiaali- ja terveyspolitiikkaa Asiakasmaksuilla pyritään myös ohjaamaan palveluiden käyttäjiä (esim. maksut peruuttamattomista ajoista, maksuttomat palvelut tietyissä palveluissa tietyille asiakasryhmille) Läpinäkyvyyttä ja selkeyttä parannettava, byrokratiaa kevennettävä Maksujärjestelmästä säädettävä lain tasolla Maakunta- ja sote-ratkaisu: maakunta keräisi asiakasmaksut, maakuntien yhteenlasketut asiakasmaksut otettaisiin vähennyksenä huomioon valtion maakunnille osoittamaa rahoitusta määriteltäessä (maakuntien rahoituslaki); palvelujen tuottajat voisivat kerätä maksuja peruuttamattomista käynneistä , maksujen suuruus olisi asiakkaalle sama riippumatta siitä, tuottaako palvelua maakunta vai valinnanvapauden piirissä oleva yksityinen palvelutuottaja (valinnanvapauslain aiempi HE)

4 Säädöspohja Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista (734/1992) Asetus sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista (912/1992) Koskee kunnan järjestämisvastuulla olevia palveluja Asiakasmaksulaki ei määrittele palveluita ja niiden sisältöjä -> substanssilait pohjana Tekstidia Dian voi valita Uusi dia (tekstisivu)

5 Asiakasmaksulainsäädännön rakenne
1. Yleiset säännökset 2. Tulosidonnaiset maksut 3. Tasasuuruiset maksut

6 YLEISET SÄÄNNÖKSET Palveluista voidaan periä maksu. Maksuttomista palveluista säädetty erikseen -> Periaate? Selkiyttämistarve? Maksuttomat palvelut? Enimmäisrajat - tuotantokustannukset - asetuksen enimmäisrajat -> lain tasolle Kunnan harkintavalta -> Maakunnan harkintavalta? Maksukatto -> Mitä maksuja huomioon maksukatossa? Hallinnollinen järjestelmä ja tietojärjestelmät? Jatkossa monikanavarahoitukseen (lääkkeet, matkat) liittyvät ratkaisut ja maksukattojen yhdistäminen (ei tämän työryhmän tehtävänä)?

7 YLEISET SÄÄNNÖKSET Maksun perimättä jättäminen ja alentaminen
sosiaalihuollon maksu, terveydenhuollon tulosidonnainen maksu on jätettävä perimättä, jos toimeentulo vaarantuu kunta voi päättää muidenkin maksujen perimättä jättämisestä muut kuin taloudelliset näkökulmat? Sanktiomaksu: käyttämättä jätetystä ajasta perittävä maksu; laajentamis- ja selkiyttämistarve? Indeksitarkastukset Muutoksenhaku

8 TULOSIDONNAISET MAKSUT
Maksu peritään henkilön maksukyvyn mukaan Pitkäaikaisen laitoshoidon maksu Kotona annettavat palvelut (asetus); suuret kuntakohtaiset vaihtelut MUUTOSTARPEITA Maksut lain tasolle Palveluasumisen maksut? Mitkä palvelumuodot rinnastuvat? Laitoshoito ja tehostettu palveluasuminen/tavallinen palveluasuminen ja kotona annettava palvelu Maksun määräytyminen: palveluun käytetty aika, tulot, perheen koko Tukipalveluiden sisällyttäminen/tulosidonnaisen maksun lisäksi erikseen perittävät maksut Suojaosuuden euromäärä? Mallin selkiyttäminen Käyttövara Tulokäsite Puolison ja perheiden maksut suhteessa yksinasuvien maksuihin

9 TASASUURUISET MAKSUT Käyntimaksut Enimmäisrajat asetuksessa
Uudet palvelumuodot, esim. digitaaliset palvelut, hoitajavastaanotot? Maksujen yhteensovittaminen tulevan valinnanvapauslain määrittämän palvelutuotannon kanssa: sote-keskukselle kuuluvat palvelut? Monikanavarahoituksen purku ja vaikutukset asiakasmaksuihin? Esim. suunhoidon maksut?

10 Yhteensovittaminen Asiakkaan asema Maksutuotto


Lataa ppt "Asiakasmaksulainsäädännön uudistaminen"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google