Työpaikkaselvitys (lähde Antti-Poika ym. 2003)

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Suuri pieni Ergonomia Röntgenhoitajan ergonominen työympäristö ja sen suunnittelu Eija Mämmelä KM, SHO, elv.
Advertisements

Kurssimarkkinointia Koulutuksen toiminta-alue/Sari Helminen1 Syksyn kursseilla on tilaa!
Esteetön opiskelu Jyväskylän yliopistossa Hannu Puupponen Hakija- ja opiskelijapalvelu (T256)
Eija Mämmelä / OAMK1 Työkykyä edistävä toiminta suomalainen innovaatio synty: 1989 työmarkkinajärjestöt tulopoliittinen sopimus:suosituksesta.
Turvallisuustekniikan neuvottelukunta (TENK), Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ja Kemianteollisuus ry Kirsi Levä I Turvallisuusosaamisen kehittäminen.
Tekniikan ja luonnonvara-alan yksikkö LUONNONVARA-ALAN OSASTO.
Tehtävä l Minkälaisia ongelmia ryhmässä tehtävässä ohjelmointityössä voi tulla esiin? l Mitä keinoja niiden välttämiseksi keksit?
Työhönvalmennusta sosiaalihuollon palveluna Kenelle, miksi ja millaista? Työ kuuluu kaikille!-koulutus
Kansainvälinen liiketoiminta Digitalisaatio ja digitaaliset oppimisympäristöt Pepe Vilpas.
Kirsi Verkka POL Peruskoulujen ympäristöjärjestelmä Ympäristökartoitus 2005 > 2009 Ympäristöohjelma Toimenpiteet Seuranta ja arviointi.
Ammattiopisto on mylly elinikäisen oppimisen virrassa
Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020: NEUVONTA
Maatalouskoneiden huolto
Yrittäjä, sinä ja työntekijäsi olette yrityksesi tärkein voimavara!
Opetuksen suunnittelu ja toteutus
Projektitoiminta TUOL0006 Harjoitustyö Projektisuunnitelma
Esiselvitys & jatkoselvitys Tarkan tason toimintamallin määrittely
Fyysisen aktiivisuuden lisääminen oppilaitosten arjessa
Trukilla työskentely rakennustyömaalla
Kokonaisarkkitehtuurin kohdealueiden raportointi
Työntekijöiden, yritysten ja yrittäjien sopeutuminen muutoksiin
Tavoitteena poistaa työelämän hukkia (työelämän hukkaa)
Julkinen talous = Valtion, kuntien, kuntayhtymien ja sosiaalirahastojen (KELA, työeläkeyhtiöt) talous Valtion talous Hallitus valmistelee ja eduskunta.
Millaisin mittarein vaikuttavuutta voidaan mitata?
Tervetuloa Innokylään
Yleisimpiä tarkasteltavia näkökulmia (1/3):
Varjostus Oppia ikä kaikki tarjoaa verkoston jäsenille mahdollisuuden varjostaa kollegaa toisessa oppilaitoksessa. Varjostus on vertaisoppimisen menetelmä.
Korkeakoulujen opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden ja hallinnon yhteistyöryhmä (KOOTuki) – Kehittämishankkeiden avuksi Ammattikorkeakoulujen opintoasiainpäälliköiden.
Riskien arviointi perusopetuksen käsitöissä
Laadullisten tutkimusmenetelmien seminaari
TYÖKYKYKOORDINAATTORITOIMINTA TYÖTERVEYS WELLAMO OY:SSÄ
TK- johdon ja PPSHP:n yhteistyöseminaari
Perheeseemme kuuluu erityislapsi
PIENI PEREHDYTYSHARJOITUS
Rakennusmies putosi lämpöeristenipun päältä 2,3 metriä maahan
Teknologiateollisuuden ajankäyttötiedustelu 2013
Työhönopastus ja perehdyttäminen
Esityksen nimi / Tekijä
Työturvallisuus TOPO.
Käyttöturvatiedotteet
Miten tunnistan psykososiaaliset kuormitustekijät?
KESKI- SUOMEN PELASTUSLAITOKSELLA VUONNA 2013 KÄYTÄNNÖN KOKEMUKSIA
TYÖIKÄISTEN KUNTOUTUS aslak ja tyky
Kasvatus- ja opetustyön kuormittavuuden hallinta
ASA ASA rekisteri Laki 716/2000 Vna työhön liittyvän syöpävaaran torjunnasta Laki 717/2001 Syöpäsairauden aineille ammatissaan altistuvien rekisteristä.
Kuorma-kuormittuminen –tasapaino
Lakisääteiset terveystarkastukset Valtioneuvoston asetus 1484/2001
RT:n turvallisuusryhmä TES vaikutukset/ työturvallisuusasiat
Kestävä kehitys Vastuullisuus Aallossa
MELUNTORJUNTAOHJELMA
Yrittäjyys- ja innovaatiotoiminta ammatillisessa koulutuksessa ja korkeakouluissa Johanna Kolhinen Juha Vettenniemi Anni Tuurnas Kansallinen koulutuksen.
Fyysinen työkuormitus (Louhevaara & Smolander)
Lainsäädäntö / nostotyö ½ (
Mielenterveys- ja päihdetyön menetelmät opiskeluterveydenhuollossa - opas arviointiin, hoitoon ja käytäntöihin Essi Muinonen.
Työterveyshuollon tavoitteena on:
THL:n kehittämisprosessit VamO-hankkeessa
Pelaajalle tehtävät ennen fba-tapahtumaa - tunnusten aktivointi huoltajan toimesta - harjoituspäiväkirjan pitäminen.
Osana HYMY – hyvinvointiympäristön mallintaminen ja ymmärryksen lisääminen verkostohanketta toteutetaan kesällä 2018 korkeakouluharjoittelutyönä selvitys:
Finanssialan henkilöstö ja koulutus
Turun kaupungin toimintamalli sisäilma-asioissa
Tilaustoimitusprosessin kuvaus
Työpaikalla ”hässäkkä” päällä?
Työpaikalla ”hässäkkä” päällä?
IKINÄ – kaatumisten ehkäisyn implementointi Vanhusten palveluiden ja kuntoutuksen vastuualueella Iiris Salomaa
Maakuntien ICT-muutosten tehtäväkartat ja tehtäväverkot
Työkykyä edistävä toiminta
Työntekijöiden ansiokehitys
Alueellinen apuvälinekeskus
Finanssialan henkilöstö ja osaaminen
Koulutuskiertue Suomen Sotaveteraaniliitto, Leena Seppälä.
Esityksen transkriptio:

Työpaikkaselvitys (lähde Antti-Poika ym. 2003) tavoite ja tarkoitus työn, työolojen ja –menetelmien aiheuttamien terveysvaarojen ja –haittojen tunnistaminen ja ehkäiseminen tai lievittäminen ohjaa työterveyshuollon toimintasuunnitelman laadintaa väline työn kehittämisen koordinointiin ja tarkentamiseen työsuojeluohjelma, ympäristöohjelma, tyky-ohjelma, koulutus- ja kehittämisohjelmat, laatutyö yhteistoimintaryhmä työpaikan johto, lähiesimies työterveyshuollon yhteyshenkilö työsuojelupäällikkö työsuojeluvaltuutettu työyhteisövaltuutettu tai –asiamies työntekijöiden edustaja OAMK / Eija Mämmelä 27.12.2018

Työpaikkaselvityksen päävaiheet (lähde Antti-Poika ym. 2003) tarpeen ja tavoitteiden määrittely raportin tarkastelu ja toimenpiteistä sopiminen suunnittelu raportin laatiminen seuranta tiedotus ja toteutus työpaikalla havaintojen terveydellisten merkitysten arviointi OAMK / Eija Mämmelä 27.12.2018

Työpaikan perusselvitys (lähde Antti-Poika ym. 2003) henkilöstö lukumäärä, ikä- ja sukupuolijakauma ammattijakauma tapaturma-, ammattitauti- ja sairauspoissaolotilastot työ työtehtävät, ja –järjestelyt työtilat (pohjapiirros, ilmanvaihto, kulkureitit) työmenetelmät ja –välineet terveydelle vaaralliset tekijät työkykyä ylläpitävä toiminta hyvinvointiohjelma työsuojelu organisaatio, toimintaohjelma, tarkastusten pöytäkirjat ympäristö- ym. turvallisuusohjelmat työterveyshuolto yhteenvedot aiemmista lakisääteisten terveystarkastusten tuloksista aiemmat selvitysraportit ensiapuvalmius ensiapuvälineet ensiapukoulutettujen määrä OAMK / Eija Mämmelä 27.12.2018

Järjestelmälliset työpaikkaselvitykset (esimerkkejä työvälineistä, ks Järjestelmälliset työpaikkaselvitykset (esimerkkejä työvälineistä, ks. esim. TTL verkkosivut) (lähde: Antti-Poika ym. 2003) perusselvitykset KUVA-analyysi Riskien arviointi työpaikalla ELMERI, ASKEL-menetelmä jne. lisäselvitykset aistinvarainen arviointi työhygieeniset selvitykset fyysisen kuormituksen arviointi ja ergonominen selvitys psyykkisen kuormituksen arviointi työyhteisöanalyysi: esim. TYKY-valtti, TykyTimantti ovat tuotteistettuja työvälineitä ammattilaisten käyttöön: osa on maksullisia, mutta osa julkisia ja siten vapaasti käytettävissä OAMK / Eija Mämmelä 27.12.2018

Työpaikan ergonominen selvitys täydentää työpaikkaselvitystä tavoite: työolojen ja työn tekemiseen liittyvien ruumiillisten ja henkisten kuormitustekijöiden tunnistaminen menetelmät: mittareita esim: ”Työpaikan ergonomian tarkastusohje” 1999.TTL ”Työpaikan ergonomia –selvitysmenetelmä” 2001. TTL painetut / verkkoversiot havainnointi: videointi, valokuvat, vapaa OWAS: työasentokuormitus RPE: ositettuna työasentokuormitus / kokonaiskuormittuminen haastattelu: työnkuva, työvaiheet, koettu kuormitus OAMK / Eija Mämmelä 27.12.2018

Työpaikan ergonominen kartoitus työntekijän kuvaus työn kuvaus tehtävät, työolosuhteet, työympäristö vaaratekijät (Kuva-analyysi) työn vaiheet (1-10 vaihetta) osuus koko työajasta, toistuvuus, kesto jne. koetut haitat / ongelmat työvaiheittain huippukuormitus / kokonaiskuormitus analyysimenetelmän ja mittarien valinta työvaiheiden analyysi työasennot ja –liikkeet (liikkuvuus, lihasvoima, lihastyön laatu) työvälineet energian kulutus olosuhteet (psyykkinen ja sosiaalinen kuormitus, työhygieniset tekijät, tauotus) OAMK / Eija Mämmelä 27.12.2018