Ongelmista selvitään Ihmiset selviävät vaikeista kokemuksista luultua paremmin. Menetystä ja kriisiä ei käsitellä erityisissä vaiheissa. Bonnano: jopa.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Suvi Laine, 2005 Tietoa keskeytyksen taustalla olevista tekijöistä (lainattu OPH:n julkaisusta ”Keskeyttääkö vai ei?)
Advertisements

Stressi Stressi on elimistöön kohdistuvaa fyysistä tai psyykkistä, ympäristöstä tulevaa tai sisäsyntyistä kuormitusta.
IHMISEN PSYYKKINEN KEHITYS (PS2)
Vaikuttavat suuresti väestön terveyteen s
Terveystieto 7.
K OLME NÄKÖKULMAA IHMISEEN. Daniel Dennet 1997: Jos minun aivoni siirrettäisiin sinun päähäsi ja sinun aivot minun päähäni, niin missä minä olisin? Mitä.
Mielenterveyden häiriöt
Rajaa terveyden ja sairauden välille on vaikea vetää
Elämänlaatu Mitkä tekijät vaikuttavat nuoren hyvinvointiin?
Ammatillinen koulutus/ kaksoistutkinto vaihtoehtona:  Selvitä: mitkä ammatit voi opiskella toisella asteella? ◦ mitä työtehtäviä kuhunkin ammattiin kuuluu?
Mielenterveys Mielenterveys Pinja ja Iiris H 1c.
KAKSISUUNTAINEN MIELIALAHÄIRIÖ
tarkastelee vauvan ja vanhemman välisen vuorovaikutuksen malleja ja niiden vaikutusta lapsen kehitykseen lapsen minäkuvan muodostuminen lapsella biologinen.
( TE3 NÄKÖKULMIA TERVEYTEEN Hurtig
Mitä yksilö / yhteisöt / yhteiskunta voi tehdä ehkäistääkseen mielenterveyden häiriöitä? vastaa vain siihen, mitä kysytään (keskity tähän koko vastauksen.
19 Psykoterapiat perustuvat psykologian eri suuntauksiin Ydinsisältö.
Mieli voi sairastua, niin kuin kehokin Erilaisia mielenterveysongelmia voi esiintyä kaiken ikäisillä Tilapäinen oire saattaa olla terveen mielen reaktio.
Masennus eli pitkäkestoinen masentunut mieliala. Masennuksen yleisyys Joka viides suomalainen kärsii masennuksesta jossain vaiheessa elämäänsä Yli puolet.
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
9 Sosio-kognitiivinen persoonallisuusteoria korostaa tilanteiden tulkintaa Ydinsisältö.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
13 Mielenterveyden häiriöt ulottuvat lievistä vaikeisiin Ydinsisältö.
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
12 Vaikeuksia voi ennaltaehkäistä ja niistä voi selvitä Ydinsisältö.
63. Mielenterveyden häiriöt
Mielenterveyden häiriöt
63. Mielenterveyden häiriöt
Psyykkisen kehityksen keskeiset tekijät ja uhkat eri ikäkausina
Mielenterveyden häiriöt
NYKYAIKA JA TERVEYS Hurtig
Mielenterveyden häiriö
tunteet ja kehityspsykologia
Ulkoiset tapahtuma/sisäinen uhka
14 Masennus on yleisin mielialahäiriö
Nuoret aikuiset.
17 Psykoosit ovat vakavimpia mielenterveyden häiriöitä
Mielenterveys PS5 LAJM.
Mielenterveys on psyykkisen, älyllisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila, jossa yksilö ymmärtää omat kykynsä, pystyy toimimaan elämän normaalistressissä,
Mielenterveyden häiriöt
Fyysis-psyykkis-sosiaalinen kokonaisuus
11 Psyykkinen itsesäätely on puolustus- ja hallintakeinojen käyttöä
3 Minuudessa on kaksi puolta
KRIISIT ja niiden kohtaaminen
lähtökohta: varhaisvaiheista vanhuuteen asti
1.1 Motivaatio, tunteet ja tiedonkäsittely vaikuttavat toimintaan
10 Stressi uhkaa psyykkistä hyvinvointia
Unettomuus Inka ja Milga.
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
16 Persoonallisuushäiriöissä piirteet ilmenevät äärimmäisissä muodossa
Luku 09 Tunteiden säätely ja psyykkinen hyvinvointi.
Psyykkinen terveys.
- TIETEELLISESTI!! Psyykkinen Biologinen Sosiaalinen ja
PSYYKKINEN HYVINVOINTI
63. Mielenterveyden häiriöt
10. Ajattelu.
Skeema Tunteet ilmenevät monin tavoin Ydinsisältö MUOKATTU
Ydinsisältö Skeema Motivaation lähteet ulottuvat välittömistä tarpeista kauaskantoisiin päämääriin.
Opintopsykologi Katja Hietanen
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Opintopsykologi Katja Hietanen
Skeema Yksilö on osa monia ryhmiä Ydinsisältö
Sosiokognitiivisen suuntauksen taustaa
Voimaa arkeen II Mielenterveyden ensiapu®1 -koulutus
Mielenterveyden ensiapu®1 -koulutus
Voimaa arkeen II Mielenterveyden ensiapu®1 -koulutus
Voimaa arkeen II Mielenterveyden ensiapu®1 -koulutus
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
Mielenterveyden ensiapu®1 -koulutus
Anssi Aunola Lääkintämestari Keski-Uudenmaan pelastuslaitos
KIPU. KIPU KIPU fyysisestä vammasta tai tavasta käyttää kehoa stressi tai huolet voivat aiheuttaa pääkipua tai lihasjännityksiä tunteet ja ajatukset.
Esityksen transkriptio:

Skeema 4 4.11 Mielenterveyden häiriöt ulottuvat lievistä vaikeisiin Ydinsisältö

Ongelmista selvitään Ihmiset selviävät vaikeista kokemuksista luultua paremmin. Menetystä ja kriisiä ei käsitellä erityisissä vaiheissa. Bonnano: jopa 35–55 % ihmisistä kokee traumaattisen kokemuksen jälkeen vain lieviä, itsestään häipyviä oireita. Aina vaikeista kokemuksista ei tarvitse puhua; debriefing voi olla jopa haitallista.

Mielenterveys Mielenterveys on psyykkistä hyvinvointia ja riittävää sopeutumista ympäristöön. Psyykkisesti tasapainossa oleva ihminen löytää keinot selviytyä kriiseistä ja stressistä. Ulkopuolista apua voi tarvita esim., jos suruaika pitkittyy jos kielteisten tunteiden säätely ei onnistu ja niiden kesto pitkittyy. Ulkopuolista apua voivat olla esim. muutama käynti psykologilla pidempikestoinen psykoterapia psykiatrin määräämät psyykenlääkkeet.

Mielenterveyden häiriöt mielenterveyden häiriö = psyykkinen häiriö pitempään kestänyt, tahdosta riippumaton psyykkinen ongelma, joka haittaa yksilöä tai hänen ympäristöään aiheuttaa yksilölle kärsimystä ja/tai vaikeuttaa esim.ihmissuhteita tai työssäkäyntiä 20 % suomalaisista on jokin mielenterveyden häiriö n. 40 % sairastaa jossain vaiheessa elämäänsä ainakin yhtä mielenterveyden häiriötä

Mielenterveyden häiriöt ovat kulttuurisidonnaisia Aikakaudesta ja kulttuurista toiseen on vaihdellut se, mitä pidetään normaalina. Kaikkea epätavallista ei pidetä osoituksena mielenterveyden häiriöstä. Mielenterveyden häiriöt johtuvat fyysisistä ja psyykkisistä tekijöistä, mutta ympäristö, esim. kulttuuri, vaikuttaa niihin.

Diagnoosiin ja diagnosointiin liittyviä ongelmia ei ennusta kovin hyvin, kuinka ihminen tulee toimimaan ei paljasta oireiden syitä perustuu pitkälti ihmisen omaan raportointiin ja on siten altis tulkinnoille ja virhearvioinneille lääketieteellistää eli medikalisoi ilmiöt, jotka eivät ole pelkästään lääketieteellisiä voidaan kokea ennakkoluuloista johtuen leimaavana voi muokata ihmisen minäkäsitystä ja johtaa passiivisuuteen

diagnoosin saaminen voi olla myös helpotus diagnosoinnista luopumista on ehdotettu, koska häiriöille on vaikea löytää yhdenmukaisia syitä häiriöt ovat tilanne- ja kulttuurisidonnaisia osa psykologeista kannattaa oireisiin keskittyvää lähestymistapaa → ongelmien hoitaminen ilman diagnosointia

Häiriöiden syyt Usein häiriöiden taustalla on useita syitä. Mielenterveyden häiriöihin vaikuttavia biologisia tekijöitä ovat: geenit aivojen välittäjäaineet hormonit aivojen rakenteelliset poikkeavuudet Moniin häiriöihin on perinnöllinen alttius, mutta puhkeamiseen vaikuttavat myös sosiaaliset ja psyykkiset tekijät.

2. Mielenterveyden häiriöille altistavia psyykkisiä tekijöitä ovat esim. tietynlainen persoonallisuus jäykkä psyykkisten itsesäätelykeinojen käyttö vääristyneet tilanteiden tulkintatavat 3. Mielenterveyden häiriöille altistavia sosiaalisia tekijöitä ovat esim. työttömyys työpaineet muut stressaavat tilanteet hankalat ihmissuhteet kulttuuri (esim. kauneusihanteet)

Varhaisaikuisuus ja mielenterveyden häiriöt Mielenterveyden häiriöt ovat varhaisaikuisuudessa yleisempiä kuin missään muussa ikävaiheessa. Syynä ovat mm. itsenäistyminen ja aikuisuuden haasteet; kotoa muuttaminen, koulutus- ja ammatinvalinnat, vaihtuvat ihmissuhteet → kasaantuvat stressitekijät. Nuoret aikuiset kohtaavat muita useammin myös traumaattisia tapahtumia. Masennus ja ahdistuneisuus ovat nuorille aikuisille tyypillisiä mielenterveyden häiriöitä.