Mitä lannoitteita saa käyttää luomutuotannossa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Lelujen turvallisuudella ei leikitä • Joululelujen 15. vuosittainen markkinavalvontaprojekti • Ensimmäisiä leluprojekteja toteutettiin jo 70-luvulla •
Advertisements

Uusiutuvat energialähteet
Kestävä taloudellinen vaihto ja kulutuksen vähentäminen
Kotimainen ruoka ja yhteiskuntavastuu Johanna Ikävalko ympäristöjohtaja MTK.
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
LUONNONKIVISEMINAARI 2010 Pirjo Kuula-Väisänen, TTY
Yritys • Kotipaikkana Haapavesi • Perustettu vuonna 2002 • Pääomistaja on Agronic Oy, joka on myös PK yritys • Kehittää uusiutuvien energiamuotojen käyttöä.
Monikäyttöinen paperi
Arja Vuorinen Lannoitevalmistejaosto
Reijo Käki Luomuneuvoja ProAgria Kymenlaakso
Uusi nitraattiasetus -luonnos  Valtioneuvoston asetus eräiden maa- ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta Anne Polso / Elina.
EY-lannoitteiden ja kalkitusaineiden markkinoille saattaminen
Valintakriteerit maaseudun kehittämisohjelmassa
Yksityisen sosiaali- ja terveydenhuollon lakien uudistaminen
HALLITUKSEN PUHEENJOHTAJA VASTUUALUE 1VASTUUALUE 3 VASTUUALUE 4 VASTUUALUE 2 SIHTEERI MALLISEURA RY / HALLITUS - dynaamisen organisaatiokaavion esittely.
Vaarojen tunnistaminen ja arviointi
KANSALAISEN ASIOINTITILI SOSIAALIASIAMIESPALVELUSSA.
H2020 avustussopimus Artiklat Sopimuskoulutus Outi Kauppinen DM#
Vasta n. 30% jalankulkijoista käyttää heijastinta. Liikenneturva tiedottaa jalankulkuun liittyvistä vaaroista. Kotimaiset heijastimien valmistajat huolehtivat.
Psykiatrian päivystys KYMSHP:ssa
Käyttöohje: Kuinka lisätä käyttäjä ryhmääsi. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
Tuotanto ja hoitaminen Anu kopra & Kirsti Laakso hokl 2001
Käyttöohje: Kuinka löytää toimintaryhmä. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
Käyttöohje: Kuinka löytää osasto/piiri. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
Katri Klingberg Toimijan ABC
Ympäristönäkökulma rakennerahastohankkeissa
Luonnonvarat Ja Bruttokansantuote
Laitosasetuksen 37/EEO/2006 uudistus Muutosehdotuksia
Maatalouden lannoitteet
Jos kaikki maailman ihmiset eläisivät ja kuluttaisivat kuten sinä ja minä, tarvittaisiin jopa 8 maapalloa. Pohjoisen pallonpuoliskon kulutusyhteiskunnat.
Käyttöohje: Kuinka vaihtaa salasana. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
Tutkijan identifiointi –seminaari Kommentteja Eeva Rantala |
”Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää!” Pikkuyrittäjien hissipuheet.
Ympäristön myrkyttyminen. Orgaaniset ympäristömyrkyt  Orgaanisilla ympäristömyrkyillä tarkoitetaan hiiliyhdisteitä, jotka ovat vahingollisia eläimille.
1 Pienten toimijoiden helpotukset ja raakamaidon suoramyynti Pirjo Korpela Evira
Humehista… Jarkko Riikonen Itä-Suomen poliisilaitos erityisnuorisotyöntekijä.
Kansalaisneuvonta neuvoo oikeaan julkiseen palveluun ja neuvoo palveluiden käytössä. Kansalaisneuvonnassa ei voi saada vireille viranomaisasioita – sen.
LIIKEKILPAILUN SÄÄNTELY KILPAILU- MENETTELY KILPAILUN- RAJOITUKSET
Maahanmuutto-direktiivien implementointi ja sosiaaliturva
CE-merkityt tulisijat ja savuhormit Tulisijan liittäminen savuhormiin
Tutkija Heikki Harri Onnettomuustutkintakeskus
Tiedon hyödyntämisen edistäminen lainsäädännön keinoin
Etsivä nuorisotyö Ohjaamoissa – seminaari Mikkeli 9. 2
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Kierrätyksen etiikka.
Kotikunnan rekisteröinti maistraatissa
Kaikki hyöty irti viljavuusanalyysistä.
Ilmoittautuminen kevään 2017 kirjoituksiin, info
Vastuullinen valinta KIILTO NATURA -SARJA
Peltokasvinviljely ja avomaantuotanto
Nuuska
Biodiesel.
Terveysväittämät.
Kliiniset ravintovalmisteet Ravintolisäseminaari
Kelpoisuuslain nojalla annetut valtioneuvoston asetukset
Luomuasetuksen uudistus Evira
LIIKEKILPAILUN SÄÄNTELY KILPAILU- MENETTELY KILPAILUN- RAJOITUKSET
TARKASTUSLENTÄJIEN KERTAUSKOULUTUS
Maatalouden ja ruoantuotannon yhteiskuntavastuun taustalla ovat mm.
Peltokasvinviljely ja avomaantuotanto
Ajankohtaista julkisista hankinnoista
Arvioinnin linjaukset perusopetuksessa
Tulorekisterin vaikutus palkanlaskentaan
EUROOPAN UNIONIN SISÄ- MARKKINA- KAUPPA.
Kasvihuonetuotanto Ohjaus ja valvonta Päätuotteet Tuotanto-panokset
LIIKEKILPAILU Kilpailulaki /948. LIIKEKILPAILU Kilpailulaki /948.
Vinkkejä juridiikan opiskeluun
HENKILÖTIETOJEN KÄSITTELYSTÄ
SEVESO SUURONNETTOMUUSHARJOITUSTEN JÄRJESTÄMINEN JA VALVONTA
Biokaasu osana ravinnekiertoa
Esityksen transkriptio:

Mitä lannoitteita saa käyttää luomutuotannossa Mitä lannoitteita saa käyttää luomutuotannossa? Eviran neuvonnallinen luomulannoiteluettelo. Sampsa Heinonen 5.4.2018

Luomussa pyrkimys suljettuun ravinnekiertoon Luomutuotannon tulisi perustua pääasiassa uusiutuvien ja paikallisten luonnonvarojen käyttöön. Kasvi- ja eläinperäiset jätteet ja sivutuotteet olisi kierrätettävä ravinteiden palauttamiseksi maahan uusiutumattomien luonnonvarojen käytön minimoimiseksi. Kasvien ravinnetarve on ensisijaisesti hoidettava viljelykierron ja luomutuotannosta peräisin olevan eläinlannan (luomulannan) tai muun eloperäisen aineksen käytöllä. Mineraalityppilannoitteiden käyttö on kokonaan kiellettyä.

Suositellut: Mikrobivalmisteet Tiettyjen menetelmien suosiminen ja käyttö kuuluu luomutuotannon yleisiin periaatteisiin. Siksi esimerkiksi mikro-organismit maaperän yleiskunnon ja viljelykasvien ravinnepitoisuuden parantamiseksi sekä kasvipohjaiset aineet kompostoitumisen edistämiseksi on erikseen mainittu toimeenpanoasetuksen artikloissa sallittuina aineina. Niitä ei siis katsota täydennyslannoitteiksi, vaikka ne ovat lannoitevalmisteita Suomen lainsäädännön mukaisesti. Sellaisia tuotteita ovat tyyppinimeltään esimerkiksi typpibakteeri-, mykorritsa- ja kasvien kasvua edistävät mikrobivalmisteet sekä orgaaniset kompostointivalmisteet.

Sallitut: Komission asetuksen 889/2008 (toimeen-panoasetus) liitteen I mukaiset täydennyslannoitteet Täydennyslannoitteilla tarkoitetaan lannoitteita, ravinteita ja maanparannusaineita, jotka ovat peräisin luomutuotantojärjestelmän ulkopuolelta. Merkitysero: Luomulanta / tavanomainen lanta Täydennyslannoitteista on suljettu luettelo, eli sallittuja ovat ainoastaan toimeenpanoasetuksen liitteessä I mainitut lannoitteet ja maanparannusaineet ja niiden yhdistelmätuotteet. Käyttö edellyttää, että se on ”erityisen tärkeää maan viljavuuden, viljelykasvien ravinnevaatimusten tai maanparannuksen kannalta”. Käytännössä: Käyttötarve ja –perusteet pitää kuvata luomusuunnitelmassa tai lohkokohtaisissa muistiinpanoissa, mutta erillistä lupaa viljelijä ei tarvitse.

Luomulannoite = Luomutuotannossa sallittu lannoitevalmiste Lannoitteet eivät kuulu EU:n luomulainsäädännön soveltamisalaan, mikä tarkoittaa, ettei ”luomulannoitteille” ole lainsäädäntöön perustuvaa määritelmää. Siten luomuun soveltuvien lannoitevalmisteiden markkinoinnissa ei esimerkiksi saa käyttää vihreää lehtimerkkiä edes silloin kun lanta on luomulantaa. Luomulannoitteella tarkoitetaan siis luomutuotannossa sallittua lannoitevalmistetta. Lannoitevalmisteen soveltuvuudella luomutuotantoon voi kuitenkin olla lisäarvoa myös tuotteiden markkinoinnissa. Eli mistä voi varmasti tietää onko lannoitevalmisteen käyttö sallittua luomutuotannossa?

Luomulannoiteluettelo Eviran luomuvalvonta ylläpitää neuvonnallista luetteloa luonnonmukaiseen tuotantoon soveltuvista lannoitevalmisteista Palvelu vastaa yksilöityyn kysymykseen: Onko tietyn Suomen markkinoilla olevan ja yleiset säädökset täyttävän lannoitevalmisteen käyttö sallittua luomutuotannossa? Palvelun tarkoituksena on ylläpitää yhtenäistää tulkintaa sallituista valmisteista ja helpottaa nopeaa tiedonsaantia.

Yleisen lannoitevalmistelainsäädännön vaatimusten täyttyminen: Kolme vaatimusta Lannoitevalmisteen valmistaja tai markkinoija (toimija) on tehnyt lannoitevalmistelain mukaisen aloitusilmoituksen Eviralle, ja toimija on merkitty lannoitevalmistelain mukaiseen valvontarekisteriin. Lannoitevalmisteella on tyyppinimi Lannoitevalmisteella on tuoteseloste, josta ilmenevät suomen ja ruotsin kielellä tuotteen kauppanimi sekä valmisteen ominaisuudet ja käyttöohjeet.

Luomulainsäädännön vaatimusten täyttyminen Mikä toimeenpanoasetuksen artikla 3:n mukainen luomussa sallittu valmiste on, eli onko kyseessä: lannoite- tai maanparannusaine (liite I) mikro-organismi maaperän yleiskunnon ja maaperän tai viljelykasvien ravinnepitoisuuden parantamiseksi kasvipohjainen aine kompostoitumisen edistämiseksi Lisäksi on selvitettävä, miten liitteen mahdolliset erityisvaatimukset tai soveltuvuuden edellytykset on täytetty, ja tarvittaessa liitettävä mukaan vaatimustenmukaisuutta osoittavat asiakirjat esimerkiksi GMO-todistus.

Arviointi Eviran luomuvalvontajaosto arvioi lannoitevalmisteen soveltuvuuden luomutuotantoon. Evira ei ”hyväksy” tuotetta, vaan arvioinnin tulos on viranomaisen antama neuvo. Arviointi tehdään ensisijaisesti tuotteen valmistajan tai markkinoijan antamien tietojen perusteella. Arvioinnin kohteena ovat vain ne tuotteen ominaisuudet, joilla on merkitystä luomulainsäädännön vaatimusten täyttymisessä. Siten esimerkiksi tuotteen valmistusprosessin ympäristöystävällisyys (esimerkiksi, että arvioitavan valmisteen raaka-aine on tehokalastuksen sivutuote) tai raaka-aineen alkuperämaa (esimerkiksi guano Etelä-Amerikasta) eivät vaikuta arviointiin.

Pyyntö merkitsemisestä luomulannoiteluetteloon Pyynnön lannoitevalmisteen merkitsemisestä luomuluetteloon voi tehdä lannoitevalmisteen Suomessa toimiva valmistaja tai markkinoija. Pyynnön voi tehdä vapaamuotoisesti tai lomakkeella. Pyynnön voi lähettää Eviralle kirjeenä tai sähköpostitse Pyyntö valmisteiden merkitsemisestä luetteloon ja soveltuvuuden arviointi on lannoitevalmistealan toimijoille vapaaehtoista ja maksutonta. Siksi luettelo ei ole täydellinen, mutta ei myöskään poissulkeva, eli luomutuotantoon soveltuvan lannoitevalmisteen käyttö on mahdollista, vaikka sitä ei ole luettelossa mainittu.

Kiitos! Ota yhteyttä: sampsa.heinonen@evira.fi