Miksi maataloutta tuetaan?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
ESAELY, Maaseutu ja energia
Advertisements

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tilanne MMM/Maaseudun kehittämisyksikkö.
Suorien tukien uudet tukimuodot ja yleiset ehdot Täydentävät ehdot
Juha Ikäheimo Pohjois-Savon ELY-keskus
valtiosihteeri Risto Artjoki/ ylijohtaja Heimo Hanhilahti MMM
Kotimainen ruoka ja yhteiskuntavastuu Johanna Ikävalko ympäristöjohtaja MTK.
Maaseutualueiden kehittämishankkeiden rahoitus toiminnanjohtaja Kirsti Oulasmaa Rieska-Leader ry.
Juhani Karvonen, Soome Metsaselts
Akavan elinkeinopoliittinen ohjelma Vesa Vuorenkoski Tiedotustilaisuus
Elinvoiman edistäminen kunnan toiminnan keskiössä
MAASEUDUN KEHITTÄMINEN Kirsi Viljanen, maa- ja metsätalousministeriö Joensuu.
Maaseudun kehittämisohjelmat ohjelmakaudella Pohjois-Karjalassa
Maaseudun kehittämisohjelman tilannekatsaus EAKR, Itä-Suomen seurantakomitea Sirpa Karjalainen Maa- ja metsätalousministeriö RO / maaseudun kehittämisyksikkö.
Maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020
KULUTTAJANA VAIKUTAT LÄHELLE JA KAUAS TÄMÄN AINEISTON TUOTTAMISEEN ON KÄYTETTY MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN TUKEA Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi.
Maataloustukien täydentävät ehdot Viherryttämistuki
EU ja raha: Budjetin synty Tulot ja menot.
Finnvera - rooli pk-yritysten rahoittajana ja tulevaisuuden näkymät Yrittäjävaltuuskunnan kokous Timo Kekkonen Elinkeinoelämän keskusliitto,
Suorien tukien uudet tukimuodot ja yleiset ehdot Täydentävät ehdot
Maaseutuohjelman arviointisuunnitelma - mistä on kyse? Työseminaari Säätytalolla
Ympäristön hoito uudessa maaseutuohjelmassa
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Suomen ja Itä-Suomen kasvun mahdollisuudet globaalissa ympäristössä Itä-Suomen huippukokous Johtokunnan.
Ruoka- ja ruokateollisuusperunan strategia vuoteen 2020 Hallinnon keinot -ryhmä Esa Hiiva.
Sivu 1 Tilannekatsaus Maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020.
Ruokaketjun kehittämisellä hyvinvointia koko maakuntaan Pro Ruokakulttuuri päätösjuhla , Ulla Mehto-Hämäläinen.
Ajankohtainen maatalouspolitiikka
Maatalouden ajankohtaiskatsaus
Maaseuturahasto Satakunnassa
Tilannekatsaus uuden ohjelmakauden valmistelusta Sanna Koivumäki MMM Sivu 1.
Leader-rahoitus Yhdistysten hanke- ja rahoitusinfo
MANNER-SUOMEN ESR-OHJELMAN TOTEUTUMINEN
Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma
VISIO KMO: Kestävää hyvinvointia monimuotoisista metsistä TULEVAISUUSKATSAUS: Metsät ja osaaminen- kasvavaa hyvinvointia Liite 2.
EU-Aluepolitiikka Rakenne- toimenpiteet Agenda Euroopan aluekehitysrahasto Tehtävä: “myötävaikuttaa alueellisen epätasapainon poistamiseen.
EU:n yhteisen maatalouspolitiikan terveystarkastus
1 Valtioneuvoston maatalouspoliittinen selonteko I Selonteko on yleisen tason tarkastelu maatalouden toimintaympäristöstä ja kehityksestä Tarkastellaan.
Neuvo 2020 –maatilojen neuvontajärjestelmä
VISIO 2015 Tulevaisuuden metsät - lisää hyvinvointia uusiutuvista luonnonvaroista EHDOTUS : Liite 1.
Itä-Suomen EAKR-SKOM NSPA – Pohjoisen harvaan asuttujen alueiden politiikkalinjaukset Satu Vehreävesa ohjelmapäällikkö, Pohjois-Savo.
EU-Aluepolitiikka Rakenne- toimenpiteet Agenda Rakennetuki liittymistä valmisteleville maille liittymistä valmisteleva tuki vuodesta 2000:
Alueellinen kilpailukyky ja työllisyys – tavoite Pohjois-Suomen toimenpideohjelma EAKR Terttu Väänänen Aluekehityspäällikkö Pohjois-Pohjanmaan.
Pielisen Karjalan maaseutupalvelut Maatalousstrategia 2014 – Nurmeksen kaupunki.
Juha Pulliainen Etelä-Savon ELY-keskus Etelä-Savon maaseutupäivä Mikkeli
Maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020 Ohjelman yleisesittely ja keskeiset uudistukset Kalvopaketti 1/3.
Uusiutuvan energian tukijärjestelmät valinkauhassa Uusiutuvan energian ajankohtaispäivä Hallitusneuvos Anja Liukko.
OP Ryhmän tutkimussäätiön teemapäivä Vallila Helsinki Elinkeinoministeri Olli Rehn Raha- ja talouspolitiikka pitkittyneessä 0-kasvun ja 0-koron.
Maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020
Ajankohtaista Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta
Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020: NEUVONTA
Aulis Kuusela Maaseutuvirasto
POKAT 2021 maakuntaohjelman valmistelu
Viestit kansalaisille, ammattilaisille ja päättäjille
Miksi maataloutta tuetaan?
Maaseutuohjelman yritys- ja hanke-rahoitus Iltakoulu 7. 11
MMM/ruokaosasto/ maaseudun kehittämisyksikkö
Maaseutuohjelman tavoitteet nyt ja rahoitus tulevaisuudessa Kehittäjä Matchmaking –tapahtuma Marianne Selkäinaho Maa- ja metsätalousministeriö.
Tulevalla maakunnalla mahdollisuus parantaa maaseudun elinvoimaisuutta
EU:n maatalouspolitiikka vuoden 2013 jälkeen
Maatalouslinjan ajankohtaiskatsaus
Vähähiilisyys Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa
Maaseutuohjelman rahoitusmahdollisuudet Uudellamaalla
EU:n maatalouspolitiikka vuoden 2013 jälkeen
Euroopan rakenne- ja investointirahastot (ns
Maatalouden ja ruoantuotannon yhteiskuntavastuun taustalla ovat mm.
Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta
EU:N TALOUSARVIO TULEVAI-SUUTTA VARTEN
Maatalouspolitiikan ajankohtaiskatsaus MTK Pohjois-Suomi Puheenjohtajien ja sihteerien neuvottelukunta Minna-Mari Kaila.
EU:N POLITIIKAN TOIMEENPANOELIN
Elintarviketurvallisuusvirasto, Maaseutuvirasto ja osa Maanmittauslaitoksen tietotekniikan palvelukeskusta on nyt Ruokavirasto.
EU-rahoitus kunnille ja maakunnille
Esityksen transkriptio:

Miksi maataloutta tuetaan? 7.11.2017 osastopäällikkö Minna-Mari Kaila Maa- ja metsätalousministeriö Ruokaosasto

Ruokaturva tuo vakautta Maapallolla odotetaan vuonna 2030 olevan 8,5 miljardia ihmistä => tarvitaan enemmän ruokaa. Miten taataan ruokaturva ja hyvä ravitsemus kasvavalle väestölle kestävällä tavalla. Ilmastonmuutoksen myötä lisääntyvät sään ääri-ilmiöt. Osasta nykyhetken parhaista viljelymaista tulee viljelykelvottomia

Huoltovarmuuden tavoite Tavoitteena on turvata: Kotimaisen alkutuotannon monipuolisuus Kotimaisen alkutuotannon riittävä laajuus Kotimaan elintarviketeollisuuden asema jalostajana

Suomen tavoitteet Turvaamme: ruuan alkutuotannon ja jalostuksen Suomessa elintarvikkeiden turvallisuuden hyvän kuluttajasuojan eläinten hyvinvoinnin korkean tason peltojen, metsien ja vesien sekä kala- ja riistakantojen käytön kestävyyden siten, että myös tulevat sukupolvet voivat niistä nauttia

Suomen tavoitteet Suomi hyödyntää uusiutuvia luonnonvaroja vastuullisesti ja kilpailukykyisesti kansainvälisenä edelläkävijänä Suomalainen ruokaketju on kilpailukykyinen, vastaa kuluttajien tarpeisiin sekä toimii kansallisesti ja globaalisti vastuullisesti Elintarviketurvallisuus on Suomessa maailman huippuluokkaa

EU:n maatalouspolitiikan tavoitteet Auttaa maanviljelijöitä tuottamaan riittävästi elintarvikkeita EU:n kuluttajien tarpeisiin Suojella ympäristöä, ilmastoa ja eläinten hyvinvointia Varmistaa elintarvikkeiden turvallisuus (esimerkiksi niiden jäljitettävyyden avulla) Suojella maanviljelijöitä hintojen epävakaudelta ja markkinakriiseiltä

EU:n maatalouspolitiikan tavoitteet Auttaa maanviljelijöitä investoimaan tilojensa nykyaikaistamiseen Tukea maaseutuyhteisöjen elinvoimaisuutta monipuolistamalla niiden elinkeinoelämää Luoda ja säilyttää elintarviketeollisuuden työpaikkoja

Valtioneuvoston EU-vaikuttamisstrategia 2017 Suomi maksaa EU:lle jäsenmaksua nykyisin noin 1,7–1,9 miljardia euroa vuosittain. Myös tulevien rahoituskehysten sisältöön tulee vaikuttaa siten, että monimuotoisen maatalouden harjoittaminen kaikilla yhteisön alueilla on jatkossakin mahdollista. EU:ta saatavat tulot (maataloustukirahastosta ja maaseudun kehittämiseen) olivat 2016 tilinpäätöksen mukaan 934 milj. euroa (vrt. jäsenmaksu 1,7 mrd), joka on noin 2/3 kaikesta palautuvasta EU-rahoituksestamme.

EU:n maataloustuen rahoitus Maatalousmenojen osuus EU:n budjetista on selvästi pienentynyt: enimmillään se oli 1970-luvulla 70 %, kun se nykyisin on noin 38 %. EU:n muut vastuut ovat laajentuneet Uudistuksilla on saatu aikaan kustannussäästöjä maatalouden määrärahat eivät ole reaalisesti kasvaneet, vaikka EU:hun on vuonna 2004 ja sen jälkeen liittynyt 13 uutta valtiota.

EU-rahoitteiset ja kansalliset tukielementit ovat riippuvaisia toisistaan Kansallinen tuki täydentää EU:n tukia. Nämä tuet muodostavat perustan, johon kansalliset tuet on sovittu komission antamassa liikkumatilassa. Esimerkki tukitason yhteensovituksesta lihasonnien kasvatuksessa:

EU:n maatalouspolitiikan rahoitus Yhteinen maatalouspolitiikka kaikkein integroitunein EU-politiikan ala. Sisämarkkinat toimivat maataloustuotteilla hyvin. Politiikan tavoitteet ja sisältö päätetään EU-tasolla, kansallinen liikkumavara rajattu. Myös säännöt tuista ja niiden rahoituksesta päätetään EU-tasolla (EU-asetukset, valtiontukisäännöt). Maatalouden suorat tuet ja markkinoiden tasapainottamiseen tähtäävät tuet kokonaan EU-rahoitteisia. Maaseudun kehittämistuet osarahoitteisia. Kansallisten tukien käyttömahdollisuudet rajallisia.

EU, US ja Kiina, kokonaismaataloustuki 2016 (TSE) 247 mrd. € Kiina US EU 91 mrd. € 112 mrd. € Lähde: OECD 2016

Rahoituskehyksessä ennalta kohdennettu, EU28

Suorat tuet tasoitettuna hehtaareille EU28 (€/ha) OECD 2017

Täydennetään kansallisin varoin YMP:tä Lähde: OECD 2017

Viljelijätuet ja tukien EU-osuudet 2016-2018 milj.€ 2017 arvio 2018 arvio Eläinten hyvinvointikorvaukset 68 — valtion osuus 39 — EU:n osuus 29 Maa- ja puutarhatalouden kansallinen tuki 322 326 325 EU-tulotuki 532 535 525 Peltoalaperusteiset ympäristökorvaukset, luonnonmukainen tuotanto ja ei-tuotannolliset investoinnit yhteensä 278 290 291 161 168 169 117 122

Viljelijätuet ja tukien EU-osuudet 2016-2018 milj.€ 2017 arvio 2018 arvio Luonnonhaittakorvaukset yhteensä 547 552 519 — valtion osuus 450 455 422 — EU:n osuus 97 Yhteensä viljelijätuet 1 747 1 771 1 728 972 988 955 775 783 773 — EU:n osuus, % 44 45

Yleistä maaseutuohjelmasta 2014-2020 Maaseutuohjelmat laaditaan parlamentin ja neuvoston sekä komission asetusten perusteella jäsenmaan tarpeiden ja strategian mukaisesti EU-osarahoitteisuus: EU +kansallinen rahoitus -> jos kansallista rahoitusta leikataan, jää myös EU-rahoitusta silloin saamatta Suomessa on Manner-Suomen ja Ahvenanmaan maaseutuohjelmat Komissio hyväksyi Manner-Suomen maaseutuohjelman 12.12.2014 Tarjolla on rahoitusta ja ratkaisuja viljelijöille ja muille maaseudun yrittäjille sekä asukkaille www.maaseutu.fi - tarinat eri puolilta Suomea kertovat, mikä kaikki on mahdollista - jotta voisimme hyvin 27.8.2018

Maaseutuohjelman toimenpiteet ja rahoitus (EU+kansallinen yhteensä) *) Toimenpide milj. euroa Koulutus ja tiedonvälitys 80 Neuvonta 34 Investoinnit fyysiseen omaisuuteen 1 035 - josta kokonaan kansallinen lisärahoitus 656 Tila- ja yritystoiminnan kehittäminen 402 - josta kokonaan kansallinen lisärahoitus 67 Maaseudun palvelujen ja kylien kehittäminen 80 Ympäristökorvaukset 1 586 Luonnonmukainen tuotanto 326 Luonnonhaittakorvaukset 3 670 - josta kokonaan kansallinen lisärahoitus 1 860 Eläinten hyvinvointi 458 Yhteistyö ja innovaatiot (sis. EIP) 160 Leader 300 Tekninen apu 70 Yhteensä 8 201 * Lisäksi yksityiset panostukset esim. investointeina ja talkootyönä

Kansallinen tuki Maa- ja puutarhatalouden kansallisen tuen tavoitteena on täydentää EU:n tukijärjestelmiä turvata maa- ja puutarhatalouden toimintaedellytyksiä turvata tuotannon kannattavuutta turvata maaseudun elinvoimaisuuden säilymistä. Ongelmana Suomessa sekä pohjoiset olosuhteet että yleinen korkea kustannustaso

Kansallinen tuki EU:n hyväksyntä on maksamisen edellytys komissio on hyväksynyt Suomen erityiset pohjoiset olosuhteet vanhat ns. 141-tuet, joista oli paljon poliittista keskustelua, maksetaan nyt osana EU:n suorien tukien ja markkinajärjestelyasetuksen sallimia tukijärjestelmiä. Tärkein kansallisen tuen tukimuoto pohjoinen tuki noin 90 % koko tukimäärästä, perustuu Suomen liittymissopimuksen artiklaan 142. hyväksyntää myöntäessään komissio arvioi että tuet eivät aiheuta häiriöitä yhteismarkkinoissa

Kiitos!