Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Maatalouslinjan ajankohtaiskatsaus

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Maatalouslinjan ajankohtaiskatsaus"— Esityksen transkriptio:

1 Maatalouslinjan ajankohtaiskatsaus
MTK:n syysvaltuuskunta

2 Vuoden 2014 tukiratkaisu allekirjoitettiin 25.11.2013
Tukiratkaisu laadittu vuoden 2013 pohjalta. Vuoden 2014 tukiratkaisussa oli noin 6 miljoonaa euroa vähemmän rahoitusta käytettävissä. Ratkaisussa jouduttiin tekemään seuraavat leikkaukset: Emolehmien tuki AB –tukialueella, tukitaso palautettiin 90 euroon (- 3 euroa vrt. 2013) Hevosten kansallista tuea alennettiin 55 euroa/ey (AB 80 €/ey ja C 170 €/ey) Yleistä hehtaaritukea alennettiin 5 euroa/ha (tukitaso 28/44/95 €/ha) Lisäksi: - AB alueen maidon tuotantotuki palautetaan aikaisemmalle tasolle 3,0 snt/l

3 Vuoden 2014 tukiratkaisun lausumat:
Maatalouden kannattavuuden turvaaminen edellyttää, että tuotannolle asetetut kansalliset vaatimukset eivät tarpeettomasti heikennä kilpailuasemaamme yhteismarkkinoilla, lisää tuotantokustannuksia tai aiheuta turhaa hallinnollista taakkaa yrittäjille. Valtion ja tuottajajärjestöjen yhteisenä tavoitteena on kilpailukykyinen tuotanto sekä tehokas ja järkevä maataloushallinto. Maa- ja metsätalousministeriö laatii vuoden 2014 aikana selvityksen, jossa pyritään tunnistamaan lainsäädännöstä maatalousyrittäjille aiheutuva hallinnollinen taakka sekä mahdollinen lisäkustannus elinkeinolle siitä, että joiltain osin kansallinen lainsäädäntö ylittää EU-säädösten mukaisen perustason. Samalla yhdessä tuottajajärjestöjen kanssa kartoitetaan valvontoihin liittyvät yleiset ongelmatilanteet ja luodaan toimintamallit parhaista käytännöistä. Toimintatapoja kehittämällä pyritään parantamaan elinkeinonharjoittajien ja viranomaisten välistä yhteistyötä sekä maatalousyrittäjien työssä jaksamista.

4 Vuoden 2014 tukiratkaisun lausumat:
Suomalaisen maataloustuotannon, mukaan lukien sika- ja siipikarjatuotannon turvaamiseksi maa- ja metsätalousministeriö ja tuottajajärjestöt käynnistävät vuonna 2014 selvityksen maataloustuotteiden ja tuotantopanosten markkinahäiriöiltä suojaavasta riskienhallintajärjestelmästä. Tavoitteena on, että riskienhallinnan keinot otetaan käyttöön tulevan ohjelmakauden 2014–2020 kuluessa. Vuonna 2015 uudistuvan tukikokonaisuuden maksatusaikatauluista laaditaan selvitys vuonna 2014 mahdollisimman pian, kun tukien toimeenpanon yksityiskohdat tarkentuvat EU-säädöksissä ja kansallisissa säädöksissä.

5 Vuoden 2014 tukiratkaisun lausumat:
Luonnonhaittakorvauksen lisäosan ja muiden uudistettavina olevien tukijärjestelmien valmistelussa ja toimeenpanossa huomioidaan myös sika- ja siipikarjatalouden tarpeita tavoitteena mahdollisimman tasapainoinen kokonaistukiratkaisu alueiden ja sektoreiden välillä. Luonnonhaittakorvauksen lisäosan kotieläinkorotus pyritään vuodesta 2015 alkaen kohdentamaan nykyistä paremmin aktiiviseen kotieläintuotantoon ja välttämään tuen peltomarkkinoita vääristäviä elementtejä. Vuonna 2015 otetaan käyttöön EU:n suorien tukien nuorten viljelijöiden tuen järjestelmä. Kun tämän järjestelmän soveltamisen yksityiskohdat selviävät ja saadaan tarkempia arvioita tukikelpoisesta pinta-alasta, hallinto ja tuottajajärjestöt yhteistyössä pohtivat tulisiko osana pohjoista tukea sovellettavaa nuorten viljelijöiden tukeen soveltaa samoja ehtoja kuin EU:n suorissa tuissa.

6 Vuoden 2014 tukiratkaisun lausumat:
Hevostalouden yksikkötuki alenee vuosien 2013 ja 2014 välillä koko maassa. Vuoden 2014 jälkeen ei hevostalouteen enää Etelä-Suomessa makseta eläinyksikköperusteista tukea. Vuoden 2015 tukiratkaisua varten valmistellaan hevostalouden kehittämisohjelma sektorin toimintaedellytysten turvaamiseksi. Neuvotteluosapuolet tarkentavat yhteisesti sovitut toimenpiteet tammikuun 2014 loppuun mennessä.

7 Mistä on nyt päätetty? Poliittinen päätös Etelä-Suomen kansallisesta tuesta saavutettu komissaarin ja ministerin välillä Tulotukien osalta sopimus Suomen hallituksen esityksen mukainen. Poliittinen päätös tuotantosidonnaisten tukien enimmäismäärästä on sovittu Päätös komissiosta vuonna (20 % →18 %) Luopumistukijärjestelmää jatketaan vuoden 2018 loppuun asti. Maaseudun kehittämisohjelmien hyväksyminen komissiossa vuonna 2014. Osa uudistuksesta tulee voimaan vasta (mm. suorat tuet, LFA- ja ympäristökorvaus, täydentävien ehtojen muutokset) → Siirtymäsäännökset vuodelle 2014 → Viljeiljätuet jatkuvat lähes ennallaan vuonna 2014.

8 Etelä-Suomen kansallinen tuki 2007 - 2020

9 CAP uudistus - miten tästä eteenpäin?
Lainsäädännön julkaisu marras- joulukuussa 2013. Toimeenpanosäädöksien valmistelu alkoi syksyllä Valmistuvat keväällä 2014. Tukijärjestelmien yhteensovitus kevät 2014. Uudet valtiontukisäännöt käyttöön lukien. Sääntöjä valmistellaan parhaillaan. valtiontuen suuntaviivat, ryhmäpoikkeusasetus, de minimis -säännöt

10 Tilamallit – mitä vaikutuksia CAP-uudistuksella on käytännössä?
Tukikokonaisuudessa on vielä liikaa epävarmuutta, jotta tilamalleja pystyttäisiin laatimaan. Hallitus ei ole päässyt yksimielisyyteen maaseudun kehittämisohjelman rahanjaosta: ympäristökorvaus, LFA, LFA:n kansallinen lisäosa: tukitasoja ei ole vahvistettu. CAPin tuotantosidonnaisten tukien osalta nyt tiedetään kokonaisprosentti, mutta vielä ei ole työryhmissä keskusteltu, miten tuki kohdentuu eri tuotantosuunnille (maito, nauta, lammas&vuohi, erikoiskasvit) Kansallisten tukien osalta vuoden 2015 budjettitasoa ei vielä tiedetä. Kehysriihessä on sovittu leikkauksia MMM:n kehykseen. Laskelmat vuonna 2015 käyttöön otettavasta tukikokonaisuudesta tulevat kevätvaltuuskuntaan 2014.


Lataa ppt "Maatalouslinjan ajankohtaiskatsaus"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google