Orgaaniset yhdisteet Biomolekyylit C + O C + N C + H Alkoholit Amiinit

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Molekyylien sidokset Juha Taskinen
Advertisements

Stereoisomeria Stereoisomerian lajit ovat:
Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2012
Pesuaineet Pesuaineissa on tensidejä, eli aineita, joissa on pitkä, vettä hylkivä hiiliketju, ja veteen liukeneva hiili, ja –happiatomeista koostuva negatiivinen.
Muovien tunnistus FT-IR-laitteella
Alkuaine, yhdiste vai seos?
Orgaaninen kemia Hiilen kemiaa Elollisen luonnon kemiaa.
Proteiinit.
SUOJAINMATERIAALIEN KEMIKAALIKESTÄVYYS JA SUOJAIMIEN VALINTA
Bios 1: Eliömaailma 1 Happonen P, Holopainen M, Sotkas P, Tenhunen A, Tihtarinen-Ulmanen M & Venäläinen J (2011)
HIILEN KEMIA
Orgaanisia molekyyleja Chemsketchillä
Hiilihydraatit Monosakkarideillä on sekä suoraketjuinen että rengasrakenteinen muoto Renkaat voivat liittyä toisiinsa polykondensaatioreaktiolla, jossa.
Hapot ja emäkset Happo luovuttaa protonin emäs vastaanottaa
Polymeerit Ovat aineita, jotka koostuvat pienistä molekyyleistä, monomeereista, jotka ovat liittyneet toisiinsa kovalenttisin sidoksin Polymeerien tarkat.
Suolojen liukoisuus Ioniyhdisteiden vesiliukoisuuteen vaikuttaa
Typpi.
Happi Esiintyy ilmakehässä toiseksi yleisin ilmakehän kaasu (21%)
Reaktioita ruoanvalmistuksessa
1. Hiili – elämän alkuaine
Kotitalous: ravitsemus  Suomalaisten ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta vuodesta 1954  A- ja D-vitamiinin lisääminen margariineihin.
Karboksyylihapot. Rakenne  Karboksyylihapot koostuvat hiilestä, hapesta ja vedystä  Karboksyyliryhmä –COOH sisältää karbonyyli-ja hydroksyyliryhmän.
HIILIVEDYT IVA VITANOVA, SANNI SILVENTOINEN JA JONNA JALKANEN.
Amiinit.
Hiilivedyt.
13. Karboksyylihapot, esterit ja rasvat. Karboksyylihapot  Ovat heikkoja happoja  Heikko happo ja vahva happo, mitä tarkoitetaan?  Vahva happo luovuttaa.
1. FYKE:ä oppimaan Mitä ovat fysiikka ja kemia?
DNA:n & RNA:n rakenne ja toiminta
14. Aminohapot ja valkuaisaineet  Aminohapon rakenteessa on sekä aminoryhmä -NH 2 ja karboksyyliryhmä –COOH  Aminoryhmä on yleensä liittynyt karboksyyliryhmän.
Solujen kemiallinen rakenne.  Solujen yleisimmät alkuaineet: o Hiili (C) o Vety (H) o Happi (O) o Typpi (N)  Solujen yhdisteet voivat olla: o Orgaanisia.
Kehon energiantuotto.
Luku2, Alkuaineita ja yhdisteitä
2. Solun hienorakenne.
Solu ottaa ja poistaa aineita
III VAHVAT SIDOKSET Ionisidos Metallisidos Kovalenttinen sidos
Ruuansulatus Ihminen koostuu: vedestä, noin 63% painosta
Eliöt rakentuvat soluista
MONIPUOLINEN HIILI Elollisen luonnon molekyylien runkoalkuaine on hiili. Sillä on kaksi ominaisuutta, jotka tekevät siitä alkuaineiden joukossa poikkeuksellisen:
SIDOKSEN POOLISUUS Tarkoittaa sidoselektronien epätasaista jakautumista Sidos on pooliton, jos sitoutuneet atomit vetävät yhteisiä elektroneja yhtä voimakkaasti.
Miksi metaanin eli maakaasun kiehumispiste (–162 °C) on huomattavasti alhaisempi kuin veden kiehumispiste (100 °C)? Miksi happi ja vety ovat kaasuja,
Proteiinit.
IV HEIKOT SIDOKSET 14. Molekyylien väliset sidokset
Stereoisomeria Cis-trans-isomeria eli geometrinen isomeria
Avoketjuisen rakenteen lisäksi monosakkaridit esiintyvät heterosyklisinä rengasrakenteina, joissa karbonyyliryhmän happi on osa rengasrakennetta.
Luku 5, Orgaanisia yhdisteitä
Kemikaaleja kaikkialla
Orgaanisia molekyyleja Chemsketchillä
Kpl 1-3 SOLU.
Orgaanisia reaktioita
I AINEET YMPÄRILLÄMME Kemia on … Aineen eri muodot Maailmankaikkeus
1.Kemiaa kaikkialla Kemia on kokeellinen luonnontiede, jossa tutkitaan aineiden ominaisuuksia, rakennetta ja aineiden välisiä reaktioita Tutkimuksia tehdään.
Orgaanisten yhdisteiden luokittelua
Solujen energian sitominen ja energian vapauttaminen kpl 7-8
Mitä kemia on? KEMIA.
Elävän luonnon kemialliset reaktiot tapahtuvat
Alkoholeissa ketjurakenteiseen tai sykliseen hiilirunkoon on liittynyt poolinen OH-ryhmä eli hydroksyyliryhmä.
12. Alkoholit Kemiassa muitakin kuin alkoholijuomien alkoholi (etanoli) Tunnistaa päätteestä –oli (esim. butanoli, ksylitoli jne.)
Orgaaniset typpiyhdisteet
Orgaanisissa yhdisteissä reaktiot tapahtuvat pääsääntöisesti funktionaalisissa ryhmissä.
Kaikenlaisia sidoksia: ioni-, kovalenttiset ja metallisidokset
Puhdas aine ja seos Puhdas aine muodostuu keskenään samanlaisista rakenneosista. Puhtaalla aineella on kolme olomuotoa ja tarkat sulamis- ja kiehumispisteet.
Alkeenien yleinen kaava
Tehtävä 74 Miten eroavat toisistaan ionihilan ja poolisen molekyylihilan a. rakenneyksiköt b. hilaa koossa pitävät voimat c. sulamispisteet
Kovalenttinen sidos Kovalenttinen sidos muodostuu epämetallien välille. Molemmat epämetalliatomit luovuttavat sidokseen yhden , kaksi tai kolme elektronia,
Elinympäristömme alkuaineita
Muovien tunnistus FT-IR-laitteella
Vesi Veden erityisominaisuudet Veden erityisominaisuudet
Pooliset ja poolittomat molekyyliyhdisteet
Kertauskirja kpl 2, 3, 4.
KEMIA 1osp Tekijä lehtori Zofia Bazia-Hietikko.
Esityksen transkriptio:

Orgaaniset yhdisteet Biomolekyylit C + O C + N C + H Alkoholit Amiinit Rasvat Hiilihydraatit (mono-, di- ja polysakkaridit) Proteiinit (muodostuvat aminohapoista) Nukleiinihapot (DNA ja RNA) C + O C + H C + N Alkoholit Hydroksyyliryhmä poolinen Pienimolekyyliset liukenevat hyvin veteen Molekyylien välillä vetysidoksia  korkeammat sulamis- ja kiehumispisteet kun hiilivedyillä Jako primäärisiin (hapettuvat aldehydeiksi), sekundäärisiin (hapettuvat ketoneiksi) ja tertiäärisiin (eivät hapetu) Amiinit Hiilivedyt Ammoniakin johdannaisia. Jaottelu: Toimivat vedessä heikkoina emäksinä Voidaan neutraloida hapoilla Poolittomia Eivät liukene veteen Alhaiset sulamis- ja kiehumispisteet Käytetään polttoaineina, liuottimina ja muovien raaka-aineina. Aldehydit ja ketonit Aldehydeillä hiili-happi-kaksoissidos on hiiliketjun päässä, ketoneilla hiiliketjun keskellä Molekyylien välillä dipoli-dipolisidoksia Aldehydit voivat hapettua edelleen karboksyylihapoiksi. Alkaanit Alkeenit Aminohapot Karboksyylihapot Sisältävät happaman karboksyyliryhmän ja emäksisen aminoryhmän Toimivat vedessä amfolyytteinä Sitoutuvat yhteen peptidisidoksella, jolloin muodostuu proteiineja. Alkyynit Aromaattiset hiilivedyt Toimivat vedessä heikkoina happoina Molekyylien välillä vetysidoksia  Melko korkeat sulamis- ja kiehumispisteet Voidaan neutraloida emäksisellä aineella Esteröityvät alkoholien kanssa Pitkäketjuiset ovat rasvahappoja