KTPO-CSC-vuosisopimuksen 2018 näkymiä ym

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kansallinen digitaalinen kirjasto - lyhyt johdatus Jukka Liedes
Advertisements

Arkistosektorin KDK- yhteistyöverkosto KDK ja sen arkistosektorin yhteistyöverkosto –seminaari Arkistoneuvos Jaana Kilkki Arkistolaitos.
Digitaalisten kirjastopalveluiden arkkitehtuuri UUSI ARKKITEHTUURI – PAREMMAT PALVELUT Järjestelmäarkkitehtuurihankkeet Ari Rouvari ja Esa Kurki.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto RAKETTI-KOKOA.
KDK-asiakasliittymä – linjauksia 2012 Keskuskirjastokokous Kristiina Hormia-Poutanen.
KTPO-CSC-vuosisopimus 2014 & RAKETIn jälkeinen ohjausmalli IH
Korkeakoululaitoksen tietohallinnon kehittäminen & kokonaisarkkitehtuuri Ilmari Hyvönen Korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osasto Tietohallinnon.
Kansallinen digitaalinen kirjasto. 2 Kansallinen digitaalinen kirjasto –hankkeen tausta Kansalliset linjaukset velvoittavat kirjastojen, arkistojen ja.
Helsingin yliopiston tietohallinto Tietotekniikkapalveluita tuotetaan Helsingin yliopistossa keskitetysti tietotekniikkakeskuksessa sekä hajautetusti tiedekunnissa.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
Satakunnan ammattikorkeakoulu | Kirjastopalvelut Satakunta University of Applied Sciences | Library Services AMK-kirjastojen Finna-päivä LAMK, Fellmannia.
Yleiskuva CSC:n palveluista Tuija Raaska
Neljä osakokonaisuutta
FinElib-päivä Kai Ekholm. Strategiset teesit 1.Digitaalinen kirjasto kansalaisten käyttöön 2.Kansallisen kulttuuriperinnön säilyttäminen digitoinnilla.
KDK-asiakasliittymä – ajankohtaista Syyskuu 2010 Kristiina Hormia-Poutanen.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto JURE.
Esiselvitys tutkimuslaitosten ja yliopistollisten sairaaloiden julkaisutiedonkeruusta ja lausuntojen yhteenveto Olli Poropudas, Opetusneuvos Opetus- ja.
Tietovarannon järjestelmä- ja teknologia-arkkitehtuurin kehittäminen.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tietohallinto-ohjausryhmän.
O PETUSMINISTERIÖ //1. KULTTUURIVIENTIOSAAMISEN KEHITTÄMINEN SUOMESSA Kulttuuriviennin valmisteluryhmän puheenjohtaja Johan Storgård, teaterchef Svenska.
Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen yhteisten arkkitehtuurien tilanne ja hallintamallin tilanne IH
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tieto- hallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto OILI.
CSC:ltä ostetut palvelukokonaisuudet vuonna 2015
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
Korkeakoulujen, OKM:n ja CSC:n tietohallintoyhteistyö RAKETTI –hankkeen jälkeen Ilmari Hyvönen
OKM:n CSC:ltä korkeakouluille ostamien palveluiden ohjaus Ilmari Hyvönen.
Julkisen hallinnon arkkitehtuurihierarkia
Korkeakoulujen tietohallinto- ja ICT-ohjausryhmä,
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
Tietohallintolaki edellyttää, että julkisen hallinnon viranomaisten on tietojärjestelmien yhteentoimivuuden mahdollistamiseksi ja varmistamiseksi suunniteltava.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto RAKETTI-TUTKI-hankkeen.
Johdatus luottamusverkostoihin
Korkeakoulujen ICT-palveluiden arkkitehtuurin kannalta huomioitavat muut arkkitehtuurit Korkeakoulujen tietohallinto- ja ICT-ohjausryhmä, Ilmari.
OKM–CSC-vuosisopimuksen valmistelu Juha Haataja
Kansallinen digitaalinen kirjasto Opetusministeriön kirjastopäivät Minna Karvonen.
Opetus- ja koulutusyhteistyöhön liittyvä korkeakoulujen tietojärjestelmien yhteentoimivuuden kehittäminen ja arkkitehtuurityö – HAHMOTELMAA
KANSALLISKIRJASTO Finna 2020 Johtava avoimen kulttuurin ja tieteen hyödyntämisen väylä Kristiina Hormia-Poutanen Finna-konsortioryhmä
KTPO-CSC-vuosisopimukseen liittyviä kuulumisia Juha Haataja
Tutkimuksen viitearkkitehtuuri – Tutkimuksen tuen ja hallinnan näkökulma Mari Riipinen Turun yliopisto.
OKM keskitettyjen palveluiden rahoittajana CSC:n kautta: yhteistyöryhmien rooli ja arkkitehtuurityö Ilmari Hyvönen
Tieteellisen laskennan yhteistyöfoorumin alatyöryhmä, kokoonpano:
Euroopan meri- ja kalatalousrahasto Innovaatio-ohjelmat
POKAT 2021 maakuntaohjelman valmistelu
Miten FinELib-neuvottelut edistävät avointa julkaisemista?
Ajatuksia ICT-ohjausryhmästä ja CSC:n asiakasohjauksesta
Korkeakoulujen ICT-palveluiden nykytila ja tavoitetilakuvaus
Tutkimustietovarannon lähdetietovarantojen tilannekatsaukset
korkeakoulutuksen ja tutkimuksen ICT:n
Julkaisujen syöttöpalvelu
Panostus datalähtöisen tutkimuksen infrastruktuuriin
Tässä käsittely ohjaus-yhteistyössä
Tutkimustietovarannon ohjausrakenne
korkeakoulutuksen ja tutkimuksen ICT:n
OKM:N HALLINNONALALLE
Arkkitehtuurit ohjaavat Valtakunnalliset, keskitetyt ICT-palvelut
Erityisavustus korkeakouluille korkeakoulutuksen kehittämiseen
Ammattikorkeakoulujen julkaisujen syöttöpalvelu
Asettamiskirje: Korkeakoulujen tietohallinto-ja ICT-ohjausryhmän täsmennettynä tehtävänä on:
Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen
Opetushallinnon vaikuttavuustietopalvelu ja ammattikorkeakoulujen valmistumisvaiheen palautekysely (AVOP) Paula Merikko
ORCID-tutkijatunnisteen käyttöönoton edistäminen
ATT ja KDK-tilannekatsaus
OKM AJANKOHTAISTA
Exam johtoryhmän kokous
Koulutuksen ja tutkimuksen yhteentoimivuuspalvelut
Maatalous-lomituksen valmistelu-projekti
ICT –ympäristön yleiskuvaus
KTPO:n palvelukokonaisuuksien tiivis esittely
= = 62 9 ∙ 7 - 1= 62 8 ∙ = 62 (3 + 5) ∙ 6 = : 2 ∙ (15 – 7) = ∙ = 48 7 ∙ : 3 = 48 ( ) : 3 +
KTPO-CSC-vuosisopimuksen 2018 ja 2019 painotuksia Korkeakoulujen tietohallinto- ja ICT-ohjausryhmän kokous Jukka Haapamäki, Juha Haataja, Ilmari.
Esityksen transkriptio:

KTPO-CSC-vuosisopimuksen 2018 näkymiä ym KTPO-CSC-vuosisopimuksen 2018 näkymiä ym. ajankohtaisia kuulumisia Juha Haataja

KTPO-CSC sopimus ja CSC:n palvelut OKM/KTPO hankkii palveluita CSC:ltä korkeakouluille ja itselleen Palvelut koostuvat ICT-palveluista ja asiantuntijapalveluista: Palvelut vuoden 2017 KTPO-CSC-vuosisopimuksessa Käyttäjä OKM KK Korkeakoulujen ja tutkimuksen tietoverkko Funet 2,8M ~2,6M Korkeakoulujen tietohallinto- ja arkkitehtuuripalvelut 0,8M Opetus- ja kulttuuriministeriön tietovarastopalvelut KK/OKM 2,1M Tieteen ja kulttuurin kansallisen tietoinfrastruktuurin palvelut 3,7M Tieteellisen laskennan palvelut korkeakouluille 8,1M Yht. (sis. 3% kate) 18M 2,6

Painotuksia ja muutoksia 2017->2018 (1/2) Korkeakoulujen ja tutkimuksen tietoverkko Funet Funet-verkon päivitystyö, investoinnit 2018-2022 yht. 8 milj. euroa Korkeakoulujen tietohallinto- ja arkkitehtuuripalvelut 2017 osana palvelua rahoitettiin EXAM –järjestelmän kehittämistä Kärkihankerahoitusta saaneiden hankkeiden tukeminen arkkitehtuurinäkökulmassa 2017 toinen tärkeä työ 2018 EXAM järjestelmän kehitystä ei enää tueta, mutta kärkihankkeiden integroimiseen kohdennettava vastaavasti enemmän resursseja, koska 2018 alkaa iso liuta uusia hankkeita.

Painotuksia ja muutoksia 2017->2018 (2/2) Opetus- ja kulttuuriministeriön tietovarastopalvelut Sisältää entistä enemmän KTPO-CSC –sopimuksessa alulle laitettuja korkeakoulujen yhteisiä asioita (esim. Arvo-palvelun hyödyntäminen), jotka ovat muuttumassa pysyväksi toiminnaksi. Tarve olisi sille, että pysyvää toimintaa voitaisiin siirtää korkeakoulujen tilaamaksi, jolloin KTPO-sopimukseen tulisi tilaa uusille avauksille. Vuonna 2018 tärkeitä sisällöllisiä painotuksia ovat tutkimustietovarannon kehittäminen sekä Virran hyödyntäminen opintosuorituksien liikuttamisessa korkeakoulujen välillä (kärkihankkeiden tukena). Tieteen ja kulttuurin kansallisen tietoinfrastruktuurin palvelut PAS-palveluiden tuotanto ja kehittäminen (Tutkimus-PAS, arkistojen digitointi, PASin kokonaisarkkitehtuuri ym.), tutkimuslaitosten huomiointi Tieteellisen laskennan palvelut korkeakouluille Datanhallinnan ja laskennan palveluiden käynnistäminen mm. kompetensseja kasvattamalla, tutkimuslaitosten huomiointi

Korkeakoulujen ja tutkimuksen tietoverkko Funet OKM on investoinut keskitetysti Funetin kehittämiseen pitkä historia vuodesta 1983 infrastruktuurista on ollut merkittävää hyötyä koko Suomen tutkimusjärjestelmälle OKM on maksanut keskitetysti noin puolet korkeakoulujen kustannusosuuksista OKM näkee Funet-verkon tärkeänä osana tieteen ja tutkimuksen toimintaympäristöä perusinfrastruktuuri jonka kansallisesta ja kansainvälisestä kapasiteetista ja yhteyksistä on huolehdittava OKM on sitoutunut Funet-verkon tukemiseen huomioidaan sekä kansallinen tutkimusjärjestelmä että korkeakoulut erityisesti

Funet-investoinnit 2018-2022 OKM myöntänyt 2016 rahoitusta 2,3 M€ ja investointien jatkorahoitus 2022 saakka yhteensä 8,0 M€ Vuoden 2018 CSC-sopimukseen OKM voi kirjata sitoumuksen investointien monivuotiseen rahoitukseen Myönteinen VM/JulkICT-lausunto saatu

Datanhallinnan ja laskennan kehittämisohjelma 2017-2021 Puoliväliriihessä 2017 päätös panostuksista, yhteensä 33 miljoonaa euroa lisäksi kehittämisohjelman käynnistämiseen rahoitusta vuoden 2017 budjetista 2 milj. euroa OKM sopii Suomen Akatemian kanssa kehittämisohjelman ohjaamiseen ja koordinointiin tarvittavasta työpanoksesta Datanhallinnan ja laskennan kehittämisohjelman ohjausryhmän ensimmäinen kokous 18.9.2017 Alkuvuonna 2018 ohjausryhmä linjaa 33 milj. euron käytöstä kehittämisohjelman toteuttamiseen. Tämän jälkeen OKM tekee CSC:n kanssa erillisen sopimuksen.

PAS-palvelut ja tietoinfra-palvelukokonaisuus OKM:n KDK- ja ATT-hankkeet päättyvät vuoden 2017 lopussa siirrytään hankemuotoisesta toimintamallista ”normaaliin työjärjestykseen” erillinen OKM-CSC-sopimus PAS-palveluista painopiste ollut KDK-sektorin tarpeissa, nyt laajenemassa (arkistojen digitointi, Tutkimus-PAS ym.) PAS-sopimuksen ohjausryhmän pj. Minna Karvonen tällä hetkellä Kansalliskirjasto ja Kansallisarkisto KTPO:n puolen isot käyttäjäorganisaatiot KTPO-CSC-vuosisopimuksessa tietoinfra-palvelukokonaisuus vuoden 2018 alkupuolella PAS-sopimuksen uudistus Tutkimus-PAS -osuuden lisäys (keskustelut yliopistojen ja tutkimuslaitosten PAS-tarpeista ovat käynnissä) arkistojen digitointi uutena isona teemana OKM:stä arkkitehtuuriohjaus osana OKM:n toimialan arkkitehtuurien kokonaisuutta palvelujen ohjaus: PAS-johtoryhmä (sisältö ja talous) ja KTPO-laatupalaveri (laatumittarit ja talous)

Yhteenvetoa: Sopimukseen liittyviä investointitarpeita CSC:n T&K-hankkeisiin (EU ym.) tarvittava omarahoitus tyypillisesti rahoitus ollut luokkaa 1,5 milj. euroa vuodessa PAS-investoinnit ja kehitystyö PAS-palveluista on erillinen sopimuskokonaisuus investointitarve vuositasolla 1 milj. euroa Tutkimus-PAS merkittävä uusi kokonaisuus valmisteilla arkistojen digitoinnin hankekokonaisuus Datanhallinnan ja laskennan kehittämisohjelma 2017-2021 panostukset yht. 35 milj. euroa Funet-verkkoinfrastruktuurin uudistaminen 2017-2022 8 milj. euroa