PERSOONALLISUUSPSYKOLOGIA

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Persoonallisuusteoriat
Advertisements

Ihmisen kolme olemusta
Hoitotyön keskeiset käsitteet
MIELENTERVEYS JA JAKSAMINEN. MIELENTERVEYS: KESKEISET SISÄLLÖT Psyykkinen toimintakyky Sosiaalinen toimintakyky Mielenterveys: määritelmä -Ylläpitäminen,
Mitä tarkoittaa skeema oppimisessa? Anna-Helena Lipponen 2012.
Ammattikorkeakoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen tutkimuspäivät sekä yliopettajapäivät Seinäjoella Aija Töytäri-Nyrhinen, TtL Projektipäällikkö.
Kaupunkiympäristöt tutuiksi tutkien BMOL syyspäivät Sibelius-lukio, Helsinki Workshopin vetäjät: Virpi Hirvensalo ja Krista Koskelo Maantieteen.
Hoitotyön prosessi Marianne Niinimäki. Hoitotyön prosessi  =hoitotyölle ominainen yksilön, perheen tai yhteisön terveyteen kohdistuvien toimintojen järjestelmä.
Yleiset kompetenssit (Generic competences) Osaamisen kuvaus (description of the competence) Oppimisen taidot (Learning competence) Tradenomi  osaa arvioida.
Työhönvalmennusta sosiaalihuollon palveluna Kenelle, miksi ja millaista? Työ kuuluu kaikille!-koulutus
Ammatillisen koulutuksen kysymykset ja silta työelämään VAMPO toimenpiteet 64, 65, 66 Opiskelijoille suunnatut tukitoimet ja erityisopetus yleisissä ammatillisissa.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Millaisia vastuullisuuskysymyksiä elintarviketuotantoon liittyy ympäristövaikutusten lisäksi ja miten niitä voidaan määrittää? Tiedotustilaisuus ”Miten.
Itsensä johtaminen. Mitä on itsensä johtaminen? Itsensä johtaminen Oman mielen johtamista” Helena Åhlman (2003), tekniikan tohtori ”Ajatusten, tunteiden.
Persoonallisuuden kehitys Psyykkinen ja sosiaalinen kehitys.
Persoonallisuuden kehitys
Syyllisyys ja häpeä. Askel 5 syyllisyys ja häpeä Tavoitteet: Ymmärtää syyllisyys ja häpeä ja niiden välinen ero Tutkia kuinka vastaamme näihin tunteisiin.
ELÄMÄ TOTEUTUU SUHTEESSA MUIHIN Luku 11  Ydinsisältö.
LAPSEN ESIOPETUSSUUNNITELMA Lapsen nimi Esiopetuspaikka ja toimintavuosi Esiopetuksesta vastaava opettaja Syntymäaika HuoltajuusYhteishuoltajuusYksinhuoltajuus.
9 Sosio-kognitiivinen persoonallisuusteoria korostaa tilanteiden tulkintaa Ydinsisältö.
13 Mielenterveyden häiriöt ulottuvat lievistä vaikeisiin Ydinsisältö.
Sosiaalinen oppiminen ● Hyödyntää sekä behavioristisia että kognitiiviisia näkemyksiä ● Ihminen oppii tarkkailemalla toisia – tarkkailu tapahtuu sosiaalisessa.
Kroppasuhde, mielihyvä ja riippuvuus Kirjan sivut
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Ydinsisältö.
Asumispalvelut Erityishuolto-ohjelmat
MINÄ KÄSITYS Mari.
NÄKÖKULMIA PERSOONALLISUUSTEORIOIHIN
Opettaja opettaa persoonallisuudellaan- vai opettaako?
Ja tee leikkimielinen persoonallisuustesti
IHMISEN TOIMINTA - Tavoitteellista - Tiedostettua ja tiedostamatonta
KEHITYKSEN TAUSTAVAIKUTTAJAT
6. Lapsuuden psykososiaalinen kehitys (s. 82–95)
Näin oppiminen muuttuu Helsingissä
ÄIDINKIELI JA kIRJALLISUUS 1. KURSSI
Ihmisen elinkaari Psykologia jpe.
päihderiippuvuus fyysinen
Maailmankatsomus, valinnat ja vastuu
Fyysinen kunto ja suorituskyky
6.4 Liikunnan merkitykset
NORMAALIUS PSYYKKISEN ITSESÄÄTELYN TASAPAINOISUUS
Sosiaalisuus ja sosiaaliset taidot
Fyysis-psyykkis-sosiaalinen kokonaisuus
3 Minuudessa on kaksi puolta
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Motivointi 2: Hullunkuriset perheet Luovaa työskentelyä ihmissuhteiden vaikutuksesta.
lähtökohta: varhaisvaiheista vanhuuteen asti
Vauvan minäkäsityksen kehitys
6 Piirreteoriat kuvailevat yksilöiden välisiä eroja
TYÖHYVINVOINTI JA TYÖKYKY TYHY / TYKY
NUORUUS PS2 LAJM.
NÄKÖKULMIA PERSOONALLISUUSTEORIOIHIN
Äidinkielen yo-koetyyppi keväästä 2007 alkaen: oma tekstilajinsa
1. Uskontojen maailma Ydinsisältö.
9. Oppimisen psykologinen perusta
OPETTAJUUDEN JA TAITEILIJUUDEN TEEMOJA (YHTEISIÄ TUNTOMERKKEJÄ): (Parks M.E ) The Art of Pedagogy: Artistic Behaviour as a Model for Teaching.
PSYYKKINEN HYVINVOINTI
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
GE3 Haasteiden maailma.
Sosiaalinen kehitys Tarja Rauste
Tervetuloa Innopajaan
Työ- ja toimintakyvyn arviointi hankintatilaisuus
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Ydinsisältö
Talvityhyt-seminaari turvallisuutta - terveyttä - työkykyä -
SPPL Arvotyöpaja Kuopio
TOIMINTAKYVYN A R V I O I N T I
Suuri ihme – rippikoulusuunnitelman keskeiset kehityssuunnat Rippikoulu on elämää Jumalan kasvojen edessä (elämä-usko-rukous) Yhteisöllinen.
Persoonallisuus-teoriat
Sosiokognitiivisen suuntauksen taustaa
NÄKÖKULMIA PERSOONALLISUUSTEORIOIHIN
NÄKÖKULMIA PERSOONALLISUUSTEORIOIHIN
MAAILMAN- KULTTUURIT.
Esityksen transkriptio:

PERSOONALLISUUSPSYKOLOGIA - Tutkii yksilön persoonallisuutta, sen syntyä ja kehittymistä sekä persoonallisuuden vaikutusta yksilön elämään Peruskysymykset Tavoitteet 1. 2. 3. 4. 2. 5.

DETERMINISMI JA INDETERMINISMI PERSOONALLISUUSPSYKOLOGIASSA (s.27-28) = toiminta määräytyy ulkoisten ja tahdosta riippumattomien tekijöiden mukaan - nk. psyykkinen determinismi Indeterminismi = korostaa yksilön omia valintoja ja tahdon vapautta - itseään toteuttava ihminen, omat valinnat psykodynamiikka Nykykäsityksessä yhdistyvät:

PERSOONALLISUUS = yksilön sisällä olevien psykofyysisten järjestelmien dynaaminen kokonaisuus, joka tuottaa hänelle ominaiset tavat ajatella, tuntea ja käyttäytyä (Gordon Allport) - biologinen, sosiokulttuurinen ja yksilöpsykologinen näkökulma koko ajan vuorovaikutuksessa keskenään!

TEMPERAMENTTI = Persoonallisuuden biologinen pohja = yksilölle tyypillinen reagoimis- ja käyttäytymistyyli - Joukko suhteellisen pysyviä, synnynnäisiä taipumuksia ja valmiuksia - Yksilö päättää, miten toteuttaa esim. miten ujo suhtautuu uusiin ihmisiin - Voidaan ajatella piirteinä ja piirteiden jatkumona (vrt. piirreteoriat) kts. moniste

- Näkyy esim. miten ilmaisee tunteitaan, miten suhtautuu uusiin asioihin jne - Näkyy myös mielialassa - Ympäristö voi muovata, mutta ei muuttaa - Persoonallisuus temperamentin ja ympäristön vaikutuksen yhteistulosta

MINUUS TAI MINÄ = yksilön toimintaa ohjaava rakenne, johon liittyy subjektiivinen kokemus omasta itsestä Voi olla joko subjektina = objektina = - Myös käsitykset itsestä (itseä koskevat skeemat) eli minäkäsitys - Kokemus ja tapa määrittää riippuu, elääkö yksilö- vai yhteisökeskeisessä kulttuurissa

Minällä on rajat, jotka voivat kuitenkin ylittyä: 1. flow 2. Psykoosi 3. nk. Deindividuaatio 4. Joukkosuggestio

MINÄKÄSITYS - Käsitys itsestä kokonaisuutena. Käsittää useita minäkuvia: fyysinen, sosiaalinen, ammatillinen jne. - Ihanneminä = - Normatiivinen minä = - Todellinen minä =

ITSETUNTO suhtautumista itseen käsitys, miten hyvä/huono on hyvä itsetunto = realistinen käsitys itsestään Itsereflektio!

IDENTITEETTI kuka olen, minne kuulun esim. sukupuoli, kulttuuri kansallisuus yms. luovat