Vaatteideni vaikutus ympäristöön

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Prosessiteollisuus monessa mukana.
Advertisements

Ympäristökuormituksen mittaaminen erilaisten jalanjälkien avulla
Resurssitehokkaat ratkaisut – kestävää liiketoimintaa Pekka Paasikivi Lähivesistä Itämereen
KAUPUNGIN JOHDON TERVEISET KYLÄKIERROS MUUTOKSEN TUULET  Jälleen kerran yhteiskuntia ravistelevat suuret muutokset: tekniikassa, uskonnoissa, organisaatioissa,
Kiinteistöpalvelualalla riittää töitä!
Kestävä kehitys & käsityö
Kestävä taloudellinen vaihto ja kulutuksen vähentäminen
polyamidi, pa RAAKA-AINE: öljyteollisuuden sivutuotteet
Antti Harju, Ilari Leskinen ja Eetu Tyster
RATKAISUNA RAKENNETTU YMPÄRISTÖ. RAKENNETTU YMPÄRISTÖ  Aiheuttaa 40 % kasvihuonekaasupäästöistä  Kuluttaa 40 % energiasta  Teollisuutta tai liikennettä.
HARMAA TALOUS YRITTÄJÄN NÄKÖKULMASTA.  Kun hintahaitari eri tarjoajien välillä on yli 40 % voi kysyä pelaako kaikki samoilla pelisäännöillä ?  Pelisäännöthän.
(Viitekehys: Suomi, Kotka)
Mitä villapaidalle tapahtuu jos laitat sen pesukoneeseen 60 ⁰C :n pesuun? Miten villavaatteet tulisi pestä, perustele! TOTEUTUS: Otetaan käsinpestäväksi.
Monikäyttöinen paperi
VALINNAINEN TEKSTIILITYÖ 2 + 2
Kestävä Kehitys Jarno, Jimi ja Jami.
Irti fossiileista Puusta uusiutuvaa materiaa ja voimaa.
Olemassa olevien trikoopaitojen analysointi. Analysoikaa pienryhmissä kahta erilaista trikoopaitaa •Opettaja ja oppilaat voivat tuoda omia trikoopaitojaan.
KULUTTAJANA VAIKUTAT LÄHELLE JA KAUAS TÄMÄN AINEISTON TUOTTAMISEEN ON KÄYTETTY MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN TUKEA Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi.
Puhdas vesi jokaiselle lapselle
Luonto-Liitto, Maan ystävät, Dodo ja Nuorten Akatemia Ilmari-hankkeen koordinaattori Riitta Savikko Pandapalkinnon luovutustilaisuus Ilmari-
Millainen liikkuja olen? Kuljen koulu matkat yleensä pyörällä. Illalla koulunjälkeen, kun olen kavereiden kanssa tai vapaa- ajalla tulee hyötyliikuntaa.
ROTARY 2023 Matias Röyttä DG VISIOT / HAASTEET Tietotekniikka / Internet –Henkilökohtaiset tietokoneet –Reaaliaikainen tiedonvälitys –Face-time.
Nykyajan talous, ympäristö ja väestö:
RUUAN TURVALLISUUS SUOMALAISESSA RUOKAKETJUSSA
Oulun Keskuspesula Oy Työntekijöitä 80 henkilöä pesemme päivässä kiloa pyykkiä Tekstiilikappaleita toimitetaan n kpl joka päivä. Asiakaskunta.
Tuotanto ja hoitaminen Anu kopra & Kirsti Laakso hokl 2001
PAPERIN JA PAHVIN KESTÄVÄ KEHITYS
Profood Oy. Tuotteet ja tilat Perunajalosteiden valmistus – Noin 50 työntekijää – Suuri energian kulutus – Höyrykattiloiden yhteisteho noin 10MW – Huomattavat.
1 Turun kaupunki, Sosiaali- ja terveystoimi Investointilaskelma Case: Mobiilijärjestelmän hankinta yhdistyvään kotihoitoon TIIVISTELMÄ Petri.
KIVIHIILEN KORVAAMINEN ENERGIAN TUOTANNOSSA
Onnea ostamalla - vai onnea ostamatta?
Kiinan autoistumisen ympäristövaikutukset. Kiina  yleistä tietoa Kiinasta Kuva:
Hermanni, Veeti & Joonas
Contraction of microcrystalline cellulose pellets during non-agitated convective drying Berggren J. ja Alderborn G., 2000: Anne Sinisalo Mikrokiteisestä.
Kivihiili. Maailman eniten käytetty sähkötuotannon polttoaine Öljyn jälkeen maailman tärkein energianlähde.
Megatrendit Mitä ovat megatrendit? Mannermaa (1999) kuvaa megatrendejä seuraavasti Megatrendillä tarkoitetaan kehityksen suuria aaltoja tai linjoja Megatrendeillä.
Luku- ja tenttivihjeet 8 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Aurinkoenergia meillä ja muualla. Juulianna Ylisaukko-oja.
YDINVOIMA. Ydinvoima on energiantuotantoa, joka perustuu raskaiden atomiytimien hajoamiseen eli fissioon. Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus: - Tšernobylin.
Kestävä vaatekulutus Ryhmäporina Milloin viimeksi ostit jonkin vaatteen? Minkä vaatteen ostit? Mihin tarkoitukseen ostit vaatteen? Paljonko vaate maksoi?
Vaatteiden kierrätys Inka Leskelä. Sisällys Korjaa Tuunaa Myy kirpputorilla Vaihda Kaverin kanssa Lahjoita hyväntekeväisyyteen Vie tekstiilikeräykseen.
Kulutuksesta kestävään ja vastuulliseen kuluttamiseen
Vapaa kilpailu hyödyttää kuluttajaa
Kulutus ja jätehuolto.
Mitä polyesteri on? Aino, Jenni ja Jyri.
Täydennyskoulutus Tuoteturvallisuus ja työura ruoka-alalla
Kirjastoautotoiminta murroksessa – yhteenveto kirjastoautojen tilanteesta Suomessa
TEOLLINEN VALLANKUMOUS
Kuinka eläintuotanto voisi vaikuttaa ympäristöön?
Kestävä ja vastuullinen vedenkulutus
Energian säästäminen.
Suomen talouden tulevaisuus
Kulutus - Miten kuluttaa eettisesti?.
Vaatteet vastuullisesti
Nykyisin tehdään kiinnostavaa tutkimusta ihmisen DNA:sta Katso video: Mitä tämä kertoo ihmisten.
Ydinjäte Aleksi Nurminen.
TUULIVOIMA Tuulivoima on tuulen liike-energian muuntamista sähköksi, yleensä tuuliturbiïnien pyörivien lapojen välityksellä, joka on peräisin auringon.
Internethuijaukset Opinnäytetyö © Hans Lindström 2007.
Yritykset ja yhteiskunta
V TEOLLISEN YHTEISKUNNAN SYNTY
Kestävän kehityksen ulottuvuudet
Jon Bodsworth / Wikimedia
1. Ilman lukevia aikuisia ei kasva lukevia lapsia
Ympäristötekoja pullonpalautus-automaatilla
Energiatehokkuus suunnittelun lähtökohtana
18. TUPAKOINTI VAARANTAA TERVEYDEN
Veden säästäminen.
Miten toimialamme kehittyy?
Esityksen transkriptio:

Vaatteideni vaikutus ympäristöön Lohikäärmeiden matkassa

Hennan paita 1.Millainen paita? H&M Mikkeli (&DENIM mallisto) 2.Mitä materiaalia? 100% lyocellia 3.Paljon maksaa? Noin 20e 4.Missä valmistettu? Intiassa 5.Kuka on valmistanut? Lapset (oletettavasti) 6.Miten kuljetettu Suomeen? Laivarahdilla

2. Materiaalin vaikutus ympäristöön Paidan valmistukseen on tarvittu erittäin puhdasta selluloosaa. Selluloosan valmistukseen kuluu suuria määriä vettä ja energiaa. Selluloosa teollisuus on yksi maailman suurimmista kasvihuonepäästöjen tuottajista, teollisten prosessien vedenkäyttäjistä ja energian kuluttajista. Selluloosa teollisuus tuottaa merkittävät määrät päästöjä ja jätteitä.

3. Mistä hinta koostuu Paidan hinta koostuu tuotannosta, kankaista, tarvikkeista, kuljetuksesta, tuotemerkistä ja kaupasta. Noin 65% hinnasta kaupalle, noin 30% tuotemerkille, noin 4% kankaille ja kulje- tukselle ja noin 1% tuotannolle.

4. Valmistus ja sen vaikutus valmistusmaahan Hennan paita on oletettavasti valmistettu lapsityövoimalla Intiassa. Lapsityövoima vaarantaa lasten terveyden ja kehityksen. Työssä käyminen estää lasten koulussa käynnin, joka on vaaraksi maan tulevaisuudelle, koska tulevat sukupolvet eivät ole saaneet koulutusta töidensä vuoksi.

6. Kuljetus Intiasta Suomeen Paita on kuljetettu Suomeen todennäköisesti merirahdilla. Laivarahti saastuttaa vettä ja ilmaa.

Lähteet 1 https://wwf.fi/mediabank/5959.pdf https://fi.wikipedia.org/wiki/Selluloosa http://www.vihreatvaatteet.com/mista-vaatteen-hinta-muodostuu/ https://www.unicef.fi/unicef/tyomme-paakohteet/suojelu/lapsityo/ http://www.vastavalo.fi/albums/userpics/12357/normal_20130430- 3699.jpg Juho Kokkonen, Mikkeli

Hennan takki 1.Millainen takki? Cubus Alingsås (Ruotsi), 2.Mitä materiaalia? Päällinen (100% polyamidi, vuori ( 100% polyesteri, täyte (100% polyesteri) 3.Paljon maksaa? n. 15e (ale) 4.Missä valmistettu? Kiina 5.Kuka on valmistanut? Tehdastyöläiset (todennäköisesti) 6.Miten kuljetettu Suomeen? Laivarahdilla lohikäärmeillä

2. Materiaalin vaikutus ympäristöön Polyamidi ja polyesteri ovat molemmat tekokuituja, jotka on valmistettu uusiutumattomasta luonnonvarasta, öljystä. Tekokuitujen valmistus tapahtuu suljetussa ketjussa, jolloin käytetyt kemikaalit pystytään tehokkaasti ottamaan talteen ja käyttämään uudelleen. Tekokuidut ovat luonnonkuituja kestävämpiä ja pitkäikäisempiä ja siinä mielessä ekologisempia. Lisäksi ne tarvitsevat vähemmän pesua, jolloin tekokuituisen vaatteen käyttö kuluttaa vähemmän energiaa kuin luonnonkuituisen.

3. Mistä takin hinta koostuu Takin hinta koostuu tuotannosta, kankaista, tarvikkeista, kuljetuksesta, tuotemerkistä ja kaupasta. Muuta takkiin löytyvää hintatietoa emme valitettavasti löytäneet.

4. Valmistus ja sen vaikutus valmistusmaahan Cubus ei käytä vaatteiden valmistuksessa lapsityövoimaa. Takki on luultavasti tehty tehtaassa. Kiina on yksi halpatyövoimala. Monet suuryritykset ovat siirtäneet yrityksensä tuotantoaan Kiinaan halvan työvoiman perässä. Töitä riittää kiinalaisille, mutta työolot ovat usein vaarallisia, työpäivät pitkiä, lapsityövoiman käyttö on yleistä ja työntekijät eivät voi vaikuttaa kovin paljoa oloihinsa.

6. Kuljetus Kiinasta Suomeen Takki on kuljetettu Suomeen todennäköisesti merirahdilla. Laivarahti saastuttaa vettä ja ilmaa. Synnyttää hiilidioksidi päästöjä ja maailma tuhoutuu.

Lähteet 2 http://www.vihreatvaatteet.com/tekokuitu-vs-luonnonkuitu/ http://fi.gbtimes.com/elama/china-labor-watch-kiinan- tehdastyolaisilla-toivoa-paremmasta https://cubus.com/fi/Corporate/kestava-kehitys/ Juho Kokkonen, Mikkeli