Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

TEOLLINEN VALLANKUMOUS

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "TEOLLINEN VALLANKUMOUS"— Esityksen transkriptio:

1 TEOLLINEN VALLANKUMOUS
Luku Teollinen vallankumous, s. 136–140

2 Teollinen vallankumous
Monet teollistumisen edellytykset olivat olemassa jo ennen luvun loppua: Euroopassa oli runsaasti rautaa, ja sen jalostaminen oli korkeatasoista. Höyryvoiman tuottamiseen tarvittavaa hiiltä oli saatavilla, paikoin myös vesivoimaa. Löytöretkien jälkeen kehittynyt maailmankauppa loi markkinat, takasi raaka-aineiden saannin sekä kerrytti pääomia, jotka voitiin sijoittaa tuotannon kehittämiseen. Tehostuva maatalous vapautti työvoimaa maaseudulta ja elätti kaupunkien työväestön. Kehruujenny keksittiin jo vuonna 1764.

3 Teollistumisen sysäsivät lopullisesti liikkeelle:
Lujempien rautalaatujen (teräksen) kehittäminen, mikä mahdollisti kestävämpien ja edistyneempien koneiden rakentamisen. Entistä tehokkaammat höyrykoneet, jotka voitiin kytkeä koneiden voimanlähteeksi. Parantuneet liikenneyhteydet (maantiet, kanavat, rautatiet, höyrylaivat). 1800-luvun lopussa käynnistyi toinen teollinen vallankumous, joka perustui sähköön ja öljyyn sekä tieteellisen tutkimuksen luomiin uusiin tuotteisiin (esim. kemikaalit).

4 Käytä vastauksessa apunasi oppikirjan s. 136−138 tekstiä.
Miksi teollistuminen käynnistyi juuri Englannissa? Kysymys 2, s. 140 Käytä vastauksessa apunasi oppikirjan s. 136−138 tekstiä. James Watt kehitti höyrykoneen 1700-luvun lopulla. Piirros teoksesta Practical Physics vuodelta 1914.

5 Vastaukset: Englanti oli maailmankaupan keskus, jonne kerääntyi runsaasti pääomia. Tehokas maatalous vapautti työvoimaa teollisuuden tarpeisiin. Teollisuustuotteille oli kysyntää vaurastuvassa Englannissa ja siirtomaissa. Parlamentti valvoi valtiontaloutta ja sääti yrittäjyyttä tukevia lakeja, kuten elinkeinovapauden. Markkinatalouteen ja kapitalismiin suhtauduttiin suopeasti. Raaka-aineita, kuten puuvillaa, saatiin halvalla Intiasta ja Pohjois-Amerikasta. Englannissa oli runsaasti kivihiiltä. Englannissa oli hyvät liikenneyhteydet (maantiet, kanavat ja myöhemmin rautatiet). Englannissa kehitettiin tehokas höyrykone, kutomakone ja kehruukone.

6 Teollistuminen leviää
Englantilaiset yrittivät turhaan estää keksintöjen leviämistä muualle Eurooppaan. Monet maat poistivat teollistumisen esteitä muuttamalla lainsäädäntöä. Useilla mailla oli paikallisia edellytyksiä teollisuuden kehittymiselle (Belgian hiili, Ruotsin vesivoima). Englantilaiset kapitalistit sijoittivat pääomiaan Amerikan ja siirtomaiden teollisuuteen, kaivoksiin ja rautateihin taloudellisten voittojen toivossa. Farkut valmistetaan helposti värjättävästä puuvillakankaasta. Yhdysvalloissa ne ovat olleet suosittuja 1800-luvun puolivälistä lähtien.

7 Ensimmäinen globalisaatio
Englanti siirtyi vapaakauppaan jo 1830-luvulla ja houkutteli muitakin maita sallimaan tavaroiden, työvoiman (siirtolaisuus) ja pääomien vapaan liikkumisen. Vapaan kilpailun ja kansainvälisen työnjaon uskottiin rikastuttavan kaikkia maita ja pitävän kustannukset kurissa. Teollistuvat maat luopuivat maatalouden tukemisesta ja ostivat halpaa viljaa Venäjältä ja Yhdysvalloista. Oman maan teollisuutta suojeltiin usein ulkomaiselta kilpailulta (esim. Saksa). Lontoo oli maailmantalouden keskus, ja koko järjestelmä nojasi Englannin puntaan, jonka arvo oli sidottu kultaan.

8 Muu maailma jää jälkeen
Vastaukset: Intian, Japanin ja Kiinan käsityövaltainen teollisuus ei pärjännyt kilpailussa. Monet teollisen vallankumoukset edellytykset, kuten pääomat, tekninen tieto ja kaupan vapaus, puuttuivat. Kiinassa ja Japanissa yrittäjyyttä säädeltiin tiukasti, ja ulkomaiset yrittäjät eivät saaneet toimia vapaasti. Miksi Aasia ja Afrikka eivät juuri teollistuneet 1800-luvulla?

9 Maailman teollisuustuotannon jakautuminen 1750–1938
Miten muut maat pärjäsivät teollisessa kilpailussa Englannin kanssa?


Lataa ppt "TEOLLINEN VALLANKUMOUS"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google