Y56 Luku 20 Yrityksen teoria: Kustannusten minimointi

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Suurten ja keskisuurten kaupunkien terveys- ja sosiaalitoimen kustannukset vuonna 2011 Kuntaliitto Teija Mikkola Erityisasiantuntija.
Advertisements

TMA.003 / L TMA.003 / L82 y = MC(q) y = MR(q) q.
Vaikuttaako kokonaiskysyntä tuottavuuteen?
SIJOITUSSTRATEGIAT Petteri Uronen Karlo Haapiainen Ville Jahn.
Yksilö ostajana.
… löytyykö markkinoita?
Helsingin Yliopisto Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta
Luku 2 - Yritys Mitä tarkoitetaan seuraavilla käsitteillä:
Duaali Teemu Myllynen.
M&T 2008, luku 13 Helsingin Yliopisto
Y55 Kansantaloustieteen perusteet Yritys kilpailullisilla markkinoilla
YE 4 Luonnonvarataloustieteen jatkokurssi 8op Luento 6: Kalastuksen taloustiede II Soile Kulmala
2.2 Schäfer-Gordon malli Gordon (Journal of Political Economy 1954), Schäfer (1957), Scott (JPE 1955) Vaihtoehdot joita vertailemme: Biologinen optimimointi.
TMA.003 / L3 ( )1 3. Funktioista 3.1. Kuvaus ja funktio Olkoon A ja B ei-tyhjiä joukkoja. Tulojoukon A  B = {(x,y) | x  A, y  B} osajoukko on.
Kombinatoriset huutokaupat Osa 2 S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Atso Suopajärvi Optimointiopin seminaari - Kevät 2005 / (1)
Vapaa kilpailu hyödyttää kuluttajaa
11. Kaksi uhkapelaajaa heittää vuorotellen noppaa
11 Tavoite: tietää taloushallinnon roolin yrityksen toiminnassa Osaat kuvata esim. seuraavia asioita: – Yleisen l. ulkoisen laskentatoimen ja sisäisen.
Tulos vs. Kassa / #1 MYYNTI
Hotellingin mallin testaaminen
YE10: Hotellingin malli Marko Lindroos.
Tuottavuuden mahdollisuudet kilpailukyvyn parantamisessa – mitä eväitä tutkimuksella on antaa Timo Sipiläinen MTT Taloustutkimus Helsinki
5. Lineaarinen optimointi
4. Optimointia T
Kymmenkantainen logaritmi
YE 4 Luonnonvarataloustieteen jatkokurssi Kalastuksen taloustiede
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Heikki Vesterinen Systeemitieteiden kandidaattiseminaari – Syksy 2009 Epälineaarinen hinnoittelu:
Funktio.
5. Fourier’n sarjat T
Skaalatuotot - kotitehtävä Mat Optimointiopin seminaari Kevät 2013 Ratkaisu Ilkka Lampio Työn saa tallentaa ja julkistaa Aalto-yliopiston.
Projektityöskentely Projekti käsitteenä Projektin vaiheet Projektin asettaminen Projektin suunnittelu Projektin käynnistäminen ja toteuttaminen Projektin.
Tänään ja jatkossa Mennään yrityksen päätöksentekoon tarkemmin. Aiemmin yrityksen tuotantopäätösten yhteenveto oli tarjontakäyrä. Tarkastellaan nyt tarkemmin.
Osa 5. Joustoista Kysynnän hintajousto (price elasticity of demand) mittaa, miten kysynnän määrä reagoi hinnan muutokseen = kysytyn määrän suhteellinen.
KILPAILUMUODOT Kansantaloustieteen lähtökohta on täydellinen kilpailu. teoreettinen käsitteenä tärkeä Yritykset ovat tuotantoyksiköitä yhdistelevät tuotannontekijöitä.
5 YRITYKSEN KÄYTTÄYTYMINEN  Yrittäjän päätösongelma:  mitä tuottaa?  kuinka paljon tuottaa?  miten tuottaa?  millä hinnalla myydä?  Oletamme, että.
1 Osa 12b Oligopoli ja monopolistinen kilpailu (Mankiw & Taylor, Chs 16-17) Oligopoli on markkinamuoto, jossa markkinoilla on muutamia yrityksiä, jotka.
Osa 11. Yritys kilpailullisilla markkinoilla (Mankiw & Taylor, Ch 14) Markkinat ovat kilpailulliset silloin, kun –siellä on niin paljon yrityksiä, että.
Y56 Luku 21 Yrityksen teoria: tarjonta
Y56 Luku 26 Tuotannontekijämarkkinat
Y56 Luku 19 Yrityksen teoria: Voiton maksimointi
Kirjanpidon tilit 1/2 Liiketapahtumat kirjataan tileille
Y56 Luku 28 Oligopoli Varian 2006, luku 27.
Y56 Luvut 24 & 25 Monopoli & Hintadiskriminaatio
19 Yritys tavoittelee voittoa s
Vapaa kilpailu hyödyttää kuluttajaa
Liiketoimintasuunnitelman esitys
Y56 Luku 18 Yrityksen teoria: teknologia
Y56 Luku 27 Monopolistinen kilpailu
Y56 Luku 29 Peliteoria Varian 2006, luku 28.
Tilastokuvaajien tulkinta
Y56 Luku 21 Yrityksen teoria: kustannuskäyrät
Verkoston ulkoisvaikutukset
Tutkielman teko-ohjeet
Lean Canvas palveluiden suunnittelun ja kehittämisen apuvälineenä
Y56 Luku 23 Yrityksen teoria: toimialan tarjonta
Kysynnän ja tarjonnan laki
SIDOKSEN POOLISUUS Tarkoittaa sidoselektronien epätasaista jakautumista Sidos on pooliton, jos sitoutuneet atomit vetävät yhteisiä elektroneja yhtä voimakkaasti.
Hotellingin malli ja monopoli
5 YRITYKSEN KÄYTTÄYTYMINEN
Liiketoimintasuunnitelma
Kilpailullisen yrityksen kustannuskäyrät a
KATEAJATTELU Esim. Kuinka paljon pitäisi saada myyntiä, jotta toiminta kannattaisi? Jos tuotteen myyntihintaa nostetaan, kuinka paljon tulos paranee? Kuinka.
Sisäinen laskentatoimi
Markkinoinnin perusteet
Yrittäjyys suomalaisessa yhteiskunnassa – tilastotietoa yrityksistä
Korot.
Liiketoimintasuunnitelman esittely
Ennusteet ja seurannan kehittäminen
Liiketoimintasuunnitelma
Tavoite: tietää taloushallinnon roolin yrityksen toiminnassa
Esityksen transkriptio:

Y56 Luku 20 Yrityksen teoria: Kustannusten minimointi Varian luku 20

Kertausta edellisistä luvuista Tarkastelimme aluksi yrityksen tuotantoteknologiaa Yrityksen tuotantofunktio y = f (x1, x2) Yrityksen samatuotoskäyrät Kolme keskeistä asiaa osattavaksi: MP MRTS Skaalatuotot Seuraavaksi siirryimme tarkastelemaan, miten yritys tekee tuotantopäätöksen (=paljon tuottaa), kun yrityksen teknologia on määritelty Vaikuttavat tekijät: Onko lopputuotteelle kysyntää ja millä hinnalla? Onko panoksia tarjolla ja millä hinnalla? Millaisista markkinoista on kyse?

Tarkastelimme viimeksi yrityksen voiton maksimointia Yritys maksimoi: Optimaalinen tuotantomäärä ja siten panoskäyttö löytyy pisteestä: MR = MC Teimme eron lyhyen ja pitkän aikavälin välillä Lyhyellä aikavälillä meillä on vain yksi päätösmuuttuja (valinta) ja pitkällä aikavälillä taas voidaan vaikuttaa kaikkien panosten määrään

Aktivoiva tehtävä 19.3: Lyhyen aikavälin voiton maksimointi Kilpailullisen maatalousyrityksen tuotantofunktio on missä l on käytetyn lannoitteen määrä. Lannoitteen hinta c = 8 ja tuotoksen markkinahinta p = 4. Laske optimaalinen lannoitteen määrä.

Aktivoiva tehtävä 19.4: Pitkän aikavälin voiton maksimointi Yrityksen tuotantoa kuvaa Cobb-Douglas tuotantofunktio, jossa A=1. Tuotos y syntyy siis funktiolla: Oletetaan, että a = b = 2. Panosten hinnat ovat w1 = 5 ja w2 = 7. Ratkaise yrityksen voiton maksimointiongelma. Mitkä määrät panoksia yritys siis valitsee?

Yhteenveto voiton maksimoinnista Yritykset maksimoivat voittoaan, joka on erotus kokonaistulon ja kokonaiskustannuksen välillä. Lyhyellä aikavälillä on kiinteitä tuotannontekijöitä, jolloin yritys ei voi vaikuttaa kaikkeen Yrityksellä on siis vain esim. yksi päätösmuuttuja Pitkällä aikavälillä kaikki tuotannontekijät ovat muutettavissa Yrityksellä on useita päätösmuuttujia Yrityksen voitonmaksimointiongelman asettaminen ja ratkaiseminen on yksi kurssin keskeisistä asioista ja menetelmää käytetään jatkuvasti muillakin ekonomian kursseilla

Yrityksen kustannusten minimointi on ns Yrityksen kustannusten minimointi on ns. duaaliongelma voiton maksimoinnille Mitä tämä tarkoittaa? Yritys päätyy tuotantomäärän (ja siis panosvalinnan) suhteen täysin samaan ratkaisuun kuin maksimoidessaan voittojaan Jos voitot maksimoiva tuotanto ei samalla minimoisi kustannuksia, niin yrityshän voisi kasvattaa voittojaan valitsemalla vielä jonkin toisen panoskombinaation, jolla se saisi vielä alhaisemmat kustannukset => Tällöin valittu tuotanto ei siis voinutkaan maksimoida voittoja! => Voitot maksimoiva y* = Kustannukset minimoiva y* Johdetaan tulos matemaattisesti.

Ratkaisu graafisesti: