diabetes mellitus tai sokeritauti

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Aivoverenkierron häiriö oireina mm.
Advertisements

KANSANTAUDIT.
DIABETES DIABETES ON TAUTI, JOSSA ELIMISTÖN HIILIHYDRAATTIEN SIETOKYKY ON HEIKENTYNYT ja eri mekanismeillä sitten aiheutuu verensokerin kohoaminen. Korkea.
Diabetes s. 65 –
Kappale 16.
Diabetes mellitus Leena Lahti.
Kappale 10 Umpieritys ja hormonit.
Kappale 21 Kansantaudit ovat väestössä yleisiä sairauksia. Näiden ehkäisy tuottaa suuria säästöjä terveydenhoitokuluissa. Suomalaisten kuolinsyyt kuvassa.
DIABETEKSEN ITSEHOITO
TERVEET ELÄMÄNTAVAT APUNA TYYPIN 2 DIABETEKSEN HOIDOSSA
HIILIHYDRAATIT.
HIILIHYDRAATIT.
DIABETES.
- Se suomalaisten juttu
Diabetes.
Diabetes (sokeritauti).
Sydän- ja verisuonitaudit
Hypoglykemia eli alhainen verensokeri
Kolesteroli Kaarlo Hyytinen 3c.
Kelan kuntoutusraha - toimeentuloturva kuntoutuksen aikana Anne Flak suunnittelija.
TYYPIN 1 DIABETES Suomessa on noin tyypin 1 diabeetikkoa.
Diabeteksen hoitotyö. Diabetes mellitus (DM) (”sokeritauti”) Diabetesta sairastaa n suomalaista Millainen tauti on diabetes?  Nykykäsityksen.
Syöpätaudit. Yleistä syöpätaudeista  VUOSITTAIN UUSIA TAPAUKSIA YLI  N KUOLEE VUOSITTAIN SYÖPÄÄN  Suomen syöpärekisterin syöpätilastot.
SYDÄN- JA VERISUONITAUDIT
Verensokerin (glukoosin) viitearvot – plasmasta
Etsivä sairaanhoitaja INNOVAATIO  Eri ammattiryhmien yhteistyötä.  Sairaanhoitaja etsivässä, terveyttä edistävässä työssä.  Esim. polisin työparina.
D IABETES JA MBO T EKIJÄT : M ATIAS, M IKKO JA H ENRIK.
Alkoholism i. Alkoholismi yleisesti Krooninen sairaus, jossa sairastunut kokee pakonomaista tarvetta juoda alkoholia. Ilmenee usein kohonneena toleranssina.
KILPIRAUHASEN VAJAATOIMINTA Hypotyreoosi Essi Järvelä & Roosa Kaivoluoto 2A.
Tyypin 2 diabetes Aikuistyypin diabetes. Yleisyys Suomessa diabetesta esiintyy tiedettävästi :lla ihmisellä ja henkilöä sairastaa sitä.
Riippuvuudet Yhteiskunnalliset vaikutukset ja hoitomuodot Nikke Laaksonen ja Sakke Palokangas.
KELIAKIA MIKÄ/MISTÄ JOHTUU? Elinikäinen autoimmuunisairaus. Rukiin, vehnän ja ohran sisältämä valkuaisaine gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolle.
Diabetes. Mitä diabetes on? ▪ Diabetes on sokeriaineenvaihdunnan sairaus. ▪ Diabetes johtuu insuliinin tuotannon vähenemisestä tai sen lakkaamisesta haimassa.
Diabetes mellitus Johdantoa sairauteen.
Tyypin 2 Diabetes mellitus.
Tyypin 2 eli aikuisiän diabetes
LIIKUNTAVAMMAISUUS.
I TYYPIN DIABETEKSEN LÄÄKEHOITO
Tyypin 2 eli aikuistyypin diabeteksen lääkehoito
Parkinsonin tauti parkinsonismus idiopathicus
Hevosen metabolinen oireyhtymä Yleistyvä elintasosairaus
Tuki- ja liikuntaelintensairaudet
6.4 Liikunnan merkitykset
Verensokerin säätely Veren glukoosi on pääasiallinen solujen energianlähde Elimistömme pyrkii pitämään verensokerin mahdollisimman tasaisena Säätely tapahtuu.
Onko meillä syytä olla huolissaan?
kysymyksiä Mikä on diabetes?
Syöpää aiheuttavia elintapoja
Tules, diabetes, MBO ja keuhkosairaudet
Tekijät: Topias, Hilja ja Linda
Diabetes eli sokeritauti
Ruokatrendit.
Yhdistävä tekijä. © Irene Vuorisalo 2017.
HYVINVOINTIVALTION HAASTEET
SYÖPÄ.
Psyykkinen terveys.
Lääkeaineet Aspiriini oli ensimmäinen laboratoriossa valmistettu lääke. Asetyylisalisyylihappo eli aspiriini on maailman tunnetuin särkylääke, ja sen on.
Elintavat, terveyskäyttäytyminen
Syö aivosi virkeiksi™ -tyhykoulutus
Diabetes - aineenvaihdunnan sairaus, jossa verensokeri on koholla
Kansantaudit Suomessa
Idan tarina DM1 on energia-aineenvaihdunnan häiriö/sairaus, jossa haima ei eritä insuliinia ollenkaan. Keho tarvitsee insuliinia sokerin pilkkomisessa.
Diabeteksen lääkehoito lapsilla ja nuorilla
Umpieritysrauhasten sairaudet
X-breikki: LIIKKUVA AMIS SAKU ry.
Tarvitsetko tietoa suunterveydestä? Seuraa I love suu -kampanjaa!
Kansanterveys ; koko väestön terveys
Etsivä sairaanhoitaja
Sokerivälilehti hoitotaulukossa
Kotikuntoutus liikunta- ja toimintakyvyn tukena
Sairastavuusindeksit Kela:n sairastavuusindeksi 2018 (Lähde: Kela/Terveyspuntari) - kuolleisuusindeksit - lääkekorvausoikeusindeksit - työkyvyttömyysindeksit.
Esityksen transkriptio:

diabetes mellitus tai sokeritauti

Yleistä Aiheutuu insuliinin vajaatoiminnasta Diabetesta on kahta eri tyyppiä, tyyppi 1 ja 2 Diabetesliiton mukaan Suomessa on noin 500 000 diabeetikkoa Vuonna 2014 diabeteksen kokonaiskustannukset Suomessa olivat 4,3 miljardia euroa.

Tyypit Haiman insuliinia tuottavat solut tuhoutuvat Tyyppi 1 Tyyppi 2 Haiman insuliinia tuottavat solut tuhoutuvat Glukoosi ei pääse imeytymään soluihin Verensokeri nousee Ei voida ennaltaehkäistä Yleensä alkaa lapsella Yleensä liikalihavuus nostaa verensokeria Voidaan ehkäistä painonhallinnalla, liikunnalla ja tupakoimattomuudella Riskigeenejä useimmilla suomalaisilla Voi alkaa milloin vain

Oireet Insuliinin tuotanto on heikentynyt tai lakannut Virtsanerityksen lisääntyminen, jano, väsymys ja tahaton laihtuminen Noussut verensokeri voi aiheuttaa vaurioita verisuonissa Mahdollisia lisäsairauksia saattaa ilmetä Jos tyypin 1 diabeetikko ei saa insuliinia, seurauksena voi olla happomyrkytys Insuliiniannoksen ollessa liian suuri, verensokeri voi laskea liian alas, josta pahimmassa tapauksessa aiheutuu insuliinisokki

Tyypin 1 hoito Insuliinin monipistoshoito, jossa pitkävaikutteinen insuliini huolehtii verensokeritasosta paastoaikana, pikainsuliini aterioiden yhteydessä Insuliinipumppu on käyttäjän ohjelmoiva tietokone, joka annostelee pikainsuliinia tarpeen mukaan. Insuliinikynä on kynän kaltainen insuliinisäiliö, jolla pistetään insuliinia verenkiertoon Terveellinen ruokavalio; ruokana painotetaan kuitupitoisia, hyviä hiilihydraattilähteitä Säännöllinen liikkuminen parantaa hoitotasapainoa

Tyypin 2 hoito Terveelliset elämäntavat esim. säännöllinen liikunta ja terveellinen ruokavalio Lääkehoito; vähennetään maksan sokerintuotantoa, lisätään haiman insuliinituotantoa ja Insuliini (jos oma tuotanto loppunut)

Diabeteksen yhteiskunnalliset kulut Suomessa verensokerihoitoihin tarvittavat lääkkeet kuuluvat erityiskorvattaviin lääkkeisiin Kalliit sairaalakulut johtuvat enimmäkseen lisäsairauksista, joista koituu esim. sairaspoissaoloja ja työkyvyttömyyttä Taloudellisesti kannattavinta olisi keskittyä ennaltaehkäisyyn Ennaltaehkäisyillä ja hoidoilla diabeteksen pystyy estämään tai vähintäänkin siirtämään myöhäisempään elämänvaiheeseen